Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 17.4.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Viisi roomalaiskatolista pappia ja kaksi nunnaa kidnapattu Haitilla

Haitilla on kidnapattu kymmenen henkilöä, joiden joukossa oli viisi roomalaiskatolista pappia ja kaksi nunnaa viime sunnuntaina. Joukossa on kaksi Ranskan kansalaista. Asiasta tiedotti ensimmäisenä Haitin piispainkokouksen tiedottaja.

Kidnapatut hengellisen säädyn jäsenet siepattiin pääkaupungista Port-au-Princesta koilliseen sijaitsevassa Croix-des-Bouquets’ssa heidän ollessaan menossa osallistumaan uuden seurakuntapapin virkaanasettamiseen.

Kaapatuista vaaditaan miljoonan dollarin lunnaita. Joukon toinen nunna ja yksi papeista on Ranskan kansalaisia. Ranskan ulkoministeriö vahvistaa tiedot kahdesta Haitissa kidnapatusta ranskalaisesta, muttei anna tarkempia yksityiskohtia.

Haitin viranomaiset epäilevät kaappauksesta aseryhmää nimeltään 400 Mawozo, joka on ollut aiemminkin aktiivinen kidnappauksissa. Aseryhmien ja jengien väkivalta on ollut nousussa Haitissa viime aikoina. Haiti on Amerikan mantereen köyhin maa ja se on ollut jo kuukausia poliittisessa kriisissä. Vuoden 2010 maanjäristyksen jäljiltä edelleen kymmenet tuhannet asuvat teltoissa.

Haitin arkkipiispa on vaatinut kaikkien kidnapattujen välitöntä vapauttamista.

(Lähde: France-24 12.4.2021 ja Catholic World report 14.4.2021)

Hagia Sofian ensimmäinen imaami on irtisanoutunut

Moskeijaksi uudelleen viime vuonna muutetun Hagia Sofian ensimmäiseksi imaamiksi nimitetty Mehmet Boynukalin on ilmoittanut eroavansa tehtävästään ilman perusteluja. Boynukalin nimitettiin tehtäväänsä 6. heinäkuuta 2020. Hänen lausuntonsa ovat herättäneet närää hallitsevassa puolueessa AKP:ssa.

Hieman ennen eroaan imaami Boynukalin oli arvostellut Turkin keskuspankin johtajaa, joka oli nostanut maan korkotasoa Turkin valuutan arvon vakauttamiseksi. Boynukalinin mukaan korkotason nosto on epäislamilaista ja hän vaati koronkiskonnasta luopumista islamilaisten periaatteiden mukaisesti.

Imaami Boynukalin on ärsyttänyt myös hallitsevan puolueen AKP:n varapuheenjohtajaa Bulent Turania, joka on kehottanut imaamia pysymään erossa politiikassa. Eronnut imaami Boynykalin on myös vaatinut maallisuuden poistamista Turkin perustuslaista islamin vastaisena.

Imaami ilmoitti palaavansa akateemisen uransa pariin Marmara-yliopistoon.

(Lähde: Orthodox Times 8.4.2021)

Englannin kirkon piispat muistelevat edesmennyttä prinssi Philipiä

Englannin anglikaaninen kirkko (Church of England) on ottanut osaa kuningatar Elisabetin puolison, Edinburghin herttuan Philipin kuoleman johdosta. Prinssi Philip menehtyi 9.4.2021. Hän oli syntyään Kreikan ja Tanskan prinssi. Hän oli kuningatar Elisabetin kanssa naimisissa yli 70 vuotta.

Englannin anglikaanisen kirkon piispat ovat muistelleet edesmennyttä prinssi Philipiä, osoittavat myötätuntoaan itsensä ja omien hiippakuntiensa puolesta ja kehottavat rukoilemaan koko kuninkaallisen perheen puolesta. Prinssi Philip eli 99-vuotiaaksi ja hänellä oli hyvin vaiheikas elämä, johon myös piispat osanotoissaan viittaavat.

Englannin kirkon piispojen osanottoviestin aloittivat Canterburyn ja Yorkin arkkipiispat ja sen jälkeen maan muutkin piispat. Englannin anglikaanisella kirkolla on maassa perinteisesti valtionkirkon asema ja maan hallitsija, kuningatar Elisabet, on myös kirkon pää.

Myös paavi Franciscus lähetti suruvalittelunsa kuningatar Elisabethille toivottaen Herran siunausta ja rauhaa.

(Lähde: The Church of England -uutissivusto 9.4.2021)

Muslimien paastokuukausi ramadan alkoi

Muslimien paastokuukausi ramadan alkoi 13. huhtikuuta. Alkamisajankohta vaihtelee hieman maittain, koska islamilainen kalenteri perustuu kuun vaiheisiin. Ramadanin kestävä paasto on 29 tai 30 päivää ja päättyy eid al-fitr -juhlaan.

Ramadanin aikana paastoaminen päivän valoisaan aikaan on jokaisen terveen ja siihen kykenevän muslimin velvollisuus. Paastotessaan muslimit pidättäytyvät syömisestä, juomisesta, tupakoinnista ja sukupuoliyhteydestä. Ramadanin aikaan ihmiset syövät myöhään illalla ja tavallisesti varhain aamulla ennen auringon nousua. Monissa muslimimaissa myös nukutaan päivisin.

Al Monitor uutisoi 12.4., että Dubaissa ravintolat jatkavat toimintaansa myös päivisin paastokuukauden aikana. Aiemmin mahdolliset ruokailijat kätkettiin yleisöltä verhoilla tai sermeillä. Nyt Dubai sallii ravintoloiden tarjoilun asiakkaille täysin avoimesti.

Islamilainen kalenteri perustuu kuun vaiheisiin ja uusi kuukausi alkaa silloin, kun uuden kuun sirppi havaitaan ensimmäisen kerran. Kuukaudet ovat siis joko 29 tai 30 päivää pitkiä. Koska islamilainen kalenteri perustuu kuuhun, se ei noudata aurinkovuotta ja ramadan sattuu vuosittain noin 11 päivää aiemmalle ajalle.

(Lähde: Al-Jazeera 8.4.2021)

Lontoon poliisi ilmaisee pahoittelunsa, että häiritsi jumalanpalvelusta Lontoossa pitkäperjantaina

Pitkäperjantaina poliisi tuli puolalais-katoliseen kirkkoon ja keskeytti jumalanpalveluksen määräten kaikki ulos kirkosta sakon tai pidätyksen uhalla. YouTubeen lähetetyssä videossa poliisi puhui seurakunnalle kirkon saarnatuolista ja ilmoitti heille, että kokoontuminen oli ”laiton” nykyisten koronavirusrajoitusten alaisena.

Nyt poliisi pyrkii korjaamaan virheitään. Poliisin edustajat vierailivat sunnuntaina Lontoon Kristus Kuningas -kirkossa ja ilmaisivat anteeksipyyntönsä tapahtuneesta. ”Poliisin tarkoituksena on suojella ja tukea yhteisöjä pysymään turvassa pandemian aikana. Tiedämme kuitenkin, että poliisin toiminta pitkäperjantaina järkytti monia ihmisiä, ja pahoittelemme sitä syvästi ”, etsivä superintendentti Andy Wadey kertoi seurakunnalle 11. huhtikuuta pidetyn messun jälkeen. ”Pitkäperjantain välikohtauksen jälkeen on tapahtunut merkittävää pohdintaa ja oppimista”, hän sanoi.

Tätä edelsi kyseisen seurakunnan julkilausuma 3. huhtikuuta, jossa he totesivat poliisin ylittäneen toimivaltansa antamalla määräyksensä ilman riittävää syytä. Seurakunnan edustajien mukaan he olivat toimineet kaikilta osin hallituksen antamien ohjeiden mukaisesti.

Seurakunta totesi: ”Uskomme, että poliisiviranomaisille on annettu väärää tietoa jumalanpalveluksia koskevasta ohjeistuksesta. Pahoittelemme, että oikeuksiamme on loukattu niin tärkeänä päivänä ja että jumalanpalveluksemme on häväisty. ”

Poliisi toteaa heidän saaneen ilmoituksen väkijoukosta kirkon ulkopuolella odottaen pääsyä sisälle. Sisällä kirkossa oli iso joukko ihmisiä, jotka eivät kaikki käyttäneet maskia, eivätkä noudattaneet turvavälejä. Poliisin lausunnossa todetaan: ”Olemme erityisen huolissamme COVID-19-viruksen leviämisriskistä suurissa sisätiloissa järjestetyissä kokouksissa. Siksi viranomaiset päättivät, että kyseisen jumalanpalveluksen jatkaminen ei ollut turvallista. ”

Keskustelujen jälkeen poliisi toteaa: ”Olemme sitoutuneet mahdollistamaan jumalanpalveluselämän kaikille turvallisessa ympäristöissä.” Kirkon puolesta taas arkkipiispa Wilson sanoi: ”Kiitän poliisia ystävällisyydestä ja erittäin hedelmällisistä keskusteluista, joita olemme käyneet heidän kanssaan viime viikolla.”

(Lähde: The Catholic World report 12.4.2021)

Assyrialainen kristillinen pappi tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen Turkissa

Assyrian orodoksikirkon pappi on saanut Turkissa kahden vuoden vankeustuomion syytettynä ruoan ja veden toimittamisesta terroristijärjestölle. Pappi tunnetaan nimellä ”isä Aho”, on 1500 vuotta vanhan Mor Yakub -luostarin johtaja Kaakkois-Turkissa.

Hänet pidätettiin kahden muun kanssa tammikuussa, kun hän oli antanut ruokaa ja vettä nälkäisille ja janoisille lähimmäisilleen, jotka olivat kurdeja. Nämä kurdit olivat taisteluorganisaation jäseniä. Kurdistanin työväenpuolueen armeijan siipi on nimetty Turkissa terroristijärjestöksi.

Turkin syyrialaisyhteisön ihmisoikeusaktivisti kertoi: ”Turkin viranomaiset ovat pyrkineet kaikin tavoin poistamaan Turkin kristillisen perinnön; he ovat luoneet vihamielisen ympäristön, mikä tekee tilanteesta Turkin hyvin pienelle kristilliselle yhteisölle äärimmäisen vaikean. He tukahduttavat meidät. ” Hän sanoi olevansa ”syvästi pettynyt” oikeuden päätökseen ja totesi, että papin vangitseminen ”lähettää jälleen yhden kielteisen viestin Turkin uskonnollisille vähemmistöille”.

”Vaadimme, että isä Ahoa vastaan ​​nostetut syytteet tarkistettaisiin pikaisesti ja että hänen asianajajalleen annettaisiin esteetön pääsy kaikkiin hänen tapaukseensa liittyviin asiakirjoihin ja todistuksiin asianmukaisen prosessin helpottamiseksi”, hän sanoi.

”Kehotamme myös kansainvälistä yhteisöä painostamaan Turkin hallitusta lopettamaan kaikenlainen uskonnollisten vähemmistöjen syrjintä ja noudattamaan perustuslaillisia velvoitteitaan suojella ja kunnioittaa kaikkien kansalaisten oikeuksia heidän uskonnollisesta kuuluvuudestaan ​​tai etnisestä taustastaan ​​riippumatta.”

(Lähde: Christian Today 9.4.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *