Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 16.7.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Anglikaanikirkko alkaa antaa äänivallan afrikkalaisille ja aasialaisille kirkoille
(Lähde: Premier Christian News 12.7.2022)
Englannin ulkopuolella oleville kristityille annetaan suurempi äänivalta valittaessa tulevia Canterburyn arkkipiispoja. Kirkolliskokous on juuri hyväksynyt uudistuksen, joka merkitsee perinteisen kristillisyyden vahvistumista anglikaanikirkossa.
Aiemmin Englannin ulkopuolella olevalla anglikaanien enemmistöllä oli vain yksi valintakomission 16 paikasta, mikä tarkoitti, että heillä oli hyvin vähän vaikutusvaltaa kirkkokunnan johtajan valinnassa. Jatkossa eri puolilta maailmaa olisi viisi edustajaa – Afrikasta; Amerikasta; Lähi-idästä ja Aasiasta; Oseaniasta ja Euroopasta.
Canterburyn hiippakunnan edustajien lukumäärää valintakomissiossa vähennetään kuudesta kolmeen.
Canterburyn arkkipiispa Justin Welby sanoi: ”Anglikaaneilla maailmanlaajuisesti on syvällinen ja historiallinen suhde Canterburyn piispanistuimeen, ja Canterburyn arkkipiispalla on suuri etuoikeus toimia anglikaanisten kirkkojen yhtenäisyyden keskuksena kaikkialla maailmassa.”
”Rukoilen, että tämä merkittävä askel sitoisi meidät tiiviimmin yhteen Jeesuksen Kristuksen opetuslapsina, jotka on kutsuttu kertomaan hyviä uutisia apua tarvitsevalle maailmalle.”
Abortin rajoittamista kannattaa enemmistö amerikkalaisista
(Lähde: Catholic World report 8.7.2022)
Harris Poll kyselytutkimuksen mukaan puolet amerikkalaisista sanoo, että abortin pitäisi olla laillista vain ensimmäisten kuuden viikon aikana. Useat kyselyyn vastanneista, 37 %, kannatti jopa niin tiukkaa aborttilakia, joka sallisi abortin vain ”raiskaus- tai insestitapauksissa”. Tämä uutinen tulee Harvard Center for American Political Studies / Harris Pollin kesäkuussa 2022 tekemästä kansallisesta kyselystä.
USA:n demokraattipuolue on profiloitunut vapaan abortin kannattajaksi. Demokraattipuolueen kannattajista kuitenkin peräti 60 % kieltäisi abortin 15. raskausviikon jälkeen. Republikaanipuolueen kannattajista 84 % kieltäisi abortin 15. raskausviikon jälkeen.
Tutkimuksen mukaan miehet kannattavat vapaata aborttia enemmän kuin naiset. Naisista 75 % kieltäisi abortin 15 raskausviikon jälkeen.
Vertailun vuoksi todettakoon, että Suomessa abortin saa käytännössä jokainen sitä pyytävä 12. raskausviikkoon asti ja Valviran luvalla 20. raskausviikkoon asti. USA:n kansalaiset siis kannattavat tiukempaa aborttilainsäädäntöä, kuin mikä on Suomen laki tällä hetkellä.
Muslimiministeri tulee omantunnon herätykseen kristillisellä rukousaamiaisella
(Lähde: Christian Today 10.7.2022)
Britannian sosiaali- ja terveysministeri Sajid Javid päätti erota hallituksesta kuunneltuaan kristityn pastorin saarnan parlamentin rukousaamiaisella. Mustan helluntailaisen pastorin sanat inspiroivat Sajid Javidia eroamaan ministerin tehtävästä painittuaan päätöksen kanssa useita päiviä. Kun hän kuunteli pastori Les Isaacsin saarnaa vastuullisuudesta ja rehellisyydestä parlamentin rukousaamiaisessa, hän teki päätöksen.
”Kuuntelin todella tarkasti hänen sanojaan”, ministeri Javid sanoi.
”Tein päätökseni silloin istuessani kuunnellen hänen saarnaansa, ja ajattelin vain, että kyse on rehellisyydestä ja velvollisuudesta.” Erikoista asiassa on se, että ministeri Javid on muslimi.
Eropuheessaan parlamentissa Javid viittasi rukousaamiaiseen ja pastori Isaacsin saarnaan.
Viime tiistaina järjestetylle rukousaamiaiselle osallistui noin 700 ihmistä, joista 190 kansanedustajaa.
Javidin eropäätös johti 60 muun hallituksen työntekijän eroon sekä lopulta pääministeri Boris Johnsonin eroon.
Pastori Isaac totesi rukousaamiaisen jälkeen: ”Meille kaikille, jotka saarnaamme, on tärkeää tunnustaa, että Jumalan auktoriteetti, Jumalan voima, Jumalan Henki tekee työtään kauttamme.”
”Meidän on ymmärrettävä, että Jumalan sanalla on mahdollisuus muuttaa ihmisten elämää, muuttaa ihmisten asennetta, muuttaa ihmisiä heidän tekemiensä päätösten suhteen.”
”Oletpa sitten politiikassa tai kirkossa tai koulun opettaja tai poliisi; yhteiskunnassa on jotakin, joka odottaa, että olemme rehellisiä”, hän sanoi.
Maailman muslimit viettävät uhrijuhlaa
(Lähde: Al-Jazeera 9.7.2022)
Muslimit kautta maailman ovat viettäneet eid al-adhaa eli suomeksi uhrijuhlaa vuotuisen islamilaisen pyhiinvaelluksen päättymiseksi. Juhla alkoi suurimmassa osassa islamilaista maailmaa lauantaina 9.7., mutta suuressa osassa Aasiaa, esimerkiksi maailman suurimmassa muslimimaassa Indonesiassa sekä Intiassa ja Pakistanissa, juhla alkoi vasta sunnuntaina 10.7. Ero selittyy kuun vaiheiden eriaikaisella näkymisellä.
Mekassa pyhiinvaellukseen kuuluu rituaalina paholaista kuvaavien Minan pylväiden kivittäminen, jossa on monina vuosina myös kuollut ihmisiä tungoksessa. Eid al-adhaan kuuluu pyhiinvaelluksella myös monia muita rituaaleja. Kautta maailman muslimit teurastavat juhlan ensimmäisenä päivänä lampaan tai vuohen. Tavan taustalla on kertomus Abrahamin (arab. Ibrahim) alttiudesta uhrata poikansa. Koraani ei kerro pojan nimeä, mutta islamilaisen perinteen mukaan poika olisi Ismael. Raamatun mukaan poika on Iisak.
Eid al-adhan aikana ihmiset vierailevat toistensa luona, antavat lahjoja ja pitävät vapaata. Juhlan kesto vaihtelee maittain.
Evankelisten seminaarien opiskelijamäärät nousevat voimakkaasti arabimaissa
(Lähde: Christianity Today 8.7.2022)
Evankelisten teologisten seminaarien opiskelijamäärät ovat olleet voimakkaassa kasvussa arabimaissa. Esimerkiksi Egyptissä, Jordaniassa ja Palestiinan alueella. Esimerkiksi taustaltaan presbyteerisessä seminaarissa Evankelinen Teologinen Seminaari Kairossa (engl. Evangelical Theological Seminary in Cairo, ETSC) oli vuonna 1995 noin 50 opiskelijaa, kun taas vuonna 2019 opiskelijoita oli yli 300 ja vuonna 2022 jo 509.
ETSC:n vararehtori Tharwat Wahba selittää seminaarin valtavaa kasvua Egyptin viimeaikaisella historialla. Kun vuonna 2011 arabikevään liikehdintä vaati demokratiaa ja uudistuksia, Egyptin koptilainen kirkko otti pidättyvän kannan, kun taas evankeliset yhtyivät demokratiavaatimuksiin ja pyrkivät myös evankelioimaan mielenosoittajia. Islamistinen Muslimiveljeskunta sai enemmistön parlamenttiin vuonna 2012, mutta heidät syrjäytettiin vuonna 2013.
Nykyinen presidentti Abdel-Fattah al-Sisi on ollut suopea kristinuskolla ja esimerkiksi vieraillut koptilaisen kirkon joululiturgiassa. Maan parlamentti on myös helpottanut esimerkiksi kirkkojen rakentamista.
Tilanne on parantunut myös muualla ja halukkaita opiskelijoita seminaareihin on helppo löytää. Tosin esimerkiksi Jordaniassa hallitus on rajoittanut lähiopetuksen seminaareissa vain kristittyjen vanhempien lapsiin. Etäopetus on kuitenkin antanut myös tässä suhteessa yhä uusia mahdollisuuksia.
Islamilaisessa maailmassa asuvien rabbien on helpompaa konsultoida toisiaan
(Lähde: Al-Monitor 11.7.2022)
Islamilaisissa maissa asuvien rabbien liitto (engl. The Alliance of Rabbis in Islamic States, ARIS) yhdistää niitä noin 100 000 juutalaista, jotka edelleen elävät muslimienemmistöisissä maissa ympäri maailmaa. Järjestön puheenjohtajana on Istanbulin ashkenazijuutalaisen yhteisön rabbi Mendy Chitrik. Järjestön tarkoituksena on mahdollistaa keskustelu ja yhdistää samankaltaisissa olosuhteissa toimivia rabbeja ja yhteisöjä. ARIS kokoaa kaikkiaan 50 rabbia lähes 20 maasta, joissa valtauskontona on islam.
Rabbi Chitrikin mukaan järjestö pyrkii tukemaan jäseniään ja helpottamaan kontakteja hallinnon kanssa. Hänen mukaansa on helpompaa, kun rabbit ja islamilaiset viranomaiset voivat konsultoida toisessa muslimimaassa asuvia rabbeja. ”Muslimivaltioiden rabbeina me olemme kulttuurisensitiivisiä”, Chitrik sanoo. Esimerkiksi Euroopassa juutalaisyhteisöillä on sellaisia ongelmia kosher-teurastuksen kanssa, joita Lähi-idässä ei ole.
Muslimimaista suurimmat juutalaisyhteisöt ovat nykyään Turkissa, Iranissa, Azerbaidzanissa ja Kazakstanissa, joissa on kussakin arviolta 12 000 – 20 000 juutalaista. Pienempiä yhteisöjä on eri maissa Marokosta Uzbekistaniin ja Nigeriasta Venäjän Tatarstaniin. Monet alueiden juutalaisyhteisöt ovat ikivanhoja, mutta esimerkiksi Yhdistyneisiin Arabiemiirikuntiin on muodostunut aktiivinen juutalaisyhteisö synagogineen, kouluineen ja kosher-ravintoloineen sen jälkeen kun Israel ja Arabiemiirikunnat solmivat diplomaattisuhteet vain kaksi vuotta sitten.
Lue ohjeet kommentoinnille