Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 16.12.2023

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Saudi-Arabia alkaa pidättää palestiinalaishuiviin pukeutuneita pyhiinvaeltajia

(Lähde: Islamic Information 23.11.2023)

Brittinäyttelijä ja indonesialainen nainen pidätettiin niin sanottuun palestiinalaishuiviin pukeutumisen tähden Saudi-Arabiassa. Saudi-Arabian on kerrottu pidättäneen pyhiinvaeltajia, jotka osoittavat avoimesti solidaarisuutta Gazalle ja rukoilevat Palestiinan puolesta Mekan ja Medinan pyhissä paikoissa.

Merkittävät sheikit ovat vihjailleet välttävänsä sotaa koskevia selkeitä kommentteja tai eleitä. Abdul Rahman al-Sudais, Saudi-Arabian suurmoskeijan uskonnollisten asioiden johtaja, kehotti muslimeja olemaan puuttumatta Gazan tapahtumiin.

Saudi-Arabian viranomaiset pidättivät äskettäin kaksi henkilöä, algerialaisen ja turkkilaisen sheikin, koska nämä olivat ilmaisseet solidaarisuuttaan Gazaa ja Palestiinaa kohtaan pyhiinvaellusmatkansa aikana.

Algerialainen sheikki kertoi joutuneensa Saudi-Arabian poliisin käsissä kuuden tunnin koettelemukseen sen vuoksi, että hän oli kertonut rukoilleensa palestiinalaisten puolesta.

Erillisessä tapauksessa turkkilainen sheikki paljasti, että hänet pidätettiin Mekassa pelkästään Gazan ja Palestiinan mainitsemisesta.

Neljännes maailman maista rajoittaa uskonnon vaihtamista

(Lähde: Christianity Today 8.12.2023)

Yhdysvaltain kansainvälinen uskonnonvapauskomissio (USCIRF) on vasta julkaistussa raportissaan listannut uskonnon vaihtamista ja muilla tavoilla hyvin ilmeisesti uskonnonvapautta rajoittavia lakeja. Esimerkiksi uskonnon vaihtamista tai oikeutta olla kuulumatta mihinkään uskonnolliseen yhdyskuntaan rajoitetaan suoraan noin neljännessä maailman maista.

Suurin osa maailman uskonnonvapautta näin rankasti ja suoraan rajoittavista maista on enemmistöuskonnoltaan islamilaisia. Toisaalta esimerkiksi maailman suurimpana demokratiana itseään mainostava Intia rajoittaa voimakkaasti sekä uskonnon vaihtamista että lähetystyötä erityisesti osavaltiotasolla. Monissa uskonnonvapautta rajoittavista maista uskonnolliset vähemmistöt kokevat laillisten esteiden lisäksi myös muunlaista epäsuorempaa syrjintää ja jopa väkivaltaa sekä viranomaisten että yksityishenkilöiden ja sukulaisten taholta.

YK:n ihmisoikeuksien julistus kuitenkin määrittelee uskonnonvapauteen kuuluvaksi sekä oman uskonnon harjoittamisen, uskonnon levittämisen ja uskonnon tai uskonnollisen vakaumuksen vaihtamisen.

YK:n kriisinhallintaoperaatio Malissa päättyy

(Lähde: Al-Jazeera 11.12.2023)

Yhdistyneen Kansakuntien kriisinhallintaoperaatio (MINUSMA) Malissa on päättynyt kymmenen vuoden jälkeen.

Tämän vuoden kesäkuussa Malissa vuonna 2020 vallan ottanut sotilashallinto vaati YK-johtoisen operaation päättymistä. Operaation aikana Malissa on ollut noin 15 000 sotilasta ja poliisia. Operaation aikana surmansa erilaisissa hyökkäyksissä on saanut noin 180 operaatiossa palvellutta.

Malin aiempi hallinto tukeutui enemmän maan entiseen siirtomaaisäntään Ranskaan, nykyinen sotilashallinto taas on pyrkinyt liittoutumaan Venäjän ja Wagner-palkkasotilasjoukkojen kanssa. Länsimaat ovat tuominneet Wagner-joukkojen läsnäolon maassa. Venäjä taas on väittänyt joukkojen olevan vain kouluttamassa Malin asevoimia.

Myös suomalaisia rauhanturvaajia ja sotilastarkkailijoita on palvellut Malissa MINUSMA-operaatiossa. Suomalaisia on operaatiossa ollut muutamia kymmeniä. Heitä on ollut esimerkiksi koulutustehtävissä.

Israelissa vietetään hanukkaa

(Lähde: The Jerusalem Post 12.12.2023)

Israelissa on vietetty juutalaista hanukka-juhlaa Israelin ja Hamasin sodan jaloissa. Hanukka on valon juhla, jota vietetään vuosittain marras-joulukuussa juutalaisen kalenterin mukaan aina kahdeksan päivän ajan. Tänä vuonna hanukkaa vietetään 7.-15.12.

Hanukan viettoon kuuluu muun muassa yhdeksänhaaraisen hanukia-kynttelikön sytyttäminen. Hanukan jokaisena päivänä sytytetään yksi kynttilä enemmän kuin edellisenä iltana. Holokaustin jälkeen hanukan viettoon on kuulunut myös juutalaisten joukkomurhan uhrien muistaminen.

Tänä vuonna hanukkaa juhliessa ja kynttilöitä sytytettäessä muistellaan paljon myös nyt Israelin armeijassa palvelevia ja Hamasin panttivankeina olevia ihmisiä.

Hanukkaa vietetään Jerusalemin toisen temppelin uudelleen vihkimisen muistoksi, joka tapahtui vuonna 165 eKr., kun juutalaiset makkabilaiskapinan aikana vihkivät Jerusalemin temppelin uudelleen, kun hellenistiset seleukidihallitsijat olivat tehneet siitä Zeuksen temppelin. Tästä kerrotaan apokryfisissa makkabilaiskirjoissa.

Turkkilainen kansanedustaja tuupertui sydänkohtaukseen julistettuaan Allahin kostoa Israelille

(Lähde: Times of Israel 12.12.2023)

Turkkilainen 53-vuotias kansanedustaja Hasan Bitmez sai sydänkohtauksen ja romahti lattialle sanottuaan, että Israel ”tulee kärsimään Allahin koston”. Turkin terveysministerin mukaan Bitmez vietiin sairaalaan ja hänen tilansa oli ”erittäin kriittinen ja vakava”.

Turkki oli pyrkinyt lämmittämään suhteita Israeliin kuukausina ennen Hamasin 7. lokakuuta Etelä-Israeliin tekemää hyökkäystä ja sitä seurannutta sotaa, mutta Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sittemmin perääntynyt jyrkästi ja palannut aiempaan Israel-vihamielisyyteen. Viime viikolla Erdogan toisti uskovansa, että Hamas ei ole terroristiryhmä, ja sanoi, että sen on osallistuttava Gazan jälleenrakentamiseen sodan jälkeen.

Erdogan varoitti Israelia viime viikolla, että se ”maksaisi erittäin kovan hinnan”, jos se yrittäisi eliminoida Hamasin jäseniä Turkissa, muutama päivä sen jälkeen, kun paljastui nauhoituksia, joissa Shin Bet -turvallisuusviraston johtaja sanoi Israelin päättäneen tappaa Hamasin johtajia ”joka paikassa” ympäri maailmaa, mukaan lukien ”Libanonissa, Turkissa ja Qatarissa”.

Intia pidättää kristittyjä kääntymisen vastaisen lain nojalla

(Lähde: Christian Today 12.12.2023)

Intiaa on kehotettu tekemään enemmän vähemmistöuskontojen uskonnonvapauden suojelemiseksi sen jälkeen, kun on raportoitu, että satoja kristittyjä on pidätetty kiisteltyjen kääntymyksenvastaisten lakien nojalla.

Uttar Pradeshin osavaltiossa on pidätetty 398 kristittyä – enimmäkseen protestanttisia pastoreita ja kirkon jäseniä – sen jälkeen, kun laki hyväksyttiin siellä kolme vuotta sitten.

Intian lehdistössä on kerrottu uusista pidätyksistä, ja viime kuun lopussa Uttar Pradeshissa tuotiin kuulusteltavaksi 42 kristittyä, joista 27 pastoria.

Heidät pidätettiin sen jälkeen, kun heistä oli tehty valitus, jonka mukaan he olivat yrittäneet käännyttää heimo- ja köyhiä ihmisiä petollisin keinoin. Raporttien mukaan poliisi takavarikoi heidän uskonnollisia kirjojaan ja kannettavia tietokoneitaan, ja kaksi ryhmän jäsentä pidätettiin virallisesti.

Maailmanlaajuisesti vainottuja kristittyjä tukeva Release International -järjestö kehottaa Intian hallitusta kumoamaan ”ankarat” käännyttämisen vastaiset lait, joita on 12:ssa Intian 28 osavaltiosta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *