Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 16.10.2021
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Syntymättömien lasten elämää puolustava opiskelijajärjestö vihan kohteena
Britanniassa Exeterin yliopistossa yli 7000 opiskelijaa on allekirjoittanut vetoomuksen elämää puolustavaa opiskelijajärjestöä vastaan. He vaativat järjestön lakkauttamista. Aborttia vastustavat opiskelijat sanovat saaneensa lisäksi tappouhkauksia. Uhkauksista on raportoitu yliopiston vastuutahoille sekä alueen poliisille.
Pro-life opiskelijajärjestön puheenjohtaja Alireza Ghazi-Torbati kehottaa yliopistoa ryhtymään välittömiin toimiin. ”Opiskelijajärjestön jäseniä vastaan tehtyjä tappouhkauksia ei voi missään nimessä suvaita”, hän sanoi. ”Opiskelijajärjestömme kannattaa sananvapautta”, hän sanoi tiedotteessa. ”Haluamme edistää ilmapiiriä, jossa jäsenemme voivat osallistua keskusteluun, kyseenalaistaa ja haastaa, ilmaista uusia ideoita, keskustella kiistanalaisista ja tai epäsuosituistakin mielipiteistä lain sallimissa rajoissa pelkäämättä suvaitsemattomuutta tai syrjintää.”
Yliopiston on oltava vapaan ajattelun markkinapaikka. Tällaiseksi yliopistot on suunniteltu. Kuten George Orwell sanoi: ”Vapaus merkitsee oikeutta kertoa ihmisille, mitä he eivät halua kuulla.”
On huolestuttavaa, jos syntyvien lasten elämää puolustavat opiskelijat joutuvat tappouhkauksien kohteeksi yliopistossa. Vielä huolestuttavampaa, jos yliopisto ei puutu asiaan, vaan asettuu uhkaajien puolelle.
(Lähde: Christian Today 8.10.2021)
Islamistien vankina vuosia pidetty kolumbialaisnunna vapautettu Malissa
Viime lauantaina vapautui Malissa yli neljä vuotta islamistien vankina ollut 59-vuotias kolumbialaisnunna, sisar Gloria Cecilia Narvaez. Sisar Gloria oli toiminut lähetystyössä Malissa Koutialan lähetysasemalla, kunnes hänet kaapattiin vuonna 2017.
Malin presidentti onnitteli nunnaa vapautumisesta ja ylisti hänen rohkeuttaan. Sisar Gloria puolestaan ilmaisi kiitollisuutensa Malin viranomaisille. Myös Malin pääkaupungin Bamakon roomalaiskatolinen arkkipiispa kiitteli nunnan vapautumisesta niin ikään Malin viranomaisia ja muita hyviä ihmisiä. Myös paavi Franciscus osoitti kiitollisuutensa sisar Glorian vapautumisesta.
Mali on valtaosin islamilainen valtio. Kristityt ovat pieni vähemmistö. Mali on monien muiden Sahelin alueen maiden tavoin kärsinyt islamilaisten ääriryhmien väkivallasta. Ääri-islamistiset ryhmät ovat kohdistaneet monia hyökkäyksiään juuri kristittyjä ja kristittyjen käyttämiä tiloja kohtaan.
Viime vuonna Malin islamistiryhmät surmasivat sveitsiläisen lähetystyöntekijän Beatrice Stocklin pidettyään häntäkin vankina neljä vuotta. Nigeriassa puolestaan vapautettiin kolme islamistien vankina ollutta pappisseminaarin opiskelijaa viime keskiviikkona.
(Lähde: CBN News 13.10.2021)
Merkittävä Englannin anglikaanipiispa siirtyy roomalaiskatolisen kirkon papiksi
Eräs Englannin merkittävimmistä anglikaanisista piispoista, Rochesterin piispa Michael Nazir-Ali on siirtynyt roomalaiskatolisen kirkon papiksi Pyhän Istuimen luvalla. Aiemmin pakistanilaissyntyistä Nazir-Alia oli arveltu vakavaksi ehdokkaaksi Englannin anglikaanisen kirkon seuraavaksi johtajaksi, Canterburyn arkkipiispaksi. Edellinen paavi Benedictus XVI mahdollisti anglikaanisten pappien siirtymiseen roomalaiskatoliseen kirkon papeiksi. Tällöin anglikaaniset papit saavat jatkaa avioelämäänsä, vaikka roomalaiskatolinen kirkko edellyttää muuten papeiltaan naimattomuutta. Nazir-Alikin on naimisissa ja hänellä on kaksi lasta.
Nazir-Ali selitti ratkaisuaan halulla saavuttaa koko kirkollisen elämän rikkaus, joka ehkä on kadonnut anglikaanisista kirkoista. Hän kuitenkin sanoo uskovansa anglikaanisen kirkon pyrkivän säilyttämään apostolista ja patristista perintöään.
Piispa Nazir-Alin ilmoitus tuli kuukausi sen jälkeen kun eräs toinen Englannin kirkon piispoista, Ebbsfleetin aiempi piispa Jonathan Goodall, oli ilmoittanut siirtymisestään roomalaiskatoliseen kirkkoon.
Englannin anglikaanista kirkkoa ovat repineet kiistat naispappeudesta ja -piispuudesta sekä samaa sukupuolta olevien avioliitosta. Liberaalien kantojen nousu niskan päälle on johtanut monien papiston jäsenten ja seurakuntalaisten siirtymiseen roomalaiskatoliseen kirkkoon.
(Lähde: Catholic News Agency 14.10.2021)
Tigrayn kapinalliset: Etiopian armeija on aloittanut suuroperaation Tigrayssa
Pohjois-Etiopian Tigrayn osavaltiota hallussaan pitävän Tigrayn kansan vapautusrintaman (TPLF) tiedottajan mukaan Etiopian hallituksen joukot ovat aloittaneet suuroperaation tigre-kapinallisia vastaan ”kaikilla rintamilla”. Tigrayn kapinalliset ovat pitäneet Tigrayn lisäksi hallussaan osia Amharan osavaltiosta ja nyt TPLF:n mukaan hallituksen joukot ovat pyrkineet lyömään kapinalliset pois Amharasta.
TPLF:n väitteiden todentaminen on käytännössä mahdotonta. Pääministeri Abiy Ahmedin tiedottajan mukaan Etiopian hallituksella on velvollisuus suojella kansalaisiaan terrorismilta. Suuroperaation alkamiseen pääministerin tiedottaja ei suoraan ottanut kantaa.
TPLF:n tiedottaja puolestaan sanoo, ettei heillä ole muuta vaihtoehtoa kuin suojella omaa kansaansa.
Tigrayn kapinallisten ja Etiopian hallituksen välinen konflikti on kestänyt jo lähes vuoden. Konfliktin aikana tuhannet ihmiset ovat saaneet surmansa. Lähes 90 % Tigrayn väestöstä eli 5,2 miljoonaa ihmistä on kansainvälisen ruoka-avun varassa, samoin 1,7 miljoonaa ihmistä viereisellä Afarin alueella.
(Lähde: Al-Jazeera 11.10.2021)
Kristittyjen tilanne Irakissa paranee
Irakin Kurdistanissa Erbilin alueella Ankawan piirikunnassa kristityt ovat saaneet pääministerin päätöksellä oman hallinnollisen autonomiansa. He saavat siis vastaisuudessa valita omat johtajansa ja ovat vastuussa omista asioistaan ja turvallisuudestaan.
Alueen khaldealais-katolinen arkkipiispa Bashar Warda iloitsee kehityksestä. Hänen mukaansa Irakille olisi tärkeää, että kristittyjen muuttoliike saataisiin kääntymään. Tämä toteutuu arkkipiispan mukaan parhaiten luomalla uskoa kristittyjen mahdollisuuksiin niin koulutuksen kuin elinkeinoelämän saralla.
Ennen Irakin sotaa vuonna 2003 maassa oli noin 1,5 miljoonaa kristittyä, mutta nyt määrä on romahtanut alle 300 000:een. Arkkipiispa Warda on kuitenkin toiveikas: Paavi Franciscuksen vierailu on rohkaissut maan kristittyjä. Lisäksi arkkipiispa on itsekin ollut perustamassa Erbiliin katolista yliopistoa. Myös vakauden ja autonomian lisääntyminen parantavat elinmahdollisuuksia ja voivat olla kääntämässä muuttoliikettä toiseen suuntaan, arvioi arkkipiispa.
Vuodesta 2014 ääri-islamilainen ISIS-järjestö ajoi huomattavan osan Irakin kristityistä historiallisilta asuinalueiltaan Mosulin ja Niniven alueelta.
Monet muslimit ja islamilaiset uskonnolliset johtajat ovat olleet sitä mieltä, ettei ISIS edusta oikeaa islamia. Arkkipiispa kaipaisi kuitenkin islamilaisten uskonoppineiden selkeää tuomitsemista ja anteeksipyyntöä ISIS:in tekemistä hirmutöistä. ISIS:in raakuuksien vastapainona monia kristittyjen asemaa aiemmin rajoittaneita sääntöjä on poistettu.
(Lähde: Christianity Today 8.10.2021)
Turkki lisää ilmaiskujaan Syyrian ja Irakin kristittyjen alueille
Turkki on laajentanut Syyriassa ja Irakissa terrorismin vastaista armeijakampanjaansa, joka näyttää kuitenkin kohdistuvan kristittyihin ja muihin vähemmistöihin.
”On epäselvää”, väitti The Jerusalem Postin analyytikko, ”miten Turkki voi väittää taistelevansa terrorismia vastaan, kun pommitukset kohdistuvat Irakin ja Syyrian kristittyjä, kurdeja ja jesidivähemmistöjä vastaan.”
Amerikkalainen kansainvälisen politiikan asiantuntija Amy Holmes, toteaa, että ”jesidit, kristityt ja kurdit ovat paenneet Turkin miehittämiltä Syyrian alueilta”. Nämä vähemmistöryhmät ovat niitä, jotka ovat jo kärsineet sorrosta, vainosta ja kuolemasta ISIS-joukkojen käsissä.
Holmes selitti, että Turkin sotilaskampanja on jatkunut Syyriassa huolimatta Yhdysvaltojen välittämän tulitaukosopimuksen allekirjoittamisesta lokakuussa 2019.
Hän lisäsi, että ensimmäisenä vuonna sen jälkeen, kun Turkki allekirjoitti sopimuksen, ”Assyrian kristillinen Tel Telerin alueelle kohdistettiin iskuja joka kuukausi”.
Tohtori Holmes väitti myös että ”Turkilla on ollut tavoite laajentaa alueellista valvontaansa Syyriaan jo useiden vuosien ajan. Tämä viimeaikainen eskalaatio on melko merkittävä. He tekevät tämän, kun maailma on hämmentynyt Afganistanin tapahtumista.”
(Lähde: Barnabas Fund 12.10.2021)
Lue ohjeet kommentoinnille