Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 14.1.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Paavi tapasi Kiinan ja Vatikaanin välisen sopimuksen kriitikon
(Lähde: UCA News 10.01.2023 https://www.howtopronounce.com/cardinal-zen)
Historia on jo osoittanut, että kiinalaisen kardinaali Zenin näkemys Pekingin ja Vatikaanin välisestä sopimuksesta oli tarkkanäköinen.
Kardinaali Joseph Zen Ze-kiun, 90, joutui odottamaan lähes kolme vuotta, mutta hän sai vihdoin yksityistapaamisen paavi Franciscuksen kanssa 5. tammikuuta.
Zen sanoi kiittäneensä Franciscusta siitä, että hän antoi Hongkongille ”hyvän piispan” nimittämällä jesuiitta-isä Stephen Chow’n vuonna 2021 muiden konservatiivisempien, Kiina-myönteisempien ehdokkaiden sijaan.
Hän kertoi paaville myös vuosikymmenen kestäneestä pastoraalipalvelustaan, jossa hän vieraili vankien luona Hongkongin vankiloissa, ja että hän oli kastanut useita vankeja.
Shanghaissa syntynyt kardinaali Zen on pitkään arvostellut äänekkäästi katolisen kirkon ja Kiinan hallinnon välistä sopimusta. Zen joutui hankkimaan erityisluvan matkustaakseen Roomaan. Hänet on myös pidätetty, mutta häntä ei ole vielä syytetty vakavammista rikoksista. Peking on jatkanut sellaisten katolilaisten syytteeseen asettamista, jotka eivät halua liittyä Kiinan ”viralliseen” kirkkoon, jota Kiinan kommunistinen puolue johtaa ja säätelee.
Intian korkein oikeus käsittelee käännyttämistä koskevaa lakia
(Lähde: UCA News 10.01.2023)
Intian korkein oikeus on kutsunut pakkokäännytyksiä ja vilpillisiä käännytyksiä ”vakavaksi asiaksi” ja pyytänyt apua liittovaltion hallituksen ylimmältä lakimieheltä pyrkiessään toimiin niiden lopettamiseksi.
Hindumielisen BJP -puolueen jäsen vaati kansallista lakia uskonnollisten käännytysten estämiseksi. Vetoomus käännyttämisen vastaisen lain säätämiseksi on poliittisesti motivoitunut. Aloitteen tekijä Upadhyay väitti, että uskonnollinen käännyttäminen on ”aggressiivinen teko” ja että se on laajalle levinnyt maassa.
Uskonnollisesta käännyttämisestä tuli kiistakysymys Intiassa sen jälkeen, kun BJP nousi valtaan vuonna 2014, ja hindunationalistiset ryhmät vaativat kristittyjen lähetyssaarnaajien ja heidän hyväntekeväisyysjärjestöjensä pysäyttämistä, joita he kutsuvat ”julkisivuksi” uskonnollisen käännyttämistoiminnan peittämiseksi.
Ihmisoikeuksia valvova Citizens for Peace and Justice -järjestö on kyseenalaistanut nämä lait ja todennut, että ne loukkaavat kansalaisten yksityisyyttä ja rikkovat maallistumisen, tasa-arvon ja syrjimättömyyden periaatteita.
Kristittyjen osuus Intian yli 1,3 miljardista ihmisestä on 2,3 prosenttia. Muslimit, jotka muodostavat hindujen jälkeen toiseksi suurimman uskonnollisen ryhmän Intiassa, muodostavat lähes 15 prosenttia väestöstä.
Afganistanin hallinto kieltää naisia tapaamasta mieslääkäreitä
(Lähde: Christian Post 10.01.2023)
Eräässä Talebanin hallitsemassa Afganistanin maakunnassa on hyväksytty ohjeistus, joka kieltää naisia käymästä mieslääkäreiden vastaanotolla.
Balkhin maakunnan viranomaiset ilmoittivat asiasta hiljattain, kertoo afganistanilainen päivälehti Hasht-e-Subh.
Maakunnan johdon kerrotaan luovan erilliset työtilat mies- ja naispuolisille sairaalatyöntekijöille ja kieltävän mieslääkäreitä menemästä huoneisiin, joissa on naispotilaita.
Elokuusta 2021 lähtien Taleban alkoi järjestelmällisesti purkaa naisten oikeuksia viemällä naisilta vapauden, subjektiivisuuden ja poistamalla naiset ja tytöt yhteiskunnalliselta ja poliittiselta kentältä. Talebanin toimet naisten oikeuksia vastaan on riistänyt naisilta ja tytöiltä koulutuksen, työn ja terveydenhuollon palvelut.
Koska naiset eivät voi opiskella, jatkossa ei tule olemaan ei myöskään naislääkäreitä. Fouzia Shafique, UNICEFin vanhempi terveysneuvonantaja Afganistanissa, kertoo: ”Nyt meillä on kaksi vuotta, joista meillä ei ole yhtään naista, joka valmistuu lukiosta, eikä näin ollen naisia, joita kouluttaa.”
Maailman suurin katujuhla on kristillinen
(Lähde: The Catholic World Report 09.01.2023)
Kolmen kuninkaan kulkueet kulkivat kaduilla 800 puolalaisessa kaupungissa loppiaisena 6. tammikuuta. Arvioiden mukaan noin 1,5 miljoonaa ihmistä osallistui maailman suurimpaan katujuhlaan.
Tänä vuonna joululauluja laulettiin puolan lisäksi myös ukrainaksi. ”Toivotamme teille ja kotimaallenne toivoa, joka on kuolemaa vahvempi. Kunnia Ukrainalle”, sanoi ukrainalainen apulaispiispa Michał Janocha ukrainalaisäideille ja heidän lapsilleen Varsovassa.
Loppiaisesta käytetään nimitystä kolmen kuninkaan päivä. Puolassa se on vapaapäivä. Monissa kaupungeissa eri puolilla maata järjestetään värikkäitä kulkueita ja osallistujat muistelevat Betlehemiin saapuneiden kolmen viisaan miehen matkaa, jolla he kunnioittivat vastasyntynyttä Jeesusta.
Tämänvuotisen Kolmen kuninkaan paraatin motto oli ”Seuratkaamme tähteä”. Jokainen meistä tarvitsee hyviä oppaita, jotka osoittavat meille oikean suunnan matkalla Kristuksen luo.
Puolan presidentti Andrzej Duda osoitti paraatien osallistujille ja järjestäjille erityiset kiitokset. Hän korosti, että nämä tapahtumat auttavat elvyttämään puolalaisia jouluperinteitä ja vahvistavat siten kristillistä identiteettiä ja perhesiteitä.
Tapahtuman yhteydessä järjestettiin varainkeräys Nairobissa, Keniassa, maailman suurimman slummin vieressä sijaitsevan ammattikoulun hyväksi.
Nicaragualaistuomari määrää vasemmistodiktatuuria vastustavan piispan syytteeseen salaliittoteorioiden ja valeinformaation levittämisestä
(Lähde: Al-Jazeera 11.01.2023)
Nicaragualaistuomari on määrännyt elokuun alusta alkaen kotiarestissa olleen roomalaiskatolisen piispan Rolando Álvarezin syytteeseen salaliittoteorioiden ja valeinformaation levittämisestä. Piispa Álvarez on tullut tunnetuksi Nicaraguan vasemmistolaisen ja autoritaarisen presidentin Daniel Ortegan hallinnon kriitikkona. Piispa on muun muassa tuominnut hallinnon väkivaltaisuuden, joka vuonna 2018 johti satojen ihmisten kuolemaan.
Ortegan hallinto on pidättänyt ja vangituttanut opposition edustajia ja omia poliittisia vastustajiaan. Lisäksi Ortega on ottanut roomalaiskatolisen kirkon erityiseksi kohteekseen ja sulkenut esimerkiksi kristilliset radiokanavat ja kieltänyt uskonnollisen kulkueet. Presidentti on syyttänyt piispoja ”terroristeiksi” ja syyttänyt näitä ”jenkkien kätyreiksi”.
Tälläkin hetkellä ainakin viisi pappia on pidätettynä. Osa heistä on Chipoten pahamaineisessa vankilassa, joka on tullut tunnetuksi opposition edustajien kidutuksesta.
Nuorten, naimattomien ja liberaalien osuus kirkossakävijöistä tipahtanut Yhdysvalloissa koronan jälkeen
(Lähde: Christianity Today 9.1.2023)
Koronan aiheuttamista rajoituksista huolimatta Yhdysvalloissa kirkossakäyntiaktiivisuus on pysynyt melko samana. Chicagon yliopiston American Enterprise Instituten (AEI) tutkimuksen mukaan kirkossakäynti on vähentynyt eniten nuorten aikuisten keskuudessa.
Myös naimattomien ja niiden, jotka luonnehtivat itseään liberaaleiksi, kirkossakäyntiaktiivisuus on laskenut koronan jälkeen kaikkein radikaaleimmin. Jo ennen koronaa näissä ryhmissä ihmiset olivat uskonnollisesti kaikkein passiivisimpia.
Ennen koronapandemiaa yhdysvaltalaisista 75 % ilmoitti osallistuvansa uskonnollisiin kokouksiin vähintäänkin kerran kuussa. Keväällä 2022 vastaava osuus oli enää 68 %. Muutos on suhteellisesti suurinta 18-29-vuotiailla. He olivat jo ennen koronaa niitä, joiden osallistuminen oli ikäryhmissä matalinta. Uskonnollisen osallistumisaktiivisuuden laskusta huolimatta uskonnollisiin ryhmiin sitoutuminen on säilynyt vakaana. Esimerkiksi uskonnollisesti sitoutumattomien amerikkalaisten määrä oli sekä ennen koronaa että sen jälkeen 25 %, evankelisten protestanttien 14 % ja roomalaiskatolisten 10 % väestöstä, mikä on identtinen koronaa edeltävään aikaan.
Entinen Jerusalemin patriarkka Irenaios on kuollut
(Lähde: Orthodox Times 10.1.2023)
Jerusalemin ortodoksisen patriarkaatin entinen patriarkka Irenaios on kuollut tiistaina 10.1. 83 vuoden iässä. Entinen patriarkka oli kärsinyt terveysongelmista jo jonkin aikaa ja hän kuoli sairaalasa Dilesissä Kreikassa.
Patriarkka oli syntynyt Samos-saarella Kreikassa vuonna 1939 ja hän toimi Jerusalemin patriarkkana vuosina 2001-2005. Vuonna 1953 hän siirtyi Jerusalemiin ja hänet vihittiin diakoniksi ja papiksi vuonna 1959. Arkkimandriitta hänestä tuli 1966.
Irenaios vihittiin Hierapoliin piispaksi 1981. Patriarkka hänestä tuli vuonna 2001, koska Israelin hallitus torjui viisi muuta ehdokasta, joita pidettiin todennäköisempinä ehdokkaina.
Jerusalem on yksi viidestä vanhasta patriarkaatista. Se on arvossa neljäs Rooman, Konstantinopolin, Aleksandrian ja Antiokian jälkeen. Nykyään Jerusalemin kreikkalaisortodoksisessa patriarkaatissa on vain noin 130 000 jäsentä.
Islamilaisia kryptovaluuttoja on markkinoilla
(Lähde: Al-Jazeera 11.1.2023)
Viime vuosina valtioista riippumattomat erilaisia tietoteknisiä innovaatioita käyttävät kryptovaluutat ovat tulleet suosituiksi, mutta niiden kurssi on heitellyt hyvin arvaamattomasti. Esimerkiksi tammikuussa 2022 kryptovaluuttojen yhteisarvo oli yli 2 biljoonaa dollaria, kun taas saman vuoden joulukuussa arvo oli romahtanut alle puoleen, 800 miljoonaan. Tunnetuin näistä kryptovaluutoista on Bitcoin, mutta kryptovaluuttoja on monia muitakin.
Myös islamilaisessa maailmassa on kehitetty omia kryptovaluuttoja. Erään kryptovaluutan, Islamic Coinin luoneen yrityksen Haqq Associationin perustaja Mohammad al-Hashimi kertoo, että heidän valuuttansa seuraa islamilaisia periaatteita, joista yksi on hajautettujen työkalujen käyttö sekä koron korvaaminen kiinteillä kuukausittaisilla summilla. Islamilaisia kryptovaluuttoja on maailmanlaajuisesti yli 50 muutakin. Useimmilla niillä on myös oma, toimintaa valvova sharia-neuvosto.
Lue ohjeet kommentoinnille