Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 13.1.2024
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Iranilainen kristityksi kääntynyt 60-vuotias nainen tuomittiin 6 vuodeksi vankilaan
(Lähde: The Christian Post 10.01.2024)
Iranilaista naista syytetään kotikirkkoon osallistumisesta.
Vuonna 2020 pidätetty Khajavi tuomittiin kahden muun henkilön ohella: kristityksi kääntynyt Malihe Nazari sai myös kuuden vuoden tuomion ja iranilais-armenialaisen pastori Joseph Shahbazian tuomittiin 10 vuodeksi.
Kesäkuussa 2020 useisiin kotikirkkoihin tehtiin ratsioita Teheranissa ja muissa kaupungeissa. Tässä yhteydessä Khajavia pidettiin vangittuna 20 päivää ja vapautettiin takuita vastaan. Pidätyksensä aikana Khajavin silmät sidottiin, jotta hän ei voisi tietää sijaintiaan pidätyksen aikana.
Kesäkuun 7. päivänä 2022 hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen. Hänen valituksensa tuomiosta hylättiin 17. elokuuta 2022.
Mina Khajavin tapaus on herättänyt närkästystä ihmisoikeusaktivistien ja -järjestöjen keskuudessa. He vaativat Khajavin välitöntä ja ehdotonta vapauttamista ja korostavat, että hänen tuomionsa johtuu hänen kristillisestä uskostaan.
Iran on islamilainen tasavalta. Muslimikansalaisten on laitonta kääntyä toiseen uskontoon tai luopua islamista. Islaminuskosta kääntymistä pidetään rikoksena, josta voidaan rangaista kuolemalla.
Valko-Venäjä muuttaa lakia tukahduttaakseen kirkkoja entisestään
Evangelical Focus 10.01.2024
Valko-Venäjän presidentti Aleksandr Lukashenko allekirjoitti äskettäin lakiluonnoksen, joka sisältää muutoksia uskonnollisten järjestöjen toimintaa koskevaan lainsäädäntöön. Asiakirjassa tiukennetaan uskonnollisen yhdistyksen perustamiselle asetettuja vaatimuksia ja helpotetaan viranomaisten mahdollisuuksia sulkea ja jopa lakkauttaa uskonnollinen yhteisö. Toiminta, joka ”on ristiriidassa Valko-Venäjän sisä- ja ulkopolitiikan päälinjojen kanssa tai joka on haitallista valkovenäläisten terveydelle”, voi olla syy lakkauttamiseen.
Lakiluonnoksen mukaan uskonnolliset järjestöt on rekisteröitävä uudelleen vuoden kuluessa lain voimaantulosta. Uudelleenrekisteröinti alkaa kesällä 2024, ja se on saatettava päätökseen tammikuun 2025 alkuun mennessä.
Jotta kansallinen uskonnollinen yhdistys voidaan rekisteröidä täysimääräisesti, siihen on kuuluttava vähintään 15 uskonnollista yhteisöä ja vähintään yhden niistä on oltava ollut olemassa yli 30 vuotta.
Valko-Venäjän evankeliset kirkot ovat viime vuosina kärsineet viranomaisten ankarasta valvonnasta ja uhkailusta. Pastoreita ja muita uskovia on haastettu oikeuteen, koska he ovat tukeneet rauhanomaisia mielenosoituksia hallitusta vastaan.
Yhdysvallat lisää Azerbaidžanin uskonnonvapautta loukkaavien maiden listalle
(Lähde: Christianity Today 8.1.2024)
Yhdysvaltain ulkoministeriö on ensimmäistä kertaa määritellyt Azerbaidžanin uskonnonvapautta loukkaavien maiden listalle. Perusteissa maan katsotaan ”systemaattisesti, jatkuvasti ja räikeästi” loukkaavan uskonnonvapautta.
Erityisesti uskonnonvapausloukkausten kohteiksi joutuvat Azerbaidžanissa uskonnollisten ja etnisten vähemmistöjen edustajat, kuten kristityt ja armenialaiset, jotka ovat pääsääntöisesti armenialaisortodokseja. Azerbaidžanin heikkoon uskonnonvapaustilanteeseen vaikuttaa myös sen miehitys aiemmin armenialaisten asuttamassa Vuoristo-Karabahissa, jonka tilannetta on luonnehdittu ”etniseksi puhdistukseksi”: lähes koko armenialaisväestö on paennut alueelta.
Azerbaidžan on muutoinkin autoritaarinen valtio, jossa presidentti Ilhan Aliyevin hallinto loukkaa monia muitakin kansalaisvapauksia. Monet muutkin ihmisoikeusaktivistit uskonnonvapausaktivistien ohella ovat kohdanneet vaikeuksia, syrjintää ja viranomaisten mielivaltaa. Azerbaidžan on öljyvaltio, joka on läheisessä liittolaisuussuhteessa Turkin kanssa. Se kävi lyhyen sodan vuonna 2023, jossa se miehitti armenialaisten asuttaman Vuoristo-Karabahin.
Etiopian tewahedo-kirkko juhlii Jeesuksen syntymää konfliktin varjossa
(Lähde: Africa News 8.1.2024)
Etiopian vanha orientaaliortodoksisiin eli itäisiin ortodoksisiin kirkkoihin kuuluva Etiopian ortodoksinen tewahedo-kirkko juhlii Jeesuksen syntymää 7. tammikuuta. Juhlapäivää vietetään maassa nimellä Genna.
Jeesuksen syntymää juhlitaan Etiopiassa vanhan juliaanisen kalenterin mukaan. Juhlaa vietetään laittamalla ruokaa ja julistamalla sitä perheen ja ystävien kanssa. Myös pitkät jumalanpalvelukset ja rukoukset kuuluvat etiopialaisen joulun viettoon. Kirkkoon ihmiset pukeutuvat kokovalkoiseen.
Tänä vuonna Etiopiassa jumalanpalveluksissa rukoiltiin aktiivisesti rauhan puolesta. Sisällissodan repimää maata piinaa tällä hetkellä maan kahden suurimman etnisen ryhmän oromoiden ja amharoiden välinen konflikti.
Vuosina 2020-2022 Etiopian pohjoisosissa maan hallituksen ja Tigrayn kapinallisten aseellisten joukkojen välillä käytiin myös konflikti, jossa kuoli tuhansia ja sadattuhannet joutuivat pakenemaan kodeistaan.
ISIS:in juonimat hyökkäykset kirkkoihin saatiin estettyä Turkissa
(Lähde: Orthodox Times 29.12.2024)
Turkin viranomaiset ovat terrorismin vastaisessa erityisoperaatiossa pidättäneet 32 epäiltyä Islamilaisen valtion eli ISIS:in terroristia, joita epäiltiin terroristi-iskujen suunnittelusta ja toimeenpanosta synagogiin, kirkkoihin ja Irakin suurlähetystöön Turkissa. Iskuja oli suunniteltu yhdeksässä kaupungissa, joista tärkeimmät ovat maan suurimmassa kaupungissa Istanbulissa ja pääkaupungissa Ankarassa. Turkin poliisin mukaan pidätetyt ovat kaikki olleet järjestön tärkeitä jäseniä.
Pidätyksiä tehtiin 32:ssa kaupungissa maanlaajuisesti ja sen seurauksena pidätettiin yli 300 ihmistä epäiltynä yhteyksistä tähän islamilaiseen äärijärjestöön.
Turkkilaisista enemmistö on sunnimuslimeita. Kristityt ovat maassa pieni vähemmistö. Vanhoja, joskin nykyisellään hyvin kristillisiä vähemmistöjä maassa ovat muun muassa assyrialaiset ja armenialaiset. Myös kreikkalaisortodoksisen maailman tärkein johtaja, Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka asuu Istanbulissa Turkissa. Näiden lisäksi maassa on jonkin verran kristittyjen turkkilaisten seurakuntia.
Pyhän maan ortodoksikristityt viettävät joulua
(The Jerusalem Post 6.1.2024)
Israelissa ja lähialueilla ortodoksikristityt ovat viettäneet joulua. Valtaosa alueen vanhoista ortodoksisista kirkoista viettää joulua juliaanisen kalenterin mukaan 7. tammikuussa. Näin tekevät myös Venäjän ortodoksit, mutta valtaosa Euroopan muista ortodokseista viettää joulua gregoriaanisen kalenterin mukaan 25.12.
Armenialaiskristityt viettävät Armeniassa ja muualla joulua pääsääntöisesti 6.1., mutta Pyhän maan armenialaisvähemmistö viettää joulua vasta 18.-19. tammikuuta.
Israelin väestöstä noin 2 % on kristittyjä, joista kolmanneksen arvioidaan olevan ortodoksikristittyjä. Arviot Gazan alueella olevien kristittyjen määrästä vaihtelevat. Monet ovat hakeneet sodassa turvaa kirkoista Gazassa.
Tänä vuonna Pyhän maan kristityt viettävät joulua vaatimattomasti, ilman julkisia kulkueita tai muuta ylimääräistä. Monet kirkot ovat keskittyneet rukoilemaan rauhaa. Syynä on Gazassa käytävä sota.
Lue ohjeet kommentoinnille