Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 11.6.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Moskovan patriarkka Kirill siirtää räväköistä lausunnoistaan tunnetun metropoliitta Hilarionin toisiin tehtäviin
(Lähde: Orthodox Times 7.6.2022)
Venäjän kirkkoa johtava patriarkka Kirill on ilmoittanut siirtävänsä Volokolamskin metropoliittana ja Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista vastaavana piispana toimineen Hilarionin toisiin tehtäviin. Hilarion on tullut tunnetuksi räväköistä ja Kremliä tukevista lausunnoistaan toimiessaan myös patriarkaatin tiedottajana.
Metropoliitta Hilarion siirrettiin Venäjän patriarkaatin hallitoelimen, Pyhän Synodin, päätöksellä toistaiseksi Budapestin ja Unkarin virkaatoimittavaksi piispaksi ja samalla hänet vapautettiin aiemmista tehtävistään mukaan lukien Pyhän Synodin jäsenyydestä. Samalla Moskovan patriarkaatin ulkosuhteista vastaavaksi piispaksi nousee toistaiseksi Länsi-Euroopan venäläisseurakunnista vastaava metropoliitta Anthony.
Metropoliitta Hilarion on ollut hyvin näkyvä hahmo Venäjän kirkossa, ja hän on tullut tunnetuksi Putinin vankkumattomana tukijana. Hänestä on ennustettu jopa Moskovan seuraavaa patriarkkaa, sillä nykyinen patriarkka Kirill toimi samassa tehtävässä ennen nousuaan Moskovan patriarkaksi.
Hilarionin siirtoa on tulkittu joko pyrkimyksenä siirtää häntä syrjään ortodoksisten kirkkojen ykseyden saavuttamiseksi tai Venäjän ortodoksisen kirkon pyrkimyksenä lämmittää suhteitaan Unkariin.
Egyptin uskontoministeriö on valtuuttanut ensimmäiset islamilaiset naisuskonoppineet, jotka saavat antaa virallisia fatwoja
(Lähde: Al-Monitor 5.6.2022)
Egyptin uskonnollisista asioista ja moskeijoista vastaava ministeriö on valtuuttanut toukokuun lopussa neljä naispuolista uskonoppinutta toimimaan neljässä kairolaisessa moskeijassa antamaan virallisia fatwoja eli islamilaisia uskonnollisia lausumia naisten asioihin liittyen. Uskonnollisten asiain ministeriö suunnittelee tällaisten naisista koostuvien fatwa-neuvostojen toiminnan laajentamista myös Kairon ulkopuolelle.
Egyptin uskonnollisten asiain ministeriö nimitti jo vuonna 2017 yhteensä 144 islamilaista naissaarnaajaa toimimaan ympäri maata.
Yksi neljästä naispuolisesta uskonoppineesta, Nevine Mokhtar, kertoo, että monesti naiset kokevat henkilökohtaisista ja naisia koskevista asioista miellyttävämmäksi kysyä nais- kuin miesuskonoppineelta. Hän kertoi, että ensimmäiseen naisten fatwa-neuvoston kokoontumiseen osallistui yli 100 naista.
Fatwat ovat uskonoppineiden Koraanin ja islamilaisen tradition eli sunnan perusteella antamia uskonnollisia mielipiteitä tai neuvoja. Eri oppineet voivat antaa keskenään ristiriitaisia neuvoja.
Paavi orientaaliortodoksisten kirkkojen lähetystölle: ”Yhteyttä ei saavuteta vain paikoillaan seisoskelemalla”
(Lähde: Catholic News Agency 3.6.2022)
Helluntaita edeltävänä perjantaina 3.6. paavi Franciscus tapasi useiden orientaaliortodoksisten kirkkojen edustajia Vatikaanista. Munkeista ja papeista koostuvassa lähetystössä oli jäseniä Egyptistä, Armeniasta, Libanonista, Syyriasta, Intiasta, Etiopiasta ja Eritreasta. Lähetystössä oli edustajia muun muassa Egyptin koptilaisortodoksisesta kirkosta, Armenian apostolisesta kirkosta ja Antiokian syyrialaisortodoksisesta kirkosta.
Paavi tähdensi kristittyjen ykseyttä ja todistuksen yhteyttä. Hän kiitti näitä vanhoja kirkkoja niiden todistuksesta muslimimaailman keskellä. Paavi korosti helluntaita kristittyjen yhteyden juhlana ja totesi kristittyjen yhteydestä, että ”yhteyttä ei saavuteta vain paikoillaan seisoskelemalla”. Näin paavi tahtoi puhua ekumenian ja kristittyjen yhteyden puolesta.
Orientaaliortodoksisilla kirkoilla tarkoitetaan niitä Egyptissä, Intiassa, Etiopiassa ja Lähi-idässä vaikuttavia ikivanhoja itsenäisiä kirkkoja, jotka eivät pääosin kuulu sen paremmin roomalaiskatoliseen kuin ortodoksisiinkaan kirkkoihin.
Iran on teloittanut tänä vuonna tähän mennessä 168 ihmistä
(Lähde: Rudaw 8.6.2022)
Iran teloitti ainakin 168 ihmistä tämän vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana verrattuna 110 ihmiseen viime vuoden vastaavana ajanjaksona, ihmisoikeusjärjestö raportoi keskiviikkona, mikä merkitsee merkittävää kasvua.
Iran tuomitsi keskiviikkona kuolemaan kahdeksan ”ryöstöstä” syytettyä vankia. He olivat rikoksen uusijoita. Heidät oli aiemmin rangaistu katkaisemalla neljä sormea oikeasta kädestä.
Amnesty International sanoi toukokuussa, että maailmanlaajuiset teloitukset vuonna 2021 kasvoivat 20 prosenttia, ja Iran on ollut valtion määräämien murhien listan kärjessä viimeisen viiden vuoden ajan.
Amnesty totesi vuoden 2021 vuosikertomuksessaan, että ”kuolemanrangaistus määrättiin epäoikeudenmukaisten oikeudenkäyntien perusteella. Kuolemantuomiota käytettiin tukahduttamisaseena mielenosoittajia, toisinajattelijoita ja etnisiä vähemmistöjä vastaan.
Iran on edelleen yksi maailman eniten kuolemanrangaistuksia langettavista maista, ja teloitusaste on noussut erityisesti sen jälkeen, kun presidentti Ebrahim Raisi astui virkaan elokuussa 2021.
Uskonnolliset väestöt kasvavat nopeammin kuin ateistit
(Lähde: Christian Post 3.2.2022)
Huolimatta ateistien kokonaismäärän kasvusta maailmanlaajuisesti, uusi tutkimus paljastaa, että uskonnollisten ihmisten määrä kasvaa nopeammin. Ateistien määrä oli maailmassa suurin vuonna 1970. Ateistien määrän ennustetaan laskevan edelleen tulevina vuosikymmeninä.
Kristittyjen määrä maailmassa kasvoi 1,17 prosenttia vuodesta 2000 vuoteen 2022.
Nopeimmin kasvaneet kristilliset kirkkokunnat ovat evankeliset (1,8 %) ja helluntailais-karismaattiset (1,88 %). Helluntailaisten määrän kasvun maailmanlaajuisesti odotetaan jatkuvan nopeaa vauhtia. Vaikka alle miljoona ihmistä eri puolilla maailmaa tunnustautui helluntailaisiksi vuonna 1900, määrän odotetaan ylittävän miljardin vuonna 2050. Vuoteen 2050 mennessä helluntailaisia voi olla noin kolmannes maailman 3,33 miljardista kristitystä. Helluntailaiset mitattiin toiseksi suurimmaksi kristittyjen ryhmäksi vuonna 2022, Roomalaiskatolisen kirkon ollessa suurin kirkkokunta.
Kristinusko kasvaa nopeimmin globaalissa etelässä, joka koostuu Afrikasta, Aasiasta, Latinalaisesta Amerikasta ja Oseaniasta.
Toinen vuoden 2022 raportin havainto paljastaa, että vaikka kristittyjä on enemmän maailmanlaajuisesti, nämä kristityt ovat hajallaan useammissa maissa. Tutkimuksen mukaan vuoteen 2050 mennessä suurin osa kristityistä asuu maassa, jossa kristinusko ei ole suurin uskonto.
Britannian anglikaaniset, katoliset ja metodistikirkot uhkaavat kuolla sukupuuttoon seuraavan neljänkymmenen vuoden aikana
(Lähde: Premier Christian News 30.05.2022)
Tohtori John Hayward, joka on vieraileva tutkija Etelä-Walesin yliopistossa, käytti pandemian aikana tuttua tekniikkaa – lisääntymis- tai tartuntanopeutta ”R” – ja analysoi 13 kirkon uskontokunnan tietoja seuratakseen niiden kasvunopeutta tai laskussa.
Tiedot osoittavat, että Englannin kirkon ja katolisten kirkkojen R-luku on 0,9 (kaikki alle 1:n tarkoittaa, ettei tartuntaa tai lisääntymistä ole, mikä tarkoittaa, että kirkossa kävijöiden määrät vain vähenevät, koska uusia ihmisiä ei kannusteta liittymään kirkkoon. Tällä vauhdilla Englannin kirkon ja katolisten kirkkojen seurakunnat putosivat nollaan vuoteen 2062 mennessä.
Metodistikirkko pärjää vielä huonommin, kun R-luku on 0,85, mikä tarkoittaa, että se voi kuolla sukupuuttoon 2040-luvun puoliväliin mennessä. Walesin kirkko saattaa kadota vuoteen 2038 mennessä, koska sen R-luku on 0,7.
Hayward selitti, miksi hän päätti käyttää R-kurssia kirkon kasvutrendien laskemiseen: ”Se on hyvä tapa, koska seurakunnat kasvavat usein kirkon jäsenen ja kirkon ulkopuolella olevien henkilökohtaisten kontaktien kautta.
Joten joku, joka on seurakunnassa, saattaa kutsua jonkun toisen jumalanpalvelukseen, voidakseen paremmin kertoa Jeesuksesta Kristuksesta. Sitten se henkilö tulee jumalanpalvelukseen, kuulee saarnan ja hänestä tulee kristitty. Mitä tehokkaampia kontakteja heillä on, sitä enemmän usko leviää samalla tavalla kuin tauti leviäisi.
Vain kolmella analysoidusta 13 kirkosta R-arvo oli yli 1. Elim Pentecostal on nopeimmin kasvava, ja sitä seuraavat New Frontiers ja FIEC (Evangelical Churches) – niiden kasvuvauhti on 1–1,1.
Lue ohjeet kommentoinnille
14.6.2022 18:05
Viimeinen uutinen, ”Britannian anglikaaniset, katoliset ja …” kiinnostaa minua suuresti. Pandemiassa käytetyn tartuntanopeutta mittaavan R-luvun soveltaminen kirkon tai uskontokuntien jäsenmäärän kehityksen arvioimiseen on nerokas idea, jolla olisi paljon käyttöä Suomessakin! Menetelmässä arviointituloksen luotettavuuteen vaikuttaa ratkaisevasti se, miten tarkasti R-luku voidaan määrittää tutkimuksen kohteena olevalle yhteisölle.