Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 11.3.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Pariisin Notre Damen katedraali aukeaa joulukuussa 2024
(Lähde: Catholic News Agency 07.03.2023)
15. huhtikuuta vuonna 2019 tulipalossa tuhoutunut Pariisin Notre Damen katedraali aiotaan avata viisivuotisen korjauksen päätteeksi joulukuussa 2024. Ranskan hallitus on asettanut määräajan. Tuolloin kirkon pyritään olevan avoinna sekä turisteille että kirkossakävijöille.
Katedraalin uudelleenrakennustyöt alkoivat vasta kaksi vuotta palon jälkeen.
Notre Damen arvellaan olevan ulkonäöltään entisessä asussaan jo heinäkuussa 2024, jolloin Pariisissa järjestetään kesäolympialaiset. Kirkko palautetaan paloa edeltäneeseen asuunsa, jonka se sai 1800-luvulla Eugène Viollet-le-ducin suunnittelemana vastoin presidentti Emmanuel Macronin toivetta, että katedraali voisi saada asuunsa myös nykyarkkitehtuurin ilmauksia torneihinsa.
Katedraalin korjaamiseen on kerätty noin 800 miljoonaa euroa, jonka arvellaan suunnilleen riittävän katedraalin tulipalon vahinkojen korjaamiseen. Tarvittavaksi kokonaissummaksi arvioidaan kuitenkin jopa miljardi euroa, koska kirkon pohjois- ja eteläjulkisivut eivät ole mukana rakennusprojektissa ainakaan toistaiseksi.
Nigeria valitsee uuden presidentin
(Lähde: Al-Jazeera 01.03.2023)
Afrikan runsasväkisin maa Nigeria on äänestänyt presidentinvaaleissa. Voittajaksi on julistettu APC-puolueen ehdokas, 70-vuotias Bola Tinbu, joka sai 36,6 % äänistä ja voitti itselleen 12 osavaltiota. Presidentiksi valittavan on saatava vähintään neljännes äänistä ainakin 24:ssä maan 36:sta osavaltiosta.
Tinbu on toiminut senaattorina vuosina 1992-1993 ja Lagosin osavaltion kuvernöörinä 1999-2007. Lagos on taloudellisesti Nigerian merkittävimpiä kaupunkeja. Uskonnoltaan hän on muslimi. Bola Tinbu edustaa samaa APC-puoluetta kuin nykyinen presidentti Muhammad Buhari, joka on istunut perustuslain sallimat kaksi kautta.
Nigeriassa on yli 210 miljoonaa asukasta. Maan väestöstä hieman yli puolet on muslimeita ja hieman alle puolet kristittyjä. Muslimit asuvat pääosin maan pohjoisosissa ja kristityt etelässä. Uskonryhmien välit ovat kiristyneet viime aikoina ja varsinkin kristittyjen kirkot ja papisto ovat joutuneet toistuvasti ääri-islamististen aseryhmien uhreiksi.
Nigerialaiset kristityt pelkäävät asemansa puolesta jännitteisessä maassa. Monet kristityt johtajat antoivat kuitenkin tukensa nyt valitulle muslimipresidentille ja odottavat vaalituloksen vakauttavan tilannetta.
Tuhannet kokoontuivat evankelioimiskokoukseen Vietnamissa
(Lähde: UCA News 06.03.2023)
Pastori Franklin Graham on ensimmäinen ulkomaalainen, jolle Vietnamin hallitus on antanut luvan evankelioimiskokoukseen.
Arviolta 14 000 kristittyä Etelä-Vietnamissa osallistui amerikkalaisen evankelioimisjärjestön historialliseen uskonnolliseen tapahtumaan Ho Chi Minh Cityssä 4.-5. maaliskuuta. Pastori Franklin Graham kertoi väkijoukoille, että ”Jumala on luonut teidät ja rakastaa teitä ja Vietnamia. Jeesus on kaupungissa tänä iltana”.
Graham oli maassa paikallisten seurakuntien kutsusta. Yli 900 pastoria ja kirkonjohtajaa 60 uskontokunnasta työskenteli yhdessä tapahtumaa varten. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun ”näin monet kirkkokuntien johtajat olivat saman katon alla”, järjestö kertoi verkkosivuillaan.
Ennen tapahtumaa Graham tapasi tiettävästi varapääministeri Le Minh Khain ja muiden virkamiesten kanssa keskustellakseen uskontojen monimuotoisuudesta ja uskonnonvapauden tukemisesta maassa.
Paikalliset evankeliset kirkot saavat luvan järjestää kokoontumisia vain pääsiäisen ja joulun aikaan. Katolilaisten ja protestanttien mukaan itsenäiset uskonnolliset ryhmät, jotka toimivat ilman hallituksen valvontaa, kohtaavat ongelmia viranomaisten taholta. Useita uskonnollisia johtajia, jotka vastustavat uskonnollista vainoa, valvotaan tiukasti ja heitä kielletään matkustamasta ulkomaille.
Israel häätää seurakuntia vuokratiloistaan
(Lähde: Middle East Concern 07.03.2023)
Israelin evankelinen allianssi raportoi, että Tel Avivin kaupunki rikkoi lupauksensa ja painosti vuokranantajia häätämään seurakunnat.
Marraskuussa 2020 Tel Avivin kaupunki lähetti uhkaavia kirjeitä noin 25:lle seurakunnalle, jotka palvelevat pääasiassa siirtotyöläisiä Tel Avivin eteläosassa, ja vaati niiden sulkemista, koska ne eivät täyttäneet ”rukoushuoneita” koskevia kaavoitusmääräyksiä.
Seurakunnat ovat palkanneet lakimiehiä, joiden avustuksella häätöjä lykättiin. Joulukuun 4. päivänä 2022 apulaiskaupunginjohtaja Doron Saphir ilmoitti, että hän etsisi vaihtoehtoisia paikkoja kirkkojen kokoontumiselle.
Uuden hallituksen aikana häätöprosessi käynnistyi hiljattain uudelleen, kun kunta ilmoitti kiinteistönomistajille, etteivät he saisi vuokrata kiinteistöjä kirkoille, ja kehotti heitä irtisanomaan voimassa olevat vuokrasopimukset seurakuntien häätämiseksi. Kaupunki ei ole toistaiseksi tarjonnut kirkoille vaihtoehtoisia tiloja.
Viisi tai kuusi seurakuntaa aikoo jakaa yhden niistä harvoista kiinteistöistä, joiden omistaja on vielä halukas vuokraamaan tiloja kirkolle.
Kanadalainen sairaanhoitaja vaarassa menettää toimilupansa transideologisen painostuksen alla
(Lähde: World 06.03.2023)
Kanadalainen sairaanhoitaja Amy Hamm uskoo biologiseen tieteelliseen käsitykseen sukupuolesta. Hän on tämän tähden syytettynä ja vaarassa menettää oikeutensa toimia sairaanhoitajana.
Amy Hamm on yksinhuoltajaäiti. Vuonna 2019 Hamm oli mukana perustamassa naisten oikeuksia puolustavaa järjestöä. Ryhmän mukaan naisten oikeudet ovat olleet vaarassa sen jälkeen, kun vuonna 2017 hyväksyttiin liittovaltion lakiesitys, jolla sukupuoli-identiteetti ja sukupuolen ilmaisu lisättiin Kanadan ihmisoikeuslakiin ja rikoslakiin.
Kukaan Hammin kollegoista tai potilaista ei ole valittanut hänestä. Lautakunta syytti Hammia ”syrjivistä ja halventavista lausunnoista, jotka koskevat transsukupuolisia ihmisiä, samalla kun hän identifioi itsensä sairaanhoitajaksi tai sairaanhoitajakouluttajaksi”, ja kokosi yli 300 sivua tutkintamateriaalia, joka koostuu pääasiassa Hammin twiiteistä ja artikkeleista.
Tutkinnan jälkeen lautakunta pyrki Hammin viraltapanoon. Sopimuksen mukaan Hamm osallistuisi myös ”uudelleenkoulutukseen”. Hamm kieltäytyi tarjouksesta, ja nyt häntä yritetään saada kurinpitokäsittelyyn.
”Tässä on kyse ajatusrikoksista ja sääntelyelimestä, joka on sukupuoli-ideologian vallassa ja ajattelee, että heillä on oikeus viedä sairaanhoitajien ja terveydenhuollon ammattilaisten oikeudet”, Hamm sanoi.
Kyselytutkimuksen mukaan britit haluavat mieluummin muslimeja kuin evankelisia kristittyjä poliittiseen johtoon
(Lähde: Evangelical Focus 02.03.2023)
Skotlannin seuraavasta pääministeristä käytävä kilpailu on avannut keskustelun henkilökohtaisen uskonvakaumuksen merkityksestä poliittisessa johtajuudessa.
Valtiovarainministeri Kate Forbes on vahvin seuraajaehdokas tammikuussa yllättäen eronneelle pääministerille. Hän on Raamattuun uskova kristitty ja Skotlannin Vapaakirkon jäsen. Hän puolustaa lasten oikeutta elämään ja on ilmaissut epäilyksensä translaista, jonka hallitus hyväksyi joulukuussa. Forbes sanoi myös, että hänen uskonsa mukaan avioliito on miehen ja naisen liitto.
Forbesin tärkein kilpailija Humza Yousaf on liberaali muslimi, ja hänellä uskotaan olevan eniten kannatusta puolueen ylimmän johdon keskuudessa.
Tässä yhteydessä tehty kyselytutkimus osoitti, että Raamattuun uskovien kristittyjen avioliittonäkemyksestä on tullut vakava este pääsylle poliittisiin johtotehtäviin.
Isossa-Britanniassa haastatelluista 50 prosenttia sanoi, että he eivät hyväksy sitä, että samaa sukupuolta olevien avioliittoa vastustava henkilö saisi toimia korkeassa poliittisessa johtotehtävässä. Lisäksi 55 prosenttia vastasi, että abortin vastustaminen estää toimimasta korkeassa hallitustehtävässä. Kyselyyn vastanneista 64 prosenttia on sitä mieltä, että muslimin pitäisi saada toimia korkeassa poliittisessa virassa. Vastaavasti niiden määrä, jotka sanovat, että evankelisten kristittyjen pitäisi saada johtaa politiikkaa, on vain 53 prosenttia.
Lue ohjeet kommentoinnille