Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 10.9.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Uusi lähetyslaiva Doulos Hope käyttöön vuonna 2023
(Lähde: OM tiedote 06.09.2022)
OM:n kansainvälinen laivalähetystyö laajenee, kun uusi, sisaralustaan Logos Hopea pienempi Doulos Hope lasketaan vesille vuoden 2023 aikana. Toinen alus vastaa näkyyn tavoittaa yhä uusia alueita sekä jakaa ilosanomaa, apua ja toivoa haavoittuville ja syrjäisille kansoille.
Vetoisuudeltaan Logos Hopea pienempi Doulos Hope sallii toimimisen matalammissa vesissä ja jokialueilla ja mahdollistaa näin uusien alueiden tavoittamisen. Laiva liikkuu jatkossa Kaakkois-Aasiassa pysähtyen pitkiksikin ajoiksi satamiin.
OM:n laivatyön keskiössä on opetuslapseuttaminen, johtajakoulutus, kokonaisvaltainen yhteisön sitouttaminen sekä yhteistyö paikallisten seurakuntien kanssa.
Suomen OM:n uutena toiminnanjohtajana aloitti 1.9.2022 Antti Lampinen, joka luotsaa lähetysjärjestön Suomen toimintoja kaksi nelivuotiskautta toimintaa vetäneen Arno Alajoen jälkeen.
Verkostoituminen, yhteistyö seurakuntien ja muiden lähetysjärjestöjen kanssa sekä talouden tasapainottaminen ovat asioita, joihin uusi johtaja haluaa keskittyä aivan erityisesti. OM:n sitoutumattomuus tiettyyn kirkkokuntaan mahdollistaa laajan yhteistyön. OM:n työ painottuu yhä vahvemmin ns. 10/40-ikkunan alueelle.
ISIS jatkaa kampanjaansa kristittyjä vastaan
(Lähde: Christian Today 03.09.2022)
ISIS on julkaissut viimeisen kahden kuukauden aikana kolme propagandavideota muilla kuin arabian kielillä. Nämä videot on osoitettu yleisölle Nigeriassa, toinen kurdiväestölle Lähi-idässä ja kolmas Etiopiassa. Lisäksi ISIS julkaisi fatwan Afganistanissa. Fatwa on islamilainen oikeudellinen päätös. Tässä fatwassa vaadittiin hyökkäämään kristittyjen, juutalaisten, hindujen ja shiiamuslimien kokoontumispaikkoihin.
Etiopiaan suunnatulla videolla syytetään Etiopian kristittyjä siitä, että he eivät ole suostuneet alistumaan islamin vallan alle, vaikka vaatimus tehdä näin on selkeästi ilmoitettu. Videon julistus tuomitsee ne muslimit, jotka eivät tartu aseisiin, vaan hyväksyvät vallitsevan tilanteen. Tämä on johtanut siihen, että muslimit ovat Etiopiassa joukoittain kääntyneet kristilliseen uskoon.
Nigeriassa ISIS video kutsuu maan muslimeja muuttamaan ISIS-taistelijoiden hallitsemille alueille. Näin ISIS pyrkii muodostamaan islamilaisen valtion läntiseen Afrikkaan.
Kurdit olivat aiemmin keskeinen voima ISIS:in vastaisessa taistelussa. Nyt kurdinkielinen video pyrkii luomaan kiilaa kurdien sisälle kutsumalla kurdeja liittymään islamilaisen jihad liikkeen riveihin. Tämä olisi katastrofi Irakin ja Syyrian kristityille, jotka ovat löytäneet suojan kurdien hallitsemilla alueilla.
Lähi-idän suurin järvi on kuivumassa lopullisesti
(Lähde: Al Monitor 06.09.2022)
Iranin Urmia-järven häviäminen on yksi viime vuosikymmenien pahimmista ekologisista katastrofeista. Iranin Urmia-järvi kuivuu kokonaan, jos sen suojelua ei aseteta maanviljelijöiden tarpeiden edelle.
Sateet alueella ovat vähentyneet ja viljelijät ovat siksi hyödyntäneet järven vettä maidensa kasteluun enemmän kuin aikaisemmin. Kastelun tarpeisiin on rakennettu patoja jokien yläjuoksulle Luoteis-Iranin vuoristoon, lähellä Turkin rajaa.
Järvellä ei ole laskujokea. Aikaisemmin siihen virtasi vuoristosta saman verran vettä kuin järvestä haihtui, ja mitä ihmiset tarvitsivat.
Järvi peitti kerran 5 000 neliökilometriä. Vuodesta 1995 lähtien se on kutistunut YK:n ympäristöohjelman mukaan lämpötilan nousun, sateiden vähenemisen, patojen rakentamisen ja liikaviljelyn yhdistelmän vuoksi.
Kuivuminen on uhannut katkarapujen, flamingojen, peurojen ja luonnonvaraisten lampaiden elinympäristöjä ja aiheuttanut suolamyrskyjä, jotka saastuttavat lähikaupunkeja ja maatiloja.
Järvi ei ole vielä täysin kuivunut, noin 1 000 neliökilometriä järvestä on jäljellä.
Väkivalta etnisten ryhmien välillä kiihtyy Etiopiassa
(Lähde: Al-Jazeera 02.09.2022)
Silminnäkijätodistajien mukaan ainakin 42 ihmistä on saanut surmansa Keski-Etiopiassa tapahtuneessa ammuskelussa eri etnisten ryhmien asejoukkojen välillä. Ammuskelu tapahtui Etiopian suurimman etnisen ryhmän, oromoiden asuttamassa Oromian osavaltiossa. Toisena osapuolena oli maan toisen suurimman etnisen ryhmän amharoiden asejoukkoja. Todistajien mukaan uhrit olivat kaikki oromoja.
Jännitteet amharoiden ja oromoiden, Etiopian kahden suurimman etnisen ryhmän välillä ovat lisääntyneet viime kuukausina.
Väkivaltaisuudet eri etnisten ryhmien välillä ovat kiihtyneet uudelleen Etiopiassa. Jo toista vuotta, marraskuun alusta 2020 on jatkunut sisällissota maan pohjoisosissa, jossa tigret, Tigrayn osavaltion suurin etninen ryhmä, on kapinoinut maan keskushallintoa vastaan ja maan armeija on sotinut kapinallisia vastaan. Molempia osapuolia on syytetty sotarikoksista ja jopa etnisistä puhdistuksista.
Nyt myös muut Etiopian etniset ryhmät ovat nousemassa toisiaan vastaan. Maa on jaettu etnisyyteen perustuviin osavaltioihin. Nykyinen pääministeri Abiy Ahmed Ali on oromo. Amharat ovat perinteisesti pitäneet maassa valtaa. Oromoita on Etiopian väestöstä hieman yli kolmannes, amharoita hieman alle kolmannes, tigrejä taas noin 6 %. Maassa puhutaan 90 kieltä.
Persianlahden maat pitävät Netflixin sisältöä islamilaisten arvojen vastaisena
(Lähde: Al-Monitor 06.09.2022)
Useat Persianlahden maat ovat kritisoineet Netflixiä ”sopimattomasta sisällöstä” ja etenkin sukupuolivähemmistöjä ja gender-ideologiaa esillä pitävästä materiaalista. Jo aiemmin yhtiö on saanut Lähi-idässä kritiikkiä esimerkiksi gender-ideologiaa edustavan sateenkaarilipun esillä pidosta.
Persianlahden maiden yhteistyöneuvosto (GCC) vaati lausunnossaan, että suoratoistopalvelu poistaisi sisällön, joka on ristiriidassa islamilaisten ja yhteiskunnallisten periaatteiden ja arvojen kanssa. Joukossa oli myös lastenohjelmasisältöä, jonka katsottiin propagoivan seksuaalivähemmistöjä.
Myös Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien viestintäviranomaiset ilmoittivat, että suoratoistopalvelussa on maan lakien vastaista ja lapsille sopimatonta sisältöä.
Yhdysvaltalainen Netflix on julkisesti tukenut seksuaalivähemmistöjen näkyvyyttä ja gender-ideologiaa myös omissa tuotannoissaan. Nykyiselläänkin yhtiö sensuroi joitakin sisältöjään. Esimerkiksi suoraan sukupuolivähemmistöihin liittyvät sisällöt ja elokuvasivut ovat saatavilla vaikkapa Yhdysvalloissa, mutta eivät Lähi-idässä.
Hollantilainen roomalaiskatolinen hiippakunta luopuu säännöstä viettää messua joka seurakunnassa joka sunnuntai
(Lähde: Catholic News Agency 06.09.2022)
Hollantilainen roomalaiskatolinen Roermondin hiippakunta on ilmoittanut, ettei sen alueella enää vietetä messua jokaisessa seurakunnassa jokaisena sunnuntaina. Syynä päätökselle on pula papistosta ja tavoite säästää energiaa. Samalla hiippakunta luopuu säännöstä, jonka mukaan messua on vietettävä jokaisen seurakunnan alueella vähintään kerran joka sunnuntai. Vastaisuudessa tavoitteena on viettää messua joka toinen sunnuntai.
Hiippakunnan yleisvikaarin René Maessenin mukaan joissakin paikoissa vain harvoja ihmisiä kokoontuu messuun, joten on parempi tuoda yhteen monen seurakunnan jäsenet viettämään messua. Hiippakunta myöntää, että myös talousasiat painavat päätöksessä. ”Vaikka talouskysymykset eivät koskaan saisi olla pääasia pastoraalisissa kysymyksissä, ei niitä kumpaakaan voi jättää huomiotta”, yleisvikaari Maessen toteaa.
Hollannissa on arvioiden mukaan 3,7 miljoonaa roomalaiskatolista, joista vain 4 % osallistuu messuun säännöllisesti.
Lue ohjeet kommentoinnille
12.9.2022 00:10
Myös Ilmestyskirjassa mainittu Eufrat-joki on kuivumassa. Joen varrella olevat kaupungit ovat pulassa vesihuoltonsa takia ja myös vesivoimalat eivät tuota sähköä. Somessa on kuvia kuivuneista joen penkoista.