Patmos-blogi

Totuus Israelista on toisenlainen

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

Viime matkallani Israelissa kristillisessä mediakonferenssissa vierailin tapahtuman jälkeisenä päivänä Stand With Us -järjestön toiminnanjohtaja Michael Dicksonin luona. Hän osallistui mediatapahtuman paneelikeskusteluun. Istuuduimme Dicksonin toimistoon, joka sijaitsee aivan King David hotellia vastapäätä ja sain haastatella häntä Israelin tilanteesta. Dicksonilla ja hänen kansainvälisellä järjestöllään on selkeä kuva Israelin kohtaamista haasteista vääristelevän tiedonvälityksen maailmassa. Alla oleva teksti on Tarja Heiskasen toimittama kooste ajatuksia herättävästä keskustelustani Dicksonin kanssa. 


Stand With Us -järjestön toiminnanjohtaja Michael Dickson (vas.) King David hotellia vastapäätä sijaitsevan toimiston edessä Pasi Turusen kanssa. 

Stand With Us oikoo väärinkäsityksiä ja antaa tietoa Israelin todellisesta tilanteesta 

Stand With Us Israel on vuonna 2011 perustettu israelilainen järjestö, jonka tavoitteena on levittää tietoa Israelin todellisesta tilanteesta. Stand With Us Israelin toimitusjohtaja Michael Dicksonin mukaan järjestön ydinajatus liittyy vahvasti juuri kouluttamiseen.

Israelista liikkuu paljon väärää tietoa ja kuva, joka median kautta Israelista saadaan, on usein hyvin värittynyt ja ei vastaa sitä todellisuutta, joka maassa vallitsee.

Stand With Us Israel perustettiin vuonna 2011 tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Media ei raportoinut tuolloin iskuista oikealla tavalla, joten perustettiin järjestö, jonka tehtävänä on tiedottaa Israelin tilanteesta ja kumota väärää tietoa ja suoranaisia valheita, joita Israelista levitetään. Työtä tehdään lukioissa, kouluissa, kampuksilla, netissä ja ympäri maailmaa. 

Vaikka Israelia vastaan kohdistuu ympäröiviltä arabimailta paljon painetta ja Israel usein kuvataan Goljattina, joka hyökkää puolustuskyvytöntä Daavidia vastaan, todellisuudessa asetelma on toisinpäin.

Ennen vuoden 1967 kuuden päivän sotaa myös media suhtautui Israeliin eri tavalla. Sota, jota Israel ei halunnut, muutti tilanteen ja Israel alettiin nähdä osapuolena, jolla on vahva armeija.

Dicksonin mukaan nykyistä tilannetta kuvaa hyvin sanonta: ”Jos kaikki arabivaltiot laskisivat aseensa tänään, huomenna olisi rauha. Jos Israel laskisi aseensa, huomenna ei olisi enää Israelia”. Tämä on se todellisuus, joka Lähi-Idässä vallitsee.

Israel onkin ainoa Lähi-Idän maa, jossa vallitsee rauhallinen rinnakkaiselo arabien, kristittyjen ja juutalaisten välillä. Median antamasta kuvasta poiketen, Israelissa ei suinkaan sorreta arabeja. Se on myös ainut maa, jossa kristinusko kukoistaa. Vaikka naapurimaissa esim. kristittyjä vainotaan systemaattisesti, Israelissa kuka tahansa on vapaa harjoittamaan omaa uskontoaan. Tämän kaltainen vapaus on uutta Lähi-Idässä.

Kaksikymmentä vuotta sitten myös Gazassa asuvien arabien ja juutalaisten välit olivat vielä hyvät. Hamas kuitenkin suoritti väkivaltaisen vallankaappauksen vuonna 2005, jonka seurauksena Israel evakuoi 9000 juutalaista kodeistaan ja irrottautui Gazasta. Tämän arveltiin rauhoittavan tilannetta, mutta sen sijaan Gazasta alettiin ampua raketteja intensiivisesti lähes päivittäin. 

Media vääristelee kuvaa Israelista ja Gazan tilanteesta

Syy vääristyneeseen kuvaan Israelista, johtuu Dicksonin mukaan useammastakin syystä. Ensinnäkin media, joka asioista tiedottaa, ei toimi aina neutraalilta pohjalta vaan on usein hyvin politisoitunut. Kirjoittajilla on erilaisia agendoja, jotka vaikuttavat siihen, miten Israelista uutisoidaan. Kauhuun ja sotaan liittyvät uutiset myös myyvät paremmin.

Toinen merkittävä syy vääristyneeseen uutisointiin on lehdistönvapauden puuttuminen Gazan puolella. Gazassa ei ole samanlaista vapautta kertoa tilanteesta rehellisesti kuin mitä Israelissa on ja siellä vaikuttavat myös Israel-vastaiset ryhmät, joiden agendana on levittää Israelista vihamielistä ja valheellista tietoa.

Nämä valheelliset tiedot esitetään mediassa sitten totuutena. Israelia syytetään esimerkiksi arpartheidistä vaikka Israel on juuri se Lähi-Idän maa, jossa vallitsee rauhanomainen rinnakkaiselo erilaisten kulttuurien ja uskontojen välillä.

Ihmiset, jotka syyllistyvät Israelin boikotoimiseen, voidaan jakaa ainakin kahteen ryhmään, Dickson jatkaa. Toisessa ryhmässä ovat ihmiset, jotka vihaavat Israelia ja heillä on hyvin radikaali agenda levittää väärää tietoa Israelista. He ovat niitä ihmisiä, jotka vievät päivittäin eteenpäin kaikkea Israel-vastaisuutta. 

Toisessa ryhmässä ovat ihmiset, jotka tarkoittavat kyllä hyvää, mutta menevät joskus mukaan Israel-vastaiseen toimintaan tietämättä asioiden todellista laitaa. He haluavat vilpittömästi tehdä hyvää maailmassa, mutta heillä on usein väärää tietoa Israelin ja Gazan tilanteesta.

Vaikka Israel on selkeästi Lähi-Idän maa, se on myös länsimainen maa mitä tulee demokratiaan ja vapauteen.

Yhdistelmänä se on mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen Lähi-Idässä. Israel onkin avoin kaikille, myös ei-juutalaisille. Alueella syntyneet konfliktit ovat arabimaiden ja ainoan juutalaisen valtion välillä, ei esimerkiksi israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Jos Gazan alueen toimia ei valvottaisi, monet materiaalit ja aseet hyödynnettäisiin Israelia vastaan. Esimerkiksi rakennuksiin tarkoitettu sementtiä on käytetty tunnelien rakentamiseen Israelin kaupunkien alle tarkoituksena kidnapata tai tappaa israelilaisia.

Hamasin ote Palestiinasta on luja ja se pakottaa Israelia pitämään yllä vahvaa armeijaa ja puolustamaan rajaansa. Palestiinalaiset eivät ole tunnustaneet Israelin oikeutta olla olemassa ja he opettavat myös tulevaa sukupolvea vihaamaan Israelia ja ihannoimaan pyhää sotaa.

Dickson toivoo, että tulevaisuudessa rauha saavutettaisiin. Sitä odotellessa on tärkeää levittää tietoa Israelin todellisesta tilanteesta ja saada ihmiset näkemään, ettei Israel ole suinkaan syypää vallitsevaan tilanteeseen Israelin ja palestiinalaisten välillä. 

 

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *