Patmos-blogi

Radio Patmos ja Ilosanomapiiri

Radio Patmos Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.
Julkaistu:
Mailis Janatuinen

Ilosanomapiiri syntyi Japanissa

Kolmannella työkaudellani Japanissa 80-luvun puolivälissä minua pyydettiin töihin sikäläiseen kristilliseen opiskelijajärjestöön. Järjestö oli nimeltään KGK ja sen toiminta perustui eri kampuksilla kokoontuviin raamattupiireihin. Opiskelijat pyörittivät niitä keskenään; me opiskelijasihteerit vierailimme piireissä noin kerran kuussa.

Opiskelijat myös tekivät kokoontumisiinsa itse omat kysymyksensä. Hyvä niin, mutta jossain vaiheessa minä tajusin pystyväni parempaan. Koin suorastaan kutsumuksekseni tehdä noille rakkaille nuorille mahdollisimman evankeliumikeskeisen raamattupiirioppaan. Ensimmäinen pieni ilosanomaopas syntyikin jo 80-luvulla ennen tietokoneiden aikakautta: eräs opiskelijapoika kirjoitti käsin minun väsäämäni kysymykset Jeesuksen kymmeneen vertaukseen, ja muuan opiskelijatyttö piirsi kuvat. Siitä se sitten alkoi. Nyt ilosanomapiiri on levinnyt 35 kielelle, joista viimeisin on albania.

Neljännellä työkaudellani pääsin työhön suureen seurakuntaan, jossa pastori jätti kaiken pienpiiritoiminnan minun vastuulleni. Seurakunnassa pyöri jo valmiiksi toistakymmentä kotikokousta, jotka minä sain muuttaa ilosanomapiireiksi. Mukaan tuli melkein aina buddhalaisia, joista muutamat kääntyivät kristityiksi. Koulutin kristittyjä piirinvetäjiksi. Innostus oli suuri, kun he huomasivat voivansa viedä evankeliumia eteenpäin tälläkin tavalla. Ilosanomapiiri oli siihen aikaan hyvässä myötätuulessa Länsi-Japanin ev.lut. kirkossa.

Ollessani seuraavalla kotimaan jaksolla 90-luvun puolivälissä tuuli oli kuitenkin kääntynyt ilosanomapiirille vastaiseksi. Kirkkokuntani oli sillä välin innostunut korealaisesta pikkupappi-systeemistä. Ero näiden systeemien välillä oli siinä, että korealaistyylisessä kotikokouksessa keskustellaan edellisen sunnuntain saarnasta, kun taas ilosanomapiirissä keskustellaan itse tekstistä. Oma kirkkokuntani ei siis ollut enää kiinnostunut materiaalistani, mutta onneksi monet muut kirkkokunnat olivat.

Tuolla työkaudella tein ilosanomaoppaan jokaiseen neljään evankeliumiin sekä japanin että englannin kielellä. Muutamat venäläiset nuoret miehet loivat ilosanomapiirin verkkosivut (www.ilosanomapiiri.fi). Siitä lähtien kysymyksiä alettiin kääntää yhä uusille kielille.

Ilosanomapiiri Radio Patmoksessa

Eläkkeelle jäätyäni koin Jumalan ihmeellisen johdatuksen ja sain suuren rukousvastauksen. Olin rukoillut monta vuotta, että pääsisin joskus vetämään ilosanomapiiriä radioon. Eräänä sunnuntai-iltapäivänä kuuntelin kahvia keittäessäni Patmoksen lähetysohjelmaa, josta kävi ilmi, että järjestö vierailee joissakin muslimimaissa.

Yhtäkkiä minun rupesi tekemään kovasti mieleni päästä mukaan tuollaiselle matkalle. Miten hienoa olisikaan saada opettaa ilosanomapiiriä muslimimaan kristitylle vähemmistölle! Siltä seisomalta istahdin tietokoneeni eteen ja kirjoitin viestin ohjelmassa esiintyneelle henkilölle. Tiedustelin kohteliaasti, voisinko ehkä päästä joskus mukaan heidän matkalleen. Kyseinen henkilö innostui asiasta, mutta lisäsi, että heidän pitää ensin kysyä tuon maan kristillisten johtajien mielipidettä asiasta.

Kun vastaus tuli, oli se kylmää vettä niskaani: heillä eivät naiset saa opettaa mitään, eivät edes raamattupiirin vetämistä toisille naisille. No, se ovi paukahti siis kiinni nenäni edessä. Jotain muuta kuitenkin avautui: Radio Patmos huomasi meikäläisen olemassaolon. Helvi Jääskeläinen vilkaisi nettisivujani ja tuli kuuntelemaan minua Priscilla-yhdistyksen kokoukseen. Sen päätyttyä hän ehdotti, että aloittaisimme yhdessä ilosanomapiirin radioaalloilla. Silloin oli menossa kevät 2016.

Jippii, eläköön, kiitos Herralle! Mikä rukousvastaus! Eipä siinä sitten muuta kuin kokoamaan tiimiä, jonka kanssa keskustelisimme Raamatun teksteistä mikit nenämme alla. Sellaisia ihmisiä ei ollut kovin helppo löytää. Jumala kuitenkin johdatti tiimiimme toistakymmentä luterilaista ja helluntailaista kristittyä, jotka suostuvat tulemaan äänityksiin aina neljä henkeä kerrallaan.

Mitä Raamatun kirjoja on käsitelty

Kokoonnumme studiolla yleensä kaksi kertaa kuussa ja äänitämme kaksi raamista putkeen. Ensin kävimme läpi kaikkien kolmen vuosikerran evankeliumitekstit luterilaisen kirkkovuoden mukaan. Nuo kysymykset minulla oli onneksi jo valmiina radio-ohjelmaa aloitellessamme. Ilosanomapiirit pyörivät nyt uusintoina aina kolmen vuoden välein perjantai-iltaisin kello 19 ja sunnuntaiaamuisin kello 9. Kaikki nuo raamikset löytyvät paitsi Patmoksen arkistosta ja ilosanomasivuilta (myös pdf:nä) kohdasta ”Kysymyksiä saarnateksteihin” (https://www.ilosanomapiiri.fi/skys ). Kaiken lisäksi niitä julkaistaan nykyään podcasteinakin. Väittäisin, että noista keskusteluista voi myös saarnaansa valmisteleva pastori saada monta uutta oivallusta!

Kun vuosikerrat oli käyty läpi, siirryimme Vanhaan testamenttiin. Yhden vuoden pyöritimme 1. Mooseksen kirjaa (Miten kaikki alkoi), sitten muita Mooseksen kirjoja (Mooses ja suuri kotiinpaluu), sitten Samuelin kirjoja (Kuninkaita ja kuninkaantekijöitä) ja Ruutin käänteentekevää kohtaamista. Viime vuonna kävimme läpi Apostolien teot ja Joonan (Maan ääriin asti). Tämä vuonna aloitimme Tessalonikalaiskirjeillä ja siirryimme sitten Kolmen rohkean profeetan pariin. (Keskustelemme Elian, Elisan ja Jeremian elämästä ja opetuksesta). Tämä raamattupiiri lähetetään eetteriin torstaisin klo 20 ja lauantaisin klo 7. Paljon olen saanut maata kiertäessäni ja myös sähköpostitse kiitosta ja positiivista palautetta näistä ohjelmista.

Joudun väsäämään uusia kysymyssarjoja, jos nyt en ihan päivittäin, niin ainakin viikoittain. Sen jälkeen testaan ne vielä omassa raamattupiirissäni ja korjailen paremmiksi. ”Meikäläisen elämä on yhtä ainoaa raamattupiiriä”, huokaisin kerran Patmoksen kahvitilassa. ”Kyllä elämänsä voisi huonompaankin tarkoitukseen käyttää”, totesivat tiimiläiseni pilke silmäkulmassaan, ja oikeassahan he olivatkin. Radioraamattupiirin ansiosta joudun tutkimaan yhä uusia Raamatun kirjoja kommentaarien kera, ja teen uusia oivalluksia ja löytöjä niiden äärellä.

Miten sitten päätän, mitä kirjaa radiossa seuraavaksi käsitellään? Yksi valintaperusteeni on se, että koetan käydä piirissämme Vanhan testamentin tärkeimmät tapahtumat läpi. Valintaan vaikuttaa myös se seikka, olenko kirjoittanut kirjan, artikkelin tai raamattupiirioppaan kyseisestä Raamatun kirjasta. Tähänastiset kysymykset ovat syntyneet kirjojeni Sankareita ja pelkureita, Nainen ja hänen miehensä, Mooses, Daavid, Paavali Tarsolainen, Elia Tisbeläinen ja Itkevä pronssimuuri (Jeremian elämänkerta) pohjalta. Elisan kysymykset jouduin laatimaan ilman edeltävää kirjaa, ja täytyy myöntää, että suuritöisiä olivat.

Olen sydämeni pohjasta kiitollinen sekä Jumalalle että Radio Patmokselle tästä mahdollisuudesta käyttää vielä vanhanakin armolahjojani ja saada materiaaliani yhä laajempien piirien tietoisuuteen Suomen Siionissa. Rukoukseni on, että Radio Patmoksen piirit saisivat olla rohkaisemassa kristittyjä perustamaan kotikokouksia ystävilleen ja sukulaisilleen, joille kirkon kynnys on toistaiseksi liian korkea. Jos ja kun aloitat ilosanomapiirin, aloita se ”Aloitusoppaasta” (https://www.ilosanomapiiri.fi/aloitus ) Sen avulla keskustelu onnistuu takuuvarmasti. Kun Aloitusopas on käsitelty, voitkin siirtyä käyttämään muita oppaita.

MAILIS JANATUINEN

Näistä linkeistä voit tutustua raamattupiireihimme:

Herran päivän odotuksessa – Tessalonikalaiskirjeiden sanoma: Paavali ja Tessalonikan seurakunta
Ilosanomapiiri: Kuninkaan pojan häät
Kolme rohkeaa profeettaa: Pohjoisvaltion luopumus ja profeetta Elia
Kuninkaita ja kuninkaiden tekijöitä: Samuelin syntymä
Maan ääriin asti: Maailmanvalloituksen tehtävänanto
Miten kaikki alkoi? Maailman luominen
Mooses ja suuri kotiinpaluu: Israel joutuu orjuuteen
Ruutin käänteentekevät kohtaamiset: Ruut kohtaa rakastavan anopin

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. lähettiläs

    ”Kun vastaus tuli, oli se kylmää vettä niskaani: heillä eivät naiset saa opettaa mitään, eivät edes raamattupiirin vetämistä toisille naisille.”

    Kristinuskossa on sama sääntö. Jumala on kieltänyt naisia opettamasta ja puhumasta seurakunnassa. Ihmettelen suuresti, että seurakunnat ovat lopettaneet Jumalan käskyn noudattamisen. Eikö kukaan ole huomannut, mitä Paavali lopuksi kirjoitti: ”Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä”?

    1 Tim 2:11 Naisen tulee kuunnella opetusta, hiljaa ja kuuliaisena.
    12 Sitä en salli, että nainen opettaa, enkä sitä, että hän hallitsee miestä; hänen on elettävä hiljaisesti.

    1 Kor 14:33 sillä Jumala ei ole epäjärjestyksen vaan rauhan Jumala. Niin kuin on laita kaikissa pyhien seurakunnissa,
    34 naisten tulee olla vaiti seurakunnan kokouksissa. Heidän ei ole lupa puhua, vaan heidän on oltava kuuliaisia, niin kuin lakikin sanoo.

    37 Jos joku uskoo olevansa profeetta tai saaneensa muita Hengen lahjoja, hänen tulee tietää että tämä, mitä kirjoitan, on Herran käsky.
    38 Jos joku ei tätä tunnusta, Jumala ei tunnusta häntä.