Muslimijoukko tappoi entisen imaamin, joka oli kääntynyt kristinuskoon
Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.
Ugandassa muslimien äärijoukkojen joukko tappoi 41-vuotiaan Yusuf Kintun, entisen imaamin, viikko sen jälkeen kun hän oli kääntynyt kristinuskoon. Kintu oli käynyt useita keskusteluja pastori Andrew Nyanman kanssa Dolwessa, Ugandassa, ja kuultuaan evankeliumin päätti tulla kristityksi, pastori Nyanma kertoi.
”Olimme puhuneet useaan otteeseen, mutta hän oli kiivas väittelemään, kun puhuimme uskoon liittyvistä asioista”, Nyanma lisäsi. ”Hän oli loistava muslimimaami, mutta kunnioitti myös muiden ihmisten uskoa. Tuona päivänä hän oli rauhallinen ja vastaanottavainen. Hän antoi minulle aikaa selittää hänelle, miksi Kristus on ainoa tie Isän luokse. Hän katui syntejänsä ja sitoutui seuraamaan Kristusta. ”
Islamissa imaamit johtavat päivittäisiä rukouksia moskeijoissa, saarnaavat, johtavat palvelusta ja usein johtavat yhteisöään.
Ennen kuin hän päätti seurata Jeesusta, Kintu asui vaimonsa kanssa talossa lähellä moskeijaansa. Kolme päivää sen jälkeen, kun hänestä tuli kristitty, vaimonsa erosi hänestä ja lähti mukanaan kaksi pariskunnan lapsista. Vaimo palasi isänsä kotiin Ugandan Bugiri-alueelle, jättäen miehelleen vanhimman poikansa ja tyttärensä.
Kintun kääntyminen raivostutti yhteisöä. Paikalliset muslimit löivät häntä, kunnes hän lyyhistyi tajuttomana. Hänen poikansa ja tyttärensä eivät voineet auttaa häntä.
Hänet jätettiin maahan seuraavaan aamuun asti, jolloin pastori Nyanma saapui ja vei hänet sairaalaan, missä hän myöhemmin kuoli.
Vainot ovat yleistyneet viime aikoina Ugandan muslimien enemmistöisissä yhteisöissä. Suurin osa maan väestöstä on kristittyjä ja noin 13,7% ugandalaisista on muslimeja. Maan perustuslaki tukee uskonnonvapautta.
”Jokaisella henkilöllä on oikeus vapaasti harjoittaa mitä tahansa uskontoa ja ilmaista sellaista käytäntöä, joka sisältää oikeuden kuulua minkä tahansa uskonnollisen elimen tai järjestön toimintaan ja osallistua sen käytäntöihin tämän perustuslain mukaisella tavalla”, sanotaan laissa.
Itä-Ugandassa on maan suurin muslimiväestö, ja kristittyjen vainot ovat olleet lisääntymässä. Hyökkäyksen kohteeksi voi joutua vain sanomalla, että Jeesus on Jumalan Poika.
Joulukuun 27. päivänä muslimijoukko pahoinpiteli pastorin ja hänen vaimonsa sen jälkeen, kun eräs toinen imaami uskoi Kristukseen.
Monet uudet kristityt kärsivät vainoa perheidensä ja entisten ystäviensä taholta. Yusuf Kintu on yksi harvoista, jotka todella tapettiin, mutta monet menettävät toimeentulonsa, perheensä, kotinsa ja omaisuutensa.
(Lähde: Christian Post 13.1.2021)
Pastorit tarvitsevat tukea opiskeluihinsa
90 prosentilla pastoreista ei ole muodollista teologista koulutusta, toteaa globaalin etelän teologisen koulutuksen asiantuntija.
Tämä tilanne ohjaa arvioimaan teologisen koulutuksen tehokkuutta. Afrikassa kristityt muodostavat enemmistön useissa maissa. Silti Afrikka on edelleen köyhin manner. Etä-opetuksena tapahtuva teologinen koulutus on ollut käytössä globaalissa etelässä yli 40 vuoden ajan. Paikalliset pastorit ovat toimineet mentoreina pienille opiskelijaryhmille, jotka ovat jo työssä paikallisissa seurakunnissa. Digitalisaatio ja Internet pystyvät nyt tarjoamaan sekä laajemman valikoiman resursseja (verkkokirjastojen kautta) että pääsyn maailmanlaajuiseen luennoitsijoiden valikoimaan.
Investointeja tarvitaan hyvien Internet-yhteyksien tarjoamiseen. Opiskelijoilla on oltava oma kannettava tietokone tai iPad. Vaikka ne ovat kalliita, ne maksavat vähemmän kuin matkustaminen oppilaitokseen toisessa maassa.
Suurta osaa teologista koulutusta globaalissa etelässä eivät tue heidän kirkkonsa vaan länsi. Tämä tekee siitä haavoittuvan. Esimerkiksi Intian hallitus uhkaa sulkea kaikki ulkomaisia varoja vastaanottavat kristilliset instituutiot. Haasteena on, että opiskelijat löytävät resursseja ja tukea ystäviltä, perheeltä ja paikallisilta kirkoilta.
(Lähde: Evangelicals Now)
Lue ohjeet kommentoinnille