Mistä Hamasin terrorismi kumpuaa?
Tohtori Susanna Kokkonen on tehnyt tutkintonsa heprealaisessa yliopistossa Jerusalemissa. Yliopistoa oli perustamassa muun muassa Albert Einstein. Kokkosen väitöskirja liittyy holokaustista eloonjääneiden tilanteeseen vuodesta 1945 eteenpäin.
Susanna Kokkonen osaa sekä hepreaa että arabiaa. Hän on kirjoittanut useamman kirjan holokaustista ja Israelin tilanteesta.
Antisemitismiin liittyen Kokkonen haluaa nostaa erityisesti kolme asiaa esiin:
1. Israelin demonisointi: Israelista on tehty pahantahtoinen valtio, joka on ongelma alueella. Jos tuota valtiota ei olisi, Lähi-Idässä olisi rauha. Israel on syypää kaikkeen mitä tapahtuu ja siitä voi sanoa mitä tahansa. Aiemmat antisemitistiset asenteet kohdistuvat nyt Israelin valtioon
2. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja ihmisoikeudet: Israelia pidetään ihmisoikeuksia polkevana valtiona.
3. Kaksoissyytös ja vääristelevä kuva: Propagandassa juutalaisia kuvataan usein joko rikkaana ja pahana eliittiin kuuluvana ihmisenä. Toisaalta juutalaista voidaan kuvata propagandassa myös kommunistiksi.
Israeliin kohdistuva viha vyöryy avuttomiin juutalaisyhteisöihin, jotka eivät voi puolustaa toisiaan. Medialla onkin valtava rooli, koska ajatukset leviävät nimenomaan median kautta.
Susanna Kokkonen toimittaa kahta ohjelmasarjaa Radio Patmoksessa: Takaisin tulevaisuuteen ja Antisemitismi ja rasismi käsitteinä ja käytännössä. Kumpaakin ohjelmasarjaa voi kuunnella Patmos + – ohjelmakirjastossa.
Susanna Kokkonen nosti esiin median taipumuksen uutisoida vain Gazan tilannetta. Israelin tilanteesta media ei enää juurikaan uutisoi, vaikka raketti-iskuja tehdään edelleen Israelin puolelle ja paljon hätää koetaan iskujen vuoksi yhä edelleen.
Hamasin alkuperästä Kokkonen kertoo tarkemmin. Hamas on vuonna 1987 perustettu egyptiläisen muslimiveljeskunnan haara. Useimmat ihmiset pitävät sitä vapautusliikkeenä, joka haluaa vapauttaa Gazan. Israel ei kuitenkaan ole ollut Gazassa vuoden 2005 jälkeen. Hamasin ensimmäinen terrori-isku tapahtui 1993.
Vuonna 2000 neuvoteltiin Camp Davidissa Israelin pääministerin Ehud Barakin ja PLO:n Yasser Arafatin välillä. Jo ennen neuvotteluja Arafat oli antanut Fatahille käskyn ryhtyä toimiin Israelia vastaan. Neuvottelut eivät onnistuneet Arafatin takia. Kotiin palatessaan Arafatia pidettiin suurena sankarina ja häntä ihailtiin, koska hän oli uskaltanut vastustaa Yhdysvaltain presidentin johdolla käytyjä neuvotteluja.
Terroristijärjestöt Al Qaida, ISIS ja Hamas toimivat kaikki jo 600-luvulta peräisin olevien mallien mukaan. Termi taktinen tulitauko viittaa tilanteeseen, jossa ryhmä on häviämässä. Silloin on hyväksyttävää koota joukot uudelleen, aseistaa joukot uudelleen ja hyökätä vahvasta asemasta uudestaan. Hamasin kanssa on ollut konflikteja valtava määrä. Tulitauko ei siis ole ratkaisu tilanteeseen, vaan mahdollistaisi jatkamisen terrorismin poluilla.
Kuuntele Susanna Kokkosen käynti Aamuvieras-ohjelmassa 17.11.2023 |
Lue ohjeet kommentoinnille
22.11.2023 14:00
Kyllä uutisissa kerrotaan Israelinkin tilanteesta, mm. panttivankien omaisten mielenosoituksista. Ja jos Hamasin edelleenkin ampumat raketit eivät suurempia vahinkoja aiheuta Israelissa, niin ehkä niiden uutisarvo ei ole niin suuri verrattuna siihen, mitä Gazassa tapahtuu.
21.11.2023 18:30
Palestiina on yrittänyt koko olemassaolonsa aikana tuhota juutalaisvaltiota Israelista pois siinä onnistumatta. Erityisesti shiiojen islamiin kuuluu oppi, että pitää ensin surmata kaikki juutalaiset ja vallata Jerusalem, jotta islamin messias Mahdi voi tulla Jerusalemiin ja perustaa sinne koko maailman kattavan kalifaatin pääkaupungin. Näin opetetaan monissa shiiamoskeijoissa myös Suomessa. Sen takia monet palestiinalaiset aina päättävät televisiohaastattelun iskulauseeseen ”vapautamme Jerusalemin”. Koska palestiinalaiset eivät ole kyenneet toteuttamaan tätä fantasiaansa, niin he ovat lähteneet epätoivoisen terrorin tielle.
Monet ovat ihmetelleen, mikä tavoite Hamasilla oli hyökätä Israeliin. Hyökkäys on pelkkää murhaamista ja panttivankien kidnappaamista. Hamasin tavoite oli provosoida Israel hyökkäämään Gazaan täydellä voimalla, jotta palestiinalaisia siviilejä kuolisi mahdollisimman paljon niin, että arabimaiden ja samalla koko maailman viha kääntyisi Israelia vastaan.
Hamas onnistui sikäli tavoitteessaan, että tutkimusten mukaan sodan takia pidetyistä mielenosoituksista 95 % on ollut Palestiinan puolesta. Hamasin tavoite oli kiihottaa lännen poliitikot arvostelemaan Israelia sotarikoksista.
Suomessa erityisesti vasemmistoliiton johto on kovin sanoin arvostellut Israelin armeijaa sotarikoksista, koska se on hyökännyt sairaalaan. Tosin vasemmistoliiton johto on ollut sikäli väärässä, että sairaalat ovat olleet kansainvälisen sotalain mukaan laillisia kohteita, koska sairaaloiden alta on löytynyt tunneleita, sotilastukikohtia ja sairaalasta tutkimushuoneista aseita yms.
Ranskan presidentti on erityisesti arvostellut Israelia viattomien siviilien surmaamisesta, koska Ranskan väestöstä jo 10 % on muslimeja, minkä takia hänen on pakko kääntyä Israelia vastaan.
Gazassa tosin ei ole juurikaan viattomia siviilejä. Sodan alussa Hamasin sotilaat raahasivat alastomia ruumiita Gazan kaduilla, niin väestö sylki ja löi ruumiita ja huusi iskulauseita. Yleisesti ottaen koko Gazan väestö tukee Hamasia. Lapset kasvatetaan kouluissa vihaamaan jo nuorena juutalaisia.
Israelin ja Palestiinan väliseen konfliktiin ei ole diplomaattista ratkaisua, koska osapuolten intressit ovat ristiriidassa sovittamattomasti. Sen takia mitään kahden valtion mallia ei alueelle kyetä muodostamaan. Palestiinalaiset ovat olleet muutenkin kyvyttömiä elämään oikeusvaltion ja demokratian pelisääntöjen mukaan.
Valitettavasti tämä kommentti täyttyy päättää sanoihin, että tämä pitkään jatkunut konflikti ratkeaa vain sotilaallisin keinoin. Kukaan ei tätä toivo, mutta se on valitettavasti realismia ja kylmä totuus.
23.11.2023 19:19
Toivottavasti tuota Politicsin kommenttia ei tarvitse ymmärtää niin, että kun konfliktia ei voi ratkaista muuten kuin sotilaallisesti, että jopa ydinaseen käyttö Gazassa olisi suotavaa. Siinä tapauksessa alue ainakin rauhoittuisi. Vastahan joku ministeri Israelin hallituksessakin väläytti sellaista mahdollisuutta. Tosin se taisi olla liikaa jopa kovia otteita suosivalle Netanjahullekin, kun kyseinen ministeri siirrettiin nopeasti ”jäähylle”.
28.11.2023 07:08
Noinhan ne maailman reaktiot Politicsin kuvailemaan tapaan tuntuvat menevän.
Kun Israelin näkökantoja pyritään esittämään, niin maailman kuulijoiden reaktioista tulee mieleen se miten Stefanuksen puhe otettiin vastaan: ”Niin he huusivat suurella äänellä ja tukkivat korvansa ja karkasivat kaikki yhdessä hänen päällensä.”