Patmos-blogi

Markku Jokisipilä: Totuus, armo ja järki

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Hiljattain uutisoitiin selvityksestä, jonka mukaan hallituksemme naispoliitikoihin kohdistuu verkossa valtava vihakampanja, jossa kyseenalaistetaan heidän arvonsa ja päätöksentekokykynsä. Joku raja se pitää hallituksen kritisoinnissakin olla, opastivat kansalaisia asiaan tarttuneet kolumnistit ja pääkirjoitustoimittajat.

Kukaan heistä ei ole kuitenkaan ilmaissut huoltaan siitä ajojahdista, joka kohdistuu kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsäseen. Valtakunnansyyttäjä on nyt nostanut häntä vastaan syytteen kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syynä ovat Räsäsen homoseksuaalisuudesta esittämät näkemykset, jotka valtakunnansyyttäjän mukaan loukkaavat homojen ihmisarvoa ja aiheuttavat suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja vihaa heitä kohtaan.

Olen todella huolestunut siitä, mitä Suomessa on tapahtumassa sananvapaudelle ja omantunnon vapaudelle. Valtakunnansyyttäjän toiminta vaikuttaa siltä, että jos yksilöä voidaan epäillä vähemmistöryhmän loukkaamisesta, hänen omilla yksilöllisillä ihmisoikeuksillaan voidaan pyyhkiä lattiaa.

Räsänen on poliitikko ja julkisuuden henkilö, jonka tulee sietää ankaraakin julkista kritiikkiä. Hänen tapauksessaan kyse on kuitenkin todella paljon rajummasta asiasta kuin anonyymien nettikirjoittajien solvauksista. Yksilön oikeusturvan näkökulmasta hänen kohtelunsa näyttää absurdilta ja jopa törkeältä.

Perustuslakimme takaa Räsäselle sananvapauden sekä oikeuden harjoittaa uskontoa ja ilmaista vakaumuksensa. Hänen yksityiselämänsä, kunniansa, kotirauhansa ja yhdenvertaisuutensa lain edessä sekä oikeutensa henkilökohtaiseen koskemattomuuteen on nekin perustuslaissa turvattu. On perusteltua kysyä, toteutuvatko nämä periaatteet hänen kohdallaan oikeusvaltiolta vaadittavalla tavalla.

Räsänen on nyt valtiollisten syytetoimien kohteena kolminkertaisesti epäiltynä rikoksesta, josta voidaan tuomita jopa kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen. Hän on ollut useiden rikostutkintojen kohteena ja joutunut puolustamaan itseään tuntikausia kestäneissä poliisikuulusteluissa. Valtakunnansyyttäjän mukaan hänen uskonnollinen vakaumuksensa on lainvastainen.

Media on vuositolkulla julkisesti ruotinut Räsäsen henkilökohtaisten uskonnollisten näkemysten oikeutusta ja hyväksyttävyyttä. Valtakunnan päälehti ilmoitti tuoreessa pääkirjoituksessaan Räsäsen puheiden yksiselitteisesti olevan moraalisesti loukkaavia ja ”syvästi vastenmielisiä”. Lehti katsoi Räsäsen ”pyyhkivän jalkansa” kristittyjen enemmistön arvoihin hyötyäkseen poliittisesti ja vihjasi hänen yllyttävän väkivaltaan. Näin rankka yksittäisen henkilön uskonnolliseen vakaumukseen kohdistuva mustamaalaaminen pääkirjoitustasolla on täysin poikkeuksellista.

Onko nykyilmapiirissämme enää tilaa järjenkäytölle, suhteellisuudentajulle ja erilaisten näkemysten sietämiselle?

Markku Jokisipilä
johtaja, eduskuntatutkimuksen keskus
Turun yliopisto

——————————-

(Kolumni ilmestynyt alun perin Ilkka-Pohjalainen -lehdessä 5.5.2021. Julkaistaan tekijän luvalla)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (3)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Aulikki Niiranen

    Kiitos hyvästä ytimekkäästä kirjoituksesta! Arvostan suuresti! Siunausta ja voimia työhösi!

  2. Saara

    Tämä oli erinomainen ja rohkea kannanotto Jokisipilältä, on ilahduttavaa, että kolumni on julkaistu myös Ilkka-Pohjalainen -lehdessä – vaikkakin maksumuurin takana.

    Moniakaan valtamedian edustajia ei voi kiitellä Päivi Räsäsen kohtelusta. kun jopa hänen sanomisiaan on vääristelty, ja ilmeisesti näin on todellakin tehty jopa sekä valtakunnansyyttäjän että valtamedian toimittajien toimesta. Ihmetellä täytyy, kuinka tällaista voi Suomessa tapahtua.

    On erinomaista, että yhä silti on rohkeita oikeusturvan perään kyseleviä kansalaisia, viranomaisia, yliopistoihmisiä ja muita auktoriteettihahmoja. Tätä tarvitaan.

  3. Pekka Toivanen

    Olipa selkeä ja rohkea kirjoitus eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajalta. Kiitos siitä, samanlaista jatkossakin tarvitaan!