Kristillisen maailman uutispoiminnat (vko 38)
Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.
Intia lakkauttaa kristillisten järjestöjen tilejä (UCA News)
Intia on lakkauttanut kuuden kristillisen järjestön tilit tänä vuonna. Syynä lakkauttamiselle on se että Intia pyrkii kieltämään kristillisiä ryhmiä vastaanottamasta rahaa ulkomailta. Säännön rikkomista seuraa tilien lakkauttaminen. Vain YK:n järjestöt ovat vapaita tästä säännöstä. Lakkautettujen joukossa ovat luterilaiset kirkot nimeltä Gosner-kirkko ja Pohjoinen luterilainen kirkko. Molemmat pitävät päämajaansa Jharkhandin osavaltiossa. Tässä vaiheessa on vielä epäselvää voivatko nämä kirkkokunnat jatkaa toimintaansa.
Tämä ilmiö on osa Intian hindunationalistista trendiä. Kristilliset järjestöt ja kirkot nähdään vieraana vaikutuksena ja vain hindulaisuus nähdään aidosti intialaisena.
Saksaan saapuneet maahanmuuttajat sopeutuneet hyvin yhteiskuntaan (Deutche Welle)
“Me selviydymme tästä” (Wir schaffen das) oli Angela Merkelin kuuluisat sanat elokuun lopussa 2015 ja lähes miljoona turvapaikan hakijaa saapui Saksaan pari kuukautta tämän jälkeen. Mitä on tapahtunut viiden vuoden aikana? Ensinnäkin turvapaikanhakijoiden määrät ovat romahtaneet. Keskustelu selviytymisestä jatkuu edelleen. Toisten mielestä turvapaikanhakijat olivat Saksan kaipaama työvoima. Toisten mielestä turvapaikanhakijat ovat taloudellinen taakka.
Tänä päivänä tiedetään, että lähes kaikki turvapaikanhakijat tarvitsevat jonkinlaisen koulutuksen päästäkseen työelämään. Tulijoiden koulutustasossa oli suuria eroja. Lähes jokainen tarvitsi ainakin koulutusta saksan kielessä. Turvapaikanhakijat ovat löytäneet hyvin tiensä työelämään, eivätkä ole enää taakka yhteiskunnalle. Alussa tilapäismajoituksessa olleet turvapaikanhakijat ovat tänä päivänä omissa vuokra-asunnoissaan. Näyttää, että Merkelin kuuluisa lausuma “Me selviydymme tästä” on toteutunut, mutta Merkel itse ei selviytynyt. Poliittinen mielipide kääntyi Merkeliä ja hänen puoluettaan vastaan.
Turvapaikanhakijat Saksassa ja Britanniassa (BBC)
Liittokansleri Angela Merkelin suosio hiipui vuoden 2015 turvapaikka-aallon jälkeen. Kansallismieliset puolueet menestyivät kaikkialla Euroopassa tuon tapahtuman jälkeen. Merkel pysyi kannassaan, että Saksalla oli moraalinen velvollisuus auttaa hädänalaisia, mutta totesi vuonna 2016, että sama ei saa tapahtua uudelleen. Lähes miljoonan turvapaikan sopeuttaminen yhteiskuntaan on ollut valtava urakka. Siinä on onnistuttu.
Tutkimusten mukaan 49% turvapaikanhakijoista on löytänyt jo pysyvän työpaikan. Toisen tutkimuksen mukaan vuonna 2015 tulleista 44 prosentilla saksankielen taito on tänä päivänä jo hyvä tai erittäin hyvä. Vaikka valtaosa turvapaikanhakijoista on sopeutunut hyvin yhteiskuntaan, kaikki eivät ole onnistuneet. 22 prosenttia vuonna 2015 tulleista ei vietä aikaa saksalaisten kanssa, vaan on eristäytynyt omiensa pariin. Tässä joukossa on tietenkin jonkin verran naisia, jotka ovat kotona lasten kanssa.
Britannia säästyi Saksan kaltaiselta massaliikkeeltä. Britannia on saari, johon on vaikea päästä. Vuoteen 2018 asti Britanniaan yritettiin tulla rekoissa, jotka liikennöivät kanaalin alittavaa tunnelia pitkin. Mutta vuoden 2018 jälkeen meriteitse veneillä Britanniaan pyrkivien määrä on kasvanut nopeasti. Vuonna 2020 ainakin 4500 ihmistä on onnistunut tulemaan Britanniaan yli 350 veneessä. Elokuun 6 peräti 235 henkilöä tuli veneillä yhtenä päivänä. Kanaali on maailman vilkkaimmin liikennöityvä vesialueita ja pienillä kumiveneillä tulevat pakolaiset ovat suuressa vaarassa laivaväylällä.
Britannia palauttaa 1000 turvapaikanhakijaa muihin Euroopan maihin (BBC)
BBC uutisoi heti seuraavana päivänä uudesta ennätyksestä. Syyskuun ensimmäisenä päivänä yli 400 turvapaikanhakijaa ylitti Englannin kanaalin. Mukana oli pieniä lapsia, jopa sylilapsia. Elokuussa kaikkiaan 1468 henkilöä tuli pienillä veneillä Englantiin hakien turvapaikkaa. Osa ei päässyt näin pitkälle, vaan jäi Ranskan merivartijoiden haaviin.
Tammikuusta 2019 kaikkiaan 7400 henkilöä on tullut maahan tällä tavoin. Britannia on parhaillaan palauttamassa näistä 1000 henkilöä eri Euroopan maihin, joissa nämä ovat hakeneet turvapaikkaa aikaisemmin.
Lue ohjeet kommentoinnille