Patmos-blogi

Kari O. Niemi: Opettaa lapsensa rakastamaan Israelia

Vieraskynä Patmosblogi julkaisee vierailevien kirjoittajien mielenkiintoisia tekstejä Vieraskynä -palstan nimikkeellä. Kaikki kirjoittajat vastaavat itse tekstinsä sisällöstä.
Julkaistu:

Ihminen joko tallentaa kokemuksia lapsuusajan tapahtumista mieleensä voimakkaiden tunteiden vallitessa tai kenties ennemminkin muistelee näitä menneitä tilanteita vasta myöhemmin suurien tunteiden vallassa. Kukapa ei kaipaisi joitakin lapsuusajan hetkiä kyynelten hiipiessä silmäkulmiin?

Kari O. Niemi on pastori, kirjailija ja Israelin suuri ystävä.

Vaikka lapsuus olisi ollut monin tavoin hankala, on jokaisella lapsuudestaan kuitenkin myös jotakin kaunista muisteltavaa.Toisin sanoen, se mitä koemme lapsuudessa määrittelee meidän myöhempiä vaiheita myös tunnetasolla.

Jos olemme oppineet jostakin nauttimaan tai jotakin rakastamaan lapsuudessa, tuskin päädymme sitä inhoamaan ja vihaamaan aikuisenakaan. Kun vielä tiedämme ajan kultaavan muistoja, ymmärrämme, että lapsuuden kokemuksiin liittyvät tunteet ohjaavat meitä vahvasti tiettyyn suuntaan myöhemmin elämässä.

Psalmin kirjoittaja liittää menestyksen ja Jerusalemin kaupunkiin kohdentuvan rakkauden toisiinsa todeten: ”Toivottakaa rauhaa Jerusalemille, menestykööt ne, jotka sinua rakastavat.”

Ne, jotka oppivat rakastamaan Jerusalemia ja kaikkea sitä, mitä se edustaa, saavat odottaa elämäänsä hyviä asioita Jumalan taivaasta.

Kukapa ei haluaisi omien lastensa menestyvän kaikessa, mitä he tekevät. Kun tuomme lapsemme ja lastemme lapset Israeliin, teemme heille palveluksen, jonka arvoa ei voida rahassa mitata.

Onhan Jumalan suoma menestys paljon enemmän, kuin tämä maailma koskaan voi tarjota.

Kun lapsemme oppivat rakastamaan Jerusalemia, Israelia, Jumalan omaisuuskansaa ja kaikkea sitä mielekästä elämää, mitä Luvattu maa tarjoaa, he eivät koskaan saata kääntyä kaikkea tätä vastaan.

Sen sijaan, vaikka he eivät enää koskaan pääsisi uudestaan Israeliin, he muistelevat tätä Jumalan suurta suunnitelmaa sydämen lämmöllä kuolemaansa saakka. Ja tämä sydämen lämpö – pohjautuen lapsuusajan rakkaudentäyteiseen tunnemaailman kokemukseen – avaa tietä siunausten virralle, joka Jumalan taivaasta virtaa.

Kenenkään matka Israeliin ei ole vain matka, vaan se on sijoitus, joka kantaa tulevina vuosina merkittävää hedelmää ja ohjaa taivuttamaan elämäänsä sen rakkauden mukaisesti, jota Jumala osoittaa Siionille.

Se, joka oppii rakastamaan ja siunaamaan Israelia, tulee itsekin osalliseksi siitä siunauksesta, jonka itse Jumala on omaisuuskansansa ylle laskenut.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Harri Yli-Huita

    Daavidin tähti tai valtikka Israelin lipussa on juutalaisuuden tunnus, mutta uskoakseni se on myös yksi kuva Jeesuksesta. Kuusisakaraisessa Daavidin tähdessä (hepr. Magen David = Daavidin kilpi) on kaksi kolmiota, valtikkaa tai kilpeä ristikkäin. Muinaisessa hepreassa d-kirjain eli dalet oli kolmion muotoinen; ja kun vokaaleita ei ollut, niin kaksi d-kirjainta tarkoittaa Daavidia. Jeesushan oli Raamatun ilmoituksen mukaan sukupuun perusteella Daavidin poika. Raamatussa on useassa kohdassa (1. Sam. 22:31, Ps 18:31 ja Sananl. 30:5): ”Hän on niiden kilpi, jotka Häneen turvaavat” sekä (Ps 91:4): ”Hänen uskollisuutensa on kilpi ja suojus”.

    Suomen lipussa on puolestaan risti. Muinaisessa hepreassa aakkosten viimeinen tav-kirjain oli ristin muotoinen. Ristihän on lain täyttymys. Ensimmäinen ja viimeinen.

    Kun kaksi samankokoista sinivalkoista Israelin ja Suomen lippua laitetaan päällekkäin muodostuu kolme ristiä kuin Golgatalla ja keskimmäisellä ristillä sydämen kohdalla on Daavidin tähti. Jeesushan oli juutalainen. En usko, että kyse olisi mistään sattumasta. Suomella ja Israelilla on paljon muutakin yhteistä, kuten esimerkiksi Juudan Leijona, joka löytyy Jerusalemin lipusta ja Suomen valtion tunnuksesta eli vaakunasta. Myös Puolustusvoimiemme lipussa on leijonan kuva.
    Itsenäisyytemme alkuaikoina Suomessa käytettiin leijona-lippua punaisella pohjalla. Jääkiekkomaajoukkueemme on ottanut myös leijona-tunnuksen käyttöönsä.

    Ja mitä tulee Kari Niemen Patmos-blogiin, niin ainakin minusta hän puhuu täyttä asiaa. ”Joka Israelia siunaa, niin sitä siunataan”. Siksi Israelin ja Jerusalemin siunaaminen ja rakastaminen on hyvä oppia jo lapsena.

  2. Pekka Toivanen

    Aivan totta, että eri symboleja voidaan käyttää hyvin eri merkityksiin. Oulun hiippakunnan piispahiipassakin taitaa olla risti ylösalaisin, joka käsittääkseni mielletään toisaalta ristin häpäisemiseksi, mutta alkuseurakunnan aikana taidettiin joitakin Jeesukseen uskovia ristiinnaulita ylösalaisin. Kun historian vääjäämättä todistama ”kirkon” antisemitismi, antisionismi ja korvausteologia muistetaan, voi hyvin ymmärtää ettei ainakaan ristiä Israelin lipun symboliksi valittu, vaikka se meillä(Kristityissä?) pohjoismaissa viellä niin onkin. Ja uskoisin, ettei tulevassa Jumalan valtakunnassa valtiolipuilla ole kummoistakaan merkitystä. Jumalan siunausta kaikille niin Daavidin tähteä kuin Ristiäkin kantaville:-)!

    • Ujohko

      Kuusi kärkeä, kuusi pikkukolmiota, kuusisivuinen monikulmio keskellä, että mitä merkitystä sellainen symboli voisi kantaa Raamatun mukaan?

      Ap. t. 7

      42 Mutta Jumala kääntyi heistä pois ja hylkäsi heidät palvelemaan taivaan sotajoukkoa, niinkuin on kirjoitettu profeettain kirjassa: ’Toitteko te teurasuhreja ja muita uhreja minulle erämaassa neljänäkymmenenä vuotena, te, Israelin heimo?
      43 Ette; vaan te kannoitte Molokin majaa ja Romfa jumalan tähteä, niitä kuvia, jotka te olitte tehneet kumarrettaviksenne. Sentähden minä siirrän teidät toiselle puolelle Babylonin.’

      Jos kommentointia on lupa viedä siihen mitä historia vääjäämättä todistaa (käyttämäsi ilmaisu), täytyy tuoda esiin myös mitä Talmudissa sanotaan. Silloin käsitteet antisemitismi ja antisionismi joutuvat outoon valoon, koska syylliset ja syyttömät eivät todellakaan ole aina niitä, joita yltiöfanittajat väittävät niiden olevan.

      Kristillisesti esittäen: Syyttömiä ovat vain he, jotka on pesty Karitsan verellä.

  3. Ujohko

    Minkä takia Israelin lipussa on heksagrammi? Raamatussa sen merkitys liittyy nimeen Salomonin sinetti ja sen kytkökset ovat juutalaisessa ja islamilaisessa mystiikassa sekä länsimaisessa okkultismissa. Varhaisempi kytkös heksagrammille on Raamatussa refalaisten tähti – star of Remphan – ja kytkös liittynee epäjumalan palvontaan.

    Siunaan Israelia ja juutalaisia, mutta pidän vastenmielisenä sitä kun suljetaan silmät näiden synneiltä. Jonkin porukan väärällä tavalla ihannointi, yltiöfanittaminen, takaa sen rikolliselle ainekselle työrauhan.