Patmos-blogi

”Herra! Hän, joka on sinulle rakas, on sairaana.” (JOH 11:3)

Leo Meller Leo Meller on Radio Patmoksen perustaja ja em. päätoimittaja (2023), sekä Patmos Lähetyssäätiön perustaja ja eläkkeellä oleva toiminnanjohtaja (1971-2010).
Julkaistu:
Jan Willem van der Hoeven vakavasti sairaana rukoustesi ja apusi tarpeessa.

KUUDEN PÄIVÄN SOTA oli ohitse.  Jäljet Jumalan maassa olivat järkyttävät.  Joka jaksoi nostaa katseensa ja suunnata silmänsä kohti Jerusalemia, joutui toteamaan, että sodan hinnan vastakohtana oli kuitenkin yhtenäisen Jerusalemin ihme.

Syksyllä 1967 – vain muutama kuukausi kuuden päivän sodan jälkeen – olin Jerusalemissa.  Olin varustettu Israelin valtion lehdistötoimiston ja kahden ministeriön antamilla valtuuksilla ja käytin minulle suotuja oikeuksia liikkua ja toimia lehtimiehenä parhaani mukaan.

Ensimmäisenä Herran päivänä Jerusalemissa osallistuin jumalanpalvelukseen Jeesuksen puutarhahaudan tiloissa.  Ennen sotaa paikka kuului Jordanian valtaamaan alueeseen.  Nyt se oli Israelin vapauttama.

Olin ennalta kuullut saarnaajana Puutarhahaudalla palvelevasta hollantilaissyntyisestä Jan Willem van der Hoevenista.  Hänen isänsä oli palvellut Hollannin kuningattaren yksityissihteerinä. Olin kuullut Jan Willemin puolison Widadin olevan arabikristitty nainen.  Hoevenit olivat minulle muutoin tuntemattomia; sen sijaan olin hyvin tutustunut edelliseen Puutarhahaudan kappalaiseen Mattariin, arabipankin vaikutusvaltaiseen johtajaan, joka koki radikaalin kääntymisen ja päätyi palvelemaan Herraansa Puutarhahaudan monitoimisena isäntänä ja pappina.  Järkyttävän tunnistusvirheen seurauksena israelilaiset sotilaat ampuivat Mattarin Puutarhahaudalla kesäkuun sodan vaiheissa.

Kuuntelin Hoevenia arvioiden hänen hengellisyyttänsä ja hänessä olevaa Henkeä.  Kymmenen minuuttia kuuntelin ja käsitin, että hollantilainen ja hänen arabivaimonsa olivat sanan joka merkityksessä kristittyjä sionisteja.  Välillemme kasvoi hyvin ihmeellinen – taivaasta annettu – yhteys, joka otti muotoa esimerkiksi useissa Hoevenin saarnoja sisältävissä suomeksi kääntämissäni kirjoissa.  Sain myös järjestää pastorille useita kokousvierailuja Suomeen ja Skandinavian maihin.

TÄNÄÄN JAN WILLEM on vakavasti sairaana.  Hän on jo muutaman viikon ollut potilaana Ein Karemin Hadassan sairaalassa.  Jan Willemin puoliso kirjoittaa minulle miehensä tilanteesta seuraavasti:

Jan Willem on nyt sairaalassa kolmatta kertaa sydämen rytmin palauttamiseksi normaaliin. Kuluneella viikolla hoito on onnistunut paremmin kuin aikaisemmin. Varmasti myös teidän monen esirukoustuen tähden! Nyt odotamme seuraavien viikkojen ajan, voidaanko isompi operaatio välttää.

JAN WILLEMIN ELÄMÄ ja työ ovat olleet uskon varassa tapahtuvaa siirtymistä yhdestä vastuusta toiseen.  Yksi hänen elämänsä hedelmiä on ICEJ, Kansainvälinen kristillinen suurlähetystö Jerusalemissa.  Sain olla Jerusalemissa juuri niinä   viikkoina, jolloin ensimmäinen lähetystörakennus hankittiin ja erotettiin tähän suunnattomaan palvelutehtävään.  Koin myös   ensimmäiset Lehtimajanjuhlat, joiden sydämenä oli Jan Willem van der Hoeven, juhlanäyn kantaja.  Sittemmin johdatus on kuljettanut Jan Willemiä edelleen entistä voimallisempiin tehtäviin Israelin olemassaolon puolesta.

Alussa käytin Lasarukseen liittyvää evankeliumin sanaa.  Käytetyn jakeen jälkeen lukee näin:

Sen kuultuaan Jeesus sanoi: Tämä sairaus ei ole kuolemaksi vaan Jumalan kunniaksi, että Jumalan Poika tulisi kirkastetuksi sen kautta.

Pyhä Henki on asettanut Jan Willemin hengellisten sisarusten mieleen kaksi ajatusta: Ensimmäinen on Lasarukseen liittyvän raamatunkohdan kohdistaminen Jan Willemin elämän tilanteeseen.  Toinen on kautta Uuden testamentin kulkeva totuus siitä, että kun yksi Kristuksen ruumiin jäsen kärsii, kaikkien jäsenten tulisi kantaa rukous- ja rakkausvastuuta.

Pyydän Sinua kysymään Herraltasi kahta asiaa:

1) Olisiko sinun syytä keskittää paljon rukoustyötäsi Jan Willemin tilanteeseen?

2) Olisiko sinun mahdollista ja syytä antaa taloudellista apua Jan Willemin tilanteen merkeissä?

Israel on kallis maa sairastaa – varsinkin nyt koronan aikana.  Perhe, joka ei ole koskaan rakentanut rikkauksia maan päälle, on nyt suuressa hädässä.  Ensimmäistä kertaa patmosvuosinani kirjoitan kirjeen vetoamalla kuten juuri tein kahden kohdan merkeissä – sinuun pyytäen apua yhden ihmisen lääkärikuluihin.

Osallistu lahjoitukseen Patmoksen kautta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *