Abortti ei kunnioita naisten oikeuksia
Aborttilainsäädännöstä käydään rajua köydenvetoa Yhdysvalloissa kahteen päinvastaiseen suuntaan. Siinä missä monissa osavaltioissa aborttilainsäädäntöön on esitetty tiukennuksia, toisissa osavaltioissa on esitetty aborttioikeuden laajennuksia tai vanhojen rajoitteiden kumoamista. Keskustelu on lainehtinut Suomeen saakka.
Meilläkin on uutisoitu Alabaman osavaltion naiskuvernöörin Key Iveyn allekirjoittamasta uudesta laista, jonka mukaan abortti olisi laillinen vain äidin tai lapsen hengen ollessa vaarassa. Laki myös asettaisi peräti 99 vuoden vankeustuomion abortin suorittavalle lääkärille. Aborttiin hakeutuvalle naiselle ei lakiesityksen mukaan koituisi seuraamuksia.
Iltalehti (17.5.2019) kutsui Alabaman lakiesitystä äärimmäiseksi lakimuutokseksi. Mutta vähemmälle huomiolle suomalaisessa tiedonvälityksessä tuntuu jääneen Virginian osavaltion senaatissa demokraattiedustajien äärimmäinen lakiesitys. Se olisi läpi mennessään käytännössä mahdollistanut lapsen surmaamisen aina syntymään saakka ja jopa sen jälkeen!
Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Sofia Berner suhtautui Virginian lainsäädännöstä kuullessaan asiaan harvinaisella journalistisella välinpitämättömyydellä vaivautumatta ottamaan asiasta selvää. Hän kertoi Helsingin sanomien jutussaan (24.3.2019) kuulleensa ”huhun” asiasta kerran helmikuussa, kun hänen valokuvaajakollegaltaan kysyttiin, tiesivätkö he Virginian lainsäädännöstä. ”Me suomalaiset ajattelimme, että kaikenlaista sitä kuulee, ja jatkoimme töitä,” Berner kuittaa.
Virginian demokraattikuvernööri Ralph Northam, joka itse on lääkäri, puolusti lakiesitystä radio-ohjelmassa ja synnytti kohun lausunnollaan, antaessaan ymmärtää, että lääkäri voisi uuden lain puitteissa vanhempien toivomuksesta surmata lapsen vielä synnytyksen jälkeen. ”Kun lapsi on syntynyt hänen olonsa tehdään mahdollisimman mukavaksi, ja sen jälkeen lääkäri keskustelee vanhempien kanssa mitä hänelle tehdään,” Northam kuvaili kylmän viileästi.
Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Elisa Rimaila (HS 15.5.2019) pitää Alabaman lakiesitystä esimerkkinä siitä, mitä tapahtuu, kun miehet pääsevät päättämään naisten asioista. Hänen mielestään ”päätöksen henkinen sisältö oli käytännössä se, että naisen keho ei ole hänen omansa eikä hänellä näin ollen ole oikeutta päättää siitä, mitä hänen keholleen tapahtuu.”
Iltalehden jutussa (22.5.2019) raportoitiin aborttia puolustavien viimeaikaisista mielenosoituksista eri puolilla Yhdysvaltoja. Washingtonissa korkeimman oikeuden oikeustalon edessä mielenosoittajien kylteissä muun muassa ”muistutettiin, että jopa ruumiilla on elimiinsä oikeus, joita nyt naisilta yritetään viedä.”
Tämän retorisesti värikkään näkemyksen ongelma vain on siinä, että syntymätön lapsi ei ole sisäelimen kaltainen ruumiinosa naisen kehossa, vaan kokonaan uusi ihmisyksilö, jolla on oma yksilöllinen DNA, omat sormenjäljet ja omat sydämenlyönnit.
Abortissa ei siis ole kyse pelkästään naisen kehosta, vaan myös hänen kohdussaan olevan lapsen kehosta. Ihmiselämä saa alkunsa hedelmöityksessä, eikä ole mitään erillistä hetkeä, jossa ihmisestä vasta tulee ihminen. Kannattaa lukea aiempi blogini Abortti – Miksi ei? jossa käsittelen abortin puolustajien näkemyksiä ja vastaan niihin.
Washingtonin mielenosoituksessa Iltalehden haastattelema Lauri Ploch arvelee abortin vastustajien vain haluavan valtaa köyhien ja värillisten kustannuksella. ”Ei tässä ole kyse vauvoista, vaan vallasta, rahasta, politiikasta ja tekopyhyydestä! Näiden miesten rakastajattaret saavat kyllä aina tavalla tai toisella aborttinsa, mutta he haluavat ottaa sen mahdollisuuden pois muilta, etenkin köyhiltä ja värillisiltä,” Ploch sanoi.
Candace Owens on mustaihoinen sanavalmis aktivistinainen ja uuden konservatiivisen Blexit -liikkeen kärkivaikuttaja. Hän pitää aborttia erityisenä uhkana värilliselle väestönosalle. ”62% kaikista aborteista Alabamassa suoritetaan mustille naisille”, Owens toteaa FB päivityksessään.
Owens kertoo hätkähdyttävän tilastollisen totuuden: ”Mustat naiset muodostavat vain 7 prosenttia väestöstä, mutta heille tehdään suunnilleen 40% kaikista Amerikassa suoritetuista aborteista. Mustaihoisen väestön kasvu on aborttien johdosta kokonaan pysähtynyt. Me olemme AINOA väestönosa, joka ei kasva.”
Owens muistuttaa Planned Parenthood aborttiliikkeen perustajan Margaret Sangerin olleen avoimen rasistinen rotuhygieenikko, jonka julkilausuttuna tavoitteena oli aborttien avulla hävittää mustaihoista väestöä ja tarjota ehkäisyä, jotta he eivät lisääntyisi.
Planned Parenthood, joka kaiken kukkuraksi on jäänyt kiinni abortoitujen sikiöiden sisäelimien myymisestä, on Owensin mukaan perustanut klinikoitaan strategisesti juuri mustien naapurustoihin. ”Käynnissä on hiljainen mustaihoisten kansanmurha, jonka rasistiset liberaalit ovat valtavirtaistaneet hallitsemalla julkista koululaitosta,” Owens täräyttää.
Naisten oikeuksien puolustajilta jää usein huomaamatta, kuinka juuri abortti polkee naisten ihmisoikeuksia, kun sitä useissa maissa käytetään tietoisesti nimenomaan naisia vastaan. Uuden tutkimuksen mukaan maailmassa on abortoitu yli 23 miljoonaa tyttölasta, koska vanhemmat eivät ole halunneet tyttöjä vaan poikia. Sukupuoliselektiivinen abortti on useissa maissa johtanut vakavaan väestölliseen vääristymään, jossa miehiä syntyy enemmän kuin naisia.
Tämä on sangen paradoksaalista ajatellen feministejä abortin puolustajia, jotka sanovat ajavansa naisten oikeuksia.
Sukupuolen perusteella tehtävä sukupuoliselektiivinen abortti on johtanut eräin paikoin miesvaltaisiin yhteisöihin, joissa naiset on eliminoitu. Jo vuonna 2006 Toronton yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan Intiasta puuttuu sukupuoliselektiivisen abortin johdosta 10 miljoonaa ”tytärtä”.
YLE Areenassa on juuri nyt katsottavana koskettavan kanadalaisdokumentin The Daughter Tree (2019), jonka esittelytekstissä sanotaan: ”Intian maaseudulla tyttösikiöiden abortointi on niin tavallista, että on muodostunut kokonaisia kyliä, joissa asuu ainoastaan miehiä.Tunnelmallinen dokumentti esittelee rohkean kätilön sekä kylän, joka juhlii jokaista syntynyttä tyttövauvaa istuttamalla tälle oman puun.”
Yhdysvalloissa kamppailu abortista on kuumentunut äärimmilleen. Abortin puolustajat ovat myös paikoin käyneet väkivaltaisesti Elämän puolesta -aktivistien kimppuun. Tämä kaikki osoittaa sen, että abortin puolesta esitetyt argumentit ovat tunnepitoisia ja heikkoja.
Varmaa on, että asiallinenkin keskustelu tulee jatkumaan kiivaana ja jossain vaiheessa korkein oikeus joutuu varmaan ottamaan uudestaan kantaa vuoden 1973 Roe v. Wade päätökseen, joka aikanaan laillisti abortin kaikkialla Yhdysvalloissa.
Keskusteluun on tullut uusia herkkiäkiin sävyjä. Planned Parenthood -järjestön aborttiklinikan entisen johtajan Abby Johnsonin elämästä kertova elokuva Unplanned kuvastaa kauniilla ja puhuttelevalla tavalla, miten aborttiklinikan johtajasta tuli syntymätömien lasten oikeuksien puolesta puhuva nainen.
Lue ohjeet kommentoinnille