Koulunkäynti – Patmos-kummina toteutat monen romanilapsen unelman!

”Lukutaito on ihmisoikeus, mutta sen voima on itse taidon merkitystä suurempi; lukutaito on väylä muiden ihmisoikeuksien toteutumiseen”, kirjoittaa Suomen Unicef:n Inka Hetemäki.

Luku- ja kirjoitustaito ja matematiikan osaaminen ovat avaimia yhteiskunnan sisälle pääsemiseen ja arjessa toimimiseen. Koulutuksen kautta lapsille, ja myös heidän perheilleen, avautuu maailma, jossa he voivat olla täysivaltaisesti mukana. Lukutaitoinen ihminen kykenee myös huolehtimaan paremmin omasta ja lähimmäistensä terveydestä ja turvallisuudesta, puolustamaan oikeuksiaan.

Patmoskummien tuella Romaniaan perustettiin ProRoma-koulu, jossa toimii esikoululuokka ja neljä koululuokkaa.

Patmoksen lastenavun kentillä on alusta asti painotettu koulunkäynnin merkitystä. Vuosikymmenien mittaan jo tuhannet lapset eri puolilla maailmaa ovat päässeet kouluun, oppineet lukemaan ja laskemaan, saaneet valmiiksi tutkinnon tai valmiudet ammattiin suomalaisten Patmos-kummien tuen tähden.

Yhä uusia lapsia slummeissa, muslimikylillä ja romaniyhteisöissä syntyy ja kasvaa kouluikään. Köyhien, yhteiskunnan palveluiden ulkopuolelle jäävien perheiden määrä kasvaa. Koulunkäyntiavustukselle on yhä valtava tarve.

Patmoksen kummityön ansiosta yhä uudet lapset Romaniassa saavat luku- ja kirjoitustaidon ja pääsevät eroon osattomuuden kierteestä.

Romaniassa Tincan romaniyhteisö oli syrjäytynyt, väkivaltainen ja eristyksissä, ennen kuin Patmoksen tuella alueelle perustettiin ProRoma-koulu, jossa toimii esikoululuokka ja neljä koululuokkaa. Koko yhteisö on kuin kasvonsa pessyt ja toimii nyt esikuvana muille romaniyhteisöille Romaniassa.

Lapset jatkavat neljännen luokan jälkeen valtion kouluun jatko-opintoihin. ProRoma-koulun oppilaista suuri osa saakin käytyä peruskoulun kokonaan loppuun ja monet jatkavat siitäkin eteenpäin joko lukioon tai ammattiopintoihin.

Patmoksen kummityön ansiosta yhä uudet lapset Romaniassa Tincan yhteisössä saavat luku- ja kirjoitustaidon ja pääsevät eroon osattomuuden kierteestä.

Etsimme 100 uutta kummia eri Lastenapumme kentille, joista yksi on Romaniassa sijaitseva Tincan romanikylän ProRoma-koulu.

Olisitko Sinä yksi etsimämme uusi kummi romaniyhteisön lapsille? Ilmoittaudu kummiksi alla olevalla linkillä tai sähköpostilla osoitteessa kummiohjelma(at)patmos.fi. Sieltä voit myös kysyä lisää kummityöstämme.

LEENA METSÄMÄKI

Tule kummiksi

Romanian lapset – Kummiohjelma Tincassa ja Medgidiassa

Romanian kummikohteena ovat romanikylän koulun oppilaat Bihorin läänissä, Tincan kylässä. Koulussa on lähes 200 oppilasta, joiden vanhemmista useimmat ovat lukutaidottomia. Kummiohjelman tavoitteena on saada kaikki kylän lapset kouluun. Kummiohjelma toimii myös Medgidian alueen romaniperheiden keskuudessa. Työ on tukiopetusta, hengellistä ohjausta ja humanitaarista apua.

Yhteistyössä People to People – ja Porti Deschise – Avoimet ovet -järjestöjen kanssa, johtajina Nicu Gal ja Hardi Kubassek.