Etiopian työmme koronarajoitusten keskellä
Koronaepidemia on laajentunut myös Etiopiaan, vaikkakaan ei onneksi vielä suuressa mitassa. Hawassan kaupungissa, jossa Patmoksen työtä tehdään, ei ole vielä todettu yhtään tartuntaa. Silti sielläkin on varauduttu taudin leviämiseen ja Etiopian hallitus on antanut ohjeet, joita työssämme pyritään noudattamaan parhaamme mukaan. Riski taudin leviämisestä on suuri, sillä kokoontumisrajoitukset eivät koske esimerkiksi päiväpalkkalaisia ja torimyyntiä.
Työmme johtaja Ayalew Taddese kertoo, että koulut on määrätty suljettaviksi, tietenkin myös Patmoksen Lokken kristillinen koulu. Lokken lapset käyvät kuitenkin päivittäin hakemassa ruoka-annoksensa, sillä he tulevat niin köyhistä kodeista, ettei ruokaa kotona ole tarjolla.
Etäopetus ei onnistu sähköisiä laitteita käyttäen, sillä niitä ei köyhillä perheillä ole. Opettajat ovat kopioineet tehtäviä, joita jaetaan lapsille kotiin tehtäviksi. Opettajat ovat työssä normaalisti ja kehittävät ideoita ja käytänteitä saada opetusta jotenkin jatkettua poikkeusoloista huolimatta.
Lapsille myös jaetaan säännöllisesti saippuoita, jotta käsiä pestäisiin ja hygieniasta huolehdittaisiin. Patmoksen kummituen terveyskasvatusprojekti Lokken koululaisille alkoi todella hyvään aikaan, sillä ensimmäinen opetusjakso ehdittiin pitää juuri ennen koronaepidemian puhkeamista. Lukutaidottomat vanhemmatkin saivat perustietoa mm. käsihygieniasta.
Katulapsikotien muuttunut arki
Koulut toimivat etäopetuksena ja koulumaksuja peritään normaalisti. Yläluokille on varattu internetopetusta, pienemmät koululaiset saavat tehtäväpaperit koululta viikoittain. Mikäli kodilta joudutaan lähtemään ulos, kaikki käyttävät itsetehtyjä hengityssuojaimia.
Katulapsityöstämme vastaava Getachew Tikke valottaa elämää katulapsikodeilla koronan aikaan. Erillisissä huoneissa asuvat suuremmat pojat on määrätty pysymään kotonaan ja opiskelemaan sieltä käsin. Tytöt ovat nuorempia ja asuvat yhdessä. Heidän ”äideilleen” on vuokrattu oma ”bajaas”-taksi, jotta he eivät kulkisi kodille jatkuvasti eri julkisilla kulkuneuvoilla. Lapset opiskelevat kotona ja ruokakaupassa käyvät vain ”äidit”.
He keskittyvät rukoukseen kansansa ja työmme puolesta nyt, kun monet toiminnot ovat keskeytyksissä. Etiopiassa kulttuuri ja elintaso ovat omiaan edistämään kaikenlaisten kulkutautien leviämistä. Myöskään terveydenhuolto ei ole sillä tasolla kuin länsimaissa.
Rukoillaan, että Jumala armahtaisi Etiopiaa ja viruksesta selvittäisiin säikähdyksellä.
Työntekijämme korostavat, että avuntarve on suuri ja toivovat, etteivät Patmosystävät nyt jätä.
LEENA METSÄMÄKI
Lähetystoimiston vastaava