Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 31.7.2021
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
UNESCO huomauttaa Turkille Hagia Sofiasta – Turkki vastaa pitävänsä muutoksiaan oikeutenaan
UNESCO:n maailmanperintökohteita käsittelevä komitea on antanut Turkille huomautuksen koskien Hagia Sofiaa ja alkuaan Khoran luostarikirkoksi rakennettua rakennusta. Turkki muutti molemmat rakennukset moskeijoiksi viime kesänä.
Huomautuksessaan UNESCO:n komitea toteaa molempien rakennusten olevan historiallisesti erittäin arvokkaita ja ihmiskunnan yhteistä kulttuuriperintöä. Komitean mukaan Turkin toiminta sen muuttaessa rakennukset moskeijoiksi ei kunnioittanut näitä periaatteita. Lisäksi komitea piti Turkin toimintaa epädiplomaattisena. Turkin nopea päätös muuttaa aiemmin museoina toimineet rakennukset moskeijoiksi herätti laajaa kansainvälistä paheksuntaa. Erityisesti Kreikka on ollut tuohtunut Turkin menettelystä.
Lisäksi komitea oli huolissaan rakennusten kunnon ja ylläpidon heikkenemisestä ja vaati Turkilta suunnitelmia ja toimia niiden suojelemiseksi. Turkin on tehtävä uudet suunnitelmat 1.2.2022 mennessä.
Turkin ulkoministeriön antamassa lyhyessä lausunnossa todetaan, että rakennusten muuttaminen moskeijoiksi on Turkin oma asia.
Hagia Sofia rakennettiin kristikunnan suurimmaksi kirkoksi vuonna 537. Se toimi kirkkona, kunnes turkkilaiset valloittivat Konstantinopolin, jolloin rakennus muutettiin moskeijaksi. Vuonna 1934 Hagia Sofiasta tuli museo, jona se toimi viime kesään saakka. Khoran kirkko rakennettiin 400-luvulla, kunnes se 1500-luvulla muutettiin moskeijaksi. Mosaiikeistaan tunnettu rakennus toimi museona 1945-2020.
(Lähde: Orthodox Times 23.7.2021 ja 26.7.2021)
Etiopiassa Tigrayn kriisi saa yhä uusia etnisen konfliktin piirteitä
Etiopiassa viime marraskuussa jatkunut Tigrayn kriisi on saamassa yhä enemmän etnisen konfliktin piirteitä, kun Amharan osavaltion presidentti Agegnehu Teshager kehotti kaikkia aseistettuja täysi-ikäisiä amharoita liikekannalle Tigrayn kapinallisia vastaan. Keskushallintolle lojaali armeija on käynyt sotaa kapinallista Tigrayn kansan vapautusrintamaa vastaan. Tigrayn konflikti on vaatinut tuhansia ihmishenkiä ja sitä on jo aiemmin luonnehdittu kansanmurhaksi ja etniseksi puhdistukseksi.
Etiopia on liittovaltio, jossa on yhdeksän etnisiin ryhmiin perustuvaa osavaltiota. Amharat ovat Etiopian toiseksi suurin etninen ryhmä ja amharan kieli on maassa yleiskielen asemassa. Amharan osavaltio on Tigrayn osavaltion naapurissa. Amharassa on yli 20 miljoonaa asukasta, Tigrayssa puolestaan runsaat viisi miljoonaa. Osavaltioilla on jo vuosikymmeniä ollut kiistaa raja-alueella sijaitsevien öljyvarojen hallintaoikeudesta.
(Lähde: Al-Jazeera 25.7.2021)
Afganistanilaisten pakolaisten tulva aiheuttaa jännitteitä Turkissa
Uusi pakolaisvirta Afganistanista Turkkiin on herättänyt poliittisia ja sosiaalisia jännitteitä Turkissa, jossa pakolaiskriisi on politisoitumassa.
Afganistanista tulevan maahanmuuton lisääntyminen Naton joukkojen vetäytyessä Afganistanista on voimistanut jo ennestään voimakkaita pakolaisvastaisia tunteita kaikkialla Turkissa.
Turkin viranomaiset ilmoittivat, että turvallisuusjoukot ovat heinäkuun 10. päivän jälkeen pidättäneet lähellä maan kaakkoista Iranin vastaista rajaa lähes 1500 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on afganistanilaisia. Asiantuntijoiden ja tarkkailijoiden mukaan viralliset luvut ovat tuskin heijastaneet todellisen tilanteen vakavuutta. Tutkijoiden mukaan Afganistanista peräisin olevien turvapaikanhakijoiden määrä on päivittäin 1 000–1 200. Al-Monitorille nimettömänä puhuneen akateemikon mukaan tämä luku saattaa nousta yli 2000:een elokuussa ja syyskuussa.
Afgaanipakolaisia arvioidaan olevan Turkissa nyt jopa 500 000. Miltei kaikki ovat poikia ja nuoria miehiä. Naisia, pikkulapsia ja vanhuksia turvapaikanhakijoiden joukossa on melko vähän, koska matka Afganistanista Turkkiin Iranin kautta on haastava, ja se kestää jalkaisin melkein kuukauden, joskus vaikeissa sää- ja maasto-olosuhteissa. Matka maksaa 2500-3000 dollaria jokaiselle henkilölle.
Turkki karkottaa afgaaneja rajan yli takaisin Iraniin. Viimeisten viiden vuoden aikana Turkki on ottanut kiinni ja palauttanut arviolta 500 000 afgaania. Iranissa afgaaneja on vielä enemmän. Siksi Turkki pyrkii valvomaan Iranin vastaista rajaa tarkasti. Iranin vastainen raja on yli 500 km pitkä. EU on rahoittanut raja-aidan 140 km matkalle. Turkki jatkaa rajamuurin rakentamista.
(Lähde: Al Monitor 23.7.2021)
Evankelista joutui veitsihyökkäyksen kohteeksi Lontoossa
Lontoon Speakers Corner on kuuluisa paikka, jossa saa puhua vapaasti. Viime vuosina erityisesti muslimit ja kristityt on kiistelleet siellä uskon asioista.
Iltapäivällä sunnuntaina 25.7. joutui 39-vuotias nainen nimeltä Hatun Tash murhayrityksen kohteeksi Lontoon Hyde Parkissa. Hän oli tapansa mukaan evankelioimassa muslimeja Puhujain Kulmauksessa. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta kun hän joutui muslimien hyökkäyksen kohteeksi. Turkkilaisen imaamin tyttärenä hän ärsyttää muslimeja. Lisäksi hän on hyvin perehtynyt islamin syntyyn ja puhuu asioista, joista muslimit haluaisivat vaieta.
Muutama viikko sitten uutisoimme, miten poliisi oli pidättänyt hänet kesken puheen. Videotallenteella poliisi selittää, että heidän on helpompi pidättää yksi pieni nainen, kuin häntä uhkaavat 40 vihaista miestä.
Veitsimies hyökkäsi Hatun Tashin kimppuun voimalla ja onnistui puukottamaan tätä päähän. Viiltoja tuli myös käsiin, koska uhri yritti käsillään suojata päätään. Poliisi on kuullut uhria sairaalassa. Tapaus tallentui usealle videolle.
Hatun Tash oli pukeutunut t-paitaan, jossa oli viittaus Muhammed-pilakuvaan. Tämä seikka lienee osaltaan kiihottanut hyökkääjää.
Sunnuntaina, puukotuksen yhteydessä, Hatun Tash pyörtyi, mutta tullessaan tajuihinsa hän nousi heti jaloilleen ja alkoi saarnata äänekkäästi läsnä oleville muslimeille sanoen: ”Rakkaat muslimit! Rakkaat muslimit, Herra Jeesus ei tarvitse miehiä suojakseen. Allah tarvitsee sinua ollakseen jumala. Allah ei voi tehdä mitään ilman sinua. Profeettasi ei voi elää ilman sinua. Ihmisten silmien puhkominen ei auta sinua.” Sitten Tash kehotti muslimeja tekemään parannuksen ja kääntymään Jeesuksen puoleen. Tashin mielestä vain heikko jumala tarvitsee väkivaltaisten ihmiskäsien apua väittelyn voittamiseen.
Hatun Tash on vakuuttunut, että hänet yritettiin tappaa puukottamalla silmään.
(Lähde: Premier News, Christian Today ja useat muut mediat alkaen 26.7.2021)
Tokion olympialaisiin osallistuvia pyydetään välttämään kirkossa käyntiä
Tokion katolisen kirkon arkkipiispa on antanut ohjeistuksen, että urheilijoiden ja yleisön tulisi pysyä poissa kirkoista koronan tähden. Alun perin kirkoissa oli suunnitteilla laajat ohjelmat olympialaisvieraille, mutta Japanin koronatilanteen kiristyttyä ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin sulkea vieraat ulos kirkoista.
Kirkot toteuttanut varotoimenpiteitä ja ottanut vakavasti vastuunsa ihmishenkien suojelemisesta. Arkkipiispa toteaa: ”Pidetään mielessä, että meillä on tärkeä velvollisuus suojella paitsi omaa elämäämme myös suojella kaikkia niitä, jotka ovat saaneet Jumalalta elämänlahjan.”
Japanissa on julistettu koronan tähden hätätila. Paikallinen väestö voi osallistua jumalanpalveluksiin, kunhan ilmoittautuvat etukäteen ja noudattavat turvaetäisyyttä.
Urheilijat, jotka haluavat puhua papin kanssa, voivat sopia verkkoneuvottelun haluamallaan kielellä. Urheilijoille ilmoitetaan suoratoistona olevista jumalanpalveluksista eri kielillä.
Reutersin mukaan arviolta 28 prosenttia Japanin väestöstä oli saanut heinäkuun 13. päivään mennessä vähintään yhden koronavirusrokotuksen.
(Lähde: UCA News 14.7.2021)
Tuleeko paavi Franciscuksesta ensimmäinen paavi, joka vierailee Pohjois-Koreassa?
Etelä-Korean kirkko ja poliittiset johtajat näkevät paavin vierailun Pjongjangissa rauhan välineenä Korean niemimaalla. Tuleeko paavi Franciscuksesta ensimmäinen paavi, joka vierailee Pohjois-Koreassa?
Arvostettu eteläkorealainen poliitikko on väittänyt, että valtion tasolla jo valmistellaan paavin matkaa Pohjois-Koreaan, nimittäen sitä Korean niemimaan rauhan ja sovinnon edelläkävijäksi.
Park Jie-won, vanhempi poliitikko ja Etelä-Korean kansallisen tiedustelupalvelun johtaja, sanoi äskettäin, että valtiolliset valmistelut ovat käynnissä paavin vierailun mahdollistamiseksi Pohjois-Koreaan.
Parkin mukaan hän on ollut mukana paavin matkan valmistelutyössä ja tapaa pian arkkipiispan puhuakseen paavin vierailusta Pjongjangissa, Pohjois-Koreassa. Parkilla oli merkittävä rooli ensimmäisen Koreoiden välisen huippukokouksen järjestämisessä vuonna 2000.
Paavi sai tiettävästi vierailukutsun Pohjois-Korean johtajalta Kim Jong-unilta jo vuonna 2018. Paavi vastasi tuolloin myöntävästi kutsuun.
Etelä-Korean arkkipiispa totesi: ”Pyhän Isän sovittelu voi olla suotuisa tilaisuus lopettaa konflikti, joka johtuu niemimaan kahden osan keskinäisestä epäluottamuksesta, joka on kestänyt liian monta vuosikymmentä. Rukoilen ja yritän tehdä mitä voin, siinä toivossa, että ainakin pieni toivonsäde avautuisi keskinäiselle ymmärrykselle ja voittaisimme tämänhetkisen jännityksen ja vastakkainasettelun. ”
Pohjois-Korealla ei ole diplomaattisuhteita Vatikaaniin, eikä yksikään paavi ole koskaan käynyt maassa.
(Lähde: UCA News 8.7.2021)
Lue ohjeet kommentoinnille