Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 19.6.2021
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
5500 nuorta vainottua kristittyä hakee Kroatian apurahoja
Kroatian tiede- ja koulutusministeriölle sekä ulko- ja Eurooppa-ministeriölle on tullut 5500 hakemusta stipendeistä, jotka on varattu nuorille vainotuille kristityille Aasian, Afrikan ja Lähi-idän maista. Kroatian hallitus on varannut stipendirahastoon noin 200 000 euroa, joiden turvin kristillisen uskonsa vuoksi vainotut nuoret voivat jatkaa perustutkintoa Kroatiassa. Tavoitteena on, että he hankkivat tietoa ja palaavat sitten omiin maihinsa paremmin varustautuneina edistämään yhteisöjensä muokkaamista demokraattisella ja suvaitsevaisella tavalla.
Aloitteen stipendistä teki parlamentin jäsen Marijana Petir. Hän toi valtion talousarvioon määrärahan, joka hyväksyttiin marraskuussa 2020.
Petir perusteli aloitettaan sillä, että oikeutta uskonnonvapauteen loukataan joka kolmannessa maassa ja arvioidaan, että noin 67 prosenttia maailman väestöstä eli 5,2 miljardia ihmistä asuu maissa, joissa uskonnonvapautta on vakavasti rajoitettu.
Jotkut kansalaisjärjestöt vastustivat ehdotusta ja väittivät, että humanitaarista apua ei pitäisi antaa syrjivällä perusteella, eli vainotuille kristityille. Vastauksena tähän kritiikkiin, jonka mukaan apua kohdennettiin yksinomaan kristillisille opiskelijoille, Petir vastasi, että ”valitettavasti he ovat vainotuin uskonnollinen ryhmä maailmassa”.
Apurahahakemusten määrä ”ylitti kaikki odotukset”.
(Lähde: Barnabas Fund 14.6.2021)
Valko-Venäjä käyttää maahanmuuttajia poliittisen pelin aseena
Valkovenäjän hallitusta syytetään lisääntyneestä määrästä kolmansien maiden maahanmuuttajia, jotka saapuivat laittomasti Liettuaan viime viikkojen aikana raporttien mukaan.
Maahanmuuttajaliikenne on noussut merkittävästi maiden välisen rajan yli sen jälkeen, kun Valkovenäjän presidentti Alexander Lukašenko uhkasi sallia maahanmuuttajien ja huumeiden tulvan Eurooppaan sen jälkeen, kun hänen diplomaattiset suhteet Eurooppaan ajautuivat konfliktiin.
”Tähän asti olemme pysäyttäneet maahanmuuttajat ja huumeet – nyt saatte itse ottaa heidät kiinni”, Lukašenko sanoi puheessaan parlamentille toukokuussa. Lukashenkon uhkauksen jälkeen turvapaikanhakijoiden ryhmiä on saapunut Liettuaan. Eniten on tullut Irakin ja Syyrian pakolaisia. Parlamentin jäsenet varoittavat, että jopa 300 tulee viikoittain.
Liettuan viranomaisten mukaan tasainen maahanmuuttajavirta saapuu lentäen Valkovenäjälle Minskiin ja uskoo, että Valkovenäjän hallitus voi auttaa heitä matkustamaan eteenpäin Liettuaan. ”Bagdadista Minskiin ja Istanbulista Minskiin on lentoja tiistaisin ja torstaisin. Tämä tarkoittaa kaikkiaan neljää lentoa, jotka korreloivat muuttoliikkeen aaltojen kanssa ”, sanoi parlamentin kansallisen turvallisuuden ja puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Laurynas Kasčiūnas viime viikolla. ”Nämä lennot tuovat ihmisiä Syyriasta ja Irakista. Neljä lentoa ja 600 ihmistä. ”
”Tietysti kaikki eivät jatka Liettuaan, eivätkä kaikki ole maahanmuuttajia. Siksi arvioimme 200-300 ihmistä viikossa.”
Liettua rakentaa nyt väliaikaista siirtolaisleiriä, joka on suunniteltu enintään 350 hengelle, ja hallitus harkitsee hätätilan julistamista. ”Huolestuttavaa on, että kun Valkovenäjän viranomaisilta kysytään laittomista maahanmuuttajista, saamme vastauksia, että ei, he eivät näe mitään”, Liettuan sisäministeri ilmoitti äskettäin parlamentille. ”Tämä on merkki siitä, että se on tarkoituksellista politiikkaa ja tahallisia toimia Liettuan valtiota vastaan.”
(Lähde: Info wars 14.6.2021)
Boko Haram vapauttaa nigerialaispastorin kahdeksan kuukauden jälkeen
Nigeriassa ja sen lähialueilla toimiva islamistijärjestö Boko Haram on vapauttanut pastori Polycarp Zongon, jota terroristijärjestö oli pitänyt vankinaan kahdeksan kuukautta viime vuoden lokakuusta saakka. Kaapatusta pastorista levisi marraskuussa verkkovideo, jossa hän pyysi apua itselleen ja kirkolleen. Islamistitaistelijat vangitsivat pastori Zongon yhdessä kahden kristityn naisen kanssa.
Kansalaisjärjestöjen mukaan pastori Zongon vapauttamisesta ei ainakaan virallisesti ole maksettu lunnaita.
Nigeriassa ja sen lähialueilla islamistiterroristien harjoittama väkivalta on lisääntynyt hälyttävästi viimeisen vuoden aikana. Ääri-islamistit ottavat kohteekseen sekä tavallisia muslimeita, että erityisesti kristittyjä. Kristittyjen kokema vaino on lisääntynyt merkittävästi Nigeriassa viimeisen vuoden aikana. Maa on väkiluvultaan Afrikan suurin ja jakautunut suunnilleen puoliksi islamilaiseen pohjoiseen ja kristittyjen ja heimouskontoja harjoittavien etelään.
(Lähde: CBN News 14.6.2021)
Päivi Räsäsen ja Juhana Pohjolan tapaus herättää kansainvälistä huomiota: Inkerin piispa kehottaa rukoilemaan
Venäjällä toimivan Inkerin luterilaisen kirkon piispa Ivan Laptev on kehottanut kirkkonsa jäseniä rukoilemaan kansanedustaja Päivi Räsäsen ja Suomen evankelis-luterilaisen Lähetyshiippakunnan piispaksi valitun Juhana Pohjolan puolesta venäläisten suosimassa sosiaalisen median palvelussa VK:ssa. Valtakunnansyyttäjä Raija Toivainen määräsi poliisin suorittamaan esitutkinnan Räsäsen kirjoittamasta ja Lähetyshiippakunnan julkaisemasta ”Mieheksi ja naiseksi Hän heidät loi” -kirjasesta, jossa kannatetaan perinteistä perhe- ja avioliittokäsitystä.
Inkerin kirkkoa vuodesta 2020 johtanut piispa Laptev kehotti pastoreita ja seurakuntalaisia rukoilemaan Räsäselle ja Pohjolalle Jumalan voimaa ja mahdollisuutta puhua raamatullisia totuuksia rohkeasti ja vapaasti.
Piispa Laptev ei ole huolensa kanssa yksin, vaan jo aiemmin Yhdysvaltain huippuyliopistojen Yalen, Princetonin ja Harvardin professorit ovat esittäneet avoimessa kirjeessään huolensa Suomen valtakunnansyyttäjän toimien vaikutuksesta uskonnon-, omantunnon- ja sananvapauteen.
Myös tunnetun evankelista Billy Grahamin poika ja kansainvälisen hyväntekeväisyysjärjestön Samaritan’s Pursen johtaja Franklin Graham on aiemmin kesäkuussa nostanut Räsäsen ja Pohjolan tapauksen esille huolestuttavana esimerkkinä.
(Lähde: Inkerin luterilaisen kirkon englanninkieliset sivut 11.6.2021)
Yhdysvaltain suurin protestanttinen kirkkokunta valitsee uudistusmielisen johtajan
Yhdysvaltain suurin protestanttinen kirkkokunta Southern Baptist Convention on valinnut uudeksi presidentikseen eli kirkkokunnan johtajaksi pastori Ed Littonin. Pastori Litton löi toisella kierroksella vastaehdokkaansa pastori Mike Stonen prosentein 52-48. Pastori Stone oli konservatiivisen baptistien verkoston (engl. Conservative Baptist Network) ehdokas.
Southern Baptist Conventionilla on yli 14 miljoonaa jäsentä ja se on roomalaiskatolisen kirkon jälkeen Yhdysvaltain toiseksi suurin kristillinen kirkkokunta. Opillisesti kirkko on konservatiivinen. Se vastustaa muun muassa aborttia ja homoavioliittoja ja suhtautuu kielteisesti naispappeuteen.
Kirkkokunnan presidentiksi valittu Litton ei ole varsinaisesti liberaali, mutta hän on suhtautunut avoimesti niin kutsuttuun kriittiseen rotuteoriaan ja saanut tällä erityisesti mustien ja latinojen kannatusta. Konservatiivisimmat baptistit ovat katsoneet tällaisten puheiden viittaavan radikaaliin woke-ideologiaan.
Ed Litton on kannattajiensa mielestä yhdistävä ehdokas, kun taas Mike Stonen on pelätty aiheuttavan poliittista jakaantumista kirkkokunnassa demokraattien ja republikaanien äänestäjiin. Näkyvin Ed Littonin tukija on ollut Southern Baptist Conventionin entinen presidentti Fred Luther Jr., joka on myös kirkkokunnan ensimmäinen musta johtaja.
(Lähde: Christianity Today 15.6.2021)
Asemiehet surmanneet neljä poliorokotteiden antajaa Itä-Afganistanissa
Neljä terveydenhuoltotyöntekijää on surmattu ja kolme haavoittunut Afganistanin itäosassa sijaitsevan Jalalabadin kaupungin lähistöllä erillisissä iskuissa. Uhrit olivat rokottamassa paikallisia lapsia poliota vastaan. Nämä iskut ovat viimeisimmät terveydenhuoltohenkilökuntaa vastaan tehdyt Afganistanissa. Myös tämän vuoden maaliskuussa asemiehet surmasivat kolme naista, jotka työskentelivät poliorokotusten parissa.
Afganistanin viranomaiset arvioivat, että islamistit ovat ottaneet poliorokotteiden antajat tähtäimeensä. Toistaiseksi mikään ryhmä ei ole ottanut iskuja vastuulleen. Islamilainen valtio on kuitenkin viime aikoina ottanut vastuulleen useita Afganistanin siviiliyhteiskuntaa vastaan tehtyjä iskuja. Sen sijaan toinen islamilainen äärijärjestö Taleban on kieltänyt osuutensa hyökkäyksiin. Taleban käy tällä hetkellä neuvotteluja Afganistanin hallinnon kanssa.
Viime aikoina väkivalta Afganistanissa on lisääntynyt Yhdysvaltain ja sen liittolaisten vetäydyttyä maasta. Afganistanissa monet suhtautuvat epäluuloisesti poliorokotteeseen. Se on Pakistanin ohella nykyään ainoa maa maailmassa, jossa poliota on vielä epidemiaksi asti.
(Lähde: Al-Jazeera 15.6.2021)
Lue ohjeet kommentoinnille