Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 1.5.2021

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Turkki sulkee yhteiskunnan koronakriisin tähden

Presidentti Recep Tayyip Erdogan ilmoitti uusista rajoituksista, joihin sisältyy kaikkien koulujen ja useimpien yritysten sulkeminen.

Toukokuun 17. asti kansalaisten on pysyttävä sisällä. Vain välttämättömät ostokset saa käydä tekemässä tai mennä sairaalaan saamaan välttämätöntä hoitoa. Turkkiin on tullut presidentin mahtikäskyllä ulkonaliikkumiskielto.

Kaupunkien välinen julkinen liikenne kulkee 50 prosentin kapasiteetilla ja maakuntien välinen matkustus on kokonaan kielletty. Yritykset on suljettava, ellei sisäasiainministeriö ole antanut lupaa pysyä avoimina. Poikkeuksia tehdään tuotanto- ja elintarvikealalla.

”Aikana, jolloin Eurooppa on avautumassa, meidän on nopeasti leikattava tartuntatapauksemme määriä, jotta emme jää taloudellisesti jälkeen”, Erdogan sanoi hallituksen kokouksen jälkeen.

Turkissa on tällä hetkellä toiseksi eniten tartuntoja maailmassa asukasta kohden. Koronavirustapausten keskimääräinen päivittäinen määrä Turkissa viimeisten seitsemän päivän aikana oli eilen 710,46 tapausta miljoonaa ihmistä kohti. Kaikkein vakavin epidemiatilanne on Uruguayssa, jossa on 826,7 tapausta miljoonaa ihmistä kohden.

Turkin hallitus myönsi, että se on pimittänyt tilanteen vakavuuden tähän asti.

(Lähde: Al Monitor 26.04.2021)

Ortodoksiset kirkot viettävät pääsiäistä

Ortodoksiset kirkot ovat viettäneet pääsiäistä edeltävää viikkoa eli Suurta viikkoa viikolla 17. Pääsiäistä vietetään vasta sunnuntaina 2.5. Pääsiäistä vietetään kevätpäiväntasausta seuraavan täydenkuun jälkeisenä sunnuntaina.

Tänä vuonna ortodoksiset kirkot viettävät pääsiäistä neljä viikkoa läntistä kristikuntaa myöhemmin. Ero johtuu siitä, että ortodoksiset kirkot viettävät pääsiäistä edelleen juliaanisen kalenterin mukaan. Juliaaninen kalenteri on tähtitieteellisistä ajankohdista jäljessä noin 11 päivää. Juliaanisessa kalenterissa kevätpäiväntasauksen ajaksi on sovittu 21. maaliskuuta, mikä poikkeaa tähtitieteellisestä kevätpäiväntasauksesta.

Suomen ortodoksinen kirkko viettää muista ortodoksisista kirkoista poiketen pääsiäistä läntisessä kristikunnassa käytössä olevan gregoriaanisen kalenterin mukaan. Seuraavan kerran itäisen ja läntisen kristikunnan pääsiäinen sattuu samalle päivälle vuonna 2025.

(Lähde: Orthodox Times 28.4.2021)

Presidentti Biden tunnusti armenialaisten kansanmurhan

Lauantaina 24.4.2021 vietettiin armenialaisten kansanmurhan muistopäivää. Samana päivänä Joe Biden käytti ensimmäisenä Yhdysvaltain presidenttinä vuoden 1915 tapahtumista Turkissa sanaa ”kansanmurha”. Tuolloin satoja tuhansia armenialaisia kristittyjä karkotettiin ja tapettiin. Armenialaisten kansanmurha on yksi laajimmista yksittäistä kansanryhmää kohtaan suoritetuista kansanmurhista historiassa.

Armenian valtio ja armenialaisvähemmistöt ympäri maailmaa ovat vaatineet armenialaisten kansanmurhan tunnustamista. Turkki on kieltänyt armenialaisten kansanmurhan.

Presidentti Bidenin linjaus on saanut hyvän vastaanoton paitsi armenialaisten, myös muiden kristittyjen keskuudessa. Aiemmat Yhdysvaltain presidentit ovat välttäneet luonnehtimasta armenialaisten kohtelua kansanmurhaksi, koska se on suututtanut Turkkia. Bidenin lausunto onkin herättänyt raivoa Turkissa.

Armenian kuningaskunta omaksui kristinuskon vuonna 301. Se on maailman vanhin kristillinen valtio. Viime vuonna Armenia menetti alueita Azerbaidžanille Vuoristo-Karabahissa, jonka alueesta maat ovat kiistelleet Neuvostoliiton hajoamisesta alkaen. Armenialaiset ovat ilmoittaneet pelkäävänsä ”kulttuurista kansanmurhaa” Azerbaidžanin hallitsemilla alueilla.

Irakilainen Rudaw uutistoimisto kertoo myös Jesidien iloinneen Biden päätöksestä, ja muistuttaa että Turkki pommittaa hävittäjillään edelleen jesidien ja kristittyjen kyliä Irakissa. Nämäkin kansanryhmät ovat kansanmurhan kohteena.

(Lähde: Christianity Today 24.4.2021)

Arizonan osavaltio kieltää kehitysvammaisten abortin

Arizonan osavaltion kuvernööri Doug Ducey on allekirjoittanut lain, joka kieltää abortoimasta kehitysvammaisia tai geneettisesti poikkeavia sikiöitä, ellei vamma ole kuolettava. Kuvernööri Ducey ja osavaltion republikaaniset lainsäätäjät ovat tukeneet lakiesitystä, joka tekee Arizonan aborttilainsäädännöstä yhden Yhdysvaltain tiukimpia.

Kuvernööri Ducey kommentoi jokaisella lapsella olevan oikeuden elää ja olevansa itse ylpeästi ”pro-life” (suom. ”elämän puolella”). Tällä viitataan syntymättömien lasten oikeuteen elää. Uuden lain nojalla vailla riittäviä perusteita abortin tekevä lääkäri voidaan tuomita vankeuteen.

Muun muassa Planned parenthood (suom. ”Suunniteltu vanhemmuus”) -järjestö on vastustanut lakia, jonka se katsoo rajoittavan naisten lisääntymisterveydellistä itsemääräämisoikeutta syntymättömän lapsen etuun vedoten. Uusi laki myös määrää abortoitavat lapset haudattavaksi tai tuhkattavaksi.

Lain kannattajat ovat vedonneet lain estävän ”modernia eugeniikkaa”, eli rodunjalostusta ja katsoneet sen puolustavan kehitysvammaisten ja esimerkiksi Downin syndroomasta kärsivien oikeutta elämään.

(Lähde: Reuters 28.4.2021)

Sri Lankan hallitus aikoo kieltää burkhan käytön julkisilla paikoilla

Sri Lankan hallitus on hyväksynyt ehdotuksen, joka kieltää kasvot peittävien huntujen käyttämisen julkisilla paikoilla. Kieltoa perustellaan turvallisuussyillä. Tullakseen voimaan ehdotuksen on vielä saatava parlamentin hyväksyntä. Hyväksynnän on ennakoitu tulevan helposti.

Maan turvallisuusministeri Weerasekara on luonnehtinut burkhia ”uskonnollisen ääriajattelun merkiksi”. Sri Lanka kielsi jo aiemmin kasvot peittävien huivien käytön määräajaksi vuonna 2019. Pääsiäissunnuntaina kaksi vuotta sitten isalmisti-jihadistit iskivät kolmeen kirkkoon ja kolmeen hotelliin tappaen 260 ihmistä.

Sri Lankan 22 miljoonasta asukkaista noin 70 % on buddhalaisia. Muslimeita on saarivaltiossa alle 10 % väestössä. Maan buddhalainen enemmistö on rajoittanut muiden vähemmistöuskontojen kuten kristittyjen ja pääosin hindulaisten tamilien uskonnonharjoitusta.

Muun muassa muslimienemmistöisen Pakistanin suurlähettiläs tuomitsi Sri Lankan hallituksen aikeet ja sanoi niiden loukkaavan muslimien uskonnollisia tunteita.

’He ovat kriminalisoineet kristinuskon’, sanovat uskonnolliset johtajat Irlannissa, kun jumalanpalvelukset kiellettiin koronan tähden

(Lähde: Al-Jazeera 28.4.2021)

Irlannissa jumalanpalvelukseen kokoontuminen rikollista

Irlannin terveysministeri allekirjoitti asetuksen, jonka mukaan kokoontuminen jumalanpalveluksiin määriteltiin rikokseksi. Irlannin neljä katolista arkkipiispaa kuvailivat lakia uskonnonvapauden ja perustuslaillisten oikeuksien loukkaamisena.

Dublinissa toimiva protestanttinen pastori John Ahern kertoi pääministerille pitävänsä seurakuntansa jumalanpalveluksen ulkona. Hallitus antoi lain, joka kriminalisoi uskonnolliset kokoontumiset siten, että joko uskonnollisten palvelujen järjestämiseksi tai siellä käymiseksi on tullut rikos Irlannin tasavallassa. Pastori Ahern totesi, että hän ei voi hyvällä omallatunnolla noudattaa lakia.

”Jos kokoontuminen jumalanpalvelukseen on rikos, voin vain sanoa, että toivon, että hallituksella on runsaasti vankilatilaa, koska maassamme on paljon pastoreita, jotka ovat valmiita menemään vankilaan tämän takia. Ja olemme tehneet kaikkemme, kunnioittaaksemme Irlannin hallituksen laatimia lakeja.”

Uuden lain rikkomisesta voidaan määrätä sakko tai jopa kuusi kuukautta.

Premier Christian News seurasi tilannetta vielä jatkouutisella. Sunnuntaina 25.04. pastori Ahern piti ulkoilmajumalanpalveluksen, johon osallistui yli sata seurakuntalaista. Poliisi tarkkaili tilannetta, mutta ei puuttunut tilaisuuden kulkuun.

(Lähde: Premier Christian News 19.04.2021)

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *