Kristillisen maailman uutispoiminnat (vko 47)
Timo Keskitalo toimittaa kristillisen maailman viikon uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmokseksessa perjantaiaamuisin klo 8:50.
Poliisi keskeytti kirkon kastetilaisuuden Britanniassa (Premier Christian News)
Britanniassa on tiukat koronatoimet ja kirkkojen kokoontumiset on tarkoin rajoitettu. Kielloista huolimatta pastori Regan King oli päättänyt järjestää kastetilaisuuden Pohjois-Lontoossa. Paikalla oli 30 henkilöä. Pastori katsoi, että kaste on tärkeämpi asia kuin koronasäädökset. Pastori katsoi, ettei hänellä ole oikeutta kieltäytyä kastamasta, niinpä hän järjesti kastetilaisuuden. Emme voi lopettaa hengellisten lahjojen jakamista, pastori totesi. Jos ihmiset saavat käydä supermarketissa, heidän täytyy saada myös tulla kirkkoon saamaan tärkeämpää hengellistä ravintoa. Lopulta poliisi salli 15 henkilön läsnäolon kastetilaisuudessa. Neljä poliisia seisoi kirkon ovella estämässä muiden pääsyn kirkkoon. Ulos jääneet ihmiset kokoontuivat läheiseen puistoon rukoilemaan poliisin puolesta. Pastori ja seurakunta olivat tyytyväisiä poliisin suostuttua kompromissiin tilaisuuden suhteen.
Lähi-idän maat tarjonneet eniten turvapaikkoja pakolaisille (Norjan pakolaisneuvosto)
Turkki on tarjonnut suojaa useammalle pakolaiselle kuin mikään muu maa maailmassa. Mutta Turkki on suuri kansakunta ja suuri maa. Kun otetaan huomioon pakolaisten määrä suhteessa omaan väestöön, on Libanon ottanut suojiinsa huikeasti enemmän pakolaisia kuin mikään muu maa. Näin ollen sellainen väite, että Lähi-idän maat eivät olisi tarjonneet turvapaikkaa ja kaikki tulevat Eurooppaan, ei yksinkertaisesti pidä paikkansa.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana pakolaisia eniten vastaanottaneet maat suhteessa omaan väestöön ovat: Libanon, Jordania, Turkki, Liberia, Uganda, Nauru-saaret, Malta, Djibouti, Ruotsi, Sudan.
1. Libanon – 21.8 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia.
Libanonin väestö on kuusi miljoonaa. Maassa 1,5 miljoonaa Syyrian pakolaista. Määrä on todennäköisesti vielä korkeampi, koska kaikkia ei ole rekisteröity. Lisäksi maassa on vanhastaan suuri määrä palestiinalaisia pakolaisia, joita ei tässä laskennassa ole huomioitu. Kaiken lisäksi Libanon on kärsinyt pitkästä sisällissodasta, joka päättyi 1990. Maassa on poliittisia levottomuuksia. Puolet väestöstä elää köyhyysrajan alapuolella.
2. Jordania – 10.7 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Jordania on vastaanottanut yli miljoona pakolaista viimeisten kymmenen vuoden aikana. Suurin osa on tullut Syyriasta. Jordaniassa on kaksi massiivista pakolaisleiriä, joilla asuu yhteensä yli 200 000 pakolaista. Vanhastaan Jordaniassa on yli kaksi miljoonaa palestiinalaispakolaista, joita ei tässä laskennassa ole huomioitu.
3. Turkki – 5.1 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Turkki on vastaanottanut kymmenen vuoden aikana 4,3 miljoonaa pakolaista. Vaikka Turkki on suuri ja vauras maa, on tämä valtava haaste. Turkki allekirjoitti sopimuksen Euroopan unionin kanssa, jonka mukaan Turkki pysäyttää pakolaiset omaan maahansa, niin että pakolaiset eivät pääse etenemään Eurooppaan.
4. Liberia – 4.6 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Liberia on vastaanottanut 230,000 pakolaista, vaikka maa on itse käynyt läpi verisen sisällissodan vain muutama vuosi aikaisemmin.
5. Uganda – 3.8 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Ugandassa on 1.7 miljoonaa pakolaista. Ugandalla on pitkä historia pakolaisia vastaanottavana maana. Viimeisten kymmenen vuoden aikana pakolaisvirta on tuonut maahan kongolaisia ja sudanilaisia. Aiemmin maahan on tullut pakolaisia Burundista, Ruandasta ja Somaliasta.
6. Nauru – 3.2 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Tähän pieneen maahan on sijoitettu Australian torjumia pakolaisia. Kansainvälinen yhteisö on kritisoinut Australiaa pakolaisongelman ulkoistamisesta Nauru-saarille, niinpä Australia on lopettanut siirrot.
7. Malta – 2.7 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Malta on eniten pakolaisia vastaanottanut länsimaa suhteessa väestömäärään. Maltan sijainti lähellä Pohjois-Afrikan rannikkoa asettaa maan Euroopan eturintamaan.
8. Djibouti – 2.7 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Pieni Djibouti on vastaanottanut lähes 27,000 pakolaista Somaliasta.
9. Ruotsi – 2.7 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Ruotsi on pitkään harjoittanut avointa pakolaispolitiikkaa. Mutta vuoden 2015 pakolaisaalto toi äkkipysäyksen maan harjoittamalle vieraanvaraisuudelle. Maan rajoja oli pakko vetää kiinni.
10. Sudan – 2.5 prosenttia maassa asuvista on pakolaisia
Sudanin yli miljoonasta pakolaisesta suurin osa on peräisin maan jakautumisesta kahtia Sudaniin ja Etelä-Sudaniin. Sudan palvelee myös kauttakulkumaana Eritrean, Somalian ja Etiopian pakolaisille matkalla Eurooppaan.
Näiden maiden lisäksi suuria määriä pakolaisia on viimeisen kymmenen vuoden aikana vastaanottaneet myös Saksa, Etiopia, USA, Bangladesh, Kenia, Venäjä ja Kamerun.
Lue ohjeet kommentoinnille