”Onko eheytyshoidon kieltolaki uhka uskonnonvapaudelle?”
Päivi Räsänen: ”Rukouksesta ei saa tulla rikos”
Radio Patmoksen Aamuvieras-ohjelmassa kansanedustaja Päivi Räsänen nosti esiin vakavan huolen eheytyshoitojen kriminalisointia vaativan kansalaisaloitteen seurauksista. Toimittaja Helvi Jääskeläisen haastattelussa Räsänen korosti, että aloitteen epämääräinen käsite ”eheytyshoito” voi johtaa sanan- ja uskonnonvapauden rajoituksiin.
– ”Koko käsite eheytyshoito on hyvin epämääräinen. Jos jotain rikoslailla kielletään, pitäisi olla selvää, mitä kielletään ja mitä ei”, Räsänen sanoi.
Hän varoitti, että lain voimaanastuminen voisi estää esimerkiksi esirukouksen tilanteessa, jossa ihminen pyytää itse apua identiteettiinsä liittyvään ristiriitaan.
Uskonnonvapaus ja sananvapaus vaakalaudalla?
Räsäsen mukaan vastaavaa lainsäädäntöä on käytetty ulkomailla väärin perustein. Hän viittasi Maltan ja Ranskan tapauksiin, joissa uskovaiset ovat joutuneet syytteeseen pelkästään kertoessaan uskonsa kautta kokemastaan muutoksesta tai viitatessaan homoseksuaalisuuteen heikkoutena.
– ”Ranskassa katolinen pappi joutui syytteeseen saarnansa vuoksi. Suomessakin voi tulla vastaan tilanteita, joissa esimerkiksi rukous tulkitaan rikolliseksi”, Räsänen varoitti.
Hän muistutti, että nykyinen lainsäädäntö kattaa jo henkisen väkivallan ja tahdonvastaisen kohtelun. Tarvetta uudelle rikoslaista puuttumiselle ei hänen mukaansa ole.
Terapiatyö vaarassa?
Toimittaja kysyi, voisiko tuleva laki asettaa myös psykologit ja terapeutit vastuuseen, mikäli he auttavat asiakasta tämän pyynnöstä käsittelemään sukupuoli- tai seksuaali-identiteetin kysymyksiä.
– ”Tässä voidaan päätyä tilanteeseen, jossa terapeutti ei uskalla edes kuunnella asiakkaan toiveita muutoksesta, jos pelkona on rikosvastuu”, Räsänen arvioi.
Hän myös nosti esiin nuorten sukupuolihämmennyksen yleistymisen ja pohti, miksi muutos sukupuolesta toiseen on sallittua, mutta paluu syntymäsukupuoleen voisi olla laitonta.
Ari Puonti: ”Eheytymisellä ei ole yhtä kaavaa”
Keskusteluun liittyi Pasi Turusen vieraaksi myös teologian maisteri Ari Puonti, joka on ollut asiantuntijana lakivaliokunnassa. Hän huomautti, ettei eheytyshoidosta ole olemassa yksiselitteistä määritelmää, ja että sanaan voidaan sisällyttää mitä tahansa yksittäisestä rukouksesta ammatilliseen terapiaan.
– ”Tässä ollaan vaarassa tehdä rikolliseksi jopa asiakaskeskeinen kohtaaminen, jossa ihminen saa purkaa kokemuksiaan”, Puonti sanoi.
Puonti korosti, että todelliset muutokset seksuaalisuudessa tapahtuvat spontaanisti, eivät pakottamalla. Hän näki kansalaisaloitteen uhkana asiakassuhteiden luottamuksellisuudelle ja mahdollisuudelle auttaa ihmisiä heidän omista lähtökohdistaan käsin.
Todellinen vaara: itseilmaisun rajoittaminen
Räsänen ja Puonti molemmat nostivat esiin huolen siitä, että laki rajoittaisi yksilönvapautta hakea apua ja yhteisöjen vapautta opettaa oman vakaumuksensa mukaisesti.
– ”Onko lainsäätäjällä oikeus määritellä, mitä henkistä muutosta saa tavoitella?” Räsänen kysyi retorisesti.
Ohjelma päättyi vetoomukseen rukoilla viisauden ja vapauden puolesta. Keskustelijoiden mukaan on olennaista varmistaa, ettei yksittäisten väärinkäytösten vuoksi estetä ihmisten oikeutta ilmaista uskoaan tai etsiä apua elämänsä kipukohtiin.
Kuuntele Helvi Jääskeläisen ja Pasi Turusen toimittama perjantain 4.4.2025 Aamuvieras-jakso, Eheytyshoidot ja sanavapaus – Päivi Räsänen ja Ari Puonti, tästä: |
Lue ohjeet kommentoinnille
18.4.2025 17:14
Britanniassa on säädetty lakeja, jotka kieltävät rukoilemisen mm. aborttiklinikoiden lähettyvillä, vaikka tekisit sen kotona. Britanniassa on alettu soveltaa järjestyslakia katulähetystyön kieltämiseksi. Katulähetystyöstä voi saada kaksi vuotta vankeutta, jos se häiritsee jotakuta. Britanniassa myös on alettu epäämään maahantulolupia sellaisilta yhdysvaltalaisilta raamatunopettajilta, jotka opettavat netissä sinänsä asiallisesti, miten ristiriitaisesti Koraani opettaa. Australiassa ei hyväksytä sellaista rukoilua, jossa tunnustetaan synnit. Tämä on juuri sellaista antikristillisyyttä, minkä Raamattu ennustaa tapahtuvan lopun ajoilla.
Suomessa on kirjattu perustuslakiin uskonnonvapaus. Tätä halutaan nyt murtaa kieltämällä eheytyksen puolesta rukoilu. Jos Suomi olisi oikeusvaltio, niin perustuslakivaliokunta toteaisi aloitteen eheytyshoitojen kieltämiseksi perustuslain vastaiseksi. Suomessa ei nykyään paljoa enää paina mitkään perustuslait, kun antikristilliset voimat jylläävät.
Yhdysvaltain varapresidentti J.D. Vance arvosteli kaikesta tästä varsin jyrkästi Euroopan maita Münchenin turvallisuukonferensissa. Yhdysvalloissa on huomattu, että heidän maansa kansalaisilla on todellinen riski tulla pidätetyksi Euroopassa, jos he ovat joskus julkaisseet somessa joitakin kristillisiä mielipiteitä esim. abortista, homoseksuaalisuuden harjoittamisesta, islamista yms. Vance sanoi myöhemmin, ettei Yhdysvaltojen veronmaksajilla ole mitään halua puolustaa Eurooppaa, jos he eivät salli sananvapautta kristityille. Nyt näyttää siltä, että Yhdysvallat on vetäytymässä Natosta.