Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 23.11.2024
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Paavi saa kritiikkiä viitattuaan, että Israelin toiminta Gazassa olisi kansanmurha
(Lähde: Catholic News Agency 18.11.2024)
Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus on herättänyt kansainvälistä huomiota vaadittuaan, että Israelin toimia Gazassa pitäisi tarkastella kansainvälisesti ja selvittää, onko kyseessä kansanmurha. Israel on käynyt sotaa Gazan kaistalla palestiinalaista islamistijärjestöä Hamasia vastaan viime vuoden lokakuusta. Sodassa on menehtynyt palestiinalaishallinnon mukaan yli 41 000 ihmistä, joista moni on naisia, lapsia ja siviilejä.
Paavi oli kirjoittanut, että ”joidenkuiden asiantuntijoiden mukaan sillä, mitä Gazassa tapahtuu, on kansanmurhan tunnusmerkkejä”. Samassa yhteydessä paavi kirjoitti Jordanian ja Libanonin ansioista, kun ne pitävät ovensa auki sotapakolaisille.
Israelin suurlähettiläs, joka vastaa suhteista Pyhään istuimeen kritisoi paavin kirjoitusta julkisesti ja huomautti, että Hamasin hyökkäys Israeliin lokakuun 7. 2024 oli kyllä kansanmurhaa lähentelevä joukkosurma ja linjasi, että sen jälkeen Israel on harjoittanut vain oikeuttaan itsepuolustukseen. Myös monet antisemitismiä vastustavat järjestöt ovat arvostelleet paavin kirjoitusta puolueelliseksi ja juutalaisvaltiota maalittavaksi.
Vatikaani sallii alkuperäiskansojen tapoihin liittyviä mukautuksia jumalanpalvelukseen Meksikossa
(Lähde: Catholic News Agency 18.11.2024)
Vatikaani on hyväksynyt jumalanpalvelustekstien kääntämisen useammalle Meksikossa puhutulle alkuperäiskielelle. Osa kielistä kuuluu maya-kielten ryhmään.
Uusien käännösten lisäksi liturgiaan on hyväksytty myös joitakin mukautuksia, jotka muistuttavat näiden kansojen perinteisiä, esikristillisiä tapoja. Hyväksyttyjä mukautuksia ovat olleet perinteisten tanssien ja rituaalimusiikin hyväksyminen osaksi jumalanpalvelusta sekä perinteisen suitsukkeen käyttö sekä naisten hyväksyminen suitsuttajiksi, koska paikallisheimoilla suitsukkeen poltto on perinteisesti ollut naisten tehtävä. Muutoin suitsuttaja on roomalaiskatolisessa messussa aina mies.
Hanketta ajaneen kardinaali Felipe Arizmendi Esquivelin mukaan jumalanpalveluksen sisällössä mikään ei kuitenkaan muutu, vaan alkuperäiskansojen tapojen käyttö ”voi auttaa niitä saavuttamaan täyteytensä Kristuksessa.”
Osa päätöksistä on herättänyt arvostelua ja niiden on katsottu kuvastavan muinaisten mayojen uskonnollisia tapoja. Maya-intiaanit harjoittivat esimerkiksi ihmisuhreja ennen espanjalaisten tuloa Amerikan mantereelle.
Moskovan patriarkaatin puuttuminen Ukrainan kirkon johtoon aiheuttaa riitaa
(Lähde: Church Times 19.11.2024)
Ukrainassa on kaksi suurempaa ortodoksista kirkkoa: itsenäinen eli autokefaalinen ortodoksinen kirkko sekä Moskovan patriarkaatin alainen, mutta sisäisesti autonominen Ukrainan ortodoksinen kirkko. Moskovan patriarkaatin alaisen kirkon päämiehen nimittäminen on periaatteessa patriarkaatin päätös, mutta kirkko on pyrkinyt irtautumaan Venäjän vaikutusvallasta kuitenkaan suostumatta yhtymään Ukrainan kansalliseen ortodoksiseen kirkkoon.
Nyt Moskovan patriarkaatin päätös nimittää Ukrainan kirkkoon metropoliitaksi venäläinen piispa, on herättänyt kiistaa. Kyseinen piispanistuin Donetsk-Mariupol sijaitsee venäläisten miehittämässä Itä-Ukrainassa.
Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon 53 piispasta 31 on tuominnut Moskovan kirkon päätöksen ja pitää sitä uhkana Ukrainan kirkon autonomialle. Moskovan patriarkaatin päätös on aiheuttanut kuohuntaa myös Ukrainan hallinnossa, papistossa ja maallikoissa.
Moskovan patriarkaatti katsoo Ukrainan kuuluvan edelleen omaan kirkolliseen hallintoalueeseensa eikä tunnusta Ukrainan autokefaalista ortodoksista kirkkoa oikeaksi kirkoksi.
Raportin mukaan kristittyihin kohdistuvat viharikokset lisääntyivät kolminkertaisesti Euroopassa
(Lähde: Premier Christian News 19.11.2024)
Euroopan kristittyjen vastaisen suvaitsemattomuuden ja syrjinnän seurantakeskuksen (OIDAC Europe) katsauksessa dokumentoitiin 2 444 kristittyihin kohdistunutta viharikosta 35:ssä Euroopan maassa, kun vuonna 2022 vastaava luku oli 749 tapausta.
Näistä 232 oli kristittyihin kohdistuneita henkilökohtaisia hyökkäyksiä, jotka vaihtelivat häirinnästä fyysiseen väkivaltaan. Kaikkein eniten kärsineet maat olivat Ranska, Britannia ja Saksa.
Britanniassa kirjattiin uskonnolliseen suvaitsemattomuuteen liittyvä kuolemaan johtanut väkivalta. Kristityksi kääntynyt Javed Nouri joutui lokakuussa 2023 muslimikämppäkaverinsa puukottamaksi islamista luopumisen vuoksi.
Ranskassa ilmoitettiin neljä kirkkojen tuhopolttoiskua pelkästään tammikuussa. Saksassa kristittyjen jumalanpalveluspaikkoihin kohdistui yli 2 000 omaisuusvahinkoa.
Raportissa korostetaan, että poliittisten päättäjien on kiireellisesti puututtava kasvavaan vihamielisyyteen ja turvattava oikeus vapaaseen uskonnonharjoitukseen kaikkialla Euroopassa.
EU:n tuomioistuin katsoo, että sukupuoli ja kansalaisuus riittävät myöntämään afganistanilaisille naisille turvapaikan
(Lähde: The Guardian 04.10.2024)
EU:n tuomioistuimen päätös on seurausta afganistanilaisnaisten valituksesta, jonka mukaan Itävallan tuomioistuin oli kieltäytynyt myöntämästä heille pakolaisasemaa.
Euroopan yhteisöjen tuomioistuin on todennut, että sukupuoli ja kansalaisuus yksinään riittävät perusteeksi sille, että jokin maa voi myöntää turvapaikan naisille Afganistanista, jossa hallitseva Taleban-liike on rajoittanut jyrkästi naisten oikeuksia.
Itävallan viranomaiset kieltäytyivät myöntämästä pakolaisasemaa kahdelle afganistanilaisnaiselle sen jälkeen, kun he olivat hakeneet turvapaikkaa vuosina 2015 ja 2020. Naiset riitauttivat kieltäytymisen Itävallan korkeimmassa hallinto-oikeudessa, joka puolestaan pyysi ratkaisua Euroopan unionin korkeimmalta oikeudelta, Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta.
”On tarpeetonta osoittaa, että on olemassa vaara, että hakija joutuu tosiasiallisesti ja konkreettisesti vainon kohteeksi, jos hän palaa lähtömaahansa”, Euroopan yhteisöjen tuomioistuin totesi päätöksessään. ”Riittää, että otetaan huomioon pelkästään hänen kansalaisuutensa ja sukupuolensa.”
Elokuussa talebanit kodifioivat pitkän joukon moraalisääntöjä sharia-lain mukaisesti. Sääntöjä valvoo moraaliministeriö, joka sanoo pidättäneensä tuhansia ihmisiä sääntöjen rikkomisesta.
Turvallisuuden tunne maailmassa
(Lähde: Gallup 24.09.2024)
Gallupin viimeisin vuosittainen päivitys globaalista turvallisuudesta osoittaa, että ihmiset ympäri maailmaa tuntevat olonsa turvallisemmaksi kuin kymmenen vuotta sitten.
Vuonna 2023 70 prosenttia maailman aikuisista sanoo tuntevansa olonsa turvalliseksi kävellessään yksin yöllä asuinpaikkakunnallaan, mikä on huomattavasti enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.
Eniten turvallisuuden tunne on lisääntynyt Keski-Aasiassa entisen Neuvostoliiton alueella. Turvallisuuden tunne on taas laskenut eniten Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Latinalaisessa Amerikassa ja Karibialla turvallisuuden tunne on pitkään ollut alhainen.
Kaikkein turvattomimmaksi koettu maa on Ecuador. Jengiväkivalta ja henkirikokset ovat lisääntyneet. Vain 11 prosenttia Ecuadorin väkirikkaimman maakunnan asukkaista ilmoitti tuntevansa olonsa turvalliseksi kävellessään yksin yöllä omalla alueellaan, mikä on alhaisin luku koko maailmassa, aktiivisia sotatoimialueita lukuun ottamatta.
Useimmissa taloudellisesti kehittyneissä maissa suuri enemmistö asukkaista sanoi tuntevansa olonsa turvalliseksi kävellessään yksin yöllä omalla alueellaan. Sama pätee myös maihin, joissa väestö on tiukan valtiollisen valvonnan alaisena.
Lue ohjeet kommentoinnille
23.11.2024 11:27
Ensimmäisessä uutisessa paavi viittaa ”asiantuntijalausuntoihin.” Näitä vakuuttavalta kuulostavia lausuntoja näkee nykyisin lähes kaikissa uutisissa.
Asiantuntijuuteen pitäisi käsitykseni mukaan liittyä puolueettomuus ja totuuden mukaiset faktat. Nykyisin ”asiantuntijalausunnot” ovat kuitenkin yhä enemmän subjektiivisiä mielipiteitä ja jopa propagandan väline. Israel on parhaansa mukaan varoittanut Gazan siviilejä välttääkseen siviiliuhreja, toimittanut heille ruoka-apua ja lääkeapua jne. Sen sijaan Hamas hyökkäsi Israeliin nimenomaan siviilien kimppuun tarkoituksenaan tappaa mahdollisimman paljon juutalaisia, eivätkä he välitä edes omistaan, vaan käyttävät heitä ihmiskilpinä. Tämä on näiltä ”asiantuntijoilta” jäänyt huomaamatta.