Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 21.9.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Espanja ryhtyy toimiin prostituution kitkemiseksi

(Lähde: Evangelical Focus 18.09.2024)

Espanja hallituksen ihmiskaupan torjumiseksi tekemä laaja tutkimus osoittaa, että yli 114 000 naista on prostituutiossa. Tämä merkitsee, että runsaat puoli prosenttia kaikista Espanjassa asuvista naisista työskentelee prostituutiossa.

”Meidän on asetuttava tämän kauhean todellisuuden peilin eteen”, sanoi Espanjan hallituksen tasa-arvoministeri Ana Redondo. Raportin mukaan Espanjassa on 92 500 naista, jotka ovat vaarassa joutua ihmiskaupan uhreiksi seksuaalista hyväksikäyttöä varten, mikä on 80 prosenttia kaikista prostituutiossa työskentelevistä naisista.

Ensimmäisten julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan  51 prosenttia Espanjassa prostituoiduista naisista on kotoisin Latinalaisesta Amerikasta, 16 prosenttia Euroopan maista, ja 29 prosentissa tapauksista kansallisuutta ei ollut mahdollista tietää. Valtaosa prostituoiduista on siis ulkomailta Espanjaa tuotuja naisia.

”On välttämätöntä saada likimääräinen luku ihmiskaupan, seksuaalisen hyväksikäytön ja prostituution uhreiksi joutuneista naisista ja tytöistä, jotka ovat piilossa ja joihin on vaikea päästä käsiksi, jotta ongelman laajuus voidaan tuntea ja jotta siihen voidaan puuttua”, totesi ministeri.

Euroopan parlamentti hyväksyi kesäkuussa 2023 mietinnön, jossa prostituutio määriteltiin naisiin kohdistuvan väkivallan muodoksi, ja jossa kehotettiin laatimaan eurooppalainen strategia, jossa parittajat ja seksin ostajat kriminalisoidaan.

Islamilainen valtio on surmannut viisi Hizbollah-taistelijaa Syyriassa

(Lähde: Al-Monitor 16.09.2024)

Jihadistisen ja äärisunnalaisen Islamilaisen valtion, joka tunnetaan myös ISIS:inä on raportoitu surmanneen Syyriassa viisi taistelijaa, jotka sotivat Syyrian hallituksen puolesta ja ovat linkittyneitä Hizbollahiin. Hizbollah taas on terroristijärjestöksi luokiteltu, libanonilainen šiialainen islamistijärjestö, joka on liitossa sekä Iranin että Syyrian hallituksen kanssa.

Tapaus on sikäli merkittävä, että vuosina 2014 ja 2015 laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa hallinnut Islamilainen valtio on ollut monta vuotta heikkouden tilassa, mutta nyt siihen linkittyneet aseryhmät ovat jälleen aktivoituneet. Tähän mennessä tänä vuonna islamistinen äärijärjestö on ottanut vastuun 153 hyökkäyksestä Irakiin ja Syyriaan, mikä on huomattavasti enemmän kuin 121 iskua, jotka järjestö otti tililleen koko edellisen vuoden aikana.

Joidenkin arvioiden mukaan Gazan konflikti on vahvistanut Islamilaista valtiota. Lähi-idän konfliktin syvenemisen pelätään vaikuttavan asiaan.

Ukrainan Moskovan patriarkaatin alainen kirkko julistaa riippumattomuuttaan Venäjästä

(Lähde: Orthodox Times 17.09.2024)

Moskovan patriarkaatin alaisen Ukrainan ortodoksisen kirkon metropoliitta Clemens on korostanut lausunnossaan, että kirkko on ”riippumaton” Moskovan patriarkaatista ja Venäjästä ja että kirkon tulevaisuuden kohtalo riippuu yleisortodoksisesta kirkolliskokouksesta, jos sellainen saadaan kutsuttua koolle.

Ukrainan kirkollinen kiista kärjistyi vuoden vaihteessa 2018 ja 2019, kun Konstantinopolin ekumeeninen patriarkka tunnusti Ukrainan täyden kirkollisen itsenäisyyden eli autokefalian. Moskovan patriarkaatti piti tätä kuitenkin kirkollisen eli kanonisen lain perusteella laittomana ja katkaisi yhteytensä Konstantinopolin patriarkaattiin. Moskovan patriarkaatin alaisuuteen jäi edelleen suuri osa Ukrainan ortodoksisista seurakunnista.

Maailman 14 itsenäisestä ortodoksisesta paikalliskirkosta peräti 11 on kyseenalaistanut ekumeenisen patriarkan Bartolomeos I:n toimet hänen myöntäessään autokefalian Ukrainan kirkolle.

Metropoliitta Clemensin mukaan ratkaisu olisi yleisortodoksinen kirkolliskokous, joka ratkaisisi sekä Ukrainan kirkon aseman että patriarkka Bartolomeoksen toimien oikeellisuuden. Vastaavaa kokousta on yritetty järjestää viime vuosina, mutta se ei ole onnistunut kertaakaan.

Poliittisen islamismin nousu Bangladeshissa uhkaa maan uskonnollisia vähemmistöryhmiä

(Lähde: CBN News 11.09.2024)

Bangladeshin hallitus syrjäytettiin noin kuukausi sitten. Se on johtanut levottomuuksiin, joiden kohteeksi ovat joutuneet Bangladeshin uskonnolliset vähemmistöt: etenkin kristityt, hindut ja buddhalaiset. Bangladeshin enemmistöuskonto on islam. Maalla on pitkä historia varsin suvaitsevasta uskontojen rinnakkaiselosta, mutta poliittisen islamismin nousu maassa uhkaa uskonnollisia vähemmistöjä. Osa aktivisteista tahtoo tehdä Bangladeshista täysin islamilaisen maan, jossa uskonnollisille vähemmistöille ei olisi sijaa.

Väkivaltaisissa mellakoissa on heilutettu miekkoja ja kristittyjen koteja on merkitty risteillä ilmeisesti niiden maalittamiseksi.

Kautta maan islamistiset, ilmeisesti organisoidut väkijoukot ovat myös hyökänneet hindutemppeleihin, pommittaneet kymmeniä kirkkorakennuksia ja pakottaneet kristillisiä kouluja sulkemaan ovensa.

Ääriryhmät ovat vaatineet islamilaisen hunnun käytön pakollisuutta ja šaria-lain käyttöönottoa. Lisäksi poliiseja ja opettajia tahdotaan korvata islamistisiin ryhmiin myönteisesti suhtautuvalla väellä, mikä huolestuttaa maan uskonnollisia vähemmistöjä.

Amerikkalaispastori vapautetaan Kiinassa pitkän vankeuden jälkeen

(Lähde: CBN News 16.09.2024)

Amerikkalaispastori David Lin on vapautettu kiinalaisesta vankilasta 18 vuoden vankeuden jälkeen. Hän matkusti Kiinaan jo 1990-luvulta alkaen tekemään maassa lähetys- ja auttamistyötä. Tiedot tapauksesta ovat paljolti yhdysvaltalaiselta kansalaisjärjestöltä China Aidilta.

Vuonna 2006 pastori Lin joutui konfliktiin Kiinan viranomaisten kanssa, kun hän oli perustamassa maahan kristillistä koulutuskeskusta. Ristiriidan syynä oli se, että Kiinassa kaikkien uskonnollisten toimijoiden pitää vakuuttaa uskollisuuttaan maan kommunistipuolueelle.

Lin kielsi syyllistyneensä mihinkään, mutta hänet tuomittiin viimein petoksesta vankeuteen vuonna 2009. Vankeudesa ja pidätettynä pastori Lin ehti olla 18 vuotta, mutta nyt hän pääsi 68-vuotiaana palaamaan jälleen Yhdysvaltain maaperälle. Samalla Lin tapasi perheensä ensi kerran lähes 20 vuoteen. Tiedot on vahvistanut Yhdysvaltain ulkoministeriö, joka oli mukana Lin vapautusneuvotteluissa.

Kiinan poliisivaltio kansainvälistyy

(Lähde: UCA News 12.09.2024)

Kiina on yksi maailman valvotuimmista yhteiskunnista, sillä miljoonia valvontakameroita on ripoteltu kaupunkeihin ja kasvontunnistusteknologiaa käytetään laajalti kaikkeen päivittäisestä lainvalvonnasta poliittiseen sortoon.

Kiinan poliisilla on kaksitahoinen tehtävä: se pitää yllä rauhaa ja torjuu pikkurikollisuutta ja varmistaa samalla, että hallitsevan kommunistisen puolueen haasteet torjutaan nopeasti.

Peking on kouluttanut tuhansia ulkomaisia poliiseja viimeisten 12 kuukauden aikana – ja lupasi auttaa tuhansia lisää ensi vuoden aikana. Useat eri maiden viranomaiset toivovat voivansa hyödyntää kiinalaista teknologiaa ja lisätä yhteistyötä. Teknologiajätti Huawei kertoi, että sen ”Public Safety Solution” -ratkaisu on nyt käytössä yli 100 maassa ja alueella Keniasta Saudi-Arabiaan.

Poliisikoulutus ja -neuvonta ovat kasvava tapa, jolla Kiina pyrkii käyttämään vaikutusvaltaansa ja muokkaamaan turvallisuusympäristöään ulkomailla.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. pike

    Miten on äänestikö suomi yk.ssa Israelia vastaan 19.9.24 ? voitteko tarkemmin selittää, ja mitä se tarkoittaa. missään muualla ei ole kerrottu tuota uutista, paitsi ”Israel nyt, en ole kuullut.