Rony Smolar – Israel-uutisviikko 2.9.2024
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.
Gazan tulitaukoneuvottelut olivat edelleen uutisviikon keskiössä, kun Kairoon kokoontuneissa neuvotteluissa ei edelleenkään päästy eteenpäin. Siksi uutta vauhtia lähdettiin viikon puolivälissä hakemaan Qatarin pääkaupungista Dohasta, ja kun niihin ei juurikaan kohdistunut suuria odotuksia, ei sieltä tähän aamuun mennessä ole kuulunut mitään uutta. Viikonvaihteeksi kotiin palanneet Israelin neuvottelijat kertoivat kuitenkin pienestä liikahduksesta, kun neuvottelut tällä kierroksella olivat juuttuneet Egyptin rajaa myötäilevän ja strategisesti tärkeän Philadelfia-käytävän kohtalosta syntyneisiin erimielisyyksiin eikä itse tulitauon muihin ehtoihin. Siksi kiistan osapuoleksi tulikin nyt välittäjänä toimiva Egypti, joka ei hyväksy Israelia käytävää valvomaan.
Asian tekee mutkikkaaksi se, että Netanjahu sai viime torstain istunnossa taakseen hallituksen enemmistön, minkä mukaan Israel ei luopuisi tuon käytävän valvonnasta. Kuitenkin eri turvallisuusviranomaiset, kuten puolustusministeri, asevoimien komentaja sekä sotilastiedustelun päällikkö eivät näe Philadelfia-käytävää Israelin turvallisuuden kannalta niin keskeisenä, että se estäisi tulitauon syntymisen ja samalla vaarantaisi 11 kuukautta Hamasin vankeudessa olleiden kohtalon.
Puolustusministeri Yoav Gallantin sekä muutamien ministerien kerrottiin hallituksessa ottaneen kiivaasti yhteen Netanjahun kanssa, minkä päätteeksi pääministerin asenne tulkittiin vankien kuolemantuomioksi. Tämä konkretisoitui pian lauantaina iltapäivällä israelilaissotilaiden löydettyä Gazan eteläosasta kuuden vasta surmatun nuoren panttivangin ruumiit.
Siksi tulitaukoneuvottelujen kestäessä on käynyt yhä selvemmäksi, ettei ratkaisevaa askelta kohti sopimusta otettaisi ennen kuin Israelin pääministeri ja Hamasin johtaja suostuisivat ottamaan taka-askeleita.
Neuvottelujen paluu Qatariin nähtiin kuitenkin mielenkiintoisena, koska emiirikunnan ulkoministeri vieraili aiemmin viikolla Iranin pääkaupungissa Teheranissa, missä hän kävi keskusteluja maan pääministerin kanssa. Keskustelujen kerrottiin koskeneen maiden kahdenvälisiä suhteita mutta myös Gazan tilannetta ja erityisesti käynnissä olevia tulitaukoneuvotteluja.
Iranin tiedetään tukevan Israelia vastaan toimivia aseellisia ryhmiä, kuten Gazan Hamasia, etelä-Libanonin Hizbollahia sekä Jemenin huthi-kapinallisia. Siksi sopimusneuvottelujen keskeisenä toimijana alusta alkaen olleen Qatarin kannalta oli tärkeätä saada kuulla neuvottelujen taustalla vaikuttavan Iranin mielipidettä. Qatar on todennäköisesti saanut myös tietoja Iranin ja Hizbollahin aikeista hyökätä heinäkuisten salamurhien kostoksi Israeliin, mikä toteutuessaan ja Qatarin pettymykseksi todennäköisesti vesittäisi Gazan tulitaukoneuvottelut.
Iranin aikeet kiinnostavat myös neuvotteluissa mukana olevaa Yhdysvaltoja, joka viime viikkoina on lisännyt osapuoliin kohdistamaansa painostusta. Erityisesti presidentti Joe Bidenilta odotetaan johtajuutta varsinkin, kun Yhdysvallat on Israelin turvaksi ja Iranin pelotteeksi hänen komennossaan keskittänyt Lähi-itään amerikkalaisia maa-, meri- ja ilmavoimia. Niitä ei huoltotöiden sekä joukkojen vaihdon vuoksi kuitenkaan voi kovin pitkää pitää alueella, vaikka niiden läsnäolon uskotaan ainakin toistaiseksi toimivan esteenä laajemman sodan syttymiselle Lähi-idässä.
Mutta huomion ollessa Gazassa sekä etelä-Libanonissa Iran on YK:n mukaan salassa sekä kansainvälisen sopimuksen vastaisesti rikastuttanut lisää lähes ydinasetason uraania. Tämä osoittaa Iranin, monista kansainvälisistä pakotteista huolimatta, edelleen tavoittelevan ydinasetta, mikä pitää erityisesti Israelin varpaillaan.
Nykyisen jännittyneen ja odottavan tilanteen ei kuitenkaan haluta jatkuvan, sillä pian vuoden Gazassa olleilla pääasiassa reservin sotilaista kootuissa israelilaisjoukoissa on viime aikoina ilmennyt sotaväsymystä, mikä näkyy mm kurin höltymisenä sekä siitä seuranneena tarkkaavaisuuden vähenemisenä. Myös aseissa on huoltotehtävien laiminlyönneistä johtuen viime aikoina ilmennyt teknisiä häiriöitä, mistä on seurannut tappioita sekä läheltä piti tilanteita. Tämä on johtanut tappiolukujen viimeaikaiseen kasvuun siitä huolimatta, että Hamasin taistelukyky on kesän kuluessa merkittävästi kärsinyt. Mutta se käy nyt sissisotaa, mihin Israelin suuri armeija ei kyllin nopeasti ole mukautunut. Siksi kaatuneiden määrä on nyt ylittänyt 700:n.
Mutta pienen joukon suorittamissa operaatioissa israelilaisjoukot olivat jälleen onnistuneet ja mm kuluneella viikolla joukot vapauttivat 52-vuotiaan, yllättävän hyväkuntoisen israelilaisen beduiinimiehen, joka Hamasin sieppaamana oli viettänyt 326 vuorokautta pimeässä vankeudessa. Hän oli kahdeksas israelilaisjoukkojen sodan aikana elävänä vapauttama vanki. Viime viikolla onnistuttiin tuomaan myös Hamasin lokakuisen hyökkäyksen yhteydessä kaatuneen ja Gazaan viedyn israelilaissotilaan jäänteet omaisten haudattaviksi. Hamasilla lasketaan yhä olevan satakunta vankia, joista osan uskotaan vankeudessa menehtyneen.
Vankien yhä epätoivoisemmiksi käyneet omaiset ovat välillä asettuneet Gazan vastaiselle rajalle ja jopa ylittäneet sen, missä he voimakkaiden kovaäänisten välityksellä huutavat viestejä ja kannustuksia siinä toivossa, että ne kantautuisivat vankeina olevien läheisten korviin.
Äänet tahtovat kuitenkin hukkua sodan paukkeisiin, vaikka Gazassa on alueita, joissa Hamasin vastarinta on lähes tuhottu. Sodan alusta lähtien maan alla piilotelleen Hamasin johtajan Yihya Sinwarin kerrotaan tuoreen brittiläisen lehtitiedon mukaan viime aikoina välillä nousseen naiseksi pukeutuneena raittiiseen päivänvaloon liikkuen tunnistamattomana väkijoukoissa. Hänen uskotaan muutenkin olevan liikkeessä, sillä israelilaisjoukot ovat hänen perässään.
Siviilien tilanne Gazassa on kuitenkin vaikea, mitä pahensi aiemmin kesällä Gazassa otetut jätevesinäytteet, joista oli löytynyt tarttuvaa poliovirusta, minkä seurauksena YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO on Israelin kautta toimittanut yli miljoonalle lapselle poliorokotteita. Lastenjärjestön Unicefin nimissä toimivat kansainväliset sekä paikalliset lääkäriryhmät eri puolilla Gazaa rokottavat paraikaa lapsia, mitä helpottamaan Israel on suostunut lyhyisiin tulitaukoihin.
Rinnan pian vuoden jatkuneen Gazan sodan kanssa Israelin ja Hizbollahin yhteenotot pohjoisella Libanonin rajalla ovat edellisen viikon suuremman yhteenoton jälkeen jatkuneet. Mutta myös Israelin itärintama eli Jordanjoen länsiranta ja erityisesti siellä pohjoinen ja keskinen osa liekehtii, kun israelilaisjoukot ovat päättäneet puhdistaa siellä olevat Hamasin terroripesäkkeet. Niitä on erityisesti löytynyt Jeninin, Nablusin, Tubasin ja Tulkaremin kaupungeista. Siitä on voinut päätellä, että Iran on avannut uuden rintaman Israelia vastaan kanavoimalla alueelle varoja sekä aseistusta. Sen lisäksi Hamas näyttää käyttävän siellä samaa taktiikkaa kuin Gazassa eli piiloutuu siviiliväestön keskuuteen ja pitää tukikohtia ja asevarikkoja mm moskeijoissa sekä koulujen ja terveysasemien läheisyydessä. Näin Israelin hyökkäykset saadaan uutiskuvissa näyttämään vain siviilikohteisiin kohdistuneilta iskuilta.
Israelin suuroperaatio Länsirannalla on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä siinä on maajoukkojen lisäksi käytetty ilmavoimia, mitä alueella ei lähes kahteen vuosikymmeneen ole tapahtunut. Mutta kuten Gazassa, Hamas on Länsirannalla hyvin aseistautunut ja sillä on väestön keskuudessa vankka kannatus. Juuri siellä Hamas muodostaa suuren uhan Ramallahin kaupungista käsin palestiinalaishallintoa johtavalle Fatahin pääliikkeelle ja siksi se nähdään Fatahille ja Israelille yhteisenä vihollisena. Israelin ja Fatahin välillä on vuonna 1993 nk Oslon rauhanprosessissa sovittu keskinäisestä turvallisuusyhteistyöstä, minkä palestiinalaishallinto on Israelin suuren sotilasoperaation seurauksena kuitenkin nyt keskeyttänyt. Mutta muuten yhteistyö on kuluneina vuosina sujunut tyydyttävän hyvin.
Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tarvitsee kuitenkin Israelin yhteistyötä, jopa suostumusta siinä vaiheessa, kun Gazaan suunnitellaan uutta palestiinalaishallintoa ilman Hamasia.
Vuoden sotimisen jälkeen myös Israelissa varaudutaan tulevaan ja ensimmäiseksi esille nousee sotaan johtaneet tapahtumat ja niistä odotettu tilinteon aika. Vaikka sotaa yhä käydään ja uudet rintamat ovat maan turvallisuuden uhkana, tilinteon hetki painaa päälle, kun vastuun kantajia on alettu etsiä.
Ensimmäiseksi syyllisyyden vapaaehtoisesti itselleen ottanut oli tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri Aharon Haliva, joka toissaviikolla julkisesti ilmoitti ottavansa Israelin sotilastiedustelussa tapahtuneen epäonnistumisen vastuulleen ja elävänsä koko loppuelämänsä siitä seuranneiden tapahtumien kanssa. Pyytäessään israelilaisilta anteeksiantoa hän antoi samalla ymmärtää, että myös monilla muilla olisi syytä päätyä kanssaan samaan ratkaisuun.
Huomio onkin pääministeri Netanjahussa, joka ei toistaiseksi ole suostunut ottamaan vastuuta viime lokakuun 7. päivään johtaneista kohtalokkaista tapahtumista. Viime viikolla kuitenkin uutisoitiin, että Israelin tiedustelupalvelun päällikkö oli viime heinäkuussa, ts. kolme kuukautta Hamasin hyökkäystä ennen, varoittanut pääministeriä sodan olevan alueella puhkeamassa. Saman varoituksen sai myös oppositiojohtaja Yair Lapid, joka nyt on vaatinut Netanjahua myöntämään laiminlyöntinsä.
Netanjahun odotettiin vastaavan lisääntyviin syytöksiin sen jälkeen, kun kuuden vangin ruumiit olivat toissa päivänä löytyneet Gazasta. Häneltä vaadittiin välitöntä kannanottoa, sillä omaiset olivat raivoissaan. Nauhoitetussa televisiopuheessaan hän eilen kuittasi asian vain toteamalla, että ne, jotka murhaavat panttivankeja eivät pyri tulitaukosopimukseen. Presidentti Isaac Hertzog ilmaisi kuitenkin myötätuntonsa murhattujen omaisille.
Varsinaisen uutispaukun pudotti eilisiltana kuitenkin Israelin vahvan keskusammattiliiton puheenjohtaja päättäessään puuttua tyytymätöntä kansaa syvästi jakavaan hallituksen toimiin julistamalla maahan nyt aamukuudelta alkaneen vuorokauden yleislakon. Lakolla hän halusi ilmaista liittonsa tyytymättömyyden poliittisista syistä pitkittyneisiin tulitaukoneuvotteluihin, mikä entisestään vaarantaa Hamasin vankeina olevien asemaa.
Poliittiset kommentaattorit Israelissa jäivät välittömästi pohtimaan, mihin ammattiliitto painostuspäätöksellään oikein pyrki, kun se ei esittänyt hallitukselle mitään ukaasia. Mutta liiton puheenjohtaja ilmoitti mittansa nykymenolla nyt täyttyneen ja siksi halusi toimia tyytymättömän kansan kuuluvana äänenä.
Ja lopuksi kaksi hieman keveämpää mutta kaukaista menneisyyttä koskettanutta uutista viime viikolta: Ensin kerrottiin neljävuotiaan pojan vahingossa hajottaneen Haifan yliopiston alaisessa museossa pronssikaudelta tuhansia vuosia vanhan savivaasin. Vaasi oli kiinnostanut poikaa, joka ottamalla kiinni sen kahvasta oli halunnut katsoa sen sisään. Vaasi kaatui kuitenkin lattialle ja särkyi palasiksi.
Vuosiin 2200–1500 ennen ajanlaskun alkua eli varhaisempaan historiaan ajoitettua vaasia käytettiin luultavasti viinin ja öljyn kuljettamiseen. Museo ei vahingosta kuitenkaan suuttunut, vaan ilmoitti korjaavansa esineen, palauttavansa sen näytteille ja toivottavansa lapset jatkossakin tervetulleiksi, mutta osa esineistä pidettäisiin lasin takana.
Samalla viikolla kerrottiin Jerusalemissa käynnissä olevista kaivauksista, missä arkeologit olivat tuoneet päivänvaloon poikkeuksellisen kauniiksi kuvatun mustan kivisen sinetin, joka on perua kuningas Juudan hallinnon sekä ensimmäisen Temppelin ajoilta noin 2700 vuotta sitten. Sinetti on arkeologien mukaan mahdollisesti toiminut myös sen omistajan hyvää onnea tuoneena amulettina.
Harvinainen sinetti asetetaan yleisön nähtäväksi aluksi vain syyskuun ajaksi, jolloin Jerusalemissa järjestetään 25. kerran Davidin kaupungin nimeä kantava arkeologinen tutkijakonferenssi.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR