Rony Smolar – Israel-uutisviikko 26.8.2024

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Panokset olivat viime viikolla koventuneet ja hermopeli kiristynyt, kun eilen palattiin Gazan tulitaukoneuvotteluihin Kairoon. Kaikista aiemmista neuvotteluista pois jättäytynyt Hamas lähetti nyt tällä kertaa edustajansa paikalle sen jälkeen, kun sopimusvälittäjinä toimivien arabivaltioiden, Egyptin ja Qatarin johtajat olivat panneet koko arvovaltansa peliin. Mutta varmuutta ei ollut, liittyisikö Hamasin edustaja kokoukseen vai edustaisiko sitä Egypti tai Qatar. Hamasin ulkomailla olevan johdon oli kuitenkin kerrottu päättäneen, ettei niskoittelu edistänyt sodan päättymistä, kun Gazassa maan alla yhä piilottelevan paikallisjohtajan Yehya Sinwarin viestit eivät tahtoneet välikäsien kautta saavuttaa neuvottelijat.

Kairon yhden päivän kokoukseen oli ladattu paljon odotuksia, sillä osapuolten kerrottiin liikahtaneen sen verran, että kokouspaikalta saatettiin odottaa hyviä uutisia. Myös Israelin televisio ehti ennustaa sopimuksen syntymistä, mitä myös tuore kyselytutkimus tuki. Nimittäin israelilaisista vastaajista lähes 90 prosenttia kannatti sodan päättämistä välittömästi, kun taas vain kymmenesosa tuki pääministeri Benjamin Netanjahua sodan jatkamiseksi. Samalla israelilaisille oli käymässä ilmeisemmäksi, että viivyttelystä hyötyisi Yehya Sinwar, joka todennäköisesti laskee pian yksitoista kuukautta panttivankeina pitämänsä israelilaisten kohtalon lisäävän heidän omaistensa painostusta Netanjahua sekä israelilaisneuvottelijoita kohtaan ja silloin sopimusehdot voisivat muuttua suosiollisemmiksi.

Tämä saattoi olla mahdollista, kun juuri viime viikolla israelilaisjoukot löysivät syvältä Gazan kaistalta kuuden panttivangin tunnistetut ruumiit, mikä avasi vankeudessa pitkään olleiden todellisen kohtalon. Siksi panttivankien omaiset ovat viime päivinä äänekkäästi ahdistelleet Netanjahua ja vaatineet neuvottelujen pikaisesti johtavan jäljellä olevien 109 vangin vapauttamiseen.

Perjantaina Netanjahun tavanneet omaiset joutuivat kolmen tunnin keskustelun jälkeen kuitenkin poistumaan pettyneinä, sillä hän ei vielä tuolloin voinut luvata heille läpimurtoa neuvotteluissa.

Kairon kokouksen alla Hamas toisti sitoutuneensa presidentti Joe Bidenin jo toukokuussa esittämään tulitaukosuunnitelmaan, mihin Israel oli Bidenin suostumuksella tehnyt joitakin tarkennuksia. Viime viikon alussa Israelissa neuvotellut ulkoministeri Antony Blinken ehti kuitenkin toistaa Israelin sitoutuneen amerikkalaisesitykseen, vaikka muutamat amerikkalaislehdet suhtautuivat pessimistisesti sopimuksen syntymiseen, kun näkivät Hamasin periksiantamattoman asenteen ennen pitkää johtavan alueelliseen sotaan Lähi-idässä. Myös Blinkenin käymiä neuvotteluja moitittiin huonosti valmistelluiksi.

Neuvottelujen kiperimmän kysymyksen eli vankien vapauttamisen lisäksi Israelin uutisissa toistettiin Hamasin vaatimusta israelilaisjoukkojen täydellistä vetäytymistä Gazasta. Israel taas vaatii Hamasin uudelleen aseistautumisen estämiseksi joukkojaan kahdelle Egyptin vastaiselle rajanylityspaikalle. Siihen oli syynsä, kun Gazan sota oli paljastanut aseiden, erilaisten sotatarvikkeiden sekä ajoneuvojen vuosikymmeniä jatkuneen salakuljetuksen, mikä määrältään ja laadultaan oli ollut niin suurta, että se veti vertoja pienen Nato-maan tarpeiseen. Tämän arvion teki rintamalla ollut israelilainen komentaja viime viikolla.

Kahdesta Gazassa olevasta rajanylityspaikasta Rafahin kaupunki on Egyptin rajalla ollut viime kuukausina uutisissa Israelin etsiessä sieltä Hamasin tunneleita ja asevarikkoja. Viimeksi perjantaina joukot tuhosivat siellä kilometrin pituisen tunnelin varastoineen. Mutta toinen ja paljon visaisempi rajanylityspaikka sijaitsee Egyptin ja Israelin välissä kulkevalla nk. Philadelphia-käytävällä, minkä Israel kaksi vuosikymmentä sitten Gazasta vetäytyessään jätti sopimuksen mukaisesti Egyptin valvontaan. Netanjahu on viime aikoina vaatinut tuon 14 kilometrin pituisen ja strategisesti tärkeän käytävän valvontavastuuta Israelille, sillä Egypti ei vuonna 2005 tehdyn sopimuksen mukaisesti ollut riittävän tehokkaasti tukkinut Hamasin salakuljetusreittiä.

Israelin turvallisuuden kannalta tärkeänä nähty käytävä muodostaa nyt vaikean esteen sopimukseen pääsylle, sillä Hamasin lisäksi myös Egypti vastustaa israelilaisjoukkojen jäämistä sodan jälkeen alueelle. Edes vartiotorneja ei Egypti salli Israelin perustaa rajalle.

Aiheesta on kuitenkin eri näkemyksiä Israelissa, kun mm omat neuvottelijat olisivat valmiita joustamaan Netanjahun taipumattomana pidetystä linjasta. Vastaväitteet katkesivat nopeasti, kun pääministeri uhkasi erottaa heidät. Asia on Israelille kuitenkin hyvin tärkeä ja samalla arkaluontoinen, kun sen ei haluta loukkaavan Egyptin kanssa vuonna 1979 allekirjoitettua rauhansopimusta. Israel on kuitenkin diplomaattisin sanakääntein arvostellut Egyptin lepsua rajavalvontaa, mistä Hamas on suuresti hyötynyt. Myös Yhdysvallat on ilmaissut tästä tyytymättömyytensä ja huolensa.

Siksi presidentti Biden keskusteli Netanjahun kanssa aseleposopimuksen kiirehtimisestä vielä viime keskiviikkona ennen kuin Israelin neuvottelijat lensivät päiväksi valmistelevaan kokoukseen Kairoon. Myös varapresidentti ja demokraattipuoleen presidenttiehdokas Kamala Harris osallistui puheluun.

Vaikka Gazan rajaturvallisuuden tehostamisen nähdään esteenä Hamasin aseistautumiselle, viivyttelyä sopimusneuvotteluissa pidetään Hamasin läpinäkyvänä taktiikkana, mihin myös sen liittolainen ja tukija Iran liittyy. Nimittäin viivyttely sopii myös Iranille, sillä se voisi hyvinkin odotella Yhdysvaltain presidentin vaihtumista liberaaleja ja edeltäjäänsä kriittisempiä näkemyksiä Israelista esittäneeseen demokraattien Harrisiin. Iranissa on kuitenkin kasvanut paineita kostaa Israelille heinäkuussa Beirutissa ja Teheranissa tapahtuneet kaksi salamurhaa, joista toisen takana uskotaan olleen Israel. Kostoa on toistaiseksi hillinnyt amerikkalaisjoukkojen lisääntynyt läsnäolo Välimeren itäosassa ja Persianlahden tuntumassa sekä amerikkalaisen yleisesikunnan päällikön, kenraali Charles Brownin yllättävä matka viime viikolla Lähi-itään.

Valkoisen talon kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby totesi kuitenkin perjantaina, lähteisiinsä viittaamatta, Iranin olevan valmiina hyökkäämään minä hetkenä hyvänsä ja siksi amerikkalaisjoukot ovat alueella valmiudessa. Myös Iranin uusi ulkoministeri totesi perjantaina englantilaiselle ja ranskalaiselle virkaveljelleen Iranilla olevan täysi oikeus kostaa Israelille.

Paineita on entisestään kertynyt myös Israelissa, sillä etelä-Libanonista käsin toimivat iranilaismieliset Hizbollahin joukot ovat Gazan sodan kestäessä aiheuttaneet raketeilla, drooneilla sekä ohjuksilla paljon tuhoa Israelin pohjoisella raja-alueella, mistä yli 50.000 ihmistä on joutunut evakkoon. Siksi paineet vastahyökkäykselle Libanoniin olivat kasvaneet, kun Israelilla ei ollut enää varaa pitää alueitaan asuttamattomina eikä niiden maataloutta ja yritystoimintaa lamaantuneina.

Israel oli vain satunnaisesti vastannut ilmavoimillaan ja tykistöllään Hizbollahin tulitukseen mutta oli myös muutaman kerran osoittanut todelliset aikeensa pääkaupungin Beirutin asukkaille lennättämällä hävittäjiään kaupungin yllä, missä ne rikkoivat äänivallin. Osa aikeesta toteutui sitten varhain sunnuntaiaamuna Israelin sotilastiedustelun havaittua Hizbollahin valmistelevan aamuksi suurta ilmaiskua eri puolille pohjoista ja keskistä Israelia. Se tulkittiin Hizbollahin kostoaikeeksi komentajansa aiemmalle salamurhalle Beirutissa.

Aamuyöllä pääministerin johdolla pikaisesti kokoontunut sotakabinetti sulkeutui Tel Avivin maanalaiseen tilannehuoneeseen, mistä käsin väestöä kehotettiin hakeutumaan suojaan ja osalle alueista kotirintaman esikunta määräsi liikkumis- sekä rajoitetun kokoontumiskiellon. Samalla lähes sata israelilaista hyökkäyskonetta ja helikopteria nousi Libanonin eteläosien ylle estämään Hizbollahin aikeet. Sotilastiedustelun hankkimien tietojen mukaan Hizbollah oli valinnut kohteiksi strategisesti tärkeitä sotilas- sekä liikennekohteita eri puolilla Israelia.

Tilanteen vakavuudesta kertoi myös se, että Israelissa oleville lehdistön edustajille sotasensuuri määräsi välittömästi rajoituksia estämään mm kohteiden tarkan sijainnin paljastumisen.

Israelin torjuttua kolmessa tunnissa Hizbollahin aikeet eilinen päivä oli poikkeuksellisen rauhallinen maan pohjoisrajalla. Hizbollah kuitenkin kehui kostohyökkäystään onnistuneeksi ja vasta sen ensimmäiseksi vaiheeksi, vaikka arabimaailman medioissa sitä pilkattiin täydellisenä epäonnistumisena. Hamasin hyökkäyksen seuraavan vaiheen uskotaan tapahtuvan yhdessä Iranin kanssa, mutta ei ainakaan amerikkalaisen esikuntapäällikön kiertäessä Lähi-itää.

Ystäväni Israelissa kertoivat eilen israelilaisten edelleen rajoittavan ulkona liikkumistaan ja iltaisin kadut ovat kuulemma aivan tyhjät ihmisten seuratessa televisioidensa ääressä maassa kiihkeässä tahdissa muuttuvaa tilannetta. Eilinen ilmahyökkäys ei kuitenkaan vielä vakuuttanut evakossa yhä olevia kärsimättömiä pohjoisen israelilaisasukkaita, jotka kuumeisesti kaipaavat paluuta koteihinsa. He jäivät pohtimaan oliko ilmavoimien torjuntahyökkäys vain estänyt vaiko ainoastaan lykännyt Hizbollahin kostoaikeet.

Eilen kuului myös vaatimuksia kovemmista iskuista Libanoniin, jotta rajan pohjoispuolella toimivan terroristijärjestön uhka lopullisesti poistuisi. Israel jopa uhkasi ilmavoimillaan palata Beirutin taivaalle eikä silloin enää äänivallia rikkomaan.

Myös Israelin maahyökkäys Libanoniin on jo kuukausia roikkunut ilmassa mutta uuden rintaman esteenä on ollut pääasiassa reserviläisistä koostuvien joukkojen keskittäminen Gazaan. Israelin tavoitteena on kuitenkin iranilaismielisten Hizbollahin joukkojen ajaminen eteläistä Libanonia halkovan Litanijoen pohjoispuolelle, mitä myös YK:n päätöslauselma vuodelta 2006 oli edellyttänyt mutta jonka Hizbollah oli torjunut.

Sotatilanteen jatkuessa levinnyt turvattomuus tuntuu tuoneen paineita Israelille muutenkin, kun palestiinalaisten uuden kansannousun eli intifadan on pelätty käynnistyvän, ja kun yhteenotot Jordanjoen länsirannalla ovat vaarassa levitä sieltä Israelin puolelle. Muistissa on yhä kaksi vuosikymmentä sitten Israelin kaduilla ja taajamissa kuolemaa niittäneet itsemurha- ja pommi-iskut, ja nyt niiden pelätään palaavan Israeliin. Tästä saatiin varoittava esimerkki viikko sitten, kun repussaan raskasta räjähdettä Tel Avivin eteläosassa kantanut palestiinalaismies joko vahingossa tai tarkoituksella räjäytti kantamuksensa ja samalla myös itsensä. Hiljaisella kadulla räjähdys haavoitti vain yhtä henkilöä.

Turvattomuuden lisääntyminen näkyy myös siinä, että Iran on viime aikoina onnistunut värväämään israelilaisia, myös juutalaisia, erilaisiin tihutöihin ja vakoilutehtäviin, jotka turvallisuusviranomaiset ovat hyvissä ajoin onnistuneet paljastamaan. Kiinnijoutuneista eräs oli digitaalisena kryptovaluuttana saanut palkkioksi 12.000 dollaria. Myös suljetuista ortodoksijuutalaisista yhteisöistä on löytynyt helpon rahan toivossa nykymaailmaa ymmärtämättömiä, jotka ovat tarttuneet Iranin syöttiin, mutta mitään vakavaa ei toistaiseksi ole sattunut.

Mutta uhka oli vaaninut läheltä Beerseban Rambam-sairaalassa, missä muutama päivä sitten paljastui lääkärinä työskennelleen 34-vuotiaan arabitaustaisen israelilaisen pitempiaikainen yhteys pahamaineeseen ääri-islamilaiseen ISIS-terroristijärjestöön. Hänen kännykästään ja tietokoneesta löytyi kymmenen vuoden ajalta runsaasti ISIS:iä ihannoivaa aineistoa, kuten vankien päiden katkomisia ja kidutuksia, minkä lisäksi hän oli ylistänyt Hamasin veristä hyökkäystä viime lokakuussa Israeliin.

ISIS:in soluttautumista on jo jonkin aikaa havaittu Israelissa, missä poliisi on löytänyt kannattajia mm itä-Jerusalemista sekä muutamista etelän beduiinitaajamista.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR