Patmos-blogi

Trump aikoo suitsia USA:n keskuspankkia

Juha Ahvio Juha Ahvio on teologian tohtori, dosentti ja Patmos Lähetyssäätiön tutkimusjohtaja.
Julkaistu:

Tänään perjantai-iltana klo 18.30 kannattaa kuunnella Radio Patmoksen taajuuksilla Viikon Ahvio -jakso, jonka aiheena on ”Trump aikoo suitsia USA:n keskuspankkia”. Tässä jaksossa palautan mieliin mitä keskeisimmän todellisuuden eli keskuspankkien ja etenkin USA:n keskuspankin eli Federal Reserven autonomisen taloudellisen ja sitä myöden yhteiskunnallisen vallan, jonka suitsimis- ja horjuttamisyrityksistä on aina maksettu raskas hinta. Puhuin tästä aiheesta seikkaperäisemmin 10.5.2024 lähetetyssä Viikon Ahvio -jaksossa, jonka otsikkona on ”USA:n ääretön valtionvelka ja keskuspankkirahoitus”, ja joka on kuunneltavissa tallenteena Patmosplussan ohjelmakirjaston arkistossa sekä luettavissa artikkelina täältä ja täältä.

10.5.2024 lähetetyn jakson lopussa totesin seuraavasti:

Kansainvälinen järjestelypankki sijaitsee kaiken sen kansainvälisen rahoituksen ja valuuttavarantojen hoitamisen ja hallinnoinnin keskiössä, joiden myötä maailmaa on ajettu, maailmansotien myötä ja erilaisten vaarallistien kriisitilanteiden siivittämänä, kohti keskuspankkidigivaluutan rautaiseen kontrolliin nojaavaa globalistista ja keskitettyä maailmanhallintaa, joka ei enää lainkaan tunnusta sen paremmin perinteistä länsimaista yksilönvapautta, yksityisomistusta kuin kansallista ja kansallisvaltiollista moneutta eikä itsenäisyyttä.

Koko 1900-luvun ajan ja 2000-luvulla internationalististen keskuspankkimiesten päävihollinen USA:ssa on ollut patrioottinen ja USA:n historiallisesta perustuslaista kiinni pitävä America First -eetos, joka on halunnut, kuten perustajaisä George Washington 1700-luvun lopulla velvoitti, pitää USA:n itsenäisesti irti kaikista USA:n suvereniteetin alistavista internationalistisista verkostoista ja velvoitteista.

Onkin hyvä muistaa, että 1700-luvulta alkaen USA:n historian keskeisenä punaisena lankana ilmenee kamppailu siitä, tuleeko USA alistaa internationalististen yksityisten rahaparonivoimien omistaman keskuspankin alaisuuteen vai eikö tule. 1700-luvulla ja vielä 1800-luvullakin patriootit sekä talouden että liittovaltiollisen politiikan saralla onnistuivat menestyksellisesti puolustamaan USA:n suvereeniutta. Mutta vuonna 1913 tapahtui ratkaiseva käänne internationalististen keskuspankkimiesten ja heidän rahoittamiensa poliitikkojen hyväksi. Tuon vuoden jälkeen USA ei ole enää ollut entisensä.

Ole myös selvillä siitä, että juuri näiltä osin USA:n sisäinen tilanne saattaa piankin kiristyä äärimmilleen. Nimittäin jos Donald Trump päätyy uudelleen USA:n presidentiksi marraskuussa 2024, saattaa tapahtua se, mistä kirjoittavat Andrew Restuccia, Nick Timiraos ja Alex Leary 26.4.2024 päivätyssä The Wall Street Journal -artikkelissaan “Trump Allies Draw Up Plans to Blunt Fed’s Independence”, jonka ingressin mukaan “Some Trump advisers argue that the president should be consulted on interest-rate decisions A policy vision for the Federal Reserve is outlined in a draft document”.

Artikkelin alun mukaan, suomeksi: “Donald Trumpin liittolaiset laativat hiljaisuudessa ehdotuksia, joilla pyritään heikentämään liittovaltion keskuspankin The Fedin itsenäisyyttä, jos entinen presidentti eli Trump voittaa toisen kauden, keskellä syvenevää erimielisyyttä neuvonantajiensa keskuudessa siitä, kuinka aggressiivisesti keskuspankin auktoriteetti tulisi haastaa”. Samasta aiheesta kirjoittaa Jeff Cox 26.4.2024 päivätyssä CNBC-artikkelissaan ”Trump advisors are considering plans to dramatically revamp the Fed, WSJ report says”, jonka avainsisältö tiivistyy seuraavaan: “Wall Street Journal raportoi, että suunnitelma on erittäin salainen ja osa 10-sivuista asiakirjaa, joka viittaa siihen, että Trumpia – jos hänet valitaan – kuultaisiin korkopäätöksistä; Näiden ehdotusten ohella luonnos väittää, että Trump voisi erottaa nykyisen Fedin puheenjohtajan Jerome Powellin virasta ja vaatia, että Fedin politiikka on linjassa hallinnon tavoitteiden kanssa”. Näin siis amerikkalaiset valtamediat.

Jos nämä patrioottiset hankkeet The Fedin yksityisen autonomian kumoamiseksi ja liittovaltion keskuspankin saattamiseksi aidosti ja oikeasti USA:n presidentillisen hallinnon ja kongressin kansanvaltaisesti ohjaamaksi toteutuvat Trumpin johdolla, ollaan USA:ssa jälleen samassa tilanteessa kuin 1830 luvulla silloisen presidentti Andrew Jacksonin patrioottisella johdolla. Kuten silloin oli, tulee nytkin olemaan kyse, kirjaimellisesti, elämän ja kuoleman kamppailusta sekä koko USA:n että patrioottisten America First -haastajien osalta. Muistelepa salamurhattuja USA:n presidenttejä Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley ja John F. Kennedy. He kaikki, tavalla tai toisella, haastoivat patrioottisesti oman aikansa keskuspankkimiesten vallan ja maksoivat tästä hengellään. Eli jos Donald Trump aitoine MAGA-konservatiivikannattajineen nyt ryhtyy, kuten täytyykin jos globalistien kuristusote oikeasti halutaan murtaa, haastamaan The Fedin valtaa, ovat panokset, maltillisesti todeten, eeppisen korkeita.

Näin puhuin 10.5.2024.

Kolme viimeistä lausetta olivat näköjään karmaisevan ennakoivia, koskapa kesällä 13.7.2024 jouduimme todistamaan Donald Trumpin salamurhayritystä, joka kuitenkin onneksi epäonnistui. Presidentti Trump jatkaa edelleen vaalikampanjaansa päästäkseen USA:n presidentiksi toiselle kaudelleen marraskuussa 2024.

Mutta Trump on totisesti yhä edelleen kävelevä maalitaulu aivan kaikenlaisille eliminointihankkeille, koska hän, kuten aiemminkin, on jatkanut vahvaa arvosteluaan USA:n liittovaltion keskuspankkia eli The Fediä kohtaan. Kuten aiemmassa Viikon Ahvio -jaksossa toin perustellen esiin, keskuspankkien hallinnoima globalistinen raha- ja talousjärjestelmä on se ”kaikkeinpyhin”, jota niin sanotusti ei saa horjuttaa, saati romuttaa. Trump on kuitenkin jatkanut The Fed -kritiikkiään, kuten on sinänsä täysin johdonmukaista hänen virallisesti edustamistaan MAGA- ja America First -konservatiivilähtökohdista.

Kuuntele lisää aiheesta tänään perjantaina Radio Patmoksen taajuuksilla klo 18.30 Viikon Ahvio -jaksossa ”Trump aikoo suitsia USA:n keskuspankkia”.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (12)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Erkki Hänninen

    USA: n presidentti Donald Trump sai kiistatta hyvää aikaan presidenttikaudellaan. Mm. Lähi-idän rauha edistyi, USA:n köyhemmän väestön asema koheni, ym.

    Presidentti Joe Bidenin kauden näkisin lähinnä suurena epäonnistumisena, hänen vilpittömästä demokraattisesta idealismistaan huolimatta.

    Kuitenkin nyt ajattelisin, että sekä USA:n että koko maailman kannalta Donald Trumpin aika ei ole enää hallita. Vuodet ovat kuluneet, Trump on jo vanhus.
    Nyt näkisin, että USA:ssa on Kamala Harrisin aika käsillä. Mielestäni hän olisi ns. pienemmän riesan tie, sekä USA: lle että koko maailmalle. Sanon tämän suht. ”konservatiivisena” suomalaisena kristittynä. En kannata kaikkea Kamala Harrisin arvomaailmaa. Kuitenkin hän olisi (mm. rikosten suhteen)nuhteeton vaihtoehto suurvalta USA:n presidentiksi.

    USA:n kansa päättää marraskuussa 2024, kuka on paras ihminen USA:n presidentiksi.

    God Bless America!

    • sodermanp@gmail.com

      Trump ei ole vanhus, eikä höppänä, vaan rautaisessa kunnossa, niin psyykkisesti, kuin fyysisestikin. Tuon maan ainoa toivo on Trumpin paluu valtaa, se olisi hyvin tärkeää myös maailamnpoliitisesti. Valtamedia, joka lainaa usein sanasta sanaan Usan leberaalimediaa, antaa Trumpista aivan väärän käsityksen ja näin ihmiset harhauvat. Harrisista ei ole mihinkään.

      • Jykä

        Wall Street Journal ei ole mikään liberaalimedia.

        Fox News ei sekään ole liberaalimedia.

        Eikä muuten edes Newsmax.

        Nekin tuntuvat viime päivinä saaneensa tarpeekseen puolitotuuksia, solvauksia ja uhkailuja suoltavasta kulttijohtajasta.

    • Stefan

      Vähän Ahviolta taasen vihjailua salaliittoteorioista, kuinka Yhdysvaltain presidentit maksoivat hengellään taistelustaan keskuspankkia. Sanomattakin lienee selvää, jos Trump häviää vaalit, niin ”totuuden tuntevat” ihmiset päätyvät taasen tekemään valheista totuuksia ja osa kristikansasta uskoo tähän. Toivoisin, että Patmos edellisistä vaaleista viisastuneena ei enää lankea samaan.

      • Ujohko

        Miten dokumentoidusti olemassaolevat mekanismit voisivat olla salaliittoteorioita, tai miten mekanismit luoneet ja niitä ylläpitävät edunsaajatahot voisivat redusoitua joiksikin salaliittoteorioiksi?

    • Juha-Matti

      Hiukan ihmetyttää.Kamala pienempi riesa maailmalle?Mitä Erkki tietää demokraateista ja heidän näkemyksistään?Luulenpa että olet aika kaukana konservatiivisista arvoista.Eipä ole ensimmäinen kerta kun lampaat ovat eksyneet.Koitapa tutkia asioita vähän tarkemmin jos riittää aikaa/mielenkiintoa.

      • Erkki Hänninen

        Arvoisa nimimerkki Juha-Matti:

        Arvoni ovat lähinnä juutalaiskristilliset: Pyhä Raamattu uskon ja elämän ylimpänä ohjeena, 10 käskyä, evankeliumit ja apostolien opetus Sanassa. Sanoisin näitä klassiseksi ja ikuisiksi arvoiksi.

        USA:n demokraateissa on paljon uudestisyntyneitä kristittyjä, esim. entinen presidentti Jimmy Carter.

        USA:n uskonnollisen (ääri)oikeiston ”arvot” koen vieraiksi ja taantumuksellisiksi.

        Donald Trumpin aika on ohi USA:ssa.

        Hyvää syksyä ja siunausta!

        • Ujohko

          Erkki Hänninen, sellaiset tahot, jotka kirjoittavat käyttäen termiä äärioikeisto, eivät koskaan ole osoittaneet oivaltaneensa sitä miten raha luodaan absoluuttisen tyhjästä, samoin velka, ja mikä on tuossa kokonaisuudessa velan rooli. Jos he oivaltaisivat, he osaisivat esittää astelmaan liittyvät oikeat kysymykset ja päättelemään mitkä ovat eri vastuutahojen roolit. Järjestelmää käytetään velkakurimuksen luomiseksi, kuten historia kertoo hyperinflaation kouriin joutuneista yhteiskunnista. Jos tuosta velkakurimuksesta on pyristelty eroon, se on vaatinut rajuja yhteiskuntaa ravistelevia toimenpiteitä.

          Rikollisesta talous- ja poliittisesta järjestelmästä irtautuminen ei itsessään ole millään tavoin paheksuttavaa, vaan päinvastoin tavoiteltavaa. On kuitenkin huomattava, että jos demokraattinen prosessi on korruptoitu, tavoittelemisen arvoiset pyrkimykset, olkoon ne kuinka yleviä hyvänsä, näyttäytyvät vaihtoehtoina varsin epädemokraattisilta. Voitaneen kuitenkin todeta, että kansa hyväksyy tilapäisen demokratiavajeen, jos sen avulla saadaan tilanne korjattua isossa kuvassa sekä oikeudenmukaisuuden että hyvinvoinnin osalta.

  2. Jykä

    Ja minä kun olin aina kuvitellut, että John Wilkes Booth ampui Abraham Lincolnin, koska sympatisoi etelävaltioita eikä pitänyt Lincolnin ajatuksesta antaa mustille äänioikeus; että Charles Guiteau ampui James Garfieldin, koska katsoi tulleensa väärin kohdelluksi Garfieldin valitessa suurlähettilästä Ranskaan; että työtön anarkisti Leon Czolgosz ei itsekään tiennyt, mitä William McKinleyn tappamisella halusi saada aikaan ja että kukaan ei oikein tiedä, miksi Lee Harvey Oswald tappoi John F Kennedyn.

    Jännää muuten sinänsä, että Lincolnin, Garfieldin ja McKinleyn aikana ei Yhdysvalloissa edes ollut keskuspankkia.

  3. CEO

    Yhdysvaltojen valtionvelka on karannut täysin käsistä eikä Yhdysvallat pysty koskaan maksamaan velkojaan takaisin. Maa on käytännössä maksukyvytön, minkä takia se on alkanut painaa seteleitä rahoittaakseen valtion menoja. Kyseessä on itse asiassa pyramidihuijaus.

    Tänä vuonna valtion velasta erääntyy kolmasosa, minkä valtion tulee uudistaa. Ongelmana on se, että valtion velkakirjojen kysyntä on markkinoilla laskenut. Kiina myy Yhdysvaltojen velkakirjoja pois historian suurimmilla kertaerillä. Saudi Arabia uhkasi myydä kaikki velkakirjat pois ja lopettaa niiden ostamisen. Tämä on erittäin huono merkki.

    On vain ajan kysymys, milloin Yhdysvallat eivät saa enää markkinoilta velkarahaa, jolloin keskuspankin täytyy moninkertaistaa liikkeelle laskemiensa dollarien määrä vain antaakseen ne valtiolle velaksi. Tämä johtaa hyperinflaatioon.

    Tällä asialla on monia sellaisia vaikutuksia, mitä ei tavallinen kansa heti huomaa. Yhdysvallat on tällä hetkellä kykenemätön käymään toisen maailmansodan kaltaista laajamittaista sotaa, koska se joutuisi rahoittamaan koko sodan velkarahalla, mitä se ei enää saa mistään. Tämän takia Yhdysvallat eivät uskalla antaa Ukrainalle riittävästi aseapua, koska se pelkää sodan eskaloitumista laajamittaiseksi maailmansodaksi, mihin Yhdysvalloilla ei ole varaa.

    Tämä velkakriisi ei rajoitus vain Yhdysvaltoihin. Samalla tavalla Kanada ja Euroopan Unionin maat ovat ylivelkaantuneet niin, ettei jäljelle jää muutta vaihtoehtoa kuin keskuspankkien setelirahoitus. Sopimukset kieltävät EKP:ltä valtioiden rahoittamisen, mutta EKP tekee sitä siitä huolimatta, jottei EU:n rahajärjestelmä romahda.

    Velkakriisi näyttää koskevan erityisesti länsimaisia demokratioita, joissa poliitikot yrittävät mielistellä äänestäjiä keinolla millä hyvänsä, jotta he saisivat jatkaa luottamushenkilöinä. Tästä on seurannut täysin piittaamaton ylivelkaantuminen, joka lopulta johtaa demokratioiden romahdukseen.

    • Esa J.

      En jaksa uskoa Trumpin pääsemistä läpi marraskuun vaaleissa. Syy: hän on itse tehnyt itsestään naurettavan vanhan höppänän.

      Eikä Trump siedä sitä, että hänelle nauretaan. Tältä pohjalta kampanjointi tulee vielä menemään hyvinkin rumaksi, siis Trumpin puolelta.

      Ja ne, jotka ovat uskoneet markkinoiden täydelliseen vapauteen, ovat nyt uuden tilanteen edessä.

      Ja mitä saammekaan tilalle: – talouskurin, kun kerran muutakaan EI OSATA. Eikä haluta.

      Ja tätä kuria ”kipeine” leikkauksineen käytetään oikeiston niin katkerasti vihaaman hyvinvointiyhteiskunnan rikkomiseen.

      Miettikää!

      Vain Jumalan työ on täydellistä. Ekonomit vaan haparoivat pimeydessä sokaistuneina rahanhimosta.

    • Velkaa ja luottoa

      Taannoin joku oli laskeskellut että ihmisen taloushistoriassa velalliset olivat maksaneet korkoja maapallon kokoisen kultakimpaleen edestä. Sitten joku toinen oli laskemisellaan arvioinut että säästäjät olivat inflaatioissa menettäneet rahojaan kahden maapallon kokoisen kultakimpaleen arvosta. Eli ei mitään uutta auringon alla. – Muuten: presidentti Kennedy pyrki aitoon valtion keskuspankkiin ja joitakin seteleitä ennätettiin painattaakin. Presidentti Johnson ensi toiminaan peruutti tuon Kennedyn ajaman hankkeen. Onko tässä yhteyttä salajuttuihin, sitä en tiedä.