Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 16.3.2024

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Kreikan ortodoksinen kirkko sulkee kirkon ulkopuolelle poliitikot, jotka äänestivät homoavioliittojen laillistamisen puolesta

(Lähde: Christian Today 08.03.2024)

”Meidän mielestämme nämä kansanedustajat eivät voi pitää itseään kirkon jäseninä”, totesi Korfun piispa. ”Kehotamme heitä katumaan.” Kahdelta paikalliselta kansanedustajalta kielletään ehtoollisen vastaanottaminen ja osallistuminen ortodoksisen kirkon tilaisuuksiin.

Kreikan parlamentti hyväksyi viime kuussa lain samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamisesta äänin 176 puolesta ja 76 vastaan, kun asiasta oli käyty pitkään polarisoivaa keskustelua. Homoavioliittojen laillistamisen lisäksi laki salli myös samaa sukupuolta olevien aviopuolisoiden adoptoida lapsia. Tähän toimenpiteeseen ei kuitenkaan sisältynyt sitä, että samaa sukupuolta olevat homoparit voisivat saada lapsia sijaisäitien kautta. Lain laati pääministeri Kyriakos Mitsotakisin keskustaoikeistolainen hallitus, jolla oli vasemmistopuolueiden tuki.

Uusi laki tekee Kreikasta ensimmäisen ortodoksisen maan, joka on laillistanut homoavioliiton. Yhdysvaltalaisen LGBT-järjestön Human Rights Campaignin mukaan 36 maata maailmassa on laillistanut homoavioliiton.

Korfun hiippakunnan lisäksi Pireuksen hiippakunnan piispa sulki kirkon ulkopuolelle kristinuskon vastaisesti samaa sukupuolta olevien avioliiton puolesta äänestäneet kansanedustajat.

Egyptin koptikirkko jäädyttää keskustelunsa roomalaiskatolisen kirkon kanssa samaa sukupuolta olevien parien siunauksen takia

(Lähde: Catholic News Agency 12.03.2024)

Egyptin koptikirkon tiedottaja on ilmoittanut, kirkon pyhän synodin päättäneet jäädyttää teologiset keskustelunsa roomalaiskatolisen kirkon kanssa, koska se katsoo paavin homoparien ei-liturgisen siunaamisen hyväksymisen osoittavan, että roomalaiskatolinen kirkko on muuttanut suhtautumistaan homoseksuaalisiin suhteisiin.

Egyptin koptikirkko ilmoitti konsultoituaan muita orientaaliortodoksisia sisarkirkkojaan, ettei se enää käy teologista vuoropuhelua ennen kuin roomalaiskatolinen kirkko palaa entiseen kantaansa.

Koptikirkon johtajat totesivat julkilausumassaan ”vankan kantansa, joka torjuu kaikki homoseksuaalisten suhteiden muodot, koska ne rikkovat pyhää Raamattua ja sitä lakia vastaan, että Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi ja kirkko katsoo kaikki sellaisten suhteiden siunaamiset missä tahansa muodossa synnin siunaamiseksi ja siten mahdottomaksi hyväksyä.”

Egyptin koptikirkko on yksi niin sanottuja orientaaliortodoksisia eli itäisiä ortodoksisia kirkkoja, jotka eivät kuitenkaan ole ehtoollisyhteydessä ortodoksisten tai roomalaiskatolisen kirkon kanssa. Koptikirkkoon kuuluu arviolta 10-20 miljoonaa jäsentä ja se on Egyptin suurin kirkko, joka periytyy islamia edeltävältä ajalta. Orientaaliortodoksiset kirkot ovat vanhoja ja niitä on esimerkiksi Armeniassa, Egyptissä, Irakin alueella ja Egyptissä.

Intialainen osavaltio aikoo kieltää kristittyjen sairaiden puolesta rukoilemisen

(Lähde: Christianity Today 11.03.2024)

Assamin osavaltio Intiassa aikoo säätää lain, joka kieltää ”taikamenoin” tai ”epätieteellisin menetelmin” parantamisen. Alueen kristillisen vähemmistön mielestä laki on suunnattu heidän yhteisöjään vastaan, koska kristityillä on tapa rukoilla sairaiden puolesta.

Hindunationalistit ovat syyttäneet sairaiden puolesta rukoilemista epäeettiseksi käännytysmenetelmäksi, kun taas kristityt ovat puolustautuneet pitäen rukoilemista laillisena ja universaalina uskonnollisena käytäntönä ja uskonnonvapauden piiriin kuuluvana toimintana.

Intian pääministeri Narendra Modin hindunationalistista BJP-puoluetta edustava Assamin osavaltion pääministeri Himanta Biswa Sarma on kieltänyt, että laki olisi suunnattu erityisesti kristittyjä vastaan. Hän on kuitenkin todennut, että ”Me haluamme rajoittaa evankeliointia Assamissa, joten tämän suuntaisissa toimenpiteissä parantavien rukouksien kieltäminen – – on hyvin, hyvin tärkeä virstanpylväs.”

Intian uskonnollisten vähemmistöjen uskonnonvapaus on romahtanut hindunationalistisen BJP-puolueen kaudella. Etenkin kristityt ja muslimit ovat kärsineet myös väkijoukkojen mellakoinnista, väkivallasta ja vahingonteoista. Myös uskonnonvapautta rajoittavia lakeja on säädetty monissa osavaltioissa.

Moskovan patriarkaatin levittäytyminen ulkomaille huolestuttaa

(Lähde: Church Times 08.03.2024)

Venäjän ortodoksisen kirkon pyrkimys levittää vaikutusvaltaansa maan rajojen ulkopuolelle etenkin venäläisväestön keskuuteen aiheuttaa huolta monissa maissa. Esimerkiksi Ruotsissa maan hallitus veti uskonnollisten yhteisöjen saaman taloudellisen tuen pois venäläisseurakunnilta turvallisuusriskeihin vedoten. Perusteena oli, että valtion tuen ”edellytys uskonnollisille yhteisölle on, että ne osallistuvat yhteiskunnan perusarvojen vahvistamiseen”. Hallituksen mukaan Moskovan patriarkaatti ja Venäjän ortodoksinen kirkko eivät tätä vaatimusta täytä, koska Moskovan patriarkaatilla on yhteys Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa. Moskovan patriarkaattia on pidetty myös ”alustana tiedonkeruulle ja muulla turvallisuutta uhkaavalle toiminnalle” Ruotsia vastaan.

Moskovan patriarkaatti on perustanut satoja seurakuntia Länsi-Eurooppaan vuoden 1991 jälkeen etenkin venäläisvähemmistön keskuuteen.

Latviassa maan parlamentti julisti maan ortodoksisen kirkon itsenäisyyden Moskovan patriarkaatista syyskuussa 2022. Virossa Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon johtaja, metropoliitta Jevgeni menetti vain kaksi kuukautta sitten oleskelulupansa maassa turvallisuussyistä.

Myös Norjassa Venäjän ortodoksisen kirkon papiston toimet ovat herättäneet huolta: media on raportoinut papiston hankkineen kiinteistöjä Stavangerin ja Kirkkoniemen NATO-tukikohtien lähistöltä.

Ortodoksisten patriarkaattien kiista

(Lähde: Church Times 08.3.2024 ja Orthodox Times 13.03.2024)

Ukrainan sotaan ja maan ortodoksisen kirkon asemaan liittyvä kiista syvenee. Moskovan patriarkaatti on 12.3. tuominnut ”laittomana ja pätemättömänä” Afrikkaa johtavan Aleksandrian patriarkaatin päätöksen, jolla se hajottaa Venäjän kirkon eksarkaatin Afrikassa. Eksarkaatti on vähintään yhdestä hiippakunnasta koostuva kirkollinen hallintoalue kirkon varsinaisen toimialueen ulkopuolella.

Aleksandria pitää Moskovan toimia kanonisen lain vastaisina ja päätti tästä syystä hajottaa eksarkaatin toimialueellaan eli koko Afrikassa. Tällä ei kuitenkaan ole käytännössä vaikutusta eksarkaatin toimintaan. Moskova puolestaan tuomitsi Aleksandrian menettelyn ja julisti oman piispansa Konstantin Zaraiskin ”Afrikan patriarkaaliseksi eksarkiksi”.

Lisäksi Moskovan patriarkaatti keskusteli suhteestaan Romanian patriarkaattiin ja kirkollisesta tilanteesta Ukrainassa ja Moldovassa. Romanian kirkko päätti maaliskuun alussa perustaa oman kirkollisen hallintoalueen Ukrainan romanialaisväestön keskuuteen. Moskovan patriarkaatti katsoo Ukrainan kuuluvan omaan alueeseensa, vaikka siellä on myös täysin itsenäinen eli autokefaalinen kirkko, jonka ovat tunnustaneet mm. Konstantinopolin ja Aleksandrian patriarkaatit sekä Kreikan ja Kyproksen kirkot.

Romanian kirkko ei ole hyväksynyt Ukrainan kirkon itsenäisyyttä, muttei myöskään Moskovan valta-asemaa, mikä nyt hiertää sekä Ukrainan että Venäjän ortodoksissa kirkoissa.

Kristityt hyökköysten kohteena Nigeriassa

(Lähde: Premier Christian News 12.03.2024)

Nigeriassa on tapahtunut lisää sieppauksia, ja kristityt ympäri maailmaa vetoavat Nigerian hallitukseen, jotta se tekisi enemmän suojellakseen siviilejä sieppauksilta ja vapauttaakseen jo vangittuina olevat.

Nigeriassa on raportoitu ainakin 600 ihmisen sieppauksesta pelkästään viime viikolla. Kaapattujen joukossa oli maansisäisten pakolaisten leirien asukkaita Bornon osavaltiossa. Lisäksi aseistetut paimentolaiset sieppasivat 287 oppilasta ja opettajaa koulusta Kadunan osavaltiossa.

Hyökkäykset ja kidnappaukset ovat pahentuneet vakavasti viime vuosikymmenen aikana erityisesti Nigerian pohjoisosissa. Kristityt kuuluvat niihin, jotka joutuvat erityisesti hyökkäysten kohteeksi.

Boko Haram on tunnettu siitä, että se hyökkää kristittyjen kimppuun, sieppaa ja tappaa miehiä sekä sieppaa, raiskaa ja pakottaa naimisiin naisia ja tyttöjä.

Nigeriassa yli 50 000 kristittyä on kuollut uskonnollisen vainon vuoksi viimeisten 15 vuoden aikana. Nigeria on Afrikan väkirikkain valtio, jossa väestöstä noin puolet on kristittyjä ja puolet muslimeja.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *