Rony Smolar – Israel-uutisviikko 11.3.2024
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:15.
Jännitystäyteinen viikko päättyi pettymykseen, kun välittäjien avulla tiiviinä käydyt tulitaukoneuvottelut Israelin ja Hamasin välille ajautuivat umpikujaan. Hamas ei lopulta suostunut tinkimään vaatimuksestaan, että Israelin oli ensin lopetettava sotimisen ja vedettävä joukkonsa Gazasta ennen kuin israelilaisista panttivangeista heikkokuntoisimmat ja vanhukset vapautettaisiin. Koska joukkojen vetäminen nähtäisiin Hamasin voittona, ei se mitenkään käynyt Israelille, joka ei näe sodassa ahtaalle joutuneen terroristijärjestön olevan siinä asemassa, että se voisi sanella ehtoja.
Myös välittäjinä toimineet Egypti, Yhdysvallat ja Qatar olivat hämillään, koska viikon aikana Hamasilta kuului ristiriitaisia vaatimuksia, mikä osoitti erimielisyyksistä sen Gazassa olevan aseellisen johdon ja ulkomailla vaikuttavan poliittisen johdon välillä. Yhdysvallat oli tiukasti pitänyt kiinni siitä, että kuuden viikon tulitauko olisi astunut voimaan ennen eilen alkanutta muslimien paastokuukautta Ramadania.
Paineita neuvottelutulokseen pääsemiseksi tuli myös Israelilta, joka oli ilmoittanut iskevänsä Gazan kaistan eteläosassa sijaitsevaan Rafahin kaupunkiin, ellei sopimusta syntyisi paastokauden alkamiseen mennessä. Näyttääkin siltä, ettei Hamas pidä sopimuksen kanssa kiirettä, vaan odottaa miten Ramadan tulee vaikuttamaan tapahtumiin. Sen lisäksi Hamasia voi hyödyntää liittolaisten viilenneet suhteet, kun Yhdysvalloista Israeliin kohdistuva retoriikka on viime päivinä kiristynyt. Nimittäin presidentti Joe Biden arvosteli muutama päivä sitten pääministeri Benjamin Netanjahun sotatoimia poikkeuksellisen voimakkaasti toteamalla eräässä televisiohaastattelussa, että tämän suhtautuminen Gazan sotaan on enemmän haitaksi kuin hyödyksi Israelille. Netanjahun näpäyttämiseksi Biden myös lisäsi olevansa halukas puhumaan israelilaisille maan parlamentissa Knessetissä. Presidentin vanavedessä myös hänen varapresidenttinsä Kamala Harris on arvostellut Israelin hallitusta.
Israel on nyt viime päivinä Yhdysvaltojen vaatimuksesta suostunut joustamaan Gazan politiikassaan mukautumalla presidentti Bidenin määräämään humanitaarisen avun huomattavaan lisäämiseen Gazan asukkaille. Erityisesti Gazan pohjoisosan tilannetta on kuvattu nälänhädäksi.
Koska ilmasta käsin pudotetut avustukset ovat osoittautuneet riittämättömiksi helpottamaan Gazan asukkaiden hätää, Yhdysvallat on päättänyt rakentaa Gazan rannikolle väliaikaisen sataman vastaanottamaan Kyproksesta laivarahtina tuotavia avustuksia. Koska Gazassa ei ole syväsatamaa, Yhdysvallat ilmoitti viikonvaihteessa lähettävänsä armeijansa yksiköstä tuhat miestä satamalaiturin rakennustöihin. Samalla painotettiin, etteivät amerikkalaiset ”astuisi jalallaan Gazan maaperälle eivätkä puuttuisi alueen tapahtumiin”.
Israel tukee tätä satamaprojektia ja on samalla lupautunut vastaamaan amerikkalaisten turvallisuudesta. Koska sataman valmistumisen on laskettu kestävän jopa pari kuukautta, avustusaluksen on tarkoitus purkaa rahtinsa rannikon ulkopuolella odottaviin pieniin aluksiin. Yhdysvallat on avun perille saamiseksi samalla painostanut Israelia avaamaan nykyistä useampia maareittejä Gazaan.
Tähän Gazan yli kaksimiljoonaiselle väestölle päivittäisen aterian takaavaan hätäapuprojektiin Yhdysvallat on saanut mukaansa eurooppalaisia ja Lähi-idän alueen kumppaneitaan sekä eri avustusjärjestöjä. EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kävi perjantaina Kyproksen satamassa Larnacassa paikan päällä tutustumassa käytännön järjestelyihin, kun koelaivausta valmisteltiin. Israelille on turvallisuussyistä annettu oikeus tarkastaa kuljetukset ennen niiden lähetystä.
Näiden humanitaaristen toimien varjossa Yhdysvallat on pitänyt silmällä liittolaisensa Israelin sotatoimia, sillä sodan päättävä isku Rafahiin roikkuu edelleen ilmassa. Rafah on Israelille hyvin tärkeä, koska piilossa yhä olevan Hamasin johdon uskotaan sekoittuneen kaupungin muualta tulleiden pakolaisten joukkoon ja siten pyrkivän rajan yli Egyptin puolelle vapauteen.
Koska kaupungin saavuttaminen nähdään Israelissa sodan strategisena huipentumana, ei tavoitteesta haluta luopua. Siitä vallitsee myös israelilaisten laaja yksimielisyys, kun Hamasille aseelliselle voimalle annettava kuolinisku sekä viisi kuukautta panttivankeina olevien israelilaisten vapauttaminen on ollut sodalle annettu päämäärä.
Israelilaisjoukot ovat jatkaneet Gazan tunneliverkoston tuhoamista ja saaneet vangiksi kymmeniä Hamasin taistelijoita, joiden kuulustelut ovat antaneet Israelille hyödyllistä tiedustelu- ja dokumenttitietoa.
Vaikeammaksi taistelutantereeksi on nyt kehittynyt tilanne Libanonin vastaisella rajalla, missä yhteenotot iranilaismielisten Hizbollahin joukkojen kanssa ovat kiihtyneet. Israel on yhteenottojen pitämiseksi rajasotana pidätellyt tulivoimaansa, mutta tilanne on uhkaavasti muuttumassa täysimittaiseksi sodaksi, missä sijaiskärsijäksi joutuisi koko Libanon. Amerikkalainen rauhanvälittäjä onkin viime viikkoina yrittänyt päästä osapuolten välillä sopimukseen, mutta myös nämä neuvottelut ovat Gazan lailla jumiutuneet.
Mutta tulitaukojen viipyminen lisää jännitystä niin Israelin rajoilla kuin myös maan sisällä, kun muslimien paastokausi on tunnetusti tunneherkkää aikaa. Ja onhan Israelin väestöstä viidesosa muslimeja. Polttopisteessä on erityisesti muslimimaailman kolmanneksi pyhin paikka, aina tulenarka Jerusalemin Temppelinvuori, minne Ramadanin rukoushetkiin uskotaan kokoontuvan yli 100.000 pyhiinvaeltajaa.
Pelättävissä on, että Hamas, jonka kannatus Jordanjoen länsirannan palestiinalaisten keskuudessa on merkittävästi kasvanut, saattaisi lietsoa väkivaltaisuuksia, ja siksi Temppelinvuoren ympärille on komennettu tuhatmäärin mellakkavarusteisia rajasotilaita ja poliiseja.
Erityisesti rukoilijoiden joukossa näkyvä Hamasin vihreä lippu sekä Hamasia tukevat iskulauseet saattaisivat toimia sytykkeinä. Hamas näytti Ramadanin lähestyessä muutenkin aktivoituneen Länsirannalla, missä sen asemiehet ovat ottaneet kiivaasti yhteen israelilaisjoukkojen kanssa. Lehtitietojen mukaan yhteenotoissa on käytetty Hamasilta opittua taktiikkaa, kuten sotilaiden johdattamista ahtailla kujilla ristituleen sekä tappaviin pommiansoihin. Tästä oli näyttöä juuri kuluneella viikolla. Tilanteen pelätäänkin Länsirannalla kehittyvän Hamasin vastaisen sodan uudeksi rintamaksi, mikä koko pituudeltaan vaarantaisi suuren osan Israelin väestöstä.
Kaiken tämän jännityksen keskellä ainakin 40.000 osanottajaa, joukossa myös tuhatkunta ulkomaalaista, osallistui perjantaina Ramadanin aatonaattona jokakeväiseen Jerusalemissa ja sen ympäristössä juostuun maratoniin, mikä urheilun ja liikunnan hengessä sujui välikohtauksitta.
Sitä vastoin Ramadanin ajan tarkkailuun ovat joutuneet nyt ne tunnetut äärioikeistolaiset ja Länsirannalla asuvat israelilaiset uudisasukkaat, joiden viranomaiset pelkäävät provosoivan yhteenottoja muslimien kanssa. Silloin levottomuudet leviäisivät myös Israelin puolelle ja erityisesti kaupunkeihin, joissa väestönosilla on yhteisasutusta. Näin kävi muutama vuosi sitten, jolloin Israelin kaduilla koettiin kahden väestöryhmän välistä ennennäkemätöntä väkivaltaa.
Mutta Ramadanin sujumisella mitataan myös Israelin sisäisestä turvallisuudesta vastaavan äärioikeistolaisen ministerin Itamar Ben-Gvirin sekä koko Benjamin Netanjahun hallituksen toimintaa. Nimittäin molemmat ovat viime aikoina olleet presidentti Bidenin hallinnon hampaissa, kun Gazan sodan lopputuloksen on toivottu johtavan vuosikymmeniä odottaneeseen palestiinalaiskysymyksen ratkaisuun. Hallituksessa ovat juuri Netanjahu ja Ben-Gvir äänekkäimmin asettuneet vastustamaan kahden valtion ratkaisua.
Sen esteeksi on kasvanut myös Gazan sodan varjossa tapahtunut Länsirannan siirtokuntien kiihtynyt laajeneminen, kun hallitus on hyväksynyt 3500 uuden asuinrakennuksen rakentamisen. On selvää, että lisärakentaminen muodostaa esteen kestävän palestiinalaisvaltion perustamiselle.
Kuluneella viikolla kaksi uutista nousi Israelissa pääotsikoihin: Alkuviikolla ei niin israelilaismielisenä tunnettu YK julkisti tutkimuksensa laajamittaisesta seksuaalisesta väkivallasta, mihin Hamasin terroristit olivat lokakuun terrorihyökkäyksen aikana sekä myöhemmin ottamiaan panttivankeja kohtaan syyllistyneet. Tutkimus perustui YK:n erityisedustajan Pramila Pattenin johtaman tutkijaryhmän Israelissa tammi-helmikuussa keräämiin tietoihin sekä silminnäkijälausuntoihin. Niiden lisäksi Patten kävi tiiminsä kanssa läpi lähes 5 000 kuvaa ja noin 50 tunnin edestä videomateriaalia, jotka vahvistivat tiedot liittyen Hamasin hyökkäykseen.
Tutkimuksissa ryhmä löysi uskottavia aihetodisteita sukuelinten silpomisesta, seksuaalisesta kidutuksesta sekä julmasta ja epäinhimillisestä kohtelusta, minkä terroristijärjestö Hamas kuitenkin on toistuvasti kiistänyt. Viikolla Israelin televisiossa kuitenkin kuultiin kahden Gazassa toimivan pakolaisapujärjestö UNRWA:n kouluopettajan äänitetyn puhelinkeskustelun, mikä oli käyty heti lokakuisen iskun jälkeen. Siinä hyökkäykseen osallistuneista toinen kehuu siepanneensa Israelin puolelta itselleen seksiorjaksi juutalaisen naisen, mitä hänen opettajakollegansa suuresti ylistää.
Israel oli pitkään vaatinut YK:ta tutkimaan tuota silmitöntä väkivaltaa, minkä lisäksi ulkoministeri Israel Katz syytti YK:ta asian hyssyttelystä ja ihmetteli, miksi pääsihteeri António Guterres ei ollut kutsunut turvallisuusneuvostoa koolle määrittelemään Hamasin terroristijärjestöksi. Tästä tyytymätön Israel kutsui YK-suurlähettiläänsä kotiin.
Vihdoin viime viikolla turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat Yhdysvallat, Iso Britannia ja Ranska kutsuivat neuvoston hätäkokoukseen, mikä pidetään tänään.
Uutisviikon paljastuksiin kuuluivat myös keväällä 2021 Pohjois-Israelissa uskonnollisessa tapahtumassa Meronin pyhällä vuorella 45 henkeä vaatineen Israelin kaikkien aikojen pahimman onnettomuuden tutkimustulokset.
Tapahtumapaikka ja sen vuorelta alas laskeutuvat ahtaat polut oli jo vuosia aiemmin todettu vaarallisiksi ja turvatoimet puutteellisiksi. Niitä oli jonkun verran korjailtu mutta eivät olleet riittäviä kestämään vuorelle kokoontunutta valtaisaa pyhiinvaeltajajoukkoa, joka vyöryn lailla liikehti vuoren rinnettä alaspäin. Ihmisten kompastellessa monet jäivät takaa tulleiden jalkoihin. Uhrien joukossa oli myös lapsia.
Syyllisiä alettiin etsiä tapahtuman jälkeen ja syyttävä sormi osoitti pian kohti poliittisia päättäjiä sekä turvallisuudesta vastannutta poliisia. Nyt julkistetussa tutkimustuloksessa nimettiin pääministeri Netanjahun, maan poliisipäällikön, yleisestä turvallisuudesta vastanneen ministerin sekä uskontoasioiden ministerin olevan henkilökohtaisesti vastuussa tapahtumasta.
Netanjahua lukuun ottamatta muita vaaditaan eroamaan tehtävistään.
Tutkimustulos tuli pitkään pääministerinä istuneen Netanjahun maineen kannalta mahdollisemman huonoon aikaan, sillä Gazan sota ja siihen johtaneet laiminlyönnit ovat hänen niskassaan. Sen lisäksi Netanjahu on oikeudessa syytettynä korruptiosta ja kaiken lisäksi hänen suosionsa on laskusuunnassa. Siitä pitää huolen oppositio, joka yhä äänekkäämmin vaatii hänen eroaan siitä huolimatta, ettei pitkittyneen sodan kestäessä sellaiseen olisi varaa.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR