Oikeus on tehnyt päätöksiä väärin perustein
Sain juuri käsiini irakilaisen kristityn päätöksen Hallinto-oikeudesta. Hänen myönnetään kääntyneen kristityksi, mutta silti oikeus katsoo, että hänet voidaan lähettää takaisin Irakiin. Hallinto-oikeus perustelee päätöstään Maahanmuuttoviraston raportilla, jonka mukaan Pohjois-Irakissa elää tuhansia muslimista kristityksi kääntyneitä. Tämä tieto tuntui niin uskomattomalta, että ryhdyin tutkimaan Maahanmuuttoviraston tietolähdettä.
Tieto perustui Irakilaisen uutistoimiston juttuun, joka löytyikin vielä netistä: https://www.rudaw.net/english/kurdistan/07022016
Mutta uutista tarkemmin lukiessa voi huomata, ettei siinä suinkaan väitetä, että Irakissa olisi tuhansia kristityksi kääntyneitä. Uutisessa valitellaan ihmisten laajaa pettymystä islamiin, minkä jokainen irakilaisiin maahanmuuttajiin tutustunut voi kokemuksestaan vahvistaa. Uutisessa kerrotaan, että tuhannet ovat kiinnostuneita kristinuskosta. Tämäkin pitää hyvin yhtä kokemustiedon kanssa. Pohjois-Irakista löytyy varmasti kymmeniä tuhansia muslimeja, jotka haluaisivat kääntyä kristityksi, ellei se merkitsisi välitöntä kuoleman vaaraa. Maahanmuuttovirasto oli siis lukenut uutisen virheellisesti ja oikeuslaitos on kääntänyt sen sanoman päälaelleen, väittäen, että Irakissa voi aivan rauhassa kääntyä kristityksi. Hallinto-oikeus lienee tehnyt lukuisia päätöksiä lähettää ihmisiä tuomittavaksi kuolemaan virheellisesti raportoidun uutisen nojalla. Maahanmuuttovirasto on nyt korjannut virheellisen tiedon.
Pohjois-Irakin Kurdistanissa on kyllä islamista kristinuskoon kääntyneitä henkilöitä. Heitä lienee jopa joitain satoja. Tarkkaa arviota on vaikea saada, sillä usein evankelisten seurakuntien uudet jäsenet ovat valitettavasti kääntyneet evankeliseen uskoon jostain toisesta kristinuskon haarasta. Vain osa evankelisten seurakuntien uusista jäsenistä on muslimitaustaisia. Nämä elävät suurin osa välittömässä hengenvaarassa. Vaaran aste riippuu hyvin paljon oman suvun ja klaanin suhtautumisesta asiaan.
Perinteisiä kristittyjä Irakissa arvioidaan olevan vielä 250 000. Kristittyjen määrä on supistunut 15 vuoden aikana yli 80 prosentilla. Vanhojen ortodoksisten ja katolisten kirkkojen päämiehet pelkäävät, että kristillinen kirkko vainotaan kokonaan pois Irakin maaperältä. Pelosta johtuen vanhat kirkot eivät yleensä uskalla vastaanottaa islamista kääntyneitä henkilöitä seurakuntiinsa. Valtaväestö saisi tästä helposti syyn hyökätä kirkkoja vastaan ja voimistaa vainoja. Siksi kristilliseen uskoon kääntyvät muslimit etsiytyvät yleensä evankelisiin seurakuntiin. Vanhojen kirkkojen missio on ennen muuta säilyttää uskonsa.
Kristityt Irakissa voidaan jakaa kolmeen ryhmään.
– Länsimaiset kristityt nauttivat varsin suurta vapautta. Kristitty voi tunnustaa olevansa kristitty ja mainita tämän julkisesti kaikkialla. Uskonnosta voi keskustella itse asiassa jopa vapaammin kuin Euroopassa vaikkapa työpaikalla tai kaupoissa. Mutta länsimainen kristitty ei voi tehdä mitään sellaista, joka voitaisiin tulkita muslimin kutsumiseksi kääntymään kristilliseen uskoon.
– Paljon vaikeampi tilanne on paikallisilla perinteisten kirkkojen jäsenillä. Heillä on toisen luokan kansalaisen asema. Pääsy virkoihin on rajattu. He voivat kyllä kantaa ristiä. Heidän henkilöpapereissaan lukee, että he ovat kristittyjä. Nimikin jo paljastaa heidät kristityksi, joten usko on sillä tavoin julkista. Mutta uskon sisältöä he eivät voi tuoda julki, vain identiteetin. Jos islamista kiinnostunut tulee heidän kirkkoonsa, pastori hermostuu ja kyselee miksi tämä henkilö tulee vaarantamaan kaikkien turvallisuuden.
– Kaikkein vaikein tilanne on muslimista kristityksi kääntyneellä. Hän saattaa kääntymisen seurauksena menettää työnsä, perintönsä, puolisonsa ja lapsensa ja lopulta henkensäkin.
Timo Keskitalo
Lue ohjeet kommentoinnille