”PA ei voi hallita sodanjälkeistä Gazaa.”

Israelin korkea-arvoinen virkamies sanoi torstaina, että Israelin kansallisen turvallisuusneuvonantajan Tzachi Hanegbin saudien omistamalla Elaph-uutissivustolla julkaisema mielipidekirjoitus, jonka katsottiin tarkoittavan, että hallitus voi sallia uudistuneelle palestiinalaishallinnolle roolin Gazan hallinnossa sodan jälkeen Hamasia vastaan, oli ”ymmärretty väärin”. Virkamies vaati, että palestiinalaishallinnolla ei voi olla mitään roolia Gazassa sodan jälkeen, koska sen ei voida luottaa täyttävän Israelin vaatimuksia, mukaan lukien alueen demilitarisointi.

israel-ja-lahi-ita-banneri

Virkailija sanoi myös, että Israel on kiinnostunut pääsemään Hamasin kanssa uuteen panttivankien vapauttamista koskevaan sopimukseen, jossa loput 17 naista ja lasta vapautettaisiin ensin, mutta että tällä hetkellä ei ole käynnissä aktiivisia neuvotteluja.

Virkamies torjui YK:n turvallisuusneuvoston mahdollisen tulitaukoa vaativan päätöslauselman ja vihjasi, että Israel jättäisi sen huomiotta.

Hän sanoi, että Israelilla on sodan jälkeen kolme tavoitetta Gazan suhteen: se on demilitarisoitava, deradikalisoitava ja perustettava toimiva siviilihallinto. Hän sanoi, että palestiinalaishallinto ei pysty saavuttamaan mitään näistä tavoitteista. Demilitarisoinnin osalta ”tiedämme, että palestiinalaishallinto ei pysty siihen, koska se ei ole valmis kohtaamaan terroristeja….He eivät ole tehneet sitä Oslon sopimusten alun jälkeen eivätkä tee sitä nykyään….Emmekä voi ottaa ihmisiä, jotka eivät tee sitä Jeninissä, ja pyytää heitä tekemään sitä Gazassa. Se ei onnistu.”

Virkamies sanoi, että sen sijaan Israel haluaa, että maltilliset arabimaat, kuten Saudi-Arabia ja Arabiemiraatit, osallistuvat länsimaiden avun ohella Gazan radikalisoinnin purkamiseen ja että Gazan siviilielämää johtaa ”palestiinalaisten paikallishallinto”.

Hän lisäsi: ”Olemme sitoutuneet lopettamaan Hamasin olemassaolon sen julmuuksien vuoksi, sen vuoksi, että he vannoivat jatkavansa [jälleen] näitä julmuuksia, koska he ovat sitoutuneet tappamaan, raiskaamaan ja mestaamaan meidät”. Tämä [tavoite] ei tule muuttumaan.”

Puhuessaan pohjoisesta rintamasta virkamies sanoi: ”Jos diplomatia ei tuo ratkaisua, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin käyttää muita keinoja varmistaaksemme, että pohjoinen on turvallista, Hizbollah viedään pois rajalta ja Israelin kansalaiset, noin 100 000 ihmistä, jotka ovat lähteneet kodeistaan, voivat palata kotiinsa turvallisesti.”