Rony Smolar – Israel-uutisviikko 11.12.2023
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.
Uudelle tulitauolle annetun mahdollisuuden kadottua viikko sitten Israel on kiihdyttänyt iskujaan eri puolille Gazaa, mikä on saanut siviiliväestön kohtalosta huolestuneen liittolaisen Yhdysvallat nostamaan varoittavan sormensa. Myös YK:n pääsihteeri on ilmaissut huolensa.
Mutta Israelin tavoitellessa Hamasin yli kaksi kuukautta sitten sieppaamien israelilaisvankien vapauttamista sekä Hamasille annettavaa kuoliniskua, Israelin poliittinen ja sotilaallinen johto katsoo tässä tilanteessa vain maan omaa etua. Puolustusministeri Yoav Gallant puki tuon sanoiksi toteamalla yksiselitteisesti, ettei Israelilla ole muuta vaihtoehtoa kuin viedä loppuun kymmenettä viikkoa jatkuvan sodan.
Edes tulitaukoa ei enää pidetä ratkaisuna, koska se ei poistaisi Hamasin muodostamaa uhkaa, vaan antaisi terroristijärjestölle hengähdysaikaa koota voimansa uudelleen. Samalla tulitauko nähtäisiin Hamasin ja monia muita radikaalijärjestöjä tukevan Iranin voittona. Yhdysvallat tukee tätä Israelin kantaa ja siksi presidentti Joe Biden ei aiemmasta poiketen ainakaan vielä aio painostaa Israelia lopettamaan sotatoimia. Mutta avustuskuljetusten esteettömän jatkumisen Israelin tulee turvata. Sitä varten Israel on avustusrekkojen tarkastamiseksi nyt avannut rajanylityspaikan.
Tästä sekä amerikkalaisten ammusten lisätoimituksista pääministeri Benjamin Netanjahu keskusteli loppuviikolla Bidenin kanssa.
Israelin televisiossa näytettiin viime viikolla todennäköisesti egyptiläisen kanavan kuvaamaa raporttia, missä Gazan asukkaiden nähtiin ensimmäisen kerran moittivan aluetta hallinnoivaa Hamasia. He valittivat suurimman osan ruoka-avustuksista viedyn Hamasin varastoihin, minkä seurauksena on syntynyt yhteenottoja heti, kun avustusrekat ovat ylittäneet rajan Egyptin puolelta. Uutiskuvissa on näkynyt, kun ihmiset syöksyvät kuormien kimppuun ennen kuin Hamasin miehet ehtivät paikalle.
Myös Hamasin johdon piirissä tiedetty korruptio tuli päivänvaloon, kun israelilaisjoukot löysivät maanalaisesta komentokeskuksesta asiakirjoja sekä kuitteja, joista mm paljastui ulkomailla Qatarissa luksuselämää viettävän Hamasin johtajan Ismail Haniyahin pojan ostaneen kymmenillä tuhansilla dollareilla kultakoruja sekä muita arvoesineitä. On selvää, että Israel pyrkii Hamasin hallinnon lopettamiseksi käyttämään myös tätä tietoa kääntääkseen köyhyydessä elävän Gazan väestön Hamasia vastaan.
Mutta kiivaan tulituen avulla israelilaisjoukot etsivät alueen tunneliverkostossa yhä piileskeleviä Hamasin joukkoja sekä niiden johtoa. Siksi iskuja on kohdennettu erityisesti Gazan suurimman kaupungin Khan Yunisin alueelle, missä Hamasin johtajan Yahya Sinwarin komentopaikan on uskottu sijaitsevan.
Israelin armeija on pudottamissaan lentolehtisissä kehottanut asukkaita hakeutumaan etelään Egyptin rajan tuntumaan, ei kuitenkaan Egyptin puolelle, sillä se voisi vahingoittaa Israelin ja sen ensimmäisen arabikumppaninsa suhteita.
Viime päivien uutisista voi hyvinkin päätellä armeijan nyt panneen isomman vaihteen päälle, sillä paineet sodan lopettamiseksi kasvavat päivä päivältä. Israel itse on arvioinut tarvitsevansa jopa kaksi kuukautta puhdistaakseen Gazan Hamasin ohjauksesta. Niin paljon aikaa ei kansainvälisen painostuksen takia Israelin kuitenkaan uskota saavan.
Siitä saatiin esimerkkiä perjantaina, kun YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tarttui ensimmäistä kertaa toimessaan YK:n peruskirjan 99:een artiklaan, mikä antaa pääsihteerille oikeuden saattaa Turvallisuusneuvoston tietoon kaikki asiat, jotka hänen mielestään voivat uhata kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämistä.
Hänen mukaansa Gazassa käytävä sota täyttää tuon peruskirjan kohdan ja siksi hän perjantaina toi näkemyksensä YK:n Turvallisuusneuvoston käsittelyyn. Koska jäsenmaiden sovitteluyritykset eivät tuoneet ratkaisua, asia eteni äänestykseen, missä Yhdysvallat odotetusti esti veto-oikeudellaan pääsihteerin esityksen tulitauosta.
Israel oli jo etukäteen tuohtunut pääsihteeri Guterresin toiminasta sekä yksipuolisista lausunnoista, jotka sodan alkuvaiheesta lähtien oli nähty Hamasia tukeviksi. Israelin YK-edustaja Gilad Erdan oli aiemmin jopa vaatinut pääsihteerin eroa, ja nyt tuohon YK:n peruskirjaan tukeutuminen sai Erdanin lopullisesti tuohtumaan. Hän kutsui tekoa pohjanoteeraukseksi, kun tätä YK:n järeintä korttia ehdotettiin esitettäväksi Israelia vastaan.
– Siis pääsihteeri päätti aktivoida tämän harvinaisen lausekkeen vain siinä vaiheessa, kun se antaa hänelle mahdollisuuden painostaa Israelia, joka taistelee Hamasin terroristeja vastaan. Tämä on uusi todiste pääsihteerin moraalisesta rappiosta ja puolueellisuudesta Israelia vastaan, Erdan jyrisi viestipalvelu X:ssä.
Myös Israelin ulkoministeri Eli Cohen kuvaa pääsihteerin toimikautta vaaraksi maailmanrauhalle, kun Guterres ei ole käyttänyt kyseessä olevaa artiklaa edes Ukrainan sodassa. Israel oli saanut huonoja kokemuksia Guterresistä jo yli vuosikymmen sitten hänen toimiessa Portugalin pääministerinä ja myöhemmin YK:n pakolaisavun UNHCR:n pitkäaikaisena pääsihteerinä.
Israelin pettymys maailmanjärjestöön on Gazan sodan aikana vain syventynyt, sillä kesti kaksi kuukautta, ts. viime maanantaihin ennen kuin YK:n UN Women-tasa-arvojärjestö reagoi Israelin toistuviin vaatimuksiin ottaa käsittelyyn israelilaisten naisten kohtaloa Hamasin raakalaismaisen hyökkäyksen aikana. Julkaisemassaan lausunnossa järjestö lopulta tuomitsi Hamasin iskut ja ilmaisi huolensa tapahtuneesta seksuaalisesta väkivallasta.
Se oli pieni lohtu niille uhrien omaisille, jotka olivat osanneet tulkita Israelin lähes raivoisaksi muuttuneen kostohyökkäyksen syitä. Nimittäin Hamasin hävityshyökkäyksestä oli tullut enemmän julkista tietoa eikä viranomaisilla ollut enää syytä säästää muutenkin kärsineitä omaisia yksityiskohtaisilta tiedoilta. Sitä ennen israelilaisten keskuudessa oli kiertänyt järkyttäviä kuvauksia seksuaalisesta väkivallasta, jota terroristit olivat lokakuun hyökkäyksessään kohdistaneet siviileihin.
Mutta nyt kun todisteet oli kerätty, katsottiin totuuden kertomisen kuuluvan omaisille. Aluksi todettiin, että uhreista vain harvat olivat selvinneet hengissä noista ”helvetin piruntanssiksi” kuvatuista tapahtumista, joihin oli seksuaalisen väkivallan lisäksi liittynyt myös ruumiiden polttamista ja kaulojen katkaisemista. Tutkijoiden tukena oli silminnäkijäkuvaukset, ruumiissa todetut vammat sekä tapahtumapaikoilta koottu kuva-aineisto. Siitä kertyi todisteita naisten raiskauksista, erittäin raa´asta seksuaalisesta väkivallasta sekä silpomisista. Uhreja olivat kaikenikäiset naiset ja tytöt, jopa lapset. Hyökkäystä kuvattiin ”järkyttävän karmeaksi”.
Hengissä selvinneet saavat nyt psykiatrista hoitoa, mutta monet eivät pysty puhumaan. Lisäksi on käynyt ilmi, että myös lyhyen tulitauon aikana Hamasin vankeudesta vapautettuja naisia oli seksuaalisesti pahoinpidelty.
Tämän seurauksena yleinen mieliala Israelissa tukee näkemystä, että 75:n vuoden jälkeen maa käy edelleen itsenäisyyssotaa. Muulla tavoin ei voi tulkita israelilaisten tuntemuksia, kun itseään toistuvasti puolustamaan joutunut itsenäinen ja kansainvälisesti tunnustettu juutalaisvaltio ei vieläkään ole tervetullut Lähi-itään.
Kuten aiemmissakin sodissa, Israel joutuu myös nyt puolustautumaan, kunnes vihollinen on ulkopuolisesta painostuksesta huolimatta lyöty. Tämän asenteen olen saanut usein kuulla ystäviltäni sekä tutuiltani Israelissa. Mutta maanpuolustushengen voimistumisesta kertoo se, että ennätysmäärä naisia on pakollisen asepalveluksensa kuluessa viime aikoina hakeutunut armeijan eliittijoukkoihin. Erityisesti tykistö, ilmapuolustus sekä ilmavoimat ovat vetäneet puoleensa naisia, joista muutamat ovat hakeutuneet jopa ilmavoimien hyvin vaativaan ja lähes kaksi vuotta kestävään lentäjien erikoiskoulutukseen.
Israelin on kuvattu hyökkäävän nyt veren maku suussa, sillä Hamas oli yli 1200 israelilaisuhria vaatineella yllätyshyökkäyksellään muistuttanut natsi-Saksan juutalaisiin kohdistamista raakuuksista, mikä nyt oli pahasti iskenyt Israelin kansalliseen hermoon. Toisen maailmansodan jälkeen toistettu tutuksi tullut sanonta ”ei milloinkaan enää” petti pahoin, kun Israel koki suurimman juutalaisiin kohdistuneen joukkomurhan sitten holokaustin.
Tällä on ollut merkittävä vaikutus luottamusta nauttivaan kansanarmeijana pidettyyn Israelin puolustusvoimiin, jonka takana koko yhdistynyt kansa lujasti nyt seisoo. Siten Gazan pommituksilla ja maaoperaation jatkamisella on israelilaisten laaja tuki.
Siinä hengessä Israel on nöyryyttämisen tarkoituksessa esitellyt uutiskuvissa Gazassa vangitsemiaan miehiä, joita Hamas-yhteyksistään kuulustellaan laajan tunneliverkoston sekä asevarastojen paikantamiseksi. Yli 500:n kilometrin pituiseksi arvioidun tiheän tunneliverkoston hävittämiseksi Israel oli yhdessä vaiheessa harkinnut jopa sen täyttämistä Välimerestä pumpattavalla vedellä, mutta pelättävien ympäristövahinkojen takia siitä luovuttiin.
Israel on viime päivinä näyttänyt paljon taistelukuvia, jopa mies miestä vastaan, mikä osoittaa vihollisen panevan kovasti vastaan. Sen seurauksena kuluneella viikolla kaatui toistakymmentä sotilasta, joukossa Israelin armeijan entisen komentajan ja nykyisen sotakabinetin jäsenen poika.
Kaatuneita lasketaan olevan ainakin 130 ja haavoittuneita moninkertainen määrä. Israelilaisten moraali on sodan pitkittymisestä sekä päivittäisistä sotilashautajaisista huolimatta kuitenkin pysynyt korkeana. Ainoa mikä huolettaa on Hamasin käsissä olevien vankien kohtalo, mikä hyökkäysten seurauksena on käymässä yhä vaikeammaksi. He ovat kuitenkin olleet israelilaisten mielissä, kun juutalainen maailma paraikaa viettää valon ja vapauden juhlana tunnettua kahdeksanpäiväistä Hanukkaa.
Hamasin jälkeiseen Gazaan syntyvä hallinto puhuttaa jo nyt vaikka sotiminen on kesken ja alueen jälleenrakentamiseen menee vuosia.
Runsas viikko sitten palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin luona käynyt Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on yrittänyt vauhdittaa palestiinalaishallintoon tehtäviä uudistuksia, sillä ilman niitä Abbasilla on mahdotonta palata hallitsemaan Gazaa. Yhdysvallat epäilee Abbasin johtaman hallinnon kykyä hallita aluetta, jonka asukkaat ovat Hamasin alaisuudessa ehtineet vieraantua Jordanjoen Länsirannan hallinnosta. Uuden hallinnon tulisi vastata Gazan asukkaiden toiveisiin, mihin Abbasin hallinnolla ei presidentti Bidenin hallinnon mielestä kuitenkaan ole valmiutta.
Länsirannan Ramallahin kaupungissa istuva Abbasin pitkäikäinen hallinto nähdään korruptoituneena, minkä lisäksi se on menettänyt kannatustaan radikaaleille suuntauksille, kuten Hamasille.
Sen lisäksi Netanjahu on ilmoittanut, ettei hän suostu Abbasin hallinnon palauttamiseen Gazaan, mikä johtuu siitä, ettei palestiinalaispresidentti ole tähän päivään mennessä suostunut tuomitsemaan Hamasin lokakuista terrori-iskua. Mutta onko Netanjahu enää sodan jälkeen päättämässä Israelin politiikasta, onkin kysymysmerkki.
Asemaansa hän käytti kuitenkin eilen keskustelussaan Vladimir Putinin kanssa kahdesta kriittisestä asiasta, nimittäin Venäjän äänestyskäyttäytymisestä Israelia kohtaan äskeisessä YK:n Turvallisuusneuvoston äänestyksessä sekä Venäjän ja Iranin huolestuttavan läheisestä yhteistyöstä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR