Rony Smolar – Israel-uutisviikko 23.10.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Hyvät uutisraporttini kuuntelijat; kolmatta viikkoa sodassa oleva Israel on edelleen pysähdyksissä Gazasta lokakuun 7. päivän aamuna tapahtuneen palestiinalaisen terroristijärjestön Hamasin verisen hyökkäyksen seurauksena. Siihen ovat vaikuttaneet koko kansaa syvästi koskettaneet traagiset ihmiskohtalot, jotka median välityksellä vähitellen ovat tulleet julkisuuteen. Samalla uhrien omaisten karmaisevat kokemukset tuona ”mustana sabattina” ovat tiiviissä yhteiskunnassa peittäneet allensa koko maan.

Tunnelman järkyttävyyttä lisää Gazan rajan tuntumassa olevissa israelilaisissa kylissä ja kibbutseissa jatkuvat tutkimukset, jotka hävityksen jäljiltä tuovat päivänvaloon uusia uhreja ja tuntemattomiksi muuttuneita kadonneita. On selvää, että palaneista raunioista aikaa vievästi löytyviä on ollut vaikeata tunnistaa, mikä tietoja odottavissa omaisissa nostattaa lähes kidutuksen tunteita.

Israelin televisiossa oli erityisen traagista nähdä raunioista viime viikolla käsi kädessä surmattuna löytynyt viisihenkinen perhe, jonka elämän raakamainen hyökkäys oli katkaissut. Israelissa ehdittiin hämmästellä hyökkääjien hallusta löytynyttä videomateriaalia, missä he lähes robotin tavoin kylmäverisesti toteuttivat verilöylynsä, kun tappoivat ja polttivat ihmisiä, katkaisivat uhrinsa kaulat, kiduttivat ja raiskasivat sellaisella pahuudella, mikä nähdään ihmisyyden vastaisena rikoksena.

Terroristien toimintatapa puolustuskyvyttömiä siviilejä kohtaan oli niin hämmentävä ja pelottava, että Israelissa sitä päätettiin tutkia. Mutta siihen ei lopulta tarvittu uhrata kovin paljon aikaa, kun surmattujen hyökkääjien hallusta löytyi piristeenä käytettyä amfetamiinia. Samaa ainetta olivat aikoinaan käyttäneet radikaalijärjestön Isisin teurastajat, jotka kameroiden edessä kylmäverisesti tappoivat uhrinsa.

Yhtä hämmentävästi toimii myös Persianlahden Qatarissa istuva Hamasin poliittinen johto, joka tuosta lauantain raakalaismaisesta hyökkäyksestä lähtien on ottanut vastaan onnitteluja.

Viranomaisten mukaan kuolleiksi tunnistettuja uhreja on tähän mennessä lähes 1400, joukossa 300 kaatunutta sotilasta, minkä lisäksi loukkaantuneita ja haavoittuneita on 4600. Kaikki luvut muuttuvat sen mukaan, kun ruumiita on tunnistettu ja kadonneiksi ilmoitettujen kohtalot on selvitetty.

Tel Aviviin on teknologia-asiantuntijoiden toimesta perustettu omaisia ja viranomaisia palveleva suuri hermokeskus, mikä tietotekniikan, sosiaalisen median sekä erilaisten rekisterien avulla pyrkii selvittämään hyökkäysalueella olleiden olinpaikat ja kohtalot. Tietoa kaipaavat erityisesti omaiset, jotta tietäisivät hautaavansa omiksi todetut läheisensä.

Israelilaisten suurimmaksi huolenaiheeksi on tullut myös Gazaan panttivangeiksi siepattujen yli 200:n ihmisen kohtalot. Heistä tiedetään sen verran, että 30 on lapsia ja teini-ikäisiä ja 20 on yli 60-vuotiaita, joukossa sairaita vanhuksia. Hamasin uskotaan vieneen mukanaan myös israelilaisten ruumiita, sillä ainakin 100 ihmistä on edelleen kateissa.

Siepattujen tilasta ei oltu kerrottu julkisuuteen mitään, kunnes Hamas perjantai-iltana vapautti amerikkalais-israelilaiset kaksoiskansalaiset, äidin ja tyttären, Punaisen Ristin edustajan huostaan. Välittäjänä oli toiminut kaksoisroolia esittävä Qatar. Kansainvälisten uutistoimistojen mukaan juuri Qatarilla kerrotaan olevan keskusteluyhteys sodan osapuoliin, mikä on herättänyt toiveita siepattujen siviilien vapauttamisesta.

Hamas on kuitenkin aloittanut psykologisen sodankäynnin Israelia vastaan julkistamalla hallussaan olevista israelilaisista kuvia. Siksi Israelin on panttivankien kohtalon ratkaisemiseksi uskottu lykkäävän odotettavissa olevan maahyökkäyksen alkamista, mikä vuorostaan on lisännyt pääministeri Benjamin Netanjahuun kohdistuneita paineita.

Myös Gazan siviiliasukkaille tarkoitetut yli 50:n rekan avustuskuljetukset pääsivät pitkän viivyttelyn jälkeen Egyptin puolelta käyntiin, minkä on toivottu siirtävän Israelin maahyökkäyksen alkamista.

Samanaikaisesti useat muslimi- ja länsimaiden johtajat yhdessä YK:n pääsihteerin kanssa osallistuivat viikonvaihteessa Egyptin Kairossa rauhankokoukseen, jonka pyrkimyksenä oli Gazan siviilien suojeleminen sekä konfliktin laajenemisen estäminen. Kokous ei kuitenkaan päättynyt yksimielisyyteen.

Myös Israelissa ihmiset elävät Hamasin hyökkäyksen jäljiltä hyvin traumaattisia aikoja, kun tapahtunutta on ollut mahdotonta sulattaa. Vaikka syiden ja syyllisten osoittamisen aika tulee vasta myöhemmin, on julkisuudessa jo esiintynyt uhrien omaisten katkeria tunteenpurkauksia. Syyt maan heikkoon varautumiseen sekä sinisilmäinen suhtautuminen aiemmat yhteenotot päättäneisiin tulitaukoehtoihin Hamasin kanssa ovat nyt kaatuneet Benjamin Netanjahun syliin.

Nimittäin on käynyt ilmi, että humanitaariseksi kädenojennukseksi tarkoitettu lähes 20.000 gazalaisen salliminen Israelin työmarkkinoille on nyt osoittautunut katastrofiksi, kun osa heistä oli suorittanut tiedustelutehtäviä Hamasille. Sen lisäksi heitä oli ollut maataloustöissä juuri niillä kibbutseilla, minne Hamas kohdisti ensimmäiset iskunsa. Tämä on käynyt ilmi kuulusteluissa, kun 3000 gazalaista on nyt sodan seurauksena jäänyt Israelin puolelle.

Juuri näillä tiloilla hyökkääjien jälkeensä jättämä tuho on ihmisuhrien ja aineelliset vahinkojen seurauksena ollut niin täydellistä, että muutamat kylät ja kibbutsit joutuvat aloittamaan toimintansa alusta. Onneksi jälleenrakennuksen ja yhteishengen ilmapiirissä uutta alkua haluavat tulla vauhdittamaan monet muualla asuvat israelilaiset, jotka ovat jo ilmoittaneet muuttavansa sodan päätyttyä uudelleen rakennettavalle rajavyöhykkeelle.

Erityisesti nämä ihmiset ovat muiden israelilaisten lailla vannoneet, ettei Hamasin kaltaista terroristihallintoa enää sallittaisi Israelin naapuriin. Hyökkäyksestä kuluneiden viikkojen seurauksena kansan moraalin ylläpitäminen on tässä vaikeassa tilanteessa ollut viranomaisten ja vapaaehtoistyötä tekevien päällimmäisenä tehtävänä. Se tapahtuu mm uhreista ja jälleenrakentamisesta kertovien päivitettyjen mediatietojen muodossa, aineellista apua tarvitsevien auttamisena sekä psykologien tarjoamana auttavan puhelinlinjan muodossa.

Huomiota on myös herättänyt ortodoksiyhteisön aktivoituminen vapaaehtoistyöhön. Se on uutta, sillä yhteisön ei yleensä ole nähty samastuvan maallisen Israelin kohtalonhetkiin. Nyt on yli 2000 ortodoksimiestä ilmoittautunut ensiapu- ja hälytystehtäviin.

Tämä kaikki tapahtuu samanaikaisesti, kun Hamas jatkaa hälytyssireenien ulvoessa raketti-iskujaan eri puolille Israelia. Ja viime päivinä myös Libanonin puolella toimiva toinen Iranin tukema ääriliike Hizbollah on kiihdyttänyt iskujaan Israelin pohjoisosiin jopa niin, että alueen kyliä ja kaupunkeja on jouduttu evakuoimaan. Samalla se viestii laajemman yhteenoton leviämisestä, mihin Israelilla tuntuu tarvittaessa olevan valmius, kun se perjantaina lennätti hävittäjiään Libanonin ja jopa pääkaupungin Beirutin yllä.

Laajempi yhteenotto oli muutama päivä sitten lähellä, kun Iranin Houthi-liittolaisjoukot laukaisivat hallitsemastaan Jemenistä neljä risteilyohjusta, joiden suunta Punaista merta myötäillen oli pohjoiseen eli todennäköisesti kohti Israelia. Tämän havaitsi alueella partioiva Yhdysvaltain viides laivasto, joka torjuntaohjuksillaan tuhosi hyökkääjän aikeet, joilla olisi voinut olla vakavat seuraukset.

Samalla se todisti viime viikolla Israelissa seitsemän tunnin pikavierailulla käyneen presidentti Joe Bidenin lupauksesta seistä tiiviisti sotaa käyvän Israelin tukena. Hänen ”ette ole yksin” toistama sanonta on muuttunut iskulauseeksi, mitä Israelissa mielellään toistetaan. Myös hänen lähtöään edeltävät sanansa jäivät israelilaisten mieliin: ”Israelin tulee olla turvallinen paikka juutalaisten elää ja asua. Eläköön Israelin kansa!

Tuossa hengessä presidentti Biden on ehdottamassa Kongressille yli kymmenen miljardin dollarin hätäapupakettia Israelille.

Vallitsevassa alakulon tunnelmassa israelilaiset saavat lohdutusta ja vertaistukea myös toisistaan, kun omaisensa menettäneet ovat joko kasvotusten tai sosiaalisessa mediassa voineet kohdata toisensa. Sen lisäksi moraalin ylläpitämistä ovat tukeneet monet sankarikertomukset, joita lähes päivittäin tulee julkisuuteen. Eräs niistä kertoo upseeri-isästä ja hänen sotamiespojastaan, jotka tuona kohtalokkaana lauantaiaamuna osallistuivat vähäisellä tulituella Hamasin hyökkäyksen torjuntaan. Lopulta he kumpikin kaatuivat puolustaessaan kotikyläänsä. Toisessa tapauksessa eräs nuori sotilas uhrasi henkensä, kun hän pelasti toverinsa heittäytymällä ryhmän eteen heitetyn käsikranaatin päälle.

Mutta alun shokin jälkeen Israelin kansa näyttää terrorismin varjossa nyt vähitellen löytävän voimansa ja puolustustahtonsa, mikä näkyy mm siinä, että 100.000 kansalaista on lyhyen ajan sisällä hakenut aseenkantolupaa. Siihen kehotti sisäisestä turvallisuudesta vastaava ministeri jo ennen sodan syttymistä. Gazan kokemuksesta päätellen Israeliin ollaan nyt monen vuosikymmenen jälkeen uudestaan kokoamassa kodinturvajoukkoja.

Maan korkeata valmiutta ylläpitää kuitenkin yli 300.000 reserviläistä, jotka on kutsuttu aseisiin valmistautumaan maahyökkäykseen Hamasin joukkoja vastaan. Osa joukoista on tilanteen vaatiessa valmiudessa hyökkäämään myös Libanoniin. Myös Israeliin muodostettu sotakabinetti on ajan tasalla kokoontumalla useita kertoja vuorokaudessa, minkä lisäksi Tel Avivissa sijaitsevassa asevoimien pääesikunnassa valot palavat vuorokauden ympäri.

Sen lisäksi asevoimien tiedottaja antaa tilannekatsauksia useita kertoja vuorokaudessa.

Entisenä lehtimiehenä täytyy valittaen todeta hyökkäyksen kohteeksi joutuneen Israelin maailmalla nauttiman myötätunnon kestäneen vain muutaman vuorokauden eli siihen asti, kunnes se päätti käyttää kansainvälistä oikeuttaan kostaa terroristijärjestö Hamasille. Myötätunto oli näkynyt aluksi myös mediassa, kunnes se kriittisenä ja tuomitsevana asettui pian tutuksi tulleeseen muottiinsa Israelin toimia vastaan. Näin se sai maailman nopeasti unohtamaan, että Hamas oli haastanut Israelin sotaan hyökkäämällä sen viattomia kansalaisia vastaan.

Siten uutisraportointi oli jo valmiiksi muuttunut niin Israelin vastaiseksi, että Gazassa viime viikolla tapahtuneessa tuhoisassa sairaalapalossa oli helppo myötäillä Hamasin väitettä, mikä välittömästi leimasi Israelin syylliseksi. Siksi lähes hysteerisiä muotoja saanut uutisointi tarttui Hamasin levittämään tietoon, minkä mukaan jopa 500 palestiinalaista sai surmansa tuossa Israelin pudottamasta pommiksi väitetyssä sairaalaiskussa.

Israelin pyrki kuitenkin selvittämään omaa osuuttaan, mikä vuorokauden kestettyään ehti aikaansaada niin laajan kansainvälisen tuomion, että sen sävystä ilmeni selvää juutalaisvastaisuutta. Turhaksi osoittautui armeijan selvityksestä paljastunut Hamasin ja sen paikallisen liittolaisen Islamilaisen Jihadin välinen juonittelu, kun näyttöä löytyi jihadin harhautuneesta raketti-iskusta, joka osui sairaalan pysäköintialueelle, mistä levinnyt tulipalo surmasi suuren määrän ihmisiä.

Israelin näkemyksen tukena oli tapahtuma-aikaan paikan yltä otetut satelliittikuvat sekä armeijan edustajan toteamus, minkä mukaan Israelin raskaista pommeista yleensä jää paikalle syvä kuoppa. Sellaista ei sairaan alueelta kuitenkaan löytynyt. Mm Yhdysvaltain, Kanadan ja Ranskan tiedustelupalvelut tukevat tätä Israelin selvitystä.

Monien mielestä tapaus teki Israelista kuitenkin lähes roistovaltion, jota vastaan nyt osoitetaan mieltä eri puolilla maapalloa, myös Suomen kaduilla.

Mutta Israelin asemaa osataan myös ymmärtää ja siksi viime viikolla jatkui myötätuntoa ja kannustusta osoittaneiden vierailijoiden käynnit. Presidentti Bidenia ja ulkoministeri Blinkeniä seurasi mm Saksan liittokansleri ja puolustusministeri, Britannian, Italian ja Romanian pääministerit, suurkaupungin New Yorkin pormestari sekä joukko kansainvälisiä eri alojen merkkihenkilöitä. Ja tällä viikolla on tulossa lisää.

Merkittävänä tietona viime viikon loppupuolelta oli EU:n parlamentin päätös tuomita äänin 500-21 Hamasin halveksittaviksi kuvatut terrori-iskut Israelia vastaan. Samalla parlamentti ilmaisi samalla huolensa Gazan humanitaarisesta tilanteesta.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR