Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 17.6.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Valtioiden on määriteltävä sukupuoli
(Lähde: Public Discourse 30.03.2023)
Viime aikoihin asti sukupuolta – ja erityisesti termejä ”mies” ja ”nainen” – ei tarvittu täsmällisesti juridisesti määritellä, koska kukaan ei kiistänyt sitä. Valitettavasti näin ei enää ole, koska sukupuoli-ideologia vaikuttaa yhä enemmän lakeihimme ja instituutioihimme. Sukupuoliaktivistit pyrkivät nyt määrittelemään sukupuolen uudelleen, sisällyttämällä siihen ”sukupuoli-identiteetin”.
”Sukupuoli-identiteetti”, ”on jokaisen ihmisen sisäinen ja yksilöllinen kokemus sukupuolesta. Se on henkilön tunne siitä, että hän on nainen, mies, molempia, ei kumpikaan tai missä tahansa sukupuolen spektrissä.” Tämä tapa puhua ja ajatella on sukupuoli-ideologian ydin.
Kaikkien nisäkkäiden, myös ihmisen normaalissa kehityksessä uroksella on XY-kromosomit, ja hänellä kehittyy jossain vaiheessa siittämiseen tarvittavat sukupuolielimet. Naaraan kromosomit ovat normaalissa kehityksessä XX-kromosomeja, ja naaraalla kehittyy ja jossain vaiheessa kohtu, munasarjat, kohdunkaula ja emätin. Ellei jokin häiriö tai häiriö aiheuta häiriötä, nainen voi synnyttää ja imettää jälkeläisiä jossain vaiheessa elinkaarensa aikana. Uros ei voi.
On olemassa harvinaisia kromosomihäiriöitä, joissa tämä ei pidä paikkaansa. Mutta häiriötila on häiriö, eikä uusi sukupuoli. Sukupuoli on lähes kaikissa tapauksissa helposti havaittavissa.
Vatikaania kehotetaan puuttumaan endogamiaan Intian kirkossa
(Lähde: UCA News 13.06.2023)
Kristillisessä kirkossa on ryhmiä, joissa harjoitetaan endogamiaa, eli sisäsiittoisuutta.
Intiassa Kottayamin hiippakunta kieltää jäseniään solmimasta avioliittoja hiippakunnan ulkopuolisten kanssa, säilyttääkseen knanaya-yhteisönsä puhtauden. Knanaya-yhteisö väittää olevansa neljännen vuosisadan juutalais-kristillisen kauppiaan Thomas Kaanaalaisen jälkeläisiä, joka tuli Keralan rannikolle noin 70 perheen kanssa. He noudattavat endogamiaa säilyttääkseen ”verensä puhtauden”.
Hiippakunnan papit ovat mitätöineet avioliitot, joissa toinen puoliso on muusta hiippakunnasta. Intian valtio on lailla kieltänyt tällaisen rajoituksen ylläpitämisen. Nyt asiaan pyydetään myös Vatikaanin puuttumista asiaan. Vatikaani on useaan otteeseen kutsunut endogamiaa epäkristilliseksi käytännöksi. Mutta käytäntö on jatkunut Vatikaanin ohjeista huolimatta.
Yhteisöllä ei ole tarkkoja tietoja väestöstään. Kottayamin hiippakunnassa on kuitenkin virallisten tilastojen mukaan noin 180 000 katolilaista.
Viimeisten neljän vuosikymmenen aikana hiippakunta on erottanut ainakin 40 prosenttia jäsenistään, koska he ovat menneet naimisiin hiippakunnan ulkopuolella, sanovat endogamiaa vastaan kampanjoivat tahot.
Tekoäly saarnaa tiettävästi ensimmäisen kerran
(Lähde: CBN News 13.06.2023)
Tiettävästi ensimmäisen kerran ChatGPT-tekoäly saarnasi perjantaina 9.6. Fuerthin kaupungissa Saksassa olevassa luterilaisessa kirkossa. Tekoälyohjelmalla oli nuoren, tummaihoisen miehen avatar eli videolle kuvattu olemus. Myös koko video oli tehty tekoälyn avulla.
Koko 40 minuutin jumalanpalvelus toimitettiin ruudulta heijastetun tekoälyn avulla ja siinä käytettiin neljää eri avataria. Tilaisuuden ohjeet tekoälylle oli antanut Jonas Simmerlein, teologi ja filosofi Wienin yliopistosta.
Tekoälyn saarna kehotti jättämään menneet taa, keskittymään nykyisyyden haasteisiin, voittamaan kuolemanpelon ja luottamaan aina Jeesukseen. Se myös kehotti säännöllisesti rukoilemaan ja käymään kirkossa.
Tekoälyllä toteutettu jumalanpalvelus ja saarna saivat ristiriitaisen vastaanoton. Tekoälyn puhetapaa kuvattiin ilmeettömäksi ja sieluttomaksi. Toisaalta saarnaa luonnehdittiin myös positiiviseksi yllätykseksi. Tekoälyllä ei myöskään ollut tunnereaktioita, vaan sen ulosanti oli hyvin tasaista ja jopa monotonista.
Kokeilun ideoineen Simmerleinin mukaan hänen tarkoituksensa ei ole korvata tekoälyllä pastoreita, vaan helpottaa heidän seurakuntatyötään.
Tekoälyn saarna on herättänyt myrskyisää keskustelua myös verkossa: sitä on arvosteltu sieluttomuudesta ja lain saarnaamisesta evankeliumin sijaan. Lisäksi on huomautettu, ettei tekoäly voi kohdata tai lohduttaa ihmisiä. Osa on huomauttanut, ettei tekoälyllä ole sielua ja jotkut jopa epäilleet sitä antikristilliseksi.
Nigerialaispappi ammuttiin kesken työpäivänsä
(Lähde: Catholic News Agency 12.06.2023)
Roomalaiskatolinen pappi, isä Charles Onomhoale Igechi ammuttiin keskiviikkona 7.6. Benin Cityssä Nigeriassa. Isä Charles oli juuri saapumassa virantoimituksestaan St. Michael Collegen vararehtorina.
Seuraavana torstaina antamassaan lausunnossa Benin Cityn arkkipiispa Augustine Obiora Akubeze ilmaisi valtavan shokkinsa tapauksesta. Surmattu pastori Charles oli vihitty papiksi alle vuotta aikaisemmin. Arkkipiispa myös ilmoitti, että Nigerian turvallisuusviranomaisia on tiedotettu verityöstä. Hän toivoi oikeuden tapahtumista mahdollisimman pikaisesti.
Papisto on joutunut aiemminkin tänä vuonna väkivaltaisten hyökkäysten ja surmatöiden kohteeksi. Vain tämän vuoden kesä- ja heinäkuun aikana ainakin kolme muuta roomalaiskatolista pappia on kaapattu.
Nigeria on väkiluvultaan Afrikan suurin maa. Asukkaista hieman yli puolet on muslimeita ja hieman alle puolet kristittyjä. Maan kristityt ovat olleet huolissaan uskonnonvapaustilanteensa heikkenemisestä ja vedonneet maan vasta valittuun presidenttiin Bola Ahmed Tinubuun, joka on kylläkin itse muslimi.
Venäläisten pommitukset surmaavat papin kirkkonsa pihalle
(Lähde: Orthodox Times 13.06.2023)
Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andrii Yermak on vahvistanut tiistaina 13.6., että Venäjän joukkojen Etelä-Ukrainan Hersoniin tekemässä pommituksessa on kuollut 72-vuotias ortodoksipappi. Pastori kuoli venäläisten tykistöpommituksessa, kun kranaatti osui kirkon pihaan ja surmasi hänet. Kirkko oli sama, jossa hän toimi.
Samassa yhteydessä loukkaantui myös 76-vuotias nainen. Lisäksi neljä taloa, postitoimisto, pääaukio ja muuta siviileille tärkeää infrastruktuuria vaurioitui.
Venäjän joukot saivat ensin Hersonin kaupungin haltuunsa, mutta ukrainalaisjoukot onnistuivat valtaamaan Dnepr-joen länsipuolella olevan kaupungin takaisin. Menetettyään kaupungin venäläiset ovat moukaroineet Hersonia Dnepr-joen itärannalta, jonne ovat vetäytyneet.
Ukrainan joukot ovat pyrkineet tekemään vastahyökkäyksiä venäläisten asemia vastaan ja venäläiset ovatkin joutuneet peräytymään monin paikoin. Sota Ukrainassa on kestänyt jo 16 kuukautta.
Libanonissa koetetaan avata presidentin valinnan umpisolmua
(Lähde: Al-Monitor 06.06.2023)
Libanonin tärkeimmät oppositio- ja kristittyjen puolueet ovat sopineet uudesta ehdokkaasta maan presidentiksi. Edellinen presidentti, Michel Aoun, astui syrjään 89 vuoden iässä jo lokakuun lopussa 2022 eikä maassa ole ollut sen jälkeen presidenttiä.
Uusi ehdokas on 57-vuotias Jihad Azour, joka on toiminut aiemmin kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n virkailijana ja Libanonin valtiovarainministerinä. Häntä on luonnehdittu teknokraattiseksi ja virkamiesmäiseksi ehdokkaaksi.
Libanonin lainsäädännön mukaan maan presidentin on kuuluttava maan suurimpaan kristilliseen ryhmään, maroniittikristittyihin. Pääministeri taas on aina sunnimuslimi ja parlamentin puhemies shiia. Parlamentti valitsee presidentin.
Azourin ehdokkuutta on pidetty oppositiopuolueiden ja kristittyjen yhteisenä vastavetona syyrialaismielisen shiialaispuolueen Hizbollahin tukemalle ehdokkaalle Suleiman Frangiehille. Myös Frangiehin oma puolue FPM on valmis tukemaan Azouria.
Jihad Azourin puolesta puhuu hänen taloustaustansa. Libanonin talous on ollut syvässä kriisissä ja romahduksen partaalla koronaviruspandemian ja Beirutin satamaräjähdyksen jäljiltä. Libanonin shiiojen johtaja mufti Gabalan taas on syyttänyt Azourin olevan Israelin ystävä.
Lue ohjeet kommentoinnille