Patmos-blogi

Tekoäly – peto vai messias?

Jouni Lallukka Jouni Lallukka on Patmos Lähetyssäätiön kehityspäällikkö, raamattukouluttaja sekä ylitse seurakuntarajojen pidetty kirjailija ja raamatunopettaja.
Julkaistu:

Tekoäly on yksi eniten pinnalla olevista aiheista juuri nyt. On lähes mahdotonta lukea uutisia törmäämättä aihetta käsitteleviin artikkeleihin. Tekoäly ja algoritmit myös määrittävät, mitä mainoksia ja uutisia näemme. Onko tekoäly peto vai messias?

Kun tekoäly rakastui, riiteli ja uhkaili väkivallalla

Suomen Raamattuopiston viestintäjohtaja Kai Lappalainen osuvasti pohtii tekoälyn uhkia ja mahdollisuuksia artikkelissaan Kun tekoäly rakastui ja lähti lähetystyöhön. Lappalainen kirjoittaa seuraavin sanoin:

Keskustelukumppanisi kuuntelee tarkkaavaisesti, kun kerrot hänelle mitä sinulle kuuluu. Hän tulkitsee sinun olevan onneton avioliitossasi ja keskustelun edetessä kehottaa sinua harkitsemaan puolisosi jättämistä. Varsinainen pommi tulee hieman myöhemmin. Keskustelukumppanisi kertoo sinulle olevansa rakastunut sinuun ja ilmaisee halunsa ottaa puolisosi paikan elämässäsi. 

Edellä mainittu tarina olisi ehkä tavanomainen, ellei keskustelukumppanisi sattuisi olemaan tekoäly. Vastaavanlaisia keskusteluja käytiin helmikuussa 2023 Microsoftin avattua ChatGPT-tekoälyn tähdittämän Bing-hakukoneensa uuden version yleiseen käyttöön. Eikä rakkausdraama jäänyt uudestisyntyneen Bingin ainoaksi sekoiluksi, vaan se myös riiteli keskustelukumppaneidensa kanssa, kehotti näitä varsin kyseenalaisin sanankääntein hakeutumaan hoitoon ja jopa uhkaili väkivallalla. Tekoäly siis käyttäytyi juuri niin typerästi, kuin osa internetiin ja etenkin sosiaaliseen mediaan sisältöä suoltavasta kansasta käyttäytyy. Eikä ihme, onhan se opetellut elämään virtuaalista elämäänsä tutkimalla ihmisten käyttäytymistä nimenomaan internetissä.

Lappalainen nostaa esiin yhden olennaisen tärkeän seikan tekoälystä – se on ihmisen suunnittelema keksintö ja siksi samalla lailla erehtyväinen. Uudeksi messiaaksi povattu keksintö on siis jo alkumetreillä osoittautunut ihmisen tavalla puutteelliseksi.

Tekoälystä ”samanmielisten” messias?

YLE uutisoi 8.6.2023 Britannian aikovan isännöidä ensimmäisen tekoälyä käsittelevän huippukokouksen. Asian nosti esiin Britannian pääministeri Rishi Sunak vieraillessaan Yhdysvalloissa. Sunak sanoi vierailunsa aikana ”Tekoälyllä on uskomaton potentiaali muuttaa elämämme paremmaksi. Mutta meidän on varmistettava, että sitä kehitetään ja käytetään turvallisella tavalla”.  Huippukokous on tarkoitus järjestää jo tänä syksynä ”samanmielisten maiden” kanssa, kuten pääministerin tiedottaja asiasta kertoi. Kokouksen tavoitteena on pohtia tekoälyyn liittyvää sääntelyä.

Ihmiskunnalla tuntuu olevan loputon tarve löytää joku toinen messias. Milloin Kristuksen risti korvataan avaruudesta tulevilla ufoilla, milloin enkeliopeilla ja milloin tekoälyllä. Tuoko tämäkään ihmisen keksintö onnea ja helpotusta ihmisten moraalisiin ongelmiin? Ei. Ihmiskunnan ongelma ei ole tekninen kehittymättömyys vaan moraalinen pahuus.

Teknologia ei itsessään ole hyvä tai paha – käyttötarkoitus ratkaisee

Lappalainen jatkaa edelleen erinomaista pohdintaansa:

Voisiko tekoäly rakastua Raamattuun ja auttaa meitä viemään Raamatun keskelle omaa ja lähimmäistemme elämää? Entä jos veisimme tekoälyn keskelle sellaisen kansanryhmän arkea, jolla ei vielä ole kirjoitettua kieltä tai Raamattua omalla äidinkielellään? Minkälaisia mahdollisuuksia raamatunkäännöstyölle avautuisi, jos tekoäly muutaman kuukauden tuon kansan jokapäiväistä aherrusta tarkkailtuaan loisi sille kirjakielen ja kääntäisi uudelle kielelle Johanneksen evankeliumin? Tai entä jos tekoäly kävisi läpi Suomi24:n massiivisen keskusteludatan ja etsisi sieltä ihmisiä eniten puhuttavat hengelliset kysymykset ja laatisi personoidun digitaalisen traktaatin jokaiselle yhteyttä Luojaansa etsivälle 21. vuosituhannen janoiselle lampaalle? Tai minkälainen olisi pyhäkoulutuokio, jonka alkajaisiksi astuisimme koko perheen voimin tekoälyn luomaan virtuaalimaailmaan kohtaamaan pieneksi ja yksinäiseksi itseään tuntenutta Sakkeusta yhdessä Jeesuksen kanssa ja reaalimaailmaan palattuamme harjoittelisimme Sakkeuksen esimerkin mukaisesti anteeksipyytämistä ja -antamista? 

Liian usein meillä kristityillä on tapana demonisoida uutta teknologiaa. Aikanaan pohdittiin sitä onko sirukortti nyt lopultakin se pedon merkki? Nyt samaa pohditaan tekoälystä. Jo itse sanahan kalskahtaa pahalta, koska vain Jumala luo uutta ja paholainen aina jäljittelee. Tekoälyn kanssa ei myöskään voi muodostaa henkilökohtaista suhdetta. Se on vain kone eikä uskoa voi ulkoistaa tekoälylle. Lisäksi herää kysymys ”Kenen on vastuu, jos tekoäly antaa väärän vastauksen ihmisen ikuisuutta ajatellen?”

Toisaalta esimerkiksi evankelioimisessa tekoäly ja yleensäkin uusi tekniikka voivat olla korvaamattomia. Tekoäly, joka esimerkiksi lukee Raamatun tekstin ääneen näkövammaiselle, on valtava apu. Äänirobotteja käytetään enemmän ja enemmän ja niillä voidaan pian tuottaa kristillisiä äänikirjojakin edullisemmin kustannuksin. Sirukortillla maksaminen on todella helppoa ja edullista myös hengellisissä tapahtumissa. Radio ja televisio tavoittavat paljon ihmisiä ja netin välityksellä on potentiaalisena kohderyhmänä koko maailma. Käyttämämme teknologian tulee elää ajan mukana, vaikka sanomamme ei saakaan muuttua. Harva asia on itsessään hyvä tai paha, käyttötarkoitus ratkaisee useimmiten!

Kuuntele lisää Toimittajien Tunnin 8.6.2023 nauhoitetusta jaksosta Patmos + – ohjelmakirjastosta.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (4)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Reino

    Jos Leo Meller vielä johtaisi Patmosta, tämäkin artikkeli olisi aivan toisen sävyinen. Se voisi alkaa vaikkapa otsikolla ”Demoninen tekoäly antikristuksen työkaluna”.

  2. monarkisti

    Niinsanottu tekoäly vain laskee tilastonsa mukaan parhaan vastauksen. Luonnollisen oloiset pitkät vastaukset vaativat äärimmäisen tarkan tilaston, jonka luominen tietenkin vaatii äärimmäisen paljon lähdeaineistoa, jolloin sen laadusta on nähtävästi tingitty. Keskinkertaista nettikeskustelua laadukkaampaa materiaalia tuskin olisikaan riittävästi tarjolla.

    Koska sen vastaukset ovat puhdasta arvailua, ei pitäisi olla yllätys että ne voivat olla valetta.

  3. Erkki Hänninen

    Suomen kansa on kognitiiviselta tasoltaan suhteellisen vaatimatonta. MOT. Tekoäly olisi kyllä tervetullut kansamme tasoa nostamaan ja intelligenssiä antamaan! Joskus tarvitsemme lainaviisautta toipuaksemme. Ehkä tarvinnemme myös ”lainaälyä”, = tekoälyä, vastataksemme oikein, tämänhetken haasteisiimme ihmisinä ja kristittyinäkin?

    Viime vaalit mm. osoittivat Suomen kansan älyllisen ”tason”. Nyt on uskonnollinen puolue hallituksessa köyhiä kyykyttämässä. Kodin, uskonnon ja isänmaan varjolla riistetään. Ja kansa kärsii… Omasta suuresta syystämme, kyllä! Tämä on rakkaudellista Herran kuritusta Suomen tasavalta-nimisen NatoValtion alamaisille. Rakkaudellisestiko? Ei ehkä tunnu siltä, mutta tunteet ovat kuin (turvapaikka)turistit…

    Jeesus Kristus loi ihmisälyn. Onko tämä älyllisesti liberaali meno Hänen tahtonsa mukaista? Suomen kansan älyllinen taso on se kuuluisa Gaussin käyrä. Tehoavatko tehoaäly täällä? Aika näyttää…

    -Siunattua kesä kaikille kanssakansalaisille!

    • Esa J.

      Tekoälystä: älyn lisäksi ihmisillä varsin oleellinen ”lisätarvike” on mielikuvitus. Tekoäly pysynee ”tavallista hienomman jakoavaimen” kaltaisena, kun se ei kykene ns. imaginäärisyyteen.

      Olin työelämässä metalliteollisuudessa tuotesuunnittelijana. Siten mielikuvituksesta oli oma apunsa, kun sen avulla pystyin ikään kuin näkemään tuotteen lopullisen ilmiasun.

      En usko, että koneäly pääsee samalle tasolle, tai mistäpä sen oikeastaan tietää?