Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 8.4.2023
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Kuningas Kaarle III:n kruunajaiset 6. toukokuuta on kirkollinen tapahtuma
(Lähde: Mark Durien uutiskirje 05.04.2023)
Kruunajaiset on Britanniassa ollut hyvin kristillinen tapahtuma jo yli tuhannen vuoden ajan. Ainakin 1200-luvulta lähtien, juuri siinä vaiheessa, kun monarkki voidellaan öljyllä, on luettu kohtia 1. Kuninkaiden kirjasta, jossa pappi Saadok ja profeetta Naatan voitelivat kuningas Salomon öljyllä. Kuningas Kaarle on järjestänyt, että voiteluöljy, jota käytetään hänen voitelussaan, valmistetaan Jerusalemissa Öljymäen oliiveista. Se on siis luultavasti samasta paikasta, josta öljy tuli Salomon voitelua varten monta tuhatta vuotta sitten.
Kruunajaisissa tunnustetaan monin eri tavoin Jeesuksen Kristuksen kaikkivaltius ja hänen keskeisyytensä lain ja järjestyksen kannalta kansakunnissa. Kuningas Kaarlelle annettavan pallon päällä on risti, ja se on symboli maailmasta ja siitä, että Kristus on koko maailman Herra.
Aivan ensimmäiseksi monarkki vastaanottaa ehtoollisen ja polvistuu polvilleen sen jälkeen, kun hänet on asetettu virkaansa ja kunniamerkit on otettu vastaan. Tuo ehtoollinen tarkoittaa osallisuutta Kristuksen kuolemaan ja elämään.
Kuningatar Elisabet II:n hautajaistilaisuus oli hyvin kristillinen tilaisuus. Ja niin tulee olemaan tämäkin.
Uskonnollisesti sitoutumattomat ihmiset joutuvat häirinnän kohteeksi yhä useammassa maassa
(Lähde: Pew Research 27.01.2023)
Uskontoon kohdistuvat rajoitukset eivät koske vain uskonnollisia henkilöitä. Myös uskonnollisesti sitoutumattomia ihmisiä ahdistellaan. Ryhmään kuuluvat ateistit, agnostikot ja ihmiset, jotka eivät tunnustaudu mihinkään uskontoon. Niiden maiden määrä, joissa uskonnollisesti sitoutumattomat ihmiset kokivat häirintää, kasvoi huomattavasti, ilmenee Pew Research Centerin tuoreesta raportista.
Esimerkiksi Egyptissä ateistiaktivisti tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankilaan ja 19 000 euron sakkoihin, koska hän ylläpiti Facebook-sivua nimeltä ”Egyptin ateistit”. Pakistanissa, jossa islam on virallinen valtionuskonto, hallitus vaatii ihmisiä ilmoittamaan uskontokuntansa henkilötodistushakemuksessa eikä tarjoa vaihtoehtoa ”ei uskontoa”. Malediiveilla sekulaarit henkilöt saivat usein tappouhkauksia tai joutuivat verkkokiusaamisen kohteeksi. Jotkut tunisialaiset ateistit kertoivat myös, että heitä painostettiin yhteiskunnassa salaamaan ateisminsa ja jatkamaan islamilaisten perinteiden harjoittamista, kuten paastoamista ramadanin aikana.
Uskonnollisesti sitoutumattomien osuus maailman väestöstä on 16 prosenttia, kun kristittyjä on 31 prosenttia ja muslimeja 25 prosenttia.
Vaikka uskonnollisesti sitoutumattomat ihmiset ovat viime vuosina joutuneet yhä useammin häirinnän kohteeksi, kyseisten maiden määrä on edelleen suhteellisen pieni verrattuna niihin maihin, joissa kristittyjä, muslimeja ja juutalaisia on häiritty.
Uutistoimisto julkaisi ohjeet, miten asioista tulee puhua
(Lähde: Apologia report 30.03.2023)
Associated Press eli uutistoimisto AP, on julkaissut toimittajille ohjeet millaisia sanoja saa käyttää ja mitä sanoja ei saa käyttää uutisoitaessa aborttiin ja sukupuoleen liittyvistä asioista.
Tähän asti AP:n johtajat ovat yrittäneet välttää ottamasta kantaa abortti- ja sukupuolikeskusteluihin. Nyt tilanne on muuttunut. Tästä eteenpäin kriisiraskauskeskusta tai raskausneuvontapistettä ei enää kutsuta näillä nimillä, vaan niitä tulee nimittää abortinvastaisiksi keskuksiksi. Uutistoimiston mukaan raskausneuvonta on harhaanjohtava sana, koska tavoitteena on auttaa synnytyksen toteutuminen. Siksi AP:n ohjeistuksen mukaan oikea sana on abortinvastainen neuvonta.
Sensijaan AP:n oheistuksen mukaan aborttiklinikoita tulee kutsua naisten terveysklinikoiksi.
Lisäksi AP omistaa ohjeistuksessa kokonaisen osion transsukupuolisille urheilijoille, erityisesti naisten urheilulajeissa kilpailevien miesten, suhteen. Ohjeistuksen mukaan ilmaisua ”naispuolinen” tulee välttää, koska sen voidaan katsoa korostavan biologiaa sukupuoli-identiteetin sijaan.
Näiden ohjeiden jälkeen toimittajilla on entistä ahtaampi liikkumatila uutisten kirjoittamisessa.
Yhdysvallat ilmoittaa surmanneensa merkittävän ISIS-johtajan
(Lähde: Al-Monitor 04.04.2023)
Yhdysvaltain armeija on tiedottanut surmanneensa Syyriassa drooni-iskulla korkean ISIS-johtajan Khalid Ayadd Ahmad al-Jabourin, joka on tiedustelutietojen mukaan ollut vastuussa Turkkiin ja Eurooppaan suunnatuista terrori-iskuista. Hänen kuolemansa arvioidaan heikentävän islamilaisen äärijärjestön kykyä operoida ulkomailla. Mediatietojen mukaan iskussa ei kuollut eikä loukkaantunut siviilejä.
Syyrian itä- ja pohjoisosiin on yhä sijoitettuna 900 yhdysvaltalaissotilasta auttamassa ISIS:in eli Islamilaisen valtion toiminnan tukahduttamisessa. Vuonna 2014 järjestö valloitti laajoja alueita Irakista ja sisällissotaa käyneestä Syyriasta ja perusti ääri-islamistisen kalifaatin. Vuonna 2019 järjestö menetti viimeisetkin hallitsemansa alueet Syyriassa, mutta sillä arvioidaan olevan yhä uinuvia terroristisoluja sekä Syyriassa että Irakissa.
ISIS:in nimissä on tehty terrori-iskuja järjestön alueellisen kukistumisen jälkeenkin. Iskut ovat kohdistuneet esimerkiksi Irakin ja Syyrian kurdien itsehallintoalueiden työntekijöitä vastaan.
Israelin poliisi pidätti miehen, joka suunnitteli pääsiäisuhrin uhraamista Jerusalemin temppelivuorella
(Lähde: Al-Jazeera 03.04.2023)
Israelin poliisi on ilmoittanut pidättäneensä äärikansallismielisen juutalaismiehen, Raphael Morrisin, epäiltynä julkisrauhan häirinnästä. Poliisi epäili miehen myös pyrkineen toimittamaan juutalaisen pääsiäislampaan uhraamisen Jerusalemin temppelivuorella, jolla nyt sijaitsee palestiinalaishallinnon valvoma al-Aqsan moskeija, joka on muslimeille pyhä paikka.
Temppelivuori on Itkumuuria lukuun ottamatta palestiinalaisten hallinnassa, ja sopimuksen mukaan muut kuin muslimit saavat vierailla alueella vain rajoitetusti eivätkä esimerkiksi juutalaisten tai kristittyjen julkiset rukoukset ole siellä sallittuja. Israelin päärabbinaatti on jopa kieltänyt juutalaisia menemästä moskeija-alueelle uskonnollisissa tarkoituksissa.
Temppelivuorella sijaitsi vuoteen 70 jKr. asti Jerusalemin temppeli, jonka roomalaiset tuolloin hävittivät. Uhreja ei ole temppelin hävityksen jälkeen eli lähes 2000 vuoteen toimitettu. Joissakin äärikansallismielisissä juutalaisryhmissä on kuitenkin vaadittu temppelivuoren palauttamista juutalaisille ja uhrien aloittamista uudelleen.
Israelilaisten ja palestiinalaisten välit kiristyvät usein juuri uskonnollisten juhlien aikaan. Tänä vuonna juutalaisten pääsiäinen sattuu muslimien paastokuukauden eli ramadanin aikaan, minkä pelätään lisäävän konfliktin riskiä.
Floridalaiset evankeliset pastorit ovat huolissaan maahanmuuttolaista, jonka katsotaan uhkaavan uskonnonvapautta
(Lähde: Christianity Today 03.04.2023)
Yhdysvalloissa Floridan osavaltiossa useat evankeliset kirkolliset johtajat ovat ilmaisseet huolensa ja vastustuksensa osavaltion uudelle maahanmuuttolaille. Erityisen huolissaan ovat ne seurakunnat, jotka tekevät työtä laittomien siirtolaisten parissa ja he pelkäävät lain uhkaavan uskonnonvapautta.
Toteutuessaan maahanmuuttolakiehdotus voisi tietää sakkoja esimerkiksi seurakunnille, jotka järjestävät laittomille siirtolaisille kuljetuksia esimerkiksi jumalanpalveluksiin tai raamattupiireihin. Myös esimerkiksi kirkkojen järjestämät kuljetukset vaikkapa lääkäriin, asianajajille tai kouluihin olisivat sakolla rankaistavia.
Floridan osavaltiossa asuu arviolta 700 000 paperitonta siirtolaista, joten lain vaikutukset voisivat olla laajat. Erityisen huolissaan ovat latinotaustaisten ihmisten seurakunnat, koska suuri osa siirtolaisista on tullut Floridaan juuri Keski-Amerikan maista. Jotkin kirkot ovat ilmoittaneet jatkavansa työtään myös paperittomien siirtolaisten parissa, vaikka laki tulisikin voimaan.
Lue ohjeet kommentoinnille