Rony Smolar – Israel-uutisviikko 30.1.2023

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.

7882-israel_uutisviikko_keskikoko

Kulunut uutisviikko osoitti jälleen, miten vaikeissa merkeissä Israelin uuden hallituksen työskentely on lähtenyt liikkeelle. Siitä on seurannut, että pääministeri Benjamin Netanjahulla on edelleen vaikeuksia vakuuttaa israelilaisia edessä olevien hallintouudistusten tuomista hyödyistä. Se on samalla saanut jopa oikeistohallitusta viimeisimmissä vaaleissa äänestäneet katumapäälle. Perussyy löytyy hallituksen koostumuksesta, missä yhteisenä tekijänä on liberaalia juutalaisuutta sekä vapaita länsimaisia arvoja vastustava radikaalikansallismielinen ja ääriuskonnollinen oikeisto, joilta on tähän mennessä löytynyt vain vähäistä sovittelunhalua.

Siksi lähes puolet tuoreeseen mielipidetiedusteluun vastanneista sanoo vastustavansa hallituksen esittämiä uudistuksia ja vain kolmasosa kannattaa niitä. Hallitus saa kyllä syyttää tästä itseään, sillä uudistuksia on esitelty lähes raakileina, eikä ihme, että ne on torjuttu niin vastalausein kuin mielenosoituksissa.

Suurin huoli on demokratian rapistumisessa, mistä on jo merkkejä. Samalla se on johtamassa luottamuspulaan Netanjahun hallintoa kohtaan, mikä on näkynyt ja kuulunut ei vain Israelin rajojen sisällä vaan myös ulkomailla. Mm Israelin kansainvälisesti kehuttuihin kasvuhakuisiin start-up yrityksiin nojaava korkean teknologian monet yritykset ovat avoimesti nousseet kapinaan hallitusta vastaan julistamalla, ettei hi-techiä eli korkeata teknologiaa olisi ilman demokratiaa. Sen lisäksi kuului uhkauksia, että ala saattaisi hakeutua Israelista muualle. Israelin innovatiivinen teknologia-ala on tähän saakka onnistunut houkuttelemaan pääomia ja sijoituksia ulkomailta, mikä lisäksi Israelin kasvava talous on kansainvälisille luottolaitoksille näyttäytynyt hyvältä ja luotettavalta kohteelta. Mutta Israelin keskuspankin pääjohtaja sekä monet ekonomistit ovat varoittaneet maan luottokelpoisuuden voivan jatkossa vaarantua. Kaksi suurta hi-techyritystä on jo päättänyt jättää Israelin ja muutama muu on lykännyt sijoitusaikeitaan Israelissa.

Kuohunta on eri aloilla edelleen jatkunut Israelissa, ja mm joukko oikeuden tuomareita on esittänyt vastalauseensa aiottuihin muutoksiin. Niin ovat tehneet myös taiteen, tieteen ja tutkimuksen sekä korkeakoulujen edustajat. Jopa Israelin ulkomailla olevia diplomaatteja on liittynyt tyytymättömien joukkoon, minkä lisäksi myös monet tunnetut nobelistit maailmalla ovat ilmaisseet huolensa oikeusvaltion vaarantumisesta Israelissa. Netanjahu on kuitenkin toistaiseksi torjunut kaikki esitetyt huolen ilmaisut.

Hallituksella on kuitenkin vaikeat ajat edessään varsinkin, kun maa on tarkkailun alla vähän joka suunnalta. Suurimman huolen se aiheuttaa liittolaiselle Yhdysvalloille, jolla on myös omat etunsa valvottavana ennestään epävakaassa Lähi-idässä. Siksi Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n päällikön Bill Burnsin kerrottiin vastikään vierailleen salaa Israelissa sekä palestiinalaisalueilla.

Kaiken lisäksi Israelin turvallisuudesta vastaaville avainpaikoille nimetyt radikaalioikeiston kaksi ministeriä ovat viime päivinä omalta osaltaan hämmentäneet tilannetta niin, että Netanjahun oli pikaisesti ja salaa lennettävä ensimmäiselle ulkomaanmatkalleen tapaamaan naapurimaan Jordanian kuningasta Abdullahia. Tapaaminen oli poikkeuksellinen, sillä Netanjahu oli vuosia laiminlyönyt kuninkaan, kun hänen huomionsa oli ollut muualla alueen arabimaissa, kuten Persianlahdella.

Pikaisesti sovittua tapaamista avitti muslimimaailman lähestyvä pyhäkausi eli Ramadan-kuukausi, minkä Israelissa on pelätty aiheuttavan levottomuuksia Jerusalemin syttymisherkällä Temppelinvuorella sekä Jordanjoen länsirannalla. Sen lisäksi maaliskuun lopulla alkavan Ramadanin kanssa samoihin aikoihin vietettävä juutalaisten pääsiäinen Pesach tuo maahan perinteisesti suuren matkailijavirran, minkä ei haluta häiriintyvän.

Jordanialla on keskeinen asema Temppelinvuorella, sillä se vastaa tätä pyhää paikkaa valvovasta uskonnollisesta Waqf-neuvostosta.

Muutaman tunnin vakavaksi kuvatun keskustelun aikana Netanjahun kerrottiin vakuuttaneen isännälleen Israelin edelleenkin kunnioittavan paikan islamille keskeistä pyhyyttä eikä sallisi juutalaisten siellä rukoilla. Juutalaisilla ja muilla on tietyin järjestelyin kuitenkin oikeus vierailla siellä.

Mutta Israelin ja palestiinalaisten välisestä yleistilanteesta johtuen tuo alue voi pienimmästäkin sytykkeestä muuttua maailmalla uutisotsikoita aiheuttavaksi taistelutantereeksi.

Netanjahun palattua pikaiselta Jordanian matkaltaan hallituksen sisäisestä turvallisuudesta vastaava poliisiministeri, äärioikeiston Itamar Ben-Gvir julisti uhmakkaasti pitävän oikeutenaan vierailla Temppelinvuorella. Näin hän oli pian ministeriksi tultuaan tehnyt ja vain aamuvarhainen vierailuajankohta esti tuolloin tilanteen kärjistymisen.

Ben-Gvirin valtionvarainministerinä toimiva aatetoveri sekä Jordanjoen länsirannan juutalaisia siirtokuntia koskevista siviiliasioista vastaava ministeri Bezalel Smotrich on vuorostaan hämmentänyt puolustusministeriön sisäistä toimivallan jakoa liittyen Länsirantaan. Myös tähän oli Netanjahun puututtava, kun ilman komentajataustaa oleva Smotrich oli riitaantunut puolustusministerin kanssa. Pääministerin väliintulo korjasi ainakin tilapäisesti henkilösuhteet keskeisessä ministeriössä, jonka pääasiallisena tehtävänä on maan puolustaminen sekä uhkien torjuminen.

Vuorokauden ympäri operoivat armeijan erikoisjoukot ovatkin viime kuukausina etsineet terroritekoja valmistelevia palestiinalaisia erityisesti Jeninin kaupungin alueelta ja siksi yhteenotot ovat siellä välillä olleet verisiä, kuten viime torstaina, jolloin yhdeksän palestiinalaista sai surmansa ja useita kymmeniä haavoittui.

Tähän asti nuo edellä kertomani tapahtumat kuuluvat suhteellisen tavanmukaiseen Israelin uutisviikkoon, mutta nuo Jeninin tapahtumat olivat kuitenkin rajuimmat vuosiin ja siksi palestiinalaishallinto päätti välittömästi katkaista turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa, mikä oli perua 1990-luvulla solmitusta rauhaan tähdänneestä nk. Oslon puitesopimuksesta.

Tuota Jeninin yhteenottoa seurasi pian Gazasta kohti Israelia ammutut raketit, kun aluetta hallitsevan Hamas-liikkeen johtaja oli vannonut Israelin maksavan kalliisti ”verilöylyn”. Israelin kosto rakettitulelle tuli välittömästi, kun ilmavoimat pommitti Gazassa asevarastoja sekä maanalaisia tunneleita.

Tästä käynnistyi vihollisuuksien kierre, kun 21-vuotias palestiinalaismies seuraavana päivänä eli perjantai-iltana ampui Jerusalemissa sapattijumalanpalveluksesta poistuvia surmaten seitsemän juutalaista. Isku, joka tapahtui holokaustin uhrien kansainvälisenä muistopäivänä, oli vuosiin pahimpia Jerusalemissa. Tapahtumapaikalle kiirehtinyt vakavailmeinen Netanjahu kuunteli turvallisuusviranomaisten tilannearviota ja päätti kutsua turvallisuuskabinetin hätäkokoukseen. Vastatoimista päätettiin hallituksen eilisessä viikkoistunnossa ja niitä olivat ainakin perjantai-illan terrori-iskun tehneen kodin sulkeminen ja myöhempi tuhoaminen Jerusalemin itäosassa, Länsirannan juutalaisten siirtokuntien vahvistaminen sekä joukkojen lisääminen palestiinalaisalueilla, myös itäisessä Jerusalemissa.

Lisätoimet voivat olla mahdollisia, sillä lauantaina aamupäivällä ehti Jerusalemissa tapahtua uusi terrori-isku, kun 13-vuotiaan palestiinalaisnuoren ampumat luodit haavoittivat vakavasti israelilaista isää ja tämän aikuista poikaa. Israelissa tätä pidettiin hyvin vakavana kehityssuuntana, kun näin nuori rohkeni ampumalla haastamaan israelilaisten turvallisuutta.

Terrori-iskujen seurauksena Länsirannan palestiinalaisalueilta levisi Gazaa myöten avoin ilonpito väkijoukkojen juhliessa israelilaisten surmia. Ilmoille ammuttiin raketteja, kaduilla tanssittiin ja lapsille jaettiin makeisia. Tuo ei tiedä jatkossa kovinkaan hyvää, sillä kansallismielisten aatteiden tukema Netanjahun hallitus saattaa hyvinkin päätyä Länsirannalla uusiin alueliitoksiin tai uusien siirtokuntien rakentamiseen. Eivätkä viime päivien tapahtumat juurikaan jättäneet sijaa rauhan rakentamiselle Israelin ja palestiinalaisten välille. Mikään palestiinalaisjärjestöistä ei kuitenkaan Israelin vastatoimien pelossa ole ottanut iskuja vastuulleen.

Kansainvälinen tuomio iskuille oli poikkeuksellinen laaja, kun myös monet muslimimaat ilmaisivat järkytyksensä. Poikkeuksellista oli myös se, että tuomionsa ilmaissut Suomen ulkoministeriö kutsui iskuja tällä kertaa terrorismiksi.

Sekavan sisäpoliittisen tilanteen lisäksi Netanjahun hallitus on nyt saanut murheekseen myös maan heikentyneen turvallisuustilanteen, mikä voi horjuttaa myös Lähi-idän aluetta laajemminkin. Sen varalta Israel ja Yhdysvallat pitivät viime viikolla poikkeuksellisen suuret yhteiset sotaharjoitukset, joihin osallistuivat kummankin maan maa-, meri- ja ilmavoimat. Varsinkin amerikkalaiset jättimäiset B-52-pommikoneet jyrisivät Välimeren itäosan taivaalla yhdessä israelilaisten hävittäjien kanssa, mitä pidettiin viestinä Iranille, joka etsii Israelin rajojen tuntumasta joukoilleen jalansijaa.

Tilanteen toivotaan lähipäivinä kuitenkin rauhoittuvan, kun Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken saapuu Israeliin ja palestiinalaisalueelle tapaamaan osapuolia. Lähi-idän matkallaan hän vierailee myös Egyptissä, jolla on Israelin ja palestiinalaisten välisten jännitteiden purkajana ollut keskeinen asema.

Tähän mennessä on näyttänyt siltä, ettei tammikuun alussa tehtävänsä aloittanut hallitus juurikaan ole päässyt käsiksi hallitusohjelmansa toteuttamiseen, kun Netanjahu on lähes päivittäin joutunut sammuttamaan ympärillään syttyneitä poliittisia paloja ja nyt näyttää myös terrorismin uusi aalto koettelevan hallitusta.

Israelin poliittinen tilanne ehti viime viikon alussa näyttää jonkin verran rauhoittuneen ja asettuneen uomiinsa, vaikkei se vielä poistanut yhteiskunnassa koettua alati syvenevää kahtiajakoa. Mutta kuten Israelissa usein on koettu, niin muutos maan turvallisuustilanteessa syrjäyttää nopeasti kaiken muun.

Ja lopuksi: Tapahtumarikkaalla ja tunteiden täyttämällä viikolla muistettiin myös juutalaisten kansanmurhan eli holokaustin uhreja natsi-Saksan käsissä. Tuona päivänä kerrottiin 156.000 holokaustista selvinneen elävän Israelissa mutta heidän korkean ikänsä vuoksi määrä vähenee jyrkästi ja mm viime vuonna heistä 15.000 kuoli.

Muistopäivän merkeissä presidentti Isaac Herzog matkusti Brysseliin osallistuakseen EU:n parlamentissa järjestettyyn muistotilaisuuteen, missä hän piti puheensa hepreaksi. Hän keskusteli myös komission puheenjohtajan Ursula von De Layenin kanssa mm Israelin ja EU:n suhteista mutta myös Euroopassa leviävästä juutalaisvastaisuudesta. Matkallaan Herzog vieraili myös Naton päämajassa, missä pääsihteeri Jens Stoltenberg otti hänet vastaan ja missä hän ensimmäisenä Israelin presidenttinä puhui Naton jäsenmaiden muodostaman neuvoston edessä.

Vuotuista muistopäivää vietettiin sodasta huolimatta myös Ukrainassa, missä presidentti Vlodomyr Zelenskyi hiljentyi pääkaupungin Kiovan lähellä Babin Jarin rotkossa sijaitsevalla muistomerkillä. Siellä saksalaisjoukot ja niiden apuna olleet ukrainalaiset syyskuussa kahden päivän aikana vuonna 1941 tappoivat 33.000 juutalaista.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

RONY SMOLAR