Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 17.12.2022
Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.
Iran ilmoittaa teloittaneensa toisen viimeaikaisista mielenosoituksista tuomitun
(Lähde: CBN News 12.12.2022 ja Rudaw News 13.12.2022)
Iran ilmoitti maanantaina teloittaneensa toisen ihmisen, joka oli pidätetty ja tuomittu viimeaikaisiin mielenosoituksiin liittyen.
Tuomitun Majidreza Rahnavardin teloitus pantiin toimeen julkisesti hirttämällä rakennusnosturiin.
Jo kuukausia jatkuneet protestit alkoivat, kun nuori nainen kuoli Iranin siveyspoliisin käsissä. Siveyspoliisi oli pidättänyt hänet, koska hänen hiukset ja kaulan peittävä hijabinsa oli solmittu väärin. Protestit ovat laajentuneet vastustamaan yleisesti koko Iranin islamilaisten uskonoppineiden dominoimaa hallintoa.
Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Iranin mielenosoituksissa on vangittu jopa yli 18 000 ihmistä. Ainakin 488:n väitetään tuomitun kuolemaan suljetuin ovin pidetyissä oikeudenkäynneissä.
Seuraavaksi mestausjonossa olevien nuorten äidit ovat vedonneet videoviestissä, jotta tuomitut armahdettaisiin.
Euroopan kiinalaisseurakunnat kohtaavat vaikeuksia, mutta katsovat tulevaan
(Lähde: Christianity Today 9.12.2022)
Euroopassa on arviolta kolme miljoonaa kiinalaista tai kiinalaistaustaista siirtolaista. Silti seurakuntia tai toimintapiirejä on vain 350 ja kokopäiväisiä kiinalaissaarnaajia vain noin 200.
Kiinalaisseurakunnat ovat muuttoliikkeen seurauksena kasvussa, mutta nekin kohtaavat omia vaikeuksiaan. Esimerkiksi kaupallinen suhde seurakuntaelämään ja kristillisen uskon välittäminen seuraavalle sukupolvelle tuottavat haasteita.
Kiinalaissiirtolaisten seurakunnat toimivat tyypillisesti myös siirtolaisten sosiaalisena verkostona, mikä mahdollistaa myös uusien ulkokiinalaisten tavoittamisen seurakuntiin. Toisaalta haasteita tuo monien kiinalaisseurakuntien keskittyminen tietyn kiinalaisen alueen tai kaupungin seurakunnaksi.
Monissa seurakunnissa onkin tarkoituksellisesti pyritty panostamaan nuorisotyöhön ja raivaamaan kotiseutukeskeisyyttä esimerkiksi valikoimalla seurakuntien vanhimmistoihin kiinalaisia, jotka ovat lähtöisin eri puolilta maata.
Lehdistönvapaus Lähi-idässä heikkenee
(Lähde: Al-Monitor 12.12.2022)
Valtaosassa Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maita lehdistönvapaus on heikentynyt vuoden 2022 aikana, kertoo Toimittajat ilman rajoja, joka julkaisi vastikään vuosittaisen lehdistönvapauden tilaa kuvaavan raporttinsa.
Erityisen paljon tippui Libanonin, Palestiinalaisalueiden ja Tunisian tiedotusvälineiden vapaus. Kaikissa näissä sijoitus lehdistönvapautta mittaavassa 180 maan listauksessa putosi yli 20 sijaa.
Lähi-idän maista paras sijoitus oli Israelilla, joka piti paikkansa sijalla 86. Jordania, Turkki ja Syyria paransivat sijoitustaan, mutta lehdistönvapaustilanne Turkissa ja Syyriassa luokitellaan silti ”erittäin huonoksi”.
Parhaiten listauksessa menestyivät tänä vuonna Norja, Tanska ja Ruotsi, heikoiten muun muassa Iran ja Pohjois-Korea.
Israel estää Gazan kristittyjä viettämästä joulua Betlehemissä
(Lähde: Al Monitor 14.12.2022)
Israel kieltäytyi myöntämästä 200:lle Gazan kristitylle lupaa tulla Länsirannalle ja viettää joulua Betlehemissä ja Jerusalemissa.
Gazan kreikkalais-ortodoksinen kirkko oli lähettänyt Gazan palestiinalaiselle viranomaiselle 800 nimeä sisältävän luettelon, jossa pyydettiin pääsyä Länsirannalle viettämään joulua. Israel kuitenkin kieltäytyi myöntämästä maahantulolupaa 200:lle heistä turvallisuussyihin vedoten.
Gazan aluetta hallitseva Hamas-liike tuomitsi 8. joulukuuta antamassaan lausunnossa Israelin päätöksen estää Gazan kristittyjä menemästä Jerusalemin ja Betlehemin kaupunkien pyhiin paikkoihin osallistumaan joulujuhliin.
Kymmenettuhannet kristityt kaikkialta maailmasta saapuvat Itä-Jerusalemiin ja muille palestiinalaisalueille osallistuakseen juhlallisuuksiin kristittyjen pyhimmillä uskonnollisilla paikoilla.
Gazassa asuu noin 1 500 kristittyä, joista suurin osa on kreikkalais-ortodokseja, ja baptisteja on noin 20. Loput noudattavat latinalaisen patriarkaatin uskontoa. Huolimatta kristittyjen pienestä määrästä Gazassa Israel kohtelee heitä kuten piiritetyn erillisalueen muuta väestöä ja asettaa heille monia rajoituksia.
Japani korottaa veroja lisätäkseen puolustusbudjettia
(Lähde: Hindustan Times 14.12.2022)
Japanin hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen johtavat virkamiehet sopivat veron korottamisesta puolustusbudjetin rahoittamiseksi. Suunnitelma korottaa veroa ei kuitenkaan saavuttanut yksimielisyyttä lainsäätäjien kanssa, jotka suhtautuvat varovaisesti poliittisesti epäsuosittuihin veronkorotuksiin.
Hallitusblokin on määrä päättää vuotuisista verolakien tarkistuksista ensi huhtikuussa alkavaa verovuotta varten sekä puolustusbudjetin rahoituskysymyksestä.
Suunnitelmissa on puolustusmenojen kaksinkertaistaminen kahteen prosenttiin Japanin bruttokansantuotteesta (BKT) viidessä vuodessa, jotta Japani voisi varustautua kasvavaa uhkaa Kiinan, Pohjois-Korean ja Venäjän taholta.
Japanin hallituksella on kuitenkin teollisuusmaiden raskain julkinen velkataakka, ja se kamppailee saadakseen kokoon rahoituslähteitä, jotta se voisi varata yli 300 miljardin euron suuruiset puolustusmenot seuraavien viiden vuoden aikana.
Pääministeri Fumio Kishida on luvannut harkita veronkorotuksia vaiheittain vuodesta 2024 alkaen.
Kaldealaiskatolisia kehotetaan kolmen päivän paastoon rauhan puolesta ennen joulua
(Lähde: Vatican News 14.12.2022)
Irakin ja Syyrian alueelta peräisin olevan kaldelaiskatolisen kirkon johtaja, patriarkka Raphael Sako on kehottanut kaikkia kaldealaiskatolisia ylimääräiseen kolmen päivän paastoon 21.-23.12. rauhan puolesta. Patriarkka sanoo paaston auttavan ”vahvistamaan inhimillisiä ja hengellisiä arvojamme.”
Patriarkka Raphael Sako on ollut kovin huolissaan Lähi-idän kristittyjen joukkopaosta alueella. Hän on puhunut aktiivisesti sen puolesta, ettei alueen vanhojen kirkkojen ja kristillisen yhteisöjen annettaisi kuolla.
Kaldealaiskatoliset ovat yksi maailman vanhimmista kristillisistä yhteisöistä. Heitä on vainon ja väkivallan vuoksi muuttanut paljon länsimaihin pakolaisiksi. Patriarkaatin päämaja sijaitsee edelleen Bagdadissa. Irakin kristittyjen määrä on kahdessakymmenessä vuodessa laskenut miljoonasta alle 100 000.
Lue ohjeet kommentoinnille