Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 10.12.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Timo Keskitalo toimittaa kansainväliset uutispoiminnat, jotka kuullaan Radio Patmoksessa lauantaina ja sunnuntaina klo 8-18:00 välillä tasatunnein.

Maailman on aika tietää, että Intia on demokratian äiti, julistaa pääministeri Modi

(Lähde: Hindustan Times 7.12.2022)

Pääministeri Narendra Modi puhui keskiviikkona ennen Intian parlamentin talvi-istuntokauden alkua. Pääministeri Modi viittasi siihen, että on Intian vuoro toimia G20-maiden kokouksen puheenjohtajana. Hän sanoi, että Intian osallistuminen maailmannäyttämöllä on lisääntymässä. ”Tällaisena aikana G20-puheenjohtajuus on suuri tilaisuus maalle. Tämä G20-huippukokous ei ole vain diplomaattinen tapahtuma, vaan tilaisuus esitellä Intian vahvuuksia maailmalle kokonaisvaltaisesti”, hän sanoi.

Pääministeri sanoi, että G20-huippukokous tarjoaa maailmalle tilaisuuden tutustua Intiaan, joka on ”demokratian äiti”.

Aiemmin tällä viikolla puhuessaan hindunationalistisen puolueensa valtakunnallisessa toimitsijakokouksessa pääministeri kehotti puoluetovereitaan varmistamaan, että G20-maiden foorumia käytetään Intian kulttuurin, monimuotoisuuden ja intialaisuuden esittelyyn ja että laaditaan innovatiivisia ohjelmia, joiden avulla ihmiset voivat osallistua huippukokoukseen liittyviin tapahtumiin.

Ukraina syyttää Venäjää Vatikaanin verkkosivujen hakkeroinnista

(Lähde: UCA News 3.12.2022 ja Catholic Newsagency 30.11.2022)

Ukrainan suurlähettiläs Vatikaanissa on syyttänyt ”venäläisiä terroristeja” Vatikaanin pääsivuston verkkohyökkäyksen suunnittelusta.

Aikaisemmin päivällä havaittiin, että suurin osa Vatikaanin tärkeimpään nettiportaaliin linkitetyistä sivuista oli poissa käytöstä. Kukaan Vatikaanissa ei kuitenkaan maininnut nimenomaisesti verkkohyökkäyksen mahdollisuutta.

Välikohtaus sattui kaksi päivää sen jälkeen, kun paavi Franciscus väitti saaneensa ”paljon tietoa Ukrainaan tunkeutuvien joukkojen julmuudesta” ja kuvaili Ukrainaa ”marttyyrikansaksi”. ”Yleensä julmimpia ovat ehkä ne, jotka ovat Venäjältä, mutta eivät ole venäläistä perinnettä, kuten tšetšeenit, burjatit ja niin edelleen”, häntä siteerattiin. Lausunto herätti voimakkaita vastalauseita Venäjän viranomaisissa.

Tekijä ja väitetyn hakkerin tai hakkerien motiivit tässä tapauksessa ovat edelleen epäselvät, vaikka on olemassa ennakkotapauksia siitä, että hakkeriryhmät ovat ottaneet Vatikaanin kohteekseen paavi Franciscuksen julkisten lausuntojen vuoksi. Esimerkiksi vuonna 2015 turkkilainen hakkeri otti kunnian Vatikaanin verkkosivuston hakkeroinnista, koska paavi Franciscus viittasi saarnassaan turkkilaisten vuonna 1915 tekemiin armenialaisten joukkomurhiin ”kansanmurhana”.

Euroopan parlamentti asettaa näytteille jouluseimen ensimmäistä kertaa historiassa

(Lähde: Catholic News Agency 5.12.2022)

Euroopan parlamentin päämaja Brysselissä on sallinut tänä vuonna ensi kerran jouluseimen pystyttämisen omiin tiloihinsa. Aikaisemmin viranomaiset ovat torjuneet seimen pitäen sitä ”mahdollisesti loukkaavana”. Jouluseimen esillepanosta on kiittäminen espanjalaista EU-parlamentaarikkoa Isabel Benjumeaa. Hän oli jo vuonna 2019 lahjoittanut EU-parlamentin päämajalle jouluseimen, jota ei kuitenkaan pantu esille, koska sitä pidettiin ”mahdollisesti loukkaavana” uskonnottomia kohtaan. Esillä oleva jouluseimi on valmistettu Etelä-Espanjassa Murciassa.

EU-parlamentaarikko Benjumean mukaan asiasta tuli sitten hänelle tärkeä, koska hänen mukaansa Eurooppa ei voi unohtaa kristillisiä juuriaan. Samasta asiasta ovat aikaisemmin kantaneet huolta myös eurooppalaiset kirkonjohtajat ja paavit.

Jouluseimi saatiin näytille tänä vuonna parlamentin maltalaisen puhemiehen Roberta Metsolan tuella. Tulevaisuudessa jouluseimen kohtalosta päätetään vuosittain erikseen.

Paavi Franciscus vertaa Ukrainan kärsimyksiä toisen maailmansodan aikaan

(Lähde: The Jerusalem Post 7.12.2022)

Paavi Franciscus on jälleen koventanut kieltään tuomitessaan Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Jo aiemmin hän on toistuvasti vedonnut rauhan puolesta ja tuominnut väkivallan. Hän on kuitenkin myös todennut, ettei pidä Venäjän nykyisen johdon taipumista neuvotteluihin erityisen todennäköisenä. Paavi on myös tarjonnut Vatikaanin apua rauhanvälitykseen.

Nyt paavi on puheessaan verrannut Ukrainan sotaa toisen maailmansodan aikaan, jolloin natsien hyökkäys Ukrainaan tappoi pari miljoonaa ihmistä.

Paavi Franciscuksen mukaan ”kenties julmimpia ovat ne, jotka ovat Venäjältä, mutta eivät venäläistä perintöä, kuten tshetsheenit, burjatit ja niin edelleen. Kuitenkin se, joka hyökkää, on Venäjän valtio.” Monien Ukrainan pahimmista raakuuksista uskotaan olevan tshetsheenipalkkasotilaiden tekemiä.

Venäjän ulkoministeri tuomitsi paavin kommentit ja nimitti niitä ”epäkristillisiksi” ja käsittämättömiksi.

Mitä Iranin päätös siveyspoliisin lopettamisesta tarkoittaa?

(Lähde: Al-Jazeera 4.12.2022)

Iranin oikeuskansleri ilmoitti kolme kuukautta jatkuneiden mielenosoitusten jälkeen, että muun muassa maan julkista käyttäytymistä ja pukeutumista valvovan siveyspoliisin toimita keskeytetään.

Iranissa mielenosoitukset alkoivat, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli siveyspoliisin pahoinpitelyyn, koska hänen hijabinsa eli hiukset ja kaulan peittävä huivinsa oli väärin sidottu. Kuukausia jatkuneissa mielenosoituksissa on vaadittu naisten aseman parantamista, pakollisen hijabin käytön lopettamista ja muutenkin vastustettu maan islamilaista hallintoa.

Oikeuskanslerin ilmoitusta yli 15-vuotta maassa toimineen siveyspoliisin lopettamista eivät kuitenkaan ole vahvistaneet Iranin poliisiviranomaiset. Myöskään hijabin käyttöä vaativan lainsäädännön muuttamista ei ole vahvistanut kukaan maan hallinnosta. Tällä hetkellä mielenosoituksissa naiset ovat liikkuneet huiveitta päin, mutta on epäselvää, kuinka kauan maan hallinto aikoo sietää tätä.

Osa epäilee, että hallinto ei tahdo toimeenpanna mitään muutoksia, vaan myönnytykset ovat vain näennäisiä.

Egyptiläisiä ärsyttää salafisti-islamistinen fatwa, joka kieltää jalkapallon MM-kisojen katsomisen

(Lähde: Al-Monitor 3.12.2022)

Melko tunnettu ja islamistisena puoluejohtajana toiminut egyptiläinen islamilainen uskonoppinut, sheikki Yunis Mahyun on antanut fatwan eli uskonopillisen lausunnon, jonka mukaan jalkapallon MM-kisojen katsominen on ”joutavaa ajanhukkaa, johon hukatuista tunneista muslimit pannaan vastaamaan tuomionpäivänä”. Samalla hän tuomitsi jalkapalloilijoiden idolisoinnin.

Mahyun on salafistimuslimi. Salafistit pyrkivät noudattamaan ensimmäisten islamilaisten sukupolvien ja profeetta Muhammedin ajan tapoja mahdollisimman tarkasti.

Facebook-videolla julkaistu fatwa on herättänyt ristiriitaisia reaktioita. Monet ovat ärsyyntyneet sheikin uskonnollisesta mielipiteestä, koska jalkapallo on Egyptissä hyvin suosittua. Egyptin virallinen fatwoja antava taho Dar al-Ifta linjasi vastauksena sheikin fatwasta aiheutuneeseen kohuun, että jalkapallon katsominen on muslimille luvallista.

Muut salafistista islamin suuntausta kannattaneet oppineet ovat kuitenkin kritisoineet kilpaurheilua ja sen aiheuttamaa riehaantumista.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (0)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *