Patmos-blogi

Miksi en kannata Black Lives Matter -liikettä?

Pasi Turunen Pasi Turunen (TM) on raamatunopettaja, toimittaja ja Patmos Lähetyssäätiön toiminnanjohtaja.
Julkaistu:

“Sanat ‘Black Lives Matter’ ovat ehdottomasti totta ja erittäin merkittäviä. Mustia, valkoisia, latinoja, aasialaisia yhdistää se, että meidät kaikki on luotu Jumalan kuvaksi (1 Moos. 1:27). Jumalan edessä yksikään ihonväri ei ole enemmän tai vähemmän toista tärkeämpi ja jokainen elämä on kallisarvoinen Hänen silmissään. Jeesus Kristus kuoli ristillä kaikkiin etnisiin ryhmiin kuuluvien ihmisten puolesta.” Franklin Grahamin Facebook -päivityksen (26.6.2020) sanat ovat varteenotettavan tärkeät ja todet.

Yhtä varteenotettavasti Graham päivityksessään korosti sitä, että sinänsä kiistattoman tärkeitä sanoja kantava BLM -liike ei kuitenkaan liikkeenä tavoitteiltaan edusta kaikkia Yhdysvaltojen mustaihoisia:

”Vaikka sanat ’Black Lives Matter’ ovat totta, organisaatio nimeltä Black Lives Matter edistää monia vaarallisia käsityksiä. En usko useimpien edes kuulleen tai ymmärtävän mitä tämä organisaatio oikeasti edustaa, enkä missään tapauksessa usko tämän ryhmän edustavan enemmistöä afrikanamerikkalaisesta yhteisöstä.”

Graham viittasi BLM liikkeen New Yorkin osaston johtohahmoihin kuuluvan Hawk Newsomen esiintymiseen Fox uutisyhtiön haastattelussa (Fox 24.6.2020), jossa tämä uhkasi: ”Mikäli tämä maa ei anna meille, mitä me haluamme, silloin tulemme polttamaan koko tämän järjestelmän maan tasalle ja korvaamaan sen.” Newsome on toisissa yhteyksissä todennut, että muutoksen aikaansaamiseksi tarvitaan myös väkivaltaa.

”Tämä merkitsee väkivallan ja anarkian kannattamista,” Graham totesi huolissaan ja toivoi kuvernöörien, pormestarien ja muiden johtajien ryhtyvän toimenpiteisiin lain ja järjestyksen palauttamiseksi kaupunkien kaduille.

Grahamin muistutti myös kristityn ihmisoikeustaistelija pastori Martin Luther Kingin sanoista. King ajoi kristittynä asiaansa johdonmukaisen väkivallattomasti. BLM -liike on päämäriltään ja toimintatavoiltaan täysin erilainen. Tämä ei yllätä. Siinä missä King ammensi kristinuskosta ja Jeesuksen esimerkistä BLM liikkeen perustajien ja johtohahmojen ideologiset lähtökohdat ja esikuvat ovat täysin muualla.

BLM on väkivaltaa ihannoiva ääriliike

”Yksi Black Lives Matter -liikkeen perustajista nimeää poliisin tappamisesta tuomitun henkilön sankarikseen ja kansallinen BLM organisaatio saa taloudellista tukea vasemmistojärjestön kautta, jonka hallitukseen kuuluu terrorismista tuomittu henkilö,” kirjoitti Jerry Dunleavy Washington Examiner -lehden jutussa 25.6.2020.

Alicia Garza on yksi Black Lives Matter -liikkeen kansallisista organisaattoreista. Hän on toistuvasti todennut, että yksi hänen tärkeimpiä innoittajiaan on ollut poliisin tappamisesta tuomittu kotimainen terroristi Assata Shakur. Poliisi pysäytti pankkiryöstöstä ja muista rikoksista etsintäkuulutetun Shakurin tovereineen liikennevaloissa New Jerseyssä 1973. Shakur kumppaneineen avasi tulen surmaten poliisin ja haavoittaen toista. Shakur jäi myöhemmin kiinni ja tuomittiin elinkautiseen, mutta pääsi pakenemaan vankilasta 1984 Kuubaan.

Garza on muun muassa kirjassaan ja lehtijutuissaan ylistänyt Shakuria ja tämän suurta merkitystä mustien vapautusliikkeen poliittiselle päämäärille ja sanomalle.

Susan Rosenberg puolestaan on Black Lives Matter -liikkeelle lahjoitusvaroja kanavoivan vasemmistolaisen Thousand Currents -ryhmän johtokunnan jäsen. Thousand Current -ryhmän verkkosivuilla Rosenberg esiteltiin johtokunnan varapuheenjohtajana, kunnes verkkosivut äkkiä suljettiin.

Rosenberg on saanut vankeustuomion terrorismista ja hänen muun muassa epäiltiin auttaneen poliisin surmasta elinkautista tuomiota istuneen Shakurin pakenemaan vankilasta 1984. Shakur on edelleen etsintäkuulutettujen listan kärjessä ja hänestä on luvattu miljoonan dollarin palkkio.

Rosenberg oli jäsenenä M19 (May1 9th Communist Organization) -nimisessä militantissa äärivasemmistolaisessa järjestössä, joka työskenteli yhdessä Weather Underground terroristijärjestön ja muiden väkivaltaisten vasemmistoryhmien kanssa. M19 teki 20 kuukauden aikana vuosina1983-84 Yhdysvalloissa useita pommi-iskuja eri kohteisiin, kuten muun muassa Yhdysvaltojen kongressirakennukseen (The 1980s, a Far-Left, Female-Led Domestic Terrorism Group Bombed the U.S. Capitol; Smithsonian Magazine 6.1.2020)

Dunleavy kertoo, että Rosenbergin toimintaa oli seurattu vuodesta 1970 saakka ja hän sai 58 vuoden vankeustuomion jäätyään rysän päältä kiinni vuonna 1984 räjähteiden ja aseiden hallussapidosta. Häntä epäiltiin osallisuudesta uuden terroristisen pommi-iskun suunnittelusta. Kuudentoista vankeusvuoden jälkeen Bill Clinton armahti hänet tammikuussa 2001.

BLM on ideologisesti marxilainen liike

Myös BLM liikkeen perustajiin kuuluva Patrisse Cullors on korostanut BLM liikkeen toiminnan perustuvan vahvasti marxilaiseen ideologiaan. BLM liikkeen politiikkaa, päämääriä ja tulevaisuutta käsittelevässä Jared Ballin haastattelussa vuonna 2015 (A Short History of Black Lives Matter 23.7.2015) Cullors totesi:

”[M]eillä oikeasti on ideologinen viitekehys. Minä, samoin kuin aivan erityisesti Alicia [Garza] olemme harjaantuneita organisaattoreita. Olemme harjaantuneita marxilaisia. Olemme superhyvin perillä ideologisista teorioista.”

Viitaten James Simpsonin artikkeliin Juha Ahvio toteaa blogissaan Black Lives Matter -rasistinen väkivaltamellakointi (5.6.2020), että

”Patrisse Cullors on Eric Mannin kouluttama aktivisti. Mann toimi 1960-luvulla Students for Democratic Society -kommunistiorganisaatiossa ja otti osaa 1960-luvun lopulla vallankumoukselliseen ja terroristiseen suoraan toimintaan, saaden tällaisen perusteella kahden vuoden vankilatuomionkin.”

BLM liikkeen sota ydinperhettä vastaan

Muiden kumouksellisten tavoitteidensa ohella BLM -liike on sitoutunut transliikkeen päämäriin sekä miehen ja naisen muodostaman avioliiton varaan rakentuvan ydinperhemallin purkamiseen.

Liikkeen ”Mitä uskomme” sivulla todetaan muun muassa:

”Me sekoitamme länsimaisen oletuksen ydinperherakenteen vaatimuksesta, tukemalla toinen toistamme laajentuneina perheinä ja ‘kylinä’, jotka kollektiivisesti huolehtivat toinen toisestaan, erityisesti lapsistamme, siinä määrin kuin äidit, vanhemmat ja lapset kokevat sen hyvänä.”

Kuvaavaa on se, että vaikka sivulla puhutaan perheistä ja äideistä ja jopa vanhemmista, tekstissä ei kertaakaan mainita isiä tai heidän merkitystään.

Mitä yhteyttä on valolla ja pimeydellä?

Tulisi olla ilmeistä, että kristityllä ei voi olla mitään tekemistä Black Lives Matter -liikkeen kanssa. Sen tavoitteet ja toimintatavat eivät ole kristittyjen tavoitteita ja toimintatapoja.

Sosiaalisessa mediassa jotkut kristitytkin ovat erehtyneet liittämään profiilikuvaansa mustan BLM kehyksen. Tällainen on naivin tietämätöntä antautumista hyväksikäytettäväksi. Tulee mieleen, kuinka aikoinaan jotkut kristityt olivat valmiita pukemaan päälleen punaisen Che Guevara -paidan, jossa tämän marxilaisen terroristin ja massamurhaajan kasvot oli korvattu Jeesuksen kasvoilla. Jeesuskin oli muka köyhien ja sorrettujen radikaali ”vallankumouksellinen” vapauttaja.

Tässä olisi kenties ajankohtaista ja paikallaan muistaa apostoli Paavalin ohje:

”Älkää suostuko kantamaan vierasta iestä yhdessä niiden kanssa, jotka eivät usko. Mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valolla ja pimeydellä? Miten Kristus ja Beliar sopivat yhteen?” (2 Kor. 6:14-15).

Kristittyjen parissa ei ole sijaa rasismille. Rasismin torjumiseksi kristitty ei kuitenkaan tarvitse liikettä, jossa ihannoidaan anarkismia ja väkivaltaista kumouksellisuutta, ja jonka perustajien esikuvana ovat olleet terroristisessa toiminnassa mukana olleet henkilöt.  Tämä ei ole Jeesuksen tie.

Franklin Graham kirjoitti Facebook päivityksensä päätteeksi osuvasti siitä, mitä nyt oikeasti tarvitaan:

”Rukoilkaamme Kristuksen seuraajina Pyhän Hengen johtamaa liikettä, joka jakaantumisen ja vihankylvön sijaan tuo yhteyden ja anteeksiantamuksen. Tri Martin Luther King Jr. sanoi: ’Pimeys ei voi karkottaa pimeyttä. Vain valo voi karkottaa pimeän. Viha ei voi karkottaa vihaa. Vain rakkaus voi karkottaa vihan.’”

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (14)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Pate Pankavaarasta

    Mielenosoitusoikeus on arvokas asia. Nämä mitä meillä ns. mainstream media kutsuu rauhanomaisiksi protesteiksi ja mielenosoituksiksi eivät ole niitä. Mellakka, huliganismi ja vandalisointi ovat yhtä kaukana mielenosoituksesta kuin astronomia astrologiasta. Kun väki liikkuu astaloiden, polttopullojen ja aseiden kanssa nk. rauhanomaisessa protestissa missä tunnelmaa kiihdytetään transsiin haluaisin nähdä toimittelijan joka naama näkkärillä väittää sen olevan rauhanomainen. Kulttuuri kohteisiin kohdistuva vandalismi osoittaa kysymyksessä olevan snowflake roskaväen todellisen sivistyksen tason.

  2. Hannu

    Yhdysvalloissa taitaa niinsanotusti kuuluvan asiaan, johtuen kaksipuoluejärjestelmästä, että oppositio aina yrittää parhaansa mukaan laittaa kapuloita rattaisiin hallitsevan puolueen ajamiin asioihin. Sinällään siis ihan normaalia demokratian toimintaa. Niinhän republikaanit tekivät Obaman ollessa vallassa ja nyt demokraatit herra Trumpin ollessa vallassa.

  3. Seppo

    BLM ja feminismin ytimessä on se että jokainen saisi olla sellainen kun on niin kauan kun ei muilta vie sitä oikeutta.

    • Lauri

      Feminismin ytimessä on, ettei se kelpaa joksi Jumala on itsekukin luonut vaan pitää olla jotain muuta.

    • J K

      Näinhän nuo Sepon mainitsemat ideologiat antavat itsestään ymmärtää,mutta tarkoittavatko ne sitä myös ihan kirjaimellisesti ja ”suomennettuna”?

      Monet ihmiset kun ovat esimerkiksi feminismin näkökulmasta niin ”vääränlaisia”,että heidän eliminoimiseksi pitäisi uhrata mm. niinkin kallisarvoinen asia,kuin sanan ja uskonnonvapaus,joka on aivan perustavaa laatua oleva ihmisoikeus.

  4. Hannu

    Outoa on kuitenkin, että Franklin Graham ym. kannattavat jakaantumista ja vihankylvöä edistävää Trumpia. Jos kritiikki BLM-liikettäkin kohtaan on paikallaan, monin verroin enemmän se olisi paikallaan Trumpia ja hänen toimintaansa kohtaan.

    • IlkkaT.O.

      Väärin, Franklin Graham ei puolusta vääryyttä, kuten johtopäätöksenä subjektiivisesta näkemyksestäsi voisi päätellä. Totuus USA:n poliitikasta: nykymuodossaan lähteneestä jakaantumisesta kantaa täysin vastuun liberaali- ja vasemmistodemokraatit, polarisoimalla kaiken sen mitä Trump ja hallintonsa on sanonut ja tehnyt. Demokraatit eivät ole hävenneet käyttää USA:n historian suurinta ja törkeintä lokakampanjaa saadakseen Trumpin kaadetuksi. Globalistien Far Left-rahoituksella ja sekulaarinmedian vannoutuneella tuella. Niitä syitä on täällä blogi-kirjoittajien toimesta aikaisemmissa kirjoituksissa käyty objektiivisesti varmasti riittävästi läpi. BLM on voimakas taho yhdessä USA:n antifa-järjestön kanssa levittämään ”väkivallan” sanomaa, sen tuottamat vihan hedelmät puhuvat kiistattomasti vääryyden teon puolesta.
      Sikäli kuin oikeus saa toteutua asian suhteen, syytteeseen tulee asetetuksi monet näkyvimmät demokraatit ja em. järjestöjen todelliset vihapuhujat ja yllyttäjät.

  5. Lauri

    Hoover instituutin tutkija Ayaan Hirsi Alin haastattelun katsominen tässä yhteydessä on ehkä paikallaan. Somalialainen, islamin sortoa paennut Kenian, Etiopian ja Hollanin kautta Yhdysvaltoihin. Hänen mielestään Amerikka on mustille edelleen paras paikka maailmassa elää. Arvostelee (kovin sanoin) BLM-liikkeen toimintaa.

    YouTube: The Case against Revolution with Alyaan Hirsi Ali

  6. Pipe

    Nyt on pakko kommentoida. Olen elävä kristitty, yhteiskuntatieteiden maisteri, jos se ketään kiinnostaa. Eihän asia noin ole, miten kirjoittaja tässä esittää. Täytyy katsoa kokonaisuutta. Saanen hyvin paljon kyseenalaistaa, onko tämä artikkeli vain käännetty jostakin usalaisesta propaganda tekstistä? Anteeksi, mutta nuo henkilöön liittyvät pohdinnat kuulostavat salaliittoteorioita, jotka on tarkoitettu poliittiseksi aseeksi ja jotka kirjoitetaan hyvin taitavasti, jottane todella vetoavat usan kristittyihin konservatiiveihin ja joihin suomalaisena kristittynävoi helposti langeta,koska vieraisiin asioihin on helpompi suhtautua varauksella ja tunteella, ennemmin kuin tiedolla. Varsinkin täältä Suomesta käsin, kun emme oikeasti todella käsitä rasismia, blm-liikettä, sen vuosisatoja kestänyttä sortoa ja vainoa. Pohdin vakavasti motivaatiota lähteä kaivamaan, mielestä asian vierestä, asioita, jotka saavat liikkeen näyttämään todella pahalta, suorastaan petolliselta.

    • Mika

      No ”Pipe” on sitten hyvä ja perustelee, miltä osin ko. artikkelin väitteet eivät pidä paikkaansa tai ovat kuvailemaasi propagandaa.

      Kommentissasi et esittänyt yhtäkään itse substanssiin liittyvää faktaa etkä perusteluja omille väitteillesi. Ainoastaan yleistävästi tyrmäsit tekstin. Se ei ole argumentointia!

    • keijo

      Uusi Tie-lehti 24/20 kirjoitti :
      ”Miksi Trump esiintyi kirkon edessä Raamattu kädessään”
      Viikolla 23 Valkoisessa talossa pitämässään puheessa presidenti Donald Trump puolusti rauhanomaisia mielenilmauksia ja lupasi Floydille ja hänen omaisilleen oikeutta. Samalla hän ilmoitti turvautuvansa asevoimiin jos mielenilmauksia ei muuten saada hallintaan.
      Puheensa jälkeen presidentti käveli median saattelemana läheisen Pyhän Johanneksen episkopaalisen kirkon eteen Raamattu kädessään
      The Washington Postin tietojen mukaan kirkko oli joutunut mellakoitsijoiden vandalismin ja tuhopolton yrityksen kohteeksi edellisenä päivänä.
      Kirkon edessä presidentti julisti, että USA on hieno maa.
      Naispiispana Washingtonin episkopaalisen hiippakunnan liberaali Marianne Edgar Buddle tuomitsi Trumpin esiintymisen Washington Postissa.
      Esiintyessään raamattu kädessä kirkon edessä Trump vetosi suoraan Jumalan sanaan sanoessaan, että esivalta ei turhaan miekkaa kanna.
      Ja Hän on lain ja järjestyksen presidentti
      Pian kannanoton jälkeen CNN uutisoi, että peräti 200 evankelikaalijohtajaa oli julkaissut oman kannaottonsa Trumpin puolesta.
      Kun metsään katsoo, monesti puut häiritsevät metsän näkemistä ja vaikka olisikin metsäpalovaroitus, kannattaa silti puhaltaa yhteiseen hiileen. Siunausta kaikille.

      • Pipe

        Pahoittelut aiemmasta, hieman kapeasta viestistä, johon en jaksanut argumentoida. Peräänkuulutan lähdekritiikkiä, ja youtube-lähteet eivät ole hyviä. Osa usalaisista kristityistä uskoo ettämaa on litteä, ihan oikeasti.

        Olen pienen lapsen äiti ja välillä asioita asioita vetelee suurella pensselillä, eikä jaksa keskittyä pienempiin yksityiskohtiin, jotka voivat olla erittäin oleellisia asian laajemman kokonaisuuden ymmärtämisen kannalta.

        Jokatapauksessa, BLM-tyyppinen liikehdintä olisi jokatapauksessa saanut ja ottanut jalansijansa USAssa, olipa liikkeen nimi, tai perustajahahmo(t) keitä tahansa. Usassa politiikka ja aktivismi on paljon intensiivisempää kuin Suomessa, mielenosoituksista puhumattakaan. Väkivaltaa ei missään nimessä tule hyväksyä, edes vapautusliikkeen tiimoilta. Näen kuitenkin kasvavan paineen Trumpin johtaman hallinnon suuntaan, BLM liikkeen intensiivisyyttä ja eskaloitumista on vauhdittanut covid-kritiikki ja liikkeeseen ja sen ylilyönteihin latautuu asioita monelta tasolta. Poliisien harjoittama rasismi mustia kohtaan on tosiasia, selkeä vääryys ja epäkohta ja se, miten valtionjohto on ottanut asiaa käsittelyyn, on omiaan tällaisten liikkeiden nousuun. Sinänsä, asian ydin: Black lives matter, on erittäin oikea ja nappiin.

  7. IlkkaT.O.

    Pasi Turusen äärimmäisen aktuelli aihe ”Black Lives Matter”-liikkeen todellisesta olemuksesta ja luonteesta – josta Juha Ahvio jo toi perustavanlaatuisen kokonaisesityksen – tuo esille myös ”heijastuksen” siitä, kuinka sekulaarin median demoninen, sumuttava taajuus on uponnut myös osaan kristittyihin saaden heitä villiintymään asian suhteen, puhumattakaan ilmiön levinneisyydestä, esim. Helsingissä. Yhdysvalloissa BLM-liikkeen kulissien takaa on juurikin näkyvissä hillitön viha, luonteensa mukaan, konservatiiviskristillisen arvomaailman käsityksiä ja tervettä demokratiaa ja sen kannattajia vastaan – rasismikortilla pelaten. Tämä leviää maailmalla, loppuhuipennuksen odottaessa sitä, kun maailma tuomitsee Israelin hallinnon ja juutalaiset kauheimpina rasisteina. Hyvän kuvan asiasta kirjoittaa Gatestone Instituten toimittaja Judith Bergmanin raportti YK.n sisäisestä, institutionaalisesta rasismista Israelia vastaan (19. July 2020).

    Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald J. Trumpin voittaessa 2020 Presidentinvaalit jatkoa mellakoinnille ei tarvitse kauan odotella. Jo äskeisten väkivaltaisten BLM:n protestien mukana ”liikkui” monen äärijärjestön edustajia humanismin nimissä osallistuen kiistattomasti mellakointiin. Merkille pantavaa oli myös virkavallan, siis puolueettoman poiiisilaitoksen edustajien polvistuminen poliittisen korrektiuden alttarilla. Yhtä selvästi on nähtävissä liberaali- ja vasemmistodemokraatien hiljainen hyväksyntä – keinolla millä hyvänsä – BLM-liikkeelle. Barrack Hussein Obaman käytös ja sanat aiemminpresidentin asemassa sen myös todistivat vastaansanomattomasti.

  8. Tarkkailija

    Kiitos Pasi Turuselle viime viikkojen aikana jälleen otsikoihin nousseen BLM-liikkeen taustan valottamisesta. Erittäin tärkeä informatiivinen blogikirjoitus!

    Jos ja kun vähänkin viitsii hakea aiheesta lisää tietoa, niin melko pian selviää, että itse asiassa BLM-liikkeen olemuksen ytimessä näyttäytyykin selvästi vasemmistoradikalismin poliittinen agenda.(!)

    Blogistin kysymys herättääkin meitä ja aiheellisesti varoittaa: Mitä yhteyttä on valolla ja pimeydellä?

    ”Tulisi olla ilmeistä, että kristityllä ei voi olla mitään tekemistä Black Lives Matter -liikkeen kanssa. Sen tavoitteet ja toimintatavat eivät ole kristittyjen tavoitteita ja toimintatapoja.” (Tähän on helppo yhtyä.)

    Todettakoon vielä lopuksi, että BLM-liikkeen taustoista ilmenee myös mm. että Black Lives Matterin perustajat ovat alusta asti asettaneet LGBTQ-äänet keskustelujen keskipisteeseen. Liikkeen perustivat kolme mustaa naista, Alicia Garza, Patrisse Cullors ja Opal Tometi. Heistä kaksi identifioivat itsensä ns. ”queer”-ihmisiksi. Siksi ei liene mikään ihme, että BLM-liikkeellä on LGBTQ-ihmisten vankka tuki.