Rony Smolar – Israel-uutisviikko 2.9.2019
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Sodan synkät pilvet alkoivat viime viikolla jälleen kerääntyä Israelin taivaalle jännityksen lisäännyttyä niin pohjoisessa Libanonin rajalla kuin etelässä Gazan pitkään rauhattomana pysyneellä rannikkokaistalla.
Tilanne ehdittiin todeta niin vakavaksi, että Israel keskitti joukkoja pohjoiseen ja samalla niiden lomat peruutettiin. Lisäksi pommisuojat avattiin raja-alueen siviiliväestölle. Tuota on usein pidetty merkkinä vihollisuuksien alkamiselle, ja niin se eilen iltapäivällä osoittautui todeksi.
Nimittäin, iranilaismieliset Hizbollahin joukot avasivat panssaritorjuntakranaateilla tulen etelä-Libanonin puolelta rajan yli Israeliin, mihin Israel vastasi voimakkaalla tykistö- ja ilmatulella, mikä ainakin toistaiseksi on jäänyt Hizbollahilta vastaamatta.
Jännitys oli rajalla ehtinyt kasvaa sen jälkeen, kun Israel oli paljastanut Hizbollahin ja Iranin lisääntyneen yhteistyön. Israelin sotilastiedustelu oli joitakin päiviä aikaisemmin paljastanut Iranin ja Hizbollahin yhteisen asetehtaan, missä valmistetaan tarkkoja täsmäohjuksia. Israelin tiedustelu oli jopa kyennyt nimeämään siellä toimivat iranilaisasiantuntijat.
Tilanne Libanonin rajalla oli kiristynyt myös siksi, että Israelin tiliin oli pantu viime viikolla tapahtunut lennokki-isku Hizbollahin kohteeseen pääkaupungissa Beirutissa, minkä Hizbollah uhkasi kostaa.
Hizbollahin tiedetään toimivan aseistajansa ja liittolaisensa Iranin puolesta, mikä vain on lisännyt Israelin tarvetta vastatoimiin, kuten iskemällä tuohon asetehtaaseen. Israelin ei uskota odottavan täsmäohjusten valmistumista ja siksi ennaltaehkäisevää iskua on pidetty todennäköisenä. Ainakaan tähän aamuun mennessä tuota iskua ei ole ollut.
Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah on toistuvasti uhannut Israelia ohjusiskuilla ja viimeksi viikonloppuna hän haastoi pääministeri Benjamin Netanjahun julistamalla, että ”olemme valmiina kohtaamaan rajalla”.
Netanjahu oli vuorostaan varoittanut Hizbollahia seuraamuksista, joista myös Hizbollahin isäntävaltio Libanon kärsisi. Vihollisille osoittamassa viestissään tiukkailmeinen Netanjahu lausui Israelin televisiossa arabiankielellä ytimekkäät sanat: dir balak, mikä tarkoittaa ”pitäkää varanne”.
Eilisen kipakan yhteenoton jälkeen tilanne ei yön aikana ole ryöstäytynyt rajasodaksi. Sen torjumiseksi Libanonin viranomaiset ovat eilisestä lähtien olleet yhteydessä Yhdysvaltoihin ja Ranskaan, joiden toivotaan toimivan tilanteen hillitsemiseksi.
Tuossa jännittyneessä tilanteessa YK:n monikansalliset Unifil-rauhanturvajoukot, joihin myös Suomi etelä-Libanonissa osallistuu, yrittävät läsnäolollaan rajan tuntumassa toimia vihollisuuksien välisenä puskurina.
Yhdysvallat ja Israel ovat Hizbollahin poispitämiseksi rajan läheisyydestä vaatineet rauhanturvajoukoille laajempaa vastuuta, kun Israel viime talvena paljasti rajan alittaneita Hizbollahin hyökkäystunneleita, joita oli rauhanturvajoukkojen havaitsematta alueelle kaivettu.
Israel ja Hizbollah sotivat viimeksi vuonna 2006 ja silloin syntynyttä viimeisintä tulitaukoa Unifil-joukot Libanonin puolella nyt valvovat.
Myös Gazassa tilanne on säilynyt räjähdysherkkänä eikä Israel enää aikoisi sietää siviiliväestönsä häirintää, kuten viime viikolla tapahtui. Nimittäin, rajan läheisyydessä sijaitsevassa Sderotin kaupungissa oli kokoonnuttu suureen perhetapahtumaan, missä 4000 aikuista ja lasta iloisissa tunnelmissa vietti koulujen kesäloman päättymistä.
Kesken ohjelman Gazasta laukaistiin raketti, mikä käynnisti ilmahälytyksen ja ihmisten nähtiin dramaattisissa televisiokuvissa, lähes pakokauhun vallassa, hakeutuvan suojaan.
Pian Israelista lähti kiukkuinen viesti Gazaa hallinnoivalle iranilaismielisen Hamas-järjestön johdolle, ettei rakettihyökkäyksiä enää siedettäisi. Vastaiskujen kohteiksi tulisivat Hamasin johtokeskukset sekä aivan israelilaisasutuksen tuntumassa toimivat aseverstaat, joissa valmistetaan ohjuksia ja kranaatteja käytettäviksi Israelin siviilikohteisiin.
Tilanne on Gazan rajalla todella vakava ja sen on myös ymmärtänyt välittäjänä toimiva Egypti, joka juuri muutama päivä sitten painotti Hamasin johdolle, että Israel on tosissaan ja että seuraavaksi Israel aloittaisi laajan hyökkäyksen, ellei tilanne rajalla rauhoittuisi. Se olisi Hamasille kohtalokas vaihtoehto.
Kahden viikon kuluttua Israelissa pidettävien vaalien kynnyksellä israelilaisten keskuudessa on muodostunut yhteisymmärrys siitä, ettei järjestäytynyt yhteiskunta enää voisi vaarantaa omaa turvallisuuttaan, vaan että siihen tulee nyt tapahtua selvä muutos. Ja jos eivät Israelin viholliset sitä suostuisi ymmärtämään, niin ainakin israelilaiset itse tunnistavat maan sotilaallisen aseman maapallon merkittävänä asemahtina.
Monien muiden arkielämän kysymysten kanssa kamppailevien israelilaisten on kuultu nyt kyllästyneen maan itsenäistymisestä lähtien jatkuneisiin vihollisuuksiin, kun mikään muu valtio maapallolla ei ole tällaiseen tilanteeseen joutunut.
Turvallisuusasioita seuraavat israelilaiset kommentaattorit ovat viime päivinä todenneet, että jotain suurempaa on nyt tekeillä. Siihen viittaa keskinäisen vaalitaiston keskeyttänyt Netanjahun päätös informoida Israelin armeijan valmiudesta keskustalaista Sininen ja valkoinen-puolueen johtajaa ja entistä armeijan komentajaa Benny Gantzia.
Tuo on aikaisemmin toiminut merkkinä sodan tai laajan sotilasoperaation alkamiselle. Israelilaiset ovat jo pitkään olleet tyytymättömiä hallituksen saamattomuuteen erityisesti Gazan rajalla eivätkä maan pohjoisten taajamienkaan asukkaat kovin kauan voi rajoitetusti elää väestönsuojien läheisyydessä. Siksi mahdollisilla sotatoimilla näyttää olevan kansan tuki. Samalla siitä poliittisesti hyötyisi pitkään pääministerinä toiminut Netanjahu, joka tulevissa vaaleissa kuumeisesti hakee kansan uutta tukea.
Yleisesti on veikkailtu, ja myös itsekin olen tilannetta seuraavana pohtinut, että sota yhdistäisi keväästä lähtien jatkuneen pitkän vaalitaiston keskellä olevat israelilaiset, jotka ärsytettyinä etsivät ratkaisua vuosikymmeniä jatkuneeseen tilanteeseen.
Israelissa vallitsevaan hermostuneisuuteen vaikuttaa myös pelko siitä, että arvaamatonta presidentti Donald Trumpia ollaan houkuttelemassa neuvottelupöytään ydinasetta tavoittelevan Iranin presidentin Hassan Rouhamin kanssa. Trump ei suoralta kädeltä torjunut Ranskan presidentin Emmanuel Marcronin tätä koskevaa aloitetta, mikä nyt huolestuttaa Israelia.
Neuvottelujen toteutuminen jättäisi Israelin yksin vastustamaan Iranin uhmakkuutta, mikä todennäköisesti ei päättyisi hyvin. Siksi Netanjahu on viime päivinä kuumeisesti yrittänyt saada yhteyttä presidentti Trumpiin, kuitenkaan onnistumatta.
Netanjahu toivookin nyt ulkoministeri Mike Pompeon sekä turvallisuuspoliittisen neuvonantajan John Boltonin tiukan Iranin vastaisen asenteen hillitsevän Trumpin neuvotteluhalukkuutta. Netanjahun ei kuitenkaan uskota asettuvan poikkiteloin Israelille viime vuosina paljon diplomaattista etua tuonutta Trumpia vastaan.
Viime perjantaina Netanjahu saattoi purkaa huoltaan presidentti Macronille, joka soitti rauhoittaakseen israelilaisten pelkoja. EU:n yleistä mielipidettä heijastaneelle ranskalaispresidentille Netanjahu kuitenkin muistutti Israelilla olevan oikeus puolustautua ydinasetta tavoittelevaa Iranin uhkailuja vastaan. Tunnettuahan on, että juutalaisten kansanmurhan holokaustin torjuva Iran on toistuvasti uhannut Israelia hävittämisellä.
Netanjahu ei muutenkaan ole kannattanut neuvotteluja talouspakotteissa olevan Iranin kanssa, sillä maa on sekaantunut lähes kaikkiin Lähi-idässä paraikaa kyteviin kriiseihin.
Jännityksestä huolimatta elämä sykkii Israelissa täysillä ja maan ulkosuhteet etenevät myönteisesti. Siitä on näyttöä, kun Etelä-Amerikan Hondurasin valtionpäämies, presidentti Juan Orlando Hernadezin vierailee paraikaa Israelissa.
Vierailun yhteydessä hän avaa maansa Tel Avivissa sijaitsevan suurlähetystön yhteyteen diplomaattisen toimiston Jerusalemiin. Tällä eleellä hän totesi isännilleen tunnustavansa Jerusalemin Israelin pääkaupunkina.
Ennen Hondurasia lähetystönsä ovat Jerusalemissa avanneet Yhdysvallat ja Guatemala, minkä lisäksi Brasilia ja Paraguay paraikaa harkitsevat asiaa. Mm. Tshekillä ja Venäjällä on kulttuuriedustustot Israelin pääkaupungissa.
Israeliin tuli viikonvaihteessa toinenkin vieras, Etiopian pääministeri Abiy Ahmed, jonka pääministeri Netanjahu otti lämpimästi vastaan. Samalla hän onnitteli syntymäpäiviään viettänyttä vierastaan sekä toivotti amharin kielellä hyvää uutta vuotta, mitä Etiopiassa paraikaa vietetään.
Yhteistyö Etiopian ja Israelin välillä on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt Israelin tarjotessa eri alojen osaamistaan. Maita yhdistää myös 1980- luvulla alkanut falahsa-juutalaisten maahanmuutto Israeliin.
Israelissa arjen sujumisesta kertoo paljon myös se, että lähes 2.5 miljoonaa lasta, nuorta ja opiskelijaa aloitti tai palasi kesälomiltaan eilen koulutielle. Heistä 170.000 on ekaluokkalaisia. Kouluissa ja oppilaitoksissa lähes 200.000 opettajaa ja opetustoimessa mukana olevaa oli toivottamassa heidät tervetulleiksi. Myös presidentti Rivlin ja pääministeri Netanjahu toivottivat koululaisille menestystä kouluvuodelle.
Myönteisyyteen vaikuttaa juuri julkaistu tilasto, minkä mukaan Israelin työvoimasta lähes 9% eli yli 300.000 työskentelee korkean teknologia parissa. Kasvua on vuodessa ollut lähes 20.000, mikä on seurausta viranomaisten toimista vastata innovaatioteollisuuden alati kasvaviin tarpeisiin.
Sen lisäksi, että opiskelijoita on yhä enenevässä määrin pyritty ohjaamaan tieteen, teknologia, insinööritaidon sekä matematiikan opintoihin, niin työvoimaviranomaiset ovat viime vuosina houkutelleet työmarkkinoilta sivussa pysytelleitä ortodoksijuutalaisia nuoria ja naisia sekä myös maan arabeja paikkaamaan työvoimapulaa.
Taustalla vaikuttava jännitys poikii Israelissa myös arjen ratkaisuja, mistä uusin on kännykässä käytettävä mobiilisovellus, joka hälytystilanteessa ohjaa turvaan hakeutuvan lähimpään väestönsuojaan. Myös tämä kuuluu Israelin arkeen.
Ja myös kansallisena moraalin kohottajana on toiminut Israelin judokan viime viikolla Japanissa saavuttama maailmanmestaruus, mihin valitettavasti myös politiikka oli tarttunut.
Nimittäin voittajaehdokkaaksi veikattu Iranin edustaja hävisi tahallaan aiemman ottelunsa, kun oli käymässä ilmi, että hän seuraavassa ottelussa saisi vastaansa Israelin edustajan. Kansainvälinen judoliitto tuomitsi välittömästi iranilaisen käytöksen, minkä takana oli Iranin oma judoliitto.
Seuraavalla kierroksella israelilaisen vastustajaksi tuli sitten egyptiläinen, joka hävisi ottelunsa eikä sääntöjen vastaisesti suostunut kättelemään israelilaista voittajaansa.
Näissä tunnelmissa israelilaiset nyt elävät arkeaan.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar