Rony Smolar – Israel-uutisviikko 7.10.2019
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Israelilaiset ovat vasta aivan viime päivinä alkaneet ymmärtää, että maa on kaksien ennenaikaisten vaalien tuloksena syvässä sisäpoliittisessa kriisissä, mihin sillä ei olisi varaa.
Tämän toivotaan myös keskinäisiin ristiriitoihin juuttuneiden poliitikkojen ymmärtävän, muutoin edessä saattaa olla vuoden sisällä vielä kolmannet vaalit.
Presidentti Reuven Rivlin puki osuvasti kansan tunnot sanoiksi todettuaan vastavalitun parlamentin Knessetin avajaisistunnossa viime viikolla, etteivät israelilaiset toivo uusia vaaleja vaan poliitikoilta ryhtiliikettä. Samalla hän muistutti huomisiltana alkavasta vuorokauden kestävästä sovitus- ja paastopäivästä Jom Kippurista, jolloin ihmisen edellytetään tekevän itsensä kanssa tiliä.
”Miettikää, mikä on parasta kansalle eikä vain puolueille”, sanoi presidentti osoittaen sanansa poteroihinsa kaivautuneille poliitikoille.
Ja hän lisäsi vielä, että Israel tarvitsee nykytilanteessa laajan kansallisen yhtenäishallituksen, joka puuttuu maan akuuttisiin yhteiskunnallisiin sekä turvallisuuspoliittisiin ongelmiin. Hän kuvasi vallitsevaa tilaa turvallisuuden, yhteiskunnan ja demokratian kannalta jopa hätätilaksi.
”Miltä me näyttäydymme omalle kansallemme ja ulkopuolisille ja miten se vaikuttaa kansainväliseen maineeseemme, kun emme kykene tai halua nousta puoluepolitiikan yläpuolelle ja asettua palvelemaan kansalaisiamme”, olivat turhautuneelta kuulostaneen presidentti Rivlinin vastavalituille kansanedustajille osoittamat sanat.
Yhä selvemmäksi on käymässä, etteivät satoja miljoonia euroja maan taloudelle maksavat uudet vaalit toisi muutosta puolueiden voimasuhteisiin ja siksi oikeana ratkaisuna nähdään kansallinen yhtenäishallitus, mihin pääpuolueet kuitenkin tuntuvat olevan haluttomia.
Kymmenen päivää sitten presidentiltä hallituksen tunnustelutehtävän saanut Likud-puolueen johtaja Benjamin Netanjahu on yrityksistään huolimatta törmännyt kilpakumppanin Sini-valkoisen puoleen torjuvaan asenteeseen, sillä sen mielestä Netanjahu ei ole enää sopiva johtamaan hallitusta.
Syitä on lähinnä kaksi: Netanjahu on sitonut asemansa oikeistolaisista ja ortodoksisista uskontopuolueista koostuvaan ryhmään, joka suostuu ainoastaan Netanjahun johtamaan hallitukseen. Tämä taas ei käy Sini-valkoiselle puolueelle.
Toinen syy hallituksen muodostamisen vaikeuteen on se, että Netanjahua on lähes mahdoton nähdä pääministerinä tilanteessa, missä hän hyvin todennäköisesti joutuu korruptiosyytöksistä oikeuteen.
Hänen tapaustaan käsiteltiin, ilman hänen läsnäoloaan, yleisen syyttäjän edessä kahdessa yksitoistatuntisessa istunnossa viime viikolla ja käsittelyt jatkuvat vielä tällä viikolla. Sen jälkeen syyttäjä päättää syytteen mahdollisesta nostamisesta kolmessa eri tapauksessa. Yleisesti on uskottu, että Netanjahulle luetaan syytteet vielä tämän vuoden puolella.
Tämän kuulemisvaiheen uskotaan olevan vain alkusoittona sille mediasirkukselle, mikä oikeudenkäynnin alkaessa myöhemmin syntyisi. Nimittäin, tässä kuulemisvaiheessa Netanjahua puolustaa kaikkiaan kymmenen huippuluokan kallista asianajajaa.
Koska Netanjahulla itsellään ei ole varoja maksaa heidän palkkionsa, niin valtio salli Netanjahun vastaanottaa raha-avun eräältä ulkomailla asuvalta ystävältään.
Uutta tässä poliittisen jännittyneessä tilanteessa on se, että toistaiseksi Netanjahun takana seisseen Likud-puolueen rintamassa on viime aikoina havaittu rakoilua, kun vähitellen on käymässä selväksi, että Netanjahu voisi muuttua puolueelle rasitteeksi. Menettihän Likud paikkoja jo viime kuussa käydyissä vaaleissa. Siksi Netanjahulle on nyt ilmaantunut ainakin yksi haastaja, jonka tiedetään odottaneen tilaisuuttaan.
Netanjahulla on enää kaksi viikkoa aikaa jatkaa hallitustunnustelujaan mutta hänen on arveltu heittävän pyyhkeen kehään jo ennen sitä.
Seuraavaksi tunnustelutehtävän saanee oppositiojohtaja, Sini-valkoisten Benny Ganz, mutta myös hänen tehtävänsä on etukäteen tuomittu epäonnistumaan, ellei Israelin puoluekentässä sitten tapahdu liikahdusta.
Israelin lehdistössä on poliittisen kriisin kestäessä haluttu muistuttaa, jopa varoittaa väijyvistä turvallisuusuhista, mitkä eivät ole kadonneet minnekään, siitä huolimatta, että maan talous on vahvempi kuin koskaan ja että ihmisten elintaso alati kohoaa.
Nimittäin, etäällä sijaitseva ydinasetta tavoitteleva Iran on viime aikoina toistanut uhkauksensa tuhota Israelin olemassaolon, minkä lisäksi Israelin rajoilla toimivat Iranin liittolaiset Hamas ja Hizbollah tekevät kaikkensa terrorisoidakseen Israelin arkielämää.
Viimeksi viime viikolla Netanjahu varoitti Iranin kasvaneesta uhasta ja siksi hän eilen kutsui pikaisesti koolle turvallisuuskabinetin. Nyt aamulla tulleiden tietojen mukaan Israel aikoo tiivistää ohjuspuolustustaan Iranin ohjusten varalta. Saudi Arabian öljykentille vastikään suunnatut, todennäköisesti Iranista tulleet iskut, ovat kiirehtineet torjuntajärjestelmän hankkimista.
Asiaa pidetään niin kiireellisenä, että hallitus pohti heti eilisessä istunnossaan puolustusjärjestelmän rahoitusta.
Myös lähempänä sijaitseva Turkki, entinen läheinen liittolainen, on presidentti Erdoganin uskonnollis-kansallismielisessä politiikassa muuttunut Israelille suorastaan viholliseksi, joka valmistelee vaikutusvaltansa kasvattamista Israelin naapurissa Syyriassa. Israelille huolta aiheuttaa myös se, että Turkki on yhä löyhemmin kiinni Naton puolustusliitossa, kun se hankkii aseita ja asejärjestelmiä Venäjältä. Tämä tietää Israelin tärkeän liittolaisen ja johtavan Nato-maan Yhdysvaltojen aseman heikkenemistä Lähi-idässä. Silloin Israel on vaarassa jäädä yksin torjumaan Iranin vaikutusvallan leviämistä.
Lähi-idän strategista tasapainoa saattaa horjuttaa myös Venäjän, Turkin ja Iranin keskinäinen lähentyminen, mistä viime aikoina on näkynyt merkkejä. Mutta se voisi vuorostaan vauhdittaa Israelin ja sunnienemmistöisten arabimaiden, kuten Egyptin, Jordanian ja Saudi Arabian lähentymistä kohti strategista kumppanuutta, jopa puolustussopimusta, sillä nämä maat ovat Yhdysvaltojen liittolaisia ja niiden armeijat ovat amerikkalaisella aseistuksella varustetut.
Mutta myös Israelin yhteiskunnassa muhii pommi, aikapommi, kun maan kaksimiljoonainen arabivähemmistö on ajautunut sisäiseen kriisiin. Viime vaaleissa paikkalukuaan selvästi kasvattanut ja parlamentissa kolmanneksi suurimmaksi ryhmäksi tullut arabipuolueiden liitto on poliittisesti voimissaan, mutta arabiyhteisöstä ei ole vuosiin löytynyt johtajaa tai johtoryhmää, joka paneutuisi yhteisön sisäisiin ongelmiin.
Niistä akuutin on rikollisuuden jyrkkä kasvu, jopa niin että tänä vuonna on jo 70 henkeä saanut pääasiassa ampumis- ja puukotustapauksissa surmansa.
Arabiyhteisössä tiedetään olevan paljon käsiaseita, joita käytetään lähinnä juhlahumussa, kuten häissä, ampumalla ilmaan. Sitä pidetään heimoaikaisena ilon osoituksena, ja perinnettä noudatetaan myös muualla Lähi-idässä.
Mutta käsiaseita on nyt käytetty kuolettavasti eri jengien ja sukujen välisissä yhteenotoissa eikä kukaan tunnu tarttuvan tähän ongelmaan. Israelin poliisilla on asemia ja arabitaustaisia poliiseja arabitaajamissa, mutta ne eivät kuitenkaan kykene ennakoimaan eikä torjumaan eri väkivaltamuotoja.
Maan arabit järjestivät viime viikolla suurmielenosoituksen sekä päivän kestäneen yleislakon, jolloin mm. uuteen parlamenttiin valitut arabiedustajat boikotoivat juhlallista avausistuntoa. Tällä he halusivat vauhdittaa Israelin viranomaisten puuttumista kasvavaan väkivaltaan.
Israelin viranomaiset ovat kuitenkin todenneet, ettei resurssien lisääminen yksistään estä rikollisuutta vaan että väkivallan kulttuuria tulisi vastustaa arabiyhteisön sisällä tapahtuvalla asennemuutoksella. Siksi arabiyhteisöä on kehotettu valitsemaan itselleen johdon, auktoriteetin tai vanhempien neuvoston, jota kunnioitettaisiin ja kuunneltaisiin, ja joka puhdistaisi arabitaajamien kadut rikollisista.
Vaikka jännityksellä ja väkivallalla on taipumus välittyä näistä Israelin uutisraporteista, niin kyllä israelilaisten arki sujuu pääasiassa rauhallisissa ja myönteisissä merkeissä.
Juuri julkaistun tilaston mukaan 89% israelilaisista on tyytyväisiä elämäänsä, maan bruttokansantuote on vuosia pysynyt yli 3%:ssa kun se esimerkiksi Suomessa on prosentin tai puolitoista. Kotitalouksien keskiansio on noin 5.000 euroa kuussa, naisten elinikäodotus on lähes 85 vuotta ja miesten 81 ja opetuksen piirissä on 1.8 miljoonaa koululaista ja opiskelijaa, mikä työllistää lähes 170.000 alan ammattilaista.
Maan kokonaistyövoiman määrä on lähes neljä miljoonaa, mistä naisia 1.9 miljoonaa ja miehiä hieman yli 2 miljoonaa. Työttömyysaste on 4% kun se Suomessa on päälle 6.
Näinä päivinä israelilaisista osaa ilahduttaa tieto, että sekä Espanja että sen naapuri Portugali ovat muuttaneet lainsäädäntöjään, kun ne myöntävät kansalaisuuden inkvisition keskiajalla karkottamien juutalaisten sekä muiden ei-kristittyjen jälkeläisille.
EU-kansalaisuus on jo pitkään houkutellut niitä israelilaisia, joiden vanhemmat tai isovanhemmat ovat lähtöisin ensimmäisen maailmansodan jälkeisestä Euroopasta. Nyt ovat Espanja ja Portugal menneet historiassaan lähes 600 vuotta taaksepäin ja tunnustaneet inkvisition aikaiset vääryydet, jolloin vääräuskoisina pidetyt muut kuin kristityt asukkaat pakkokäännytettiin katoliseen uskoon, karkotettiin tai surmattiin.
Noihin aikoihin Espanjassa asui 300.000 juutalaista, joiden jälkeläisiä löytyy pääasiassa Israelissa ja Etelä-Amerikassa.
Nyt 130.000:n israelilaisen tiedetään hakeneen Espanjan kansalaisuutta, minkä lisäksi suurempi määrä hakijoita löytyy latinalaisesta Amerikasta.
Uutisissa on näkynyt myös tieto, minkä mukaan 15.000:lla Portugalin kansalaisuuden saaneella, inkvisition jälkeläisellä israelilaisella, oli äänioikeus eilen pidetyissä vaaleissa.
Hyvää mieltä sekä juutalaisessa maailmassa että erityisesti Israelissa on tuonut myös Saudi Arabian poikkeuksellinen nyt uuden vuoden kynnyksellä juutalaisille välittämä tervehdys.
Huomiota ovat lisäksi saaneet Arabiemiirikuntien ja Bahrainin ilmaisemat juutalaisen uuden vuoden tervehdykset. Emiirikuntien tervehdyksen oli maan ulkoministeri toivottanut jopa hepreaksi, ”Shana tova”.
Vähemmälle huomiolle on jäänyt Iranin presidentin Hassan Rouhanin uuden vuoden tervehdys, mutta asuuhan maassa tuhansia juutalaisia.
Nämä tervehdykset ovat pieniä esimerkkejä suvaitsevaisuuden sekä avoimuuden lisääntymisestä juutalaisia kohtaan Lähi-idässä. Olihan juutalaisia yli kaksi vuosituhatta sitten asunut lähes kaikkialla Lähi-idässä, missä myös heidän juurensa ovat.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar