Rony Smolar – Israel-uutisviikko 28.10.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Viime kevään ratkaisemattomina päättyneiden vaalien tuloksena alkanut pitkä ja näihin päiviin saakka lähes yksitoikkoisena jatkunut Israelin hallituskriisi sai viime viikolla uutta eloa, kun hallituksen tunnustelija vaihtui ja tilalle nimettiin keskustavasemmistolaisen vaaliliiton johtaja Benny Gantz.

Nimitys oli odotettu sen jälkeen, kun Benjamin Netanjahu oli kahdesti epäonnistunut tunnustelutehtävissään, ensin kevään ja sitten syksyn tasaväkisinä päättyneiden vaalien jälkeen.

Maan presidentin Gantzille antama tehtävä merkitsi israelilaisille muutenkin vaihdosta, sillä hallituksen tunnistelijaksi tuli nyt muu kuin Netanjahu, joka toistakymmentä vuotta on ylivoimaiseen tapaan hallinnut maan politiikkaa ja muodostanut Israeliin neljä hallitusta.

Viime viikolla Netanjahun olemuksesta paistoi nopeasti helpotus, sillä hän oli viime aikoina ollut kovan paineen alla. Lisäksi hän selvästi halusi vetäytyä nauttimaan 70-vuotispäivästään läheistensä ja ystäviensä kanssa. Julkisuudessa niukasti kerrotusta merkkipäivästä media julkaisi kuitenkin tiedon, minkä mukaan korkean tason onnittelijoita olivat ainakin presidentit Trump ja Putin.

Netanjahun poliittisella vastustajalla Benny Gantzilla on lain mukaisesti nyt 28 päivää aikaa muodostaa maahan kovasti kaivatun ja toimivan kansallisen yhtenäisyyden hallituksen. Tehtävä ei edelleenkään tule olemaan helppo, mutta Gantzin uskotaan tuovan tunnusteluihin uuden lähestymiskulman.

Siinä toivossa 46% israelilaisista sanoi viimeisimmässä mielipidetiedustelussa kannattavansa juuri Gantzia pääministeriksi.

Ainakin hän on julkisuuteen lausunut hallitusohjelman kokoamisen olevan lähtötilanteessa tärkeämpää kuin hallituskumppaneiden löytäminen. Mutta myös niiden löytäminen tuli hyvin pian eteen ja Gantz kävi jo eilisiltana neuvotteluja Netanjahun kanssa ja lähipäivinä on odotettavissa lisää tapaamisia.

Poliitikkona kokemattomalle Gantzille tehtävä on vaikea, mutta sen onnistumiseen uskotaan ajavan yleistynyt tyytymättömyys Netanjahun politiikkaan sekä hänen johtamistapaansa. Esimerkiksi vaalitaistossa ulko- ja turvallisuuspolitiikka sivuutti lähes täysin sisäpolitiikan eivätkä polttavat yhteiskunnalliset kysymykset lainkaan nousseet esiin.

Israelilaisten mielipiteitä muokkaa myös tietoisuus, että uhkaamassa olevat korruptiosyytteet saattavat viedä Netanjahulta mahdollisuuden johtaa hallitusta.

Ja kaiken taustalla on israelilaisten turhautuminen poliittisiin kiistoihin sekä hiipivä vaaliväsymys, minkä uskotaan näkyvän, jos maassa järjestetään vuoden sisällä vielä kolmannet ennenaikaiset vaalit.

Näköpiirissä oleva Netanjahun valtakauden päättyminen on nyt viime aikoina saanut Israelin lehdistön arvioimaan hänen yli kymmen vuotta yhtäjaksoisesti jatkunutta pääministeriyttä hyvinkin kriittisesti.

Yleistynyt arvio on, että vuonna 2009 alkaneella Netanjahun kaudella Israelin taloustilanne on maan historian paras ja kansainvälinen asema on merkittävästi parantunut. Mutta vihollisten ympäröivän maan tilanne mitataan kuitenkin yleisellä turvallisuustilanteella, mikä Netanjahun kaudella todetaan merkittävästi heikentyneen.

Netanjahu saa kritiikkiä erityisesti siitä, että Iranin on annettu kasvattaa sotilaallista voimaansa sekä alueellista vaikutusvaltaansa ilman, että Israel on Netanjahun toimilla sitä jarruttanut tai estänyt. Nyt Iran on todettu muodostavan Israelin olemassaololle todellisen uhan. Mitä Israel aikoisi asialle tehdä, tiedustellaan kirjoituksissa.

Syyriassa ei kymmenen vuotta sitten ollut iranilaisten asemia mutta nyt niitä siellä on. Kymmenen vuotta sitten Hamasin hallitsema Gaza oli heikko eikä siitä ollut Israelille juurikaan uhkaajaksi. Nyt Gazassa on satoja kilometrejä kantavia raketteja, jotka uhkaavat Israelin keskiosien suurimpia taajamia. Lisäksi Hamas on viime vuosina ampunut satoja raketteja Israeliin, missä asukkaat ovat joutuneet elämään pommisuojien varjossa ilman, että Netanjahu olisi määrännyt laajamittaista sotilasoperaatiota ongelman ratkaisemiseksi. Annetaanko tilanteen jatkua, kysytään edelleen kirjoituksissa.

Lisäksi Netanjahun viileää suhtautumista palestiinalaisten presidenttiin Mahmud Abbasiin pidetään osaksi syypäänä palestiinalaisten eripuraan ja kahtiajakoon, mikä omalta osaltaan katsotaan estävän heidän paluutaan neuvottelupöytään Israelin kanssa.

Vaikka Netanjahu esiintyy merkittävimpien valtionjohtajien ystävänä, ovat suhteet mm liittolaismaan Yhdysvaltojen demokraattipuolueeseen heikentyneet, minkä lisäksi Amerikan-juutalaiset suhtautuvat kriittisesti Netanjahun ortodoksista suuntausta myötäilevään politiikkaan.

Lehdistön uskotaan jatkossa paneutuvan syvemmin Netanjahun valtakauteen, kunhan maan poliittinen kuva ensin selkiytyy.

Mutta pitkittynyt hallituskriisi ja ministerierot näkyvät nyt suuresti haittaavan eri hallinnonhaarojen toimintaa. Eikä ihme, sillä yksin pääministeri Netanjahu pitää hallussaan nyt myös neljää muuta ministerinsalkkua: puolustusministerin, terveys- ja työministerin, sosiaaliministerin sekä nyt viimeksi ottamansa diasporan eli maapallon juutalaisasioiden ministerin salkun.

Tästä ovat kärsineet erityisesti ulkoasiainhallinto, missä on ilmennyt paljon tyytymättömyyttä sekä sisäisen turvallisuuden hallinto, missä on huolestuttu yleisen turvallisuuden heikentymisestä. Erityisesti Israelin arabitaajamissa kytevä väkivaltaisuus aiheuttaa huolta. Kaduilla on ammuskeltu jopa keskellä kirkasta päivää, minkä lisäksi pimeyden turvin on tapahtunut useita salamurhia, joissa lähes 80 ihmistä on tämän vuoden aikana surmattu.

Syyksi on mainittu luvattomien aseiden joutuminen eri rikollisliigojen käsiin. Koston kierre ja liigojen välienselvittelyt ovat kiihtyneet siihen tahtiin, ettei Israelin poliisi ole ehtinyt väliin. Maan arabijohtajat ovat nyt vedonneet hallitukseen turvallisuuden pikaiseksi palauttamiseksi arabitaajamiin.

Toinen turvattomuutta lisäävä ongelma on vakavien liikenneonnettomuuksien jyrkkä kasvu. Yksinomaan nyt viikonloppuna yhdeksän ihmistä sai eri puolilla maata tieliikenteessä surmansa. Tilaston lohduttomuudesta kertoo se, että tänä vuonna on lähes 300 ihmistä menettänyt henkensä ja tuhannet loukkaantuneet.

Syynä pidetään nopeasti kasvaneen ajoneuvokannan mukanaan tuomaa hyvää ja useampikaistaista tiestöä, mikä houkuttelee ylinopeuksiin ja holtittomaan ajotapaan.

Myös tähän ongelmaan on jo pitkään kaivattu viranomaisten tiukempaa otetta; tosin kampanjat julkisen liikenteen puolesta ovat tuottaneet tulosta.

Valvonnan ja yleisen turvallisuuden rapistumisesta kertoo lisäksi se, että Jordanjoen länsirannan siirtokunnissa hiljalleen radikalisoitunut ja väkivaltaseksi muuttunut israelilaisnuoriso on nyt nut suuri ongelma, mihin ei poliittisista syistä tähän mennessä ole haluttu puuttua.

Muodostavathan Israelin siirtokuntien asukkaat vankan poliittisen tukijoukon pitkään hallinneelle oikeistohallitukselle. Sen seurauksena radikaalimmat ja äärikansallismieliset 16-18-vuotiaat nuoret ovat häiriköineet alueen palestiinalaistaajamissa, mikä lisäksi he ovat viime aikoina ottaneet hyökkäilyjensä kohteiksi myös alueella partioivat israelilaissotilaat.

Sotilaita on viime aikoina kivitetty ja heidän ajoneuvojaan vahingoitettu siihen tahtiin, että sotilaiden varsinainen partiointitehtävä on kärsinyt. Uhmakkaasti käyttäytyvien nuorten mielestä sotilaat suojelevat palestiinalaisia, joiden ei nuorten käsityksen mukaansa tulisi asua alueella.

Israelissa on nyt varoitettu syntymässä olevasta juutalaisesta terroriryhmästä, ellei ongelmaan pikaisesti tartuta. Lisäksi velvollisuuttaan suorittavia Israelin omia sotilaita pidetään koskemattomina, mistä armeijan komentaja on viime päivinä muistuttanut siirtokuntanuoria sekä heidän vanhempiaan.

Sisäpolitiikan laiminlyönnistä paljon moititun Netanjahun huomio pysyy myös näinä päivinä ulko- ja turvallisuuskysymyksissä. Siitä oli viitteitä viime viikolla, kun uutisissa seurattiin Tel Avivista nousseen yksityiskoneen poikkeuksellista lentoreittiä. Israelin lehdistö otsikoi outoa lentoa kysymyksellä: Lensikö Netanjahu tapaamaan Saudi Arabian kruununprinssiä? Uutisen tehosteena oli vielä satelliitin jäljittämä kuva lentoreitistä.

Sen mukaan yksityinen liikesuihkukone nousi viime tiistai-iltana Ben Gurionin kansainväliseltä lentokentältä kohti Jordaniaa, minne se teki pikaisen, vain muutaman minuutin kestäneen välilaskun ennen kuin se suuntasi kohti Saudi Arabiaa, laskeutuen pääkaupungin Riadin lentokentälle.

Israelissa tiedettiin Yhdysvaltojen puolustusministerin Mark Esperin olleen tuolloin samoihin aikoihin Riadissa. Netanjahun matkaseurueeseen kerrotaan kuuluneen ainakin tiedustelupäällikön Josi Cohenin.

Oltuaan maassa vajaan tunnin Yhdysvaltojen rekisterissä ollut kone palasi Israeliin. Saman koneen kerrotaan viime kuukausina tehneen useita outoja lentoja Tel Avivin ja Egyptin pääkaupungin Kairon välillä.

Israelin johtajien salaperäiset hetkelliset katoamiset olivat lähes rutiinia niihin aikoihin, kun he menneinä vuosikymmeninä salaa kävivät tapaamassa vihollismaiden johtajia.

Viime viikon salaperäisen lennon uskotaan liittyneen Lähi-idässä nopeasti etenevään etupiirijakoon sekä alueellisen sodan syttymisvaaraan.

Tiedossahan on, että Israel ja Saudi Arabia ovat viime aikoina lähentyneet toisiaan ja Israelin kerrotaan jakavan tiedustelutietoa, mitä kovin haavoittuvaiseksi osoittautunut Saudi Arabia tarvitsee. Sen lisäksi maat ovat Yhdysvaltojen liittolaisia ja näkevät Iranin vihollisenaan.

Myös hallituksen eilisessä viikkokokouksessa Netanjahun päähuomio oli kuohuvassa Lähi-idän yleistilanteessa, kuten Syyriassa, Irakissa ja Libanonissa. Erityisesti viime päivinä mielenosoitusten repimän pohjoisen naapurin Libanonin sisäiset tapahtumat saattavat ulottua Israelin rajalle, missä maan politiikkaan syvästi sotkeutunut iranilaismielinen Hizbollah pitää joukkojaan.

Israelin armeijan komentaja Aviv Kochavi varoitti juuri muutama päivä sitten suurimman sotilaallisen uhan tulevan pohjoisesta, missä Hizbollahilla on tuhansia Israelin eri kohteisiin suunnattuja laukaisuvalmiita, iranilaisella osaamisella valmistettuja raketteja ja ohjuksia.

Israel suhtautuu äärimmäisellä vakavuudella Iranista tulevaan uhkaan, mistä viimeisin muistutus tuli viime viikolla, kun maan parlamentin ulko- ja turvallisuusvaliokunnan puheenjohtaja Mojtaba Zannour julisti Iranin kykenevän tuhoamaan Israelin 30 minuutissa.

Iranilta on kuulunut tällaista puhetta aiemminkin ilman, että esimerkiksi YK tai EU olisi ne tuominnut. On poikkeuksellista, että maailmanjärjestön jäsenvaltio uhkaa toista jäsenvaltiota täydellisellä tuholla ilman vastalauseita. Mitkähän mahtoivatkaan olla perustelut YK:n perustamiselle pian toisen maailmansodan päättymisen jälkeen vuonna 1945?

Ja lopuksi: Hieman yli kuukauden kestäneet juutalaisen vuoden syksyn pyhät on nyt vietetty ja palattu lehtimajajuhlan sekä loppuun saatetun Tooran lukemisen jälkeiseen arkeen.

Se tapahtui lisäämällä päivän hartauksissa aina pääsiäiseen Pesachiin saakka lausuttava Herraa ylistävä ylimääräinen rukous: ”Hän saa tuulen puhaltamaan ja sateen laskeutumaan”, millä Israeliin toivotaan paljon kaivattua sadetta.

Heti seuraavana päivänä kun rukous myös täällä Helsingin synagogassa viikko sitten oli lausuttu, niin kuinka ollakaan, Israelissa uutisoitiin poikkeuksellisen kovista sateista aina eteläistä Negeviä myöten.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar