Rony Smolar – Israel-uutisviikko 2.12.2019

Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.

Hämmennyksen tilassa oleva Israelin sisäpolitiikka osoitti viime viikolla olevan kulkemassa kohti kolmansia parlamenttivaaleja vajaan vuoden sisällä. Vaalien torjumiselle asetetut eri takarajat ovat viime aikoina paukkuneet ja ellei yllätyksiä viime hetkellä ilmaannu, niin viimeinen koittaa runsaan viikon kulutta.

Hallituksen muodostaminen ei todellakaan ole tahtonut onnistua, sillä niin ylitsepääsemättömiksi ovat poliittiset ja aatteelliset jakolinjat Israelissa osoittautuneet.

Aikaisemmin vain oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut sisäpolitiikka on lähes vuoden kestäneen hallituskriisin kestäessä muuttunut todelliseksi tilkkutäkiksi. Nyt on yhä selvemmin käymässä ilmi, että uudet vaalit välttävän oikeiston ja vasemmiston yhtenäishallitus ei vaisuista yrityksistä huolimatta enää tunnu toteutuvan, sillä sen verran esteitä on yhteistyön tiellä. Sen osoitti eilisiltainen epäonnistumiseen päättynyt sovitteluyritys.

Keskusta-vasemmisto ei suostu istuutumaan korruptiosyytteet saaneen Benjamin Netanjahun johtamaan hallitukseen, mihin Netanjahu on etukäteen sitoutunut ottamaan liittolaisensa ortodoksipuolueet.

Oikeisto ei vuorostaan suostu istumaan Benny Gantzin johtamaan keskusta-vasemmiston muodostamaan koalitioon, jolle Israelin arabipuolueet ovat luvanneet antaa hallituksen ulkopuolisen tukensa parlamentissa.

Ja kaiken tämän taustalla vaikuttaa pääasiassa maan venäjänkielisten kannattama puolue, jota johtaa Avigdor Liberman, Netanjahun entinen liittolainen ja puolustusministeri. Vaa´ankielen asemassa sitten viime huhtikuun vaaleista lähtien ollut puolue on johtajansa tempoilevan tyylin seurauksena ollut sekä arvostelujen että houkuttelujen kohteena.

Libermanin on toivottu vihdoin päättävän kumman poliittisen pääryhmän kanssa hän liittoutuisi, jotta Israel välttyisi uusista vaaleista. Paineet ovat kovat, sillä Libermanin syyksi on pantu maan pitkään jatkunut poliittinen kriisi sekä maan kansantaloudelle kalliiksi käyneet kahdet vaalit.

Siitä muistuttivat myös lauantai-iltana kahdet äänekkäät joukkokokoukset, toinen Tel Avivissa ja toinen Jerusalemissa. Tel Aviviin kokoontuivat opposition Gantzin kannattajat ja Netanjahun Jerusalemiin. Kummassakin leirissä pyrittiin puhaltamaan voittajahenkeä, jotta hallituksen muodostaminen vielä loppumetreillä onnistuisi.

Sitten huhtikuun tasapeliin päättyneiden vaalien hallitusta ovat yrittäneet muodostaa ensin Netanjahu kahdesti ja hänen epäonnistuttuaan Benny Gantz, joka ei myöskään onnistunut täyttämään presidentiltä saamaansa valtuutusta.

Viimeinen oljenkorsi on nyt parlamentilla Knessetillä, jolle muutama viikko sitten annettiin poikkeuksellinen, lain suoma tehtävä löytää 120:n edustajan keskuudesta hallituksen muodostajan. Vetovastuun on ottanut parlamentin puhemies Juli Edelstein, Netanjahun puoluetoveri, joka nauttii laajaa poliittista kunnioitusta. Mutta myös tämä yritys näyttää kariutuvan.

Kaiken todennäköisyyden mukaan uudet vaalit ovat maaliskuun alussa, mihin saakka Netanjahu voisi jatkaa pääministerinä. Mutta se tietäisi hyvin repiviä sisäpoliittisia aikoja, joista jo nyt on selviä merkkejä olemassa.

Mielipidetiedusteluissa israelilaisista valtaosa toivoo maan pitkäaikaisimman pääministerin vaihtoa, sillä korruptiosyytteet niskassa hänen ei katsota olevan sopiva johtamaan maata. Sen lisäksi Netanjahun avointa hyökkäilyä maan oikeuslaitosta ja tutkijaviranomaisia vastaan ei pidetä hyvänä, varsinkin kun hän on moittinut heitä vallankaappauksesta ja ajojahdista.

Uppiniskaisesti vallassa istuvaa 70-vuotiasta Netanjahua pidetään nyt myös omassa Likud-puolueessaan jo rasitteena, minkä seuraavissa vaaleissa pelätään johtavan niin puolueen kuin koko poliittisen oikeiston tappioon.

Siksi puolueessa on syttynyt kapinahenkeä ja Netanjahu on viime aikoina saanut ainakin yhden varteenotettavan haastajan, viikon kuluttua 53 vuotta täyttävän Gideon Saar-nimisen entisen ministerin, joka politiikasta välillä luovuttuaan teki paluun muutama vuosi sitten.

Saar tuntuu kelpaavan Netanjahun korvaajaksi myös monille muille puolueille erityisesti siksi, että Netanjahun vaihtamisen on yleisesti arveltu estävän kolmannet vaalit.

Israelin lehdistö on viime aikoina suhtautunut kriittisesti Netanjahun häikäilemättömäksi kuvattuun taktikointiin ja retoriikkaan, jolla hän on saanut kannattajiaan äänekkäisiin kokoontumisiin ja mielenosoituksiin, missä on kuultu syyttäjälaitokseen kohdistunutta rajua arvostelua.

Lehdistö on kuvannut Netanjahun toimia epätoivoiseksi selviytymiskamppailuksi ja kehottanut häntä vetäytymään hyvin ansaitulle eläkkeelle. Muussa tapauksessa hän jättää itsestään jälkipolville epäedullisen kuvan.

Myös Israelin talouselämän vaikutusvaltaiset liikkeenjohtajat, jotka ovat nauttineet Netanjahun kaudella tapahtuneesta maan voimakkaasta talouskasvusta, ovat nyt joukolla kääntyneet kansanedustajien puoleen vaatien heitä tekemään kaikkensa, jotta maa säästyisi kansantaloutta suuresti rasittavilta vaaleilta.

”Taloudellisen hyvinvoinnin perustana on vakaa demokratia, korruptiosta vapaa hallinto, vapaa oikeuslaitos ja lehdistö sekä demokratian kunnioittaminen”, muistutti merkittävä joukko talousvaikuttajia julkisuuteen antamassaan kannanotossa.

Poliittisesta tilanteesta huolimatta 650 yritysjohtajaa yli 50:stä eri maasta Euroopasta, Yhdysvalloista, Kiinasta ja Intiasta on vahvistanut osanottonsa tällä viikolla Israelissa järjestettävään kansainväliseen markkinointitapahtumaan, millä Israel pyrkii laajentamaan kansainvälisiä kauppayhteyksiään.

Suurtapahtuman järjestäjinä toimivat Israelin ulkomaankauppaliitto, maan kauppakamarien yhdistys sekä teollisuusliitto.

Kansainvälinen kiinnostus erityisesti Israelin teknologiaosaamista sekä kehityskykyistä yrittäjyyttä kohtaan on tunnetusti ollut suuri ja mm. kansainvälisesti tunnettu TIME-lehti listasi joulukuun kaksoisnumerossaan vuoden 2019 sadan keksinnön joukkoon yhdeksän israelilaista tuotetta, joista kärkituotteena pidetään laitetta, mikä pelkistetysti kuvattuna tuottaa juomakelpoista vettä ilmasta.

Laitetta on myyty vesipulasta sekä huonosta veden laadusta kärsiviin maihin eri puolille maapalloa, minkä lisäksi laitteen valmistaja Watergen on tänä vuonna palkittu useilla kansainvälisillä kunniamaininnoilla.

Ulospäin Israel näyttäytyy kansainvälisiä suhteita hyvin vaalivana valtiona, joka hädän hetkellä tarjoaa ystävilleen apuaan. Näin tapahtui kuluneella viikolla, kun Israel, tapansa mukaisesti, lähetti pelastus- ja raivausapua maanjäristyksessä pahasti kärsineeseen Balkanin valtioon Albaniaan.

Richterin asteikolla 6.4 magnitudin maanjäristys tapahtui yöllä ihmisten nukkuessa, minkä seurauksena uhrimäärä nousi yli 50:een ja loukkaantuneiden yli 500:een. Pahiten kärsi rannikkokaupunki Durres, missä sortuneisiin rakennuksiin oli jäänyt ihmisiä, joita israelilaiset pelastus- ja raivausmiehistöt kaivoivat esiin.

Näin voimakasta järistystä ei Albaniassa ole mitattu vuosikymmeniin eikä valmiutta tällaiseen ollut. Lisäksi maassa on pulaa osaavasta pelastushenkilökunnasta ja siksi mm. Israel, Italia, Kreikka ja Romania lähettivät sinne pelastusapua.

Kuluneella viikolla myös diplomatia oli näkyvästi esillä, kun presidentti Reuven Rivlin teki työvierailun Lontooseen, missä hän tapasi maan juutalaisyhteisöjen vaikuttajia. Presidentti samastui maan juutalaisten kasvavaan huoleen antisemitismin yleistymisestä ja lisääntymisestä kuningaskunnassa.

Arkeen se on tullut vaaleihin valmistautuvan Englannin työväenpuolueen sisällä kytevästä juutalaisvastaisuudesta, mikä on saanut maan juutalaiset jopa harkitsemaan maastamuuttoa, puhumattakaan työväenpuolueen äänestämistä. Siksi enemmistö maan juutalaisten äänistä uskotaan tulevissa vaaleissa menevän konservatiivipuolueelle.

Juutalaisilla on pitkä tuhatvuotinen historia Englannissa, missä he valtakunnallisissa vaaleissa perinteisesti ovat äänestäneet työväenpuoluetta. Mutta puolueen nykyisellä johtajalla Jeremy Corbyn´lla on tunnetusti juutalaisvastaisia ja Israelille kriittisiä mielipiteitä, jotka aiheuttavat huolta myös muualla työväenpuolueessa, jopa niin, että juutalaistaustaisia poliitikkoja on sieltä eronnut.

Presidentti Rivlinillä oli Lontoon vierailunsa aikana myös Israelin naapuruussuhteiden kannalta tärkeä diplomaattinen tapaaminen, kun hänelle järjestyi neuvottelu Jordanian kuninkaan Abdullahin uskontoasioista vastaavan neuvonantajan kanssa.

Maiden suhteet ovat rauhansopimuksesta huolimatta pitkään olleet viileät ja korkean tason tapaamiset ovat olleet harvassa. Suhteita on viime aikoina kuitenkin yritetty parantaa ja suunnitelmissa on yhteistyön löytäminen mm. matkailun alalla. Kohteina ovat alueelle saapuville kristityille pyhiinvaeltajille ja matkailijoille tarjottavat elämykset mm. maiden välisen Jordanin virran varrelta.

Presidentti Rivlinin kerrottiin rohkaistuneen tapaamisesta.

Menneellä viikolla Israel sai nauttia diplomaattisesta saavutuksesta, kun Etelä-Amerikan valtio Bolivia päätti palauttaa kymmenen vuotta sitten katkaisemansa diplomaattisuhteet juutalaisvaltioon. Asiasta kertoi Bolivian väliaikaisen hallituksen ulkoministeri Karen Longaric.

Suhteet katkesivat vasemmistolaisen presidentin Evo Moralesin toimesta, ja nyt kun hän viime kuussa joutui yltyneiden mielenosoitusten seurauksena eroamaan ja pakenemaan Meksikoon, Bolivia sai länsimielisen uuden johdon, mikä nopeasti palautti maan suhteet Israeliin.

Palestiinan Bolivia oli tunnustanut jo 1980-luvulla.

Israelin ja pääministeri Netanjahun ystävänä tunnetun Brasilian presidentin Jair Bolsonaron väliintulon kerrotaan ratkaisevasti edistäneen Israelin ja Bolivian suhteiden palauttamista. Maat ovat nyt nopeassa tahdissa edenneet yhteistyön tielle ja Israelin kerrotaan tarjonneen apuaan ja osaamistaan mm. Bolivian maatalouden ja teollisuuden kehittämiseksi.

Uusien diplomaattisuhteiden avaamisessa Israel on saamassa vetoapua myös liittolaiseltaan Yhdysvalloilta, kun ulkoministeri Mike Pompeo myöhemmin tällä viikolla vierailee Pohjois-Afrikan vakaimmassa muslimivaltiossa Marokossa.

Matkaansa ennen Pompeo korosti maiden hyviä suhteita sekä Marokon maltillista politiikkaa Lähi-idässä. Lisäksi Yhdysvallat pitää maan hallitsijaa, kuningas Mohammed neljättä ystävänä, jolla on suuri merkitys alueen rauhoittamissuunnitelmissa.

Marokolla ja Israelilla on vuosikymmeniä ollut matalan profiilin suhteet ja maat käyvät kauppaa ja israelilaisia matkailijoita vierailee maassa. Siellä asuu noin 3000 juutalaista, jotka tuntevat olonsa turvalliseksi.

Marokon kuninkaalla, niin edellisellä kuin nykyisellä, on ulko- ja taloussuhteissa ollut juutalainen neuvonantaja. Ulkoministeri Pompeon on kerrottu vierailunsa aikana ehdottavan Marokolle Israelin tunnustamista, mitä myös muutamat Persianlahden länsimieliset arabivaltiot voisivat sitten seurata.

Ja lopuksi: Kuluneella viikolla kirkkovaltio Vatikaani palautti Kristuksen syntymäkaupunkiin Betlehemiin pyhäinjäännöksen, jonka uskotaan kuuluneen Jeesuksen pyhään seimeen.

Se on sormen kokoinen puinen palanen, joka kuuluu perimätiedon mukaiseen seimeen.

Jerusalemin patriarkka oli 600-luvulla lähettänyt koko seimen Vatikaaniin lahjaksi silloiselle paavi Theodorus ensimmäiselle aikana, jolloin muslimit olivat valloittamassa Pyhän maan.

Tästä lahjoituksesta tietoisena ollut palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas oli vuosia sitten kääntynyt paavin puoleen ja pyytänyt seimeä lainaksi Betlehemiin, mutta nykyinen paavi Franciscus suostui toimittamaan siitä vain pienen palan, mutta se voisi jäädä Kristuksen syntymäkaupunkiin pysyvästi.

Jouluun valmistautuvassa Betlehemissä koristellussa rasiassa tuotu lahja otettiin pasuunoiden soidessa juhlavasti vastaan ja se sijoitettiin 300-luvulla rakennettuun Syntymäkirkkoon, mikä erityisesti jouluna vetää puoleensa tuhansia matkailijoita.

Pyhäinjäännös oli esillä heti eilen, ensimmäisenä adventtisunnuntaina.

Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.

Rony Smolar