Rony Smolar – Israel-uutisviikko 20.1.2020
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:15 ja 21:10.
Vasemmistoliiton kansanedustajan Anna Kontulan Gazan rajalla provosoimaa uutistapahtumaa on viime päivinä käsitelty Suomen mediassa, mutta tapahtuma on huomioitu myös Israelissa.
Uutisoinnissa Kontulaa arvosteltiin provokaatiosta, kun hän yhdessä kansainvälisen aktivistiryhmän mukana pyrki tunkeutumaan Israelin tarkoin vartioidun rajan yli Gazaan protestoidakseen Israelin saartoa ja Gazassa vallitsevaa humanitaarista kriisiä, kuten hän itse aikeitaan Suomen medialle kuvasi. Teollaan hän myös ilmaisi halunsa vastustaa Suomen asekauppaa Israelin kanssa.
Eduskunnan ainoaksi kommunistiksi nimetty ja Israelin vastustajana tunnettu Kontula poikkesi kansanedustajalta hyvää käytöstä edellyttävästä normista matkustamalla Suomen kanssa ystävällisissä suhteissa olevaan maahan osoittaakseen siellä mieltään. Saman hän olisi voinut tehdä täällä Suomessa, esimerkiksi käyttämällä puheenvuoron työpaikallaan eduskunnan istuntosalissa. Nyt hän päätti rikkoa Israelin lakia ja siksi joutui siellä poliisin pidättämäksi.
Israelin yksipuolinen syyttäminen Gazan surkeudesta antaa tarkoituksellisesti väärän kuvan tilanteesta. Gazan saartoa ylläpitää myös Egypti, joka Israelin lailla vastustaa aluetta hallitsevaa ja terroristijärjestöksi leimattua Hamasia. Sen lisäksi Gazan tilanne on Hamasin itsensä aiheuttama, kun se pian israelilaisjoukkojen sieltä vetäydyttyä otti Israelin vihollisekseen julistamalla marssivansa Jerusalemiin.
Kuitenkin tuolla Välimeren rannalla sijaitsevalla alueella olisi ollut hyvät edellytykset kehittyä, käydä ulkomaankauppaa ja hyödyntää Israelissa löytyviä työ- ja kulutusmarkkinoita.
Mutta kuten myös minä olen pitkään uutisoinut, niin Hamas valitsi väkivallan ja ampuu jatkuvasti raketteja Israelin puolelle, terrorisoiden Israelin raja-alueen asukkaita. Näin tapahtui vain muutama päivä sitten ja näitä hyökkäilyjä vastaan Israelilla on itsenäisenä valtiona laillinen oikeus ja velvollisuus puolustautua.
Jos Gazan johto ymmärtäisi estää vihollisuuksien jatkumisen, niin ei myöskään Israelilla olisi syytä valvoa rajan yli tapahtuvaa liikennettä. Mutta kun asukkaiden tarpeisiin tarkoitettujen kuljetusten seasta on löytynyt mm. rakettien valmistukseen käytettäviä osia ja hyökkäystunnelien kaivamiseen tarkoitettuja työvälineitä, niin on selvää, että rajan yli pääsee vain vähän ja hyvin tarkastettua rahtia.
Mutta tämä ei kansanedustaja Kontulan ja hänen aatetoveriensa ajatusmaailmaan ole mahtunut, vaan tilanteessa syylliseksi on valikoitunut vain Israel. Sen tosiasian kieltäminen, että Israel on itsenäinen valtio ja sillä on oikeus puolustautua, osoittaa kansanedustajalta kuitenkin arvostelukyvyn puutetta.
Kontulan käyttäytyminen sai kylkeensä moitteet myös juutalaisvastaisuudesta, kun hän Gazan oloista syytti yksin Israelia eikä maininnut myös Egyptin ylläpitämää saartoa. Israelin yksipuolinen ja kohtuuton arvosteleminen on Euroopan parlamentin hyväksymän holokaustin kansainvälisen järjestön IHRA:n määritelmän mukaan juutalaisvastaisuutta.
Juutalaisvastaisuuden historian kaiut kuuluvat tällä viikolla myös Jerusalemissa, minne kokoontuu merkittävä joukko valtionjohtajia juhlistamaan natsien pahamaineisen kuolemanleirin Auschwitzin vapauttamisen vuosipäivää. Nimittäin, toisen maailmansodan loppuvaiheessa Puolassa edenneet neuvostojoukot saavuttivat Auschwitzin 75 vuotta sitten, jolloin leirin portit avautuivat ja siellä kauheudet maailmalle paljastuivat.
Nyt tuota tapahtumaa juhlistetaan Jerusalemissa holokaustin muistoa vaalivassa Yad Vashemin keskuksessa, minne eri puolilta maapalloa saapuu yli 40:n valtion ja hallituksen johtajaa, kuninkaallisia, presidenttejä ja pääministereitä, joukossa myös oma presidenttimme Sauli Niinistö.
Tämä presidentti Reuven Rivlinin isännöimä tilaisuus on kaikkien aikojen suurin ja merkittävin Israelissa järjestetty kansainvälinen tapahtuma, mikä lähipäivinä tulee näkymään äärimmäisinä turvallisuustoimina sekä poikkeuksellisina liikennejärjestelyinä kautta maan.
Kaikki tilaisuuteen kutsutut ovat saapuvilla, kun vaikutusvaltaisen vierasjoukon kokoontuminen on haluttu toimivan myös muistutuksena Euroopan historian synkimmistä hetkistä, jolloin natsi-Saksan rotuoppi sekä laajentumispolitiikka aiheuttivat kymmeniä miljoonia ihmisuhreja, joista juutalaisia kuusi miljoonaa.
Juutalaisvastaisuuden nyt uudestaan nostaessa eri puolilla päätään tällä Jerusalemin arvovaltaisella kokoontumisella on erityinen painoarvo. Tiivis ohjelma antaa johtajille mahdollisuuden käsitellä maailman juutalaisten nykyisin tuntemaa huolta ja turvattomuutta ja mm. presidentti Niinistön ohjelmaan kuuluu kahdenkeskinen tapaaminen presidentti Rivlinin kanssa. Myös päämiesten juhlapäivällisillä käsiteltäneen muistopäivän pääaihetta.
Jerusalemin lisäksi presidentti Niinistö vierailee myös Tel Avivissa ja vierailun aikana juhlistetaan Suomen ja Israelin välisten diplomaattisuhteiden 70. juhlavuotta suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikaisen järjestämällä juhlavastaanotolla.
Näinä päivinä juutalainen maailma muistelee 75 vuotta sitten toisen maailmansodan lopulla kadonnutta ruotsalaista diplomaattia Raoul Wallenbergiä, joka rohkeudellaan onnistui pelastamaan natsimiehittäjän käsistä kymmeniä tuhansia Unkarin juutalaisia. Työskennellessään Ruotsin lähetystössä Budapestissä Wallenberg myönsi juutalaisille suojapasseja ja pääsyn Ruotsiin. Itse hän sodan lopulla joutui neuvostojoukkojen vangiksi, minkä jälkeen hänen kohtalostaan ei ole varmaa tietoa. Kolme vuotta sitten Ruotsin viranomaiset julistivat hänet kuolleeksi.
Holokaustin muistopäivän alla Israelin viranomaisten tiedotteessa todetaan Israelissa elävän vajaa 200.000 holokaustista ja juutalaisvainoista selvinnyttä. Heistä runsas kolmasosa on yli 85-vuotiaita ja vajaa tuhat yli 100-vuotiaita. Selvinneistä vanhuksista 15.000 kuoli viime vuonna.
Historiaa tehtiin myös Israelin naapuruussuhteissa, kun Israelin tuottamaa maakaasua alkoi virrata kahteen sen kanssa rauhansopimuksessa olevaan arabimaahan, Jordaniaan ja Egyptiin.
Israelin rannikon ulkopuolella Välimerestä löytyneet rikkaat maakaasuesiintymät on lähivuosina tarkoitus muuttaa maan taloutta suuresti hyödyntäväksi tulolähteeksi. Siten ensimmäiset markkinat löytyivät naapurista Jordaniasta, minne kaasun oli vuodenvaihteessa määrä virrata.
Israelia vastustavat tahot kuitenkin vahingoittivat Jordanian puolella olevaa kahta muuntajaa, mikä on lykännyt kaasutoimitusten alkamista. Kaasuputki on jopa uhattu räjäyttää, sillä maiden väliset suhteet ovat vajonneet rauhanajan kaikkien aikojen alimmalle tasolle.
Siitä oli näyttöä jälleen viime perjantaina, kun vihaiset mielenosoittajat kokoontuivat pääkaupungin Ammanin keskustaan vaatimaan kaasusopimuksen, ja jopa rauhansopimuksen kumoamista.
Maiden välillä on kuitenkin allekirjoitettu sopimus, mitä energiariippuvaisen pienen kuningaskunnan uskotaan lopulta noudattavan. Myös länsimielinen, mutta nykyisin kriittisesti Israeliin suhtautuva kuningas Abdullah seisonee sopimuksen takana.
Huomattavasti merkittävämpi toimitussopimus Israelilla on väkirikkaan Egyptin kanssa, minne maakaasu juhlallisissa merkeissä alkoi virrata viime viikolla. Tapahtumaa oli juhlistamassa harvoin Egyptissä vieraillut israelilainen ministeri, jota isännöi Egyptin energiaministeri.
Kymmen vuoden ja 12 miljardin euron arvoinen toimitussopimus kytkee israelilaisen kaasun Ashkelonin terminaalin kautta merenalaista putkea pitkin Egyptin Välimeren rannikolla olevaan el-Arishin putkistoon.
Toimitussopimus on merkittävä muutos, sillä vielä vuosikymmen sitten Egypti, rauhansopimuksen mukaisesti, toimitti maakaasua Siinain niemimaalta Israeliin. Mutta Egyptin hallintoa vastustavat terroriryhmät sabotoivat kuitenkin kaasuputkea ja niin toimitukset Egyptistä lakkasivat.
Se johti kuitenkin maiden välisen turvallisuusyhteistyön tiivistämiseen juuri Siinaissa, mikä näkyy siinä että, Egypti omalla puolellaan valvoo Gazan rajan tavara- ja henkilöliikennettä.
Tuon kaasusopimuksen kunniaksi presidentti Rivlin onnitteli egyptiläistä virkaveljeään Abdel Fattah el-Sisiä kirjeellä, missä hän korosti tapahtuman historiallista merkitystä maiden suhteissa. ”Sopimus yhdistää maamme ja kansaamme ja lähentää 40-vuotista rauhantilaamme. Samalla se tuo vakautta koko lähialueellemme”, totesi presidentti Rivlin kirjeessään.
Kaasun uskotaan yhdistävän Välimeren itäosien valtiot jatkossa, sillä Kairoon kokoontui myös Egyptin ja Israelin ministerien lisäksi Jordanian, Italian, Kreikan ja Kyproksen energiamisterit sekä palestiinalaishallinnon edustaja. Tulisiko kaasuverkostosta rauhan verkosto, sen näyttää aika.
Kannattavan maakaasukaupan lasketaan vuositasolla tuovan Israelille miljardeja, minkä pääministeri Benjamin Netanjahu on jo etukäteen luvannut ohjata asukkaiden hyvinvointiin, terveyteen, koulutukseen ja infrastruktuuriin.
Vaikka lupaus annettiin lähestyvien vaalien alla, niin talousnäkymien on toivottu kirkastuvan, sillä arkinen totuus on viime aikoina paljastanut vuosia jatkuneen budjettialijäämän, mikä pitäisi saada korjattua mahdollisimman pian. Sen lisäksi sisäpoliittinen pattitilanne on toistuvine vaaleineen estänyt parlamentin kokoontumisen sekä hallituksen muodostamisen, minkä seurauksena ministeriöt ovat jo yli vuoden toimineet vain hätärahoituksen varassa.
Ja lopuksi: Tällä viikolla Jerusalemin holokaustin muistotilaisuuteen matkaava presidentti Vladimir Putin on todennut Venäjän auttavan Syyrian ulkomailla asuvia juutalaisia kunnostamaan sisällissodan jalkoihin jääneitä entisen kotimaansa pyhiä kohteita, kuten synagogia ja hautausmaita.
Putinin ilmoitus tuli yllätyksenä, sillä ennen kuin sisällissota ehti tuhota jopa kansallisesti merkittäviä kohteita, harvalukuista juutalaisyhteisöä alistaneelta Syyrian johdolta ei herunut apua ja mm. vuosisatoja vanhat synagogat rappeutuivat.
Sisällissodan repimässä Syyriassa ei uskota enää asuvan juutalaisia. Suuri poismuutto tapahtui Israelin itsenäistymisen myötä ja viimeisten uskotaan muuttaneen pian sisällissodan alettua. Mutta Syyrian juutalainen historia on ollut merkittävä ja keskiajalla siellä asui maapallon suurimpiin lukeutunut juutalaisyhteisö.
Maailman vanhimpana asuttuna kaupunkina mainitun pääkaupungin Damaskoksen juutalaisyhteisön juuret juontavat lähes kolmen vuosituhannen taakse, profeetta Elian päiviin. Mutta varsinaisena kukoistuskautena pidetään aikaa pian ristiretkeläisten valloitettua Jerusalemin vuonna 1099. Tuolloin Jerusalemin verilöylyjä pakeni 50.000 juutalaista Damaskokseen. Vielä 1900-luvulle tultaessa Syyriassa asui jopa 100.000 juutalaista, jotka olivat edenneet merkittäviin yhteiskunnallisiin asemiin.
Ja lopuksi tiedotus: Ensi viikon torstaina klo 16.30, kuten tulevien kevätkuukausien viimeisenä torstaina, lähetetään uusi Israelin horisontista-niminen ohjelma, missä yhdessä vieraani kanssa tarkastelemme Israelia ja sen lähiympäristöä.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
Rony Smolar