Rony Smolar – Israel-uutisviikko 20.6.2022
Rony Smolarin Israel-uutisviikko Lähi-Idän tapahtumista kuullaan Radio Patmoksen taajuuksilla säännöllisesti maanantaisin klo 8:45. Uutisraportti uusitaan maanantaina klo 15:45 ja 21:00.
Jännittävät ajat vaanivat edelleen israelilaisia ja niistä ajankohtaisin kohdistuu Turkin lomakohteisiin matkustaneisiin israelilaisiin. Sinne viime viikkoina ja päivinä matkustaneet kymmenet tuhannet ovat nyt joutuneet salaa toimivien iranilaisten iskuryhmien kohteiksi, suorastaan metsästettäviksi.
Tilanne on seurausta niistä Iranissa oudoissa olosuhteissa viime aikoina tapahtuneista surmista sekä eri laitosten paloista ja räjähdyksistä, joista Israelia ja sen paikallisia agentteja on syytetty. Juuri viime viikolla kaksi lennokkitekniikkaan erikoistunutta iranilaisinsinööriä sekä yksi maan avaruushallintoon kuulunut luutnantti menettivät onnettomuuksissa henkensä. Näitä Iranin sotilashenkilöiden yllättäviä kuolemia on talven ja kevään aikana raportoitu useita.
Yhdessä turkkilaisten virkaveljiensä kanssa Israelin tiedusteluviranomaiset ovat viime päivinä havainneet Iranin lähettäneen Turkkiin iskujoukkoja ja samalla kun muutamia iskuyrityksiä on kyetty torjumaan, Israel on kehottanut kansalaisiaan poistumaan Turkista mahdollisimman pikaisesti. ”Liikkukaa ulkosalla mahdollisimman vähän eikä ryhmissä, älkää puhuko äänekkäästi hepreaa ja pitäkää hotellihuoneenne ovet visusti lukittuina ja alkakaa järjestellä pikaista paluuta Israeliin”, kuuluvat viranomaisten huolestuneet kehotukset Israelista.
Myös uusia israelilaisryhmiä on kehotettu välttämään Turkkiin matkustamista ja ulkoministeriö päivittää varoitukset usean kerran vuorokaudessa. Jopa ulkoministeri Yair Lapid on toistanut julkisuudessa nämä Israelin varoitukset, jotka ovat jo tuottaneet tuloksia, sillä israelilaisia noutamaan lähetetyt koneet ovat viime päivinä täyttyneet.
Uhmakkaimmat israelilaiset luottavat kuitenkin Turkin viranomaisiin ja siten jatkavat lomailuaan. Hallituksen eilisen istunnon yhteydessä pääministeri Naftali Bennett varoitti Irania vahingoittamasta israelilaisia matkailijoita ja uhkasi kovalla kädellä kostaa.
Turkki on halunnut valjastaa omat terrorismin vastaiset joukkonsa israelilaisten suojelemiseen, sillä talousvaikeuksissa kamppaileva maa ei halua menettää tärkeitä matkailutulojaan. Nyt käsillä olevassa tilanteessa jopa maan 15.000 juutalaisasukkaan ylirabbi Ishak Haleva on vedonnut uskonveljiinsä, jotta nämä jatkaisivat matkustamista Turkkiin.
Läheisen sijaintinsa vuoksi Turkki houkuttelee vuosittain yli puoli miljoonaa israelilaista matkailijaa, mikä on suuri määrä siihen nähden, etteivät maiden suhteet ole kovin lämpimät.
Presidentti Isaac Herzog kuitenkin kiitti eilen virkaveljeään Recep Tayyp Erdogania Turkin toimista terrorismin torjumiseksi. Myös ulkoministeri Yair Lapid aikoo tällä viikolla vierailla Turkissa.
Mutta suurimman huolen aiheen Israelille edelleen aiheuttaa omaa ydinasettaan tavoitteleva Iran, joka vuosikymmenen ajan on itse joutunut ottamaan vastaan Israelilta useita iskuja ja siksi Iranin vastatoimet roikkuvat nyt ilmassa. Iranin viime kesänä valitun presidentin Ebrahim Raisin on kerrottu joutuneen vanhoillisten painostamaksi, kun maa ei ole kyennyt torjumaan Israelin tihutyöt. Sen lisäksi maan talous on Ukrainan sodan aiheuttamien tuontihintojen kallistumisen myötä entisestään kurjistunut, minkä lisäksi jatkuva kuivuus on vienyt viljasadot.
Shiialaisen papiston johtama hallinto on nyt myös kansalaisten hampaissa pääministeri Bennettin tahallaan tai tahattomasti lipsautettua julkisuuteen Israelin olevan osaksi Iranin ongelmien takana. Siksi Iranin nähdään lähes epätoivoisena ryhtyneen uhkaamaan israelilaisia matkailijoita.
Vastaavasti Israel kykenee Lähi-idän yllä kiertävien vakoilusatelliittiensa avulla tarkkailemaan Iranin kiihtynyttä aseistautumista ja on juuri havainnut Iranin valmistelevan ohjuskoetta sekä kaivavan laajaa maanalaista tunneliverkostoa salaamaan atomiaseeseensa käytettävän uraanin rikastamista.
Israelin syvenevät hallitushuolet saivat viime viikolla hengähdystauon, kun maa sai vieraita Euroopasta. Ensimmäinen vieras oli Italian pääministeri Mario Draghi, joka aluksi kävi kahdenvälisiä keskusteluja virkaveljensä Naftali Bennettin kanssa maiden suhteiden tiivistämisestä, minkä jälkeen maiden energia-asiantuntijat liittyivät keskusteluihin. Tällöin esille tuli kysymys Israelin tuottaman kaasun johtamisesta rikkailta kaasukentiltä energiariippuvaiseen Eurooppaan.
Pian italialaisministerin jälkeen Bennettin vieraaksi saapui toinen eurooppalaisvieras, EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen. Suhteiden lähentämisen lisäksi myös näissä neuvotteluissa nousi esille Israelin maakaasun viesti energiariippuvaan Eurooppaan. Molemmat johtajat myös kiittelivät kaupan, talouden, sekä innovaatioiden aloilla tehtävää yhteistyötä. Samalla Bennett käytti tilaisuutta hyväkseen vaatimalla EU:lta tiukempia toimia Iranin uhmakkuutta vastaan.
Bennettin tapaamista ennen von der Leyenille myönnettiin Ben Gurionin yliopiston kunniatohtorin arvon. Puheessaan yliopistolla von der Leyen painotti Israelin ja Euroopan yhteisenä kohtalona olevan historiallisista syistä johtuva keskeinen ystävyys ja liittolaisuus, koska Euroopan historia on myös juutalaisten historia.
Vaikka johtajien tapaaminen oli lämminhenkinen, niin taustalla oli kuitenkin Israelin ilmaisema tyytymättömyys siitä, että EU oli puolentoista vuoden katkoksen jälkeen suostunut palauttamaan palestiinalaishallinnolta pidättämänsä noin 250 miljoonan euron avustukset. Tämän ilmoitti van der Leyen vieraillessaan aiemmin palestiinalaisten hallintopääkaupungissa Ramallahissa.
Israelin tyytymättömyys johtui siitä, että avustuksia maksetaan ehdoitta täysimääräisinä siitä huolimatta, että palestiinalaisten opetusohjelmissa käytettävät oppikirjat sisältävät EU:n tutkimuksissa havaittua räikeätä juutalaisvastaisuutta sekä terrorismin sekä Israelin tuhoamisen ihannointia.
EU:n avustuspäätös on ristiriidassa myös sen omien periaatteidensa kanssa, jotka noudattavat UNESCO:n eli YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön tavoitteita suvaitsevaisuudesta, rauhasta ja rinnakkaiselosta.
Muista merkittävistä vieraista seuraavaksi odotetaan liittolaisen Yhdysvaltojen presidenttiä Joe Bidenia, joka on vahvistanut vierailunsa ajankohdaksi heinäkuun 13. ja 14. päivät. Vierailun ympärillä vallitsee kuitenkin tiettyä jännitystä, sillä on veikkailtu, ettei vakavaan hallituskriisin jumiutunut Naftali Bennett tuolloin ehkä enää ole pääministerinä ja Israel saattaa olla ilman hallitusta.
Mutta entisenä eliittijoukkojen sotilaana Bennettin kerrotaan toimivan parhaiten juuri paineen alaisena ja siksi ei hallitusta viedä häneltä kovinkaan helposti.
Amerikkalaislähteiden mukaan presidentti Biden on kuitenkin ottanut Bennettin vaikeudet huomioon, mutta aikoo siitä huolimatta toteuttaa vierailunsa. Matkan uskotaan lähentävän maiden puolustusyhteistyötä sekä yhteisiä strategisia päämääriä Lähi-idässä. Matkansa aikana Biden käy myös Jordanjoen länsirannalla, missä hän keskustelee palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin kanssa. Palestiina-kysymyksessä Bidenin tiedetään puoltavan kahden valtion ratkaisua.
Israelista Biden matkaa Saudi-Arabiaan, missä hän tapaa kruununprinssi Mohammed bin Salmanin, jota Biden on aikaisemmin arvostellut kytköksistä saudilehtimiehen Jamal Khashoggin vuonna 2018 Turkissa tapahtuneeseen paloittelumurhaan.
Mutta Bidenin matkalla on myös laajempi Lähi-itää kattava merkitys, sillä Saudi Arabiassa keskusteluihin liittyvät myös Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi sekä Jordanian kuningas Abdullah sekä Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston kuuden maan johtajat.
Israelissa tiedetään Bidenin pyrkivän liittämään juutalaisvaltio lähemmin osaksi Lähi-itää ja siksi hänen kerrotaan tähtäävän Yhdysvaltojen kahden liittolaisen Israelin ja Saudia-Arabian suhteiden lähentämiseen, jopa diplomaattisen tunnustamisen tasolle. Näinhän saudien kaksi naapuria Bahrain ja Arabiemiraatit kaksi vuotta sitten tekivät. Jotain tämän suuntaista uskotaan olevan tapahtumassa, sillä kruununprinssi bin Salman teki nyt viikonvaihteessa yllättävän matkan Jordanian kuninkaan luokse. Jordania ja Israel sopivat suhteensa vuonna 1994.
Lientymistoimena voidaan pitää Israelin tuoretta päätöstä lisätä Länsirannalta päivittäin laillisesti tulevan palestiinalaistyövoiman määrää 20.000:lla eli 120.000:een. Sen uskotaan helpottavan monien taloustilannetta, minkä myös toimettomuutta ehkäisevästi toivotaan hillitsevän hakeutumista terrorismiin. Juuri aiemmin keväällä kaikkiaan 19 israelilaista sai eri puolilla maata terrori-iskuissa surmansa. Surmantekijät olivat kaikki laittomasti maahan töihin päässeitä palestiinalaisia.
Valtaosa palestiinalaistyövoimasta työskentelee rakennusteollisuudessa ja turvallisuussyistä työlupia myönnetään vain yli 22-vuotiaille naimisissa oleville sekä yli 27-vuotiaille naimattomille miehille.
Kuten viime raporteissani kerroin, niin tällaisen joustavamman työvoimapolitiikan toivottiin rauhoittavan myös tilannetta Gazan rajalla ja pitkään raja pysyikin rauhallisena, kunnes muutama päivä sitten Gazasta laukaistiin raketti kohti Ashkelonin rannikkokaupunkia. Israelin ilmatorjunta ampui sen alas mutta politiikkansa mukaisesti vastasi pommittamalla terroristijärjestön Hamasin asetehdasta Gazasta, minkä jälkeen tilanne rauhoittui.
Kuten näihin aikoihin muualla maapallolla myös Israelissa talousnäkymät huolestuttavat hintojen nousun seurauksena, vaikka inflaatio on siellä vielä siedettävässä neljässä prosentissa, mikä kuitenkin on korkein kymmeneen vuoteen. Euroalueella vastaava luku oli nyt toukokuussa kahdeksan prosenttia, kun se Suomessa oli seitsemän. Israelissa hinnoissa suurin nousu on asuinkustannuksissa, vaatetuksessa sekä jalkineissa.
Israelin talous on kuitenkin hyvällä pohjalla ja kasvuennuste on tälle vuodelle vajaassa kahdessa prosentissa, mihin vaikuttaa erityisesti kaasunviennin merkittävä lisääntyminen.
Israelin suhteellisen hyvä taloustilanne sai Ukrainan viime viikolla kääntymään Israelin puoleen puolen miljardin dollarin avustuksen saamiseksi kattamaan maan sodasta kärsivää taloutta. Pääministeri Bennett lupasi harkita asiaa.
Muutamat suuret kansantaloudet, kuten Japani, Saksa ja Kanada ovat jo luvanneet Ukrainalle satoja miljoonia. Ukraina on Israelilta pyytänyt turvakseen myös ilmapuolustusjärjestelmää sekä muuta aseistusta mutta Israel on vaarantamatta Venäjän suhteitaan toistaiseksi torjunut pyynnöt.
Ukrainan presidentti Vlodymyr Zelensky on muutenkin aktiivinen Israelin suuntaan ja aikoo ylihuomenna keskiviikkona puhua Jerusalemin heprealaisen yliopiston sosiaalisen yhteisön oppilaskunnalle sekä vastata opiskelijoiden kysymyksiin.
Ja lopuksi: Israelin parlamentin Knessetin ympäristövaliokunta sai vastikään eteensä nuorten tutkijoiden tekemän hätkähdyttävän selonteon, minkä mukaan Israel on vuoteen 2050 mennessä menettämässä melkoisen osan vapaasta maa-alastaan ja tilastaan ja vaarassa muuttua väestölleen läntisen maailman ahtaimmaksi asuintilaksi.
Selonteon mukaan Israelin väkiluku tuplaantuu kolmessa vuosikymmenessä lähes 18 miljoonaan, mikä johtaa vapaan tilan vähenemiseen 24 neliökilometrin vuosivauhtia. Se tietää yli 800 asukasta neliökilometrillä, kun nykyinen on noin 400.
Vapaan tilan huvetessa olemme uhkaavasti lähestymässä olemassaolomme kriisiä, kun viljelysmaat ja viheralueet joutuvat kasvavan asutuksen jalkoihin eikä julkisuudessa ole ymmärretty kehityskulun vakavuutta, toteavat selonteon tehneet nuoret jäsenet.
Tässä tämänkertainen Israel-uutisviikko.
RONY SMOLAR