Patmos-blogi

Viikonlopun kansainväliset uutispoiminnat 26.2.2022

Timo Keskitalo Pastori Timo Keskitalo on toiminut pitkään maahanmuuttajatyössä Englannissa, Suomessa ja Lähi-idässä. Hänellä on yli 30 vuoden kokemus kasteopetuksen antamisesta muslimeille, jotka haluavat liittyä kristilliseen kirkkoon. Patmos Lähetyssäätiö tarjoaa seurakunnille ja järjestöille koulutusta. Timo Keskitalon vierailua voi tiedustella patmos (at) patmos.fi tai 09-8567 4988.
Julkaistu:

Turkkilaisen muslimioppineen mukaan Koraani ei salli Hagia Sofian muuttamista moskeijaksi

Orthodox Times 19.02.2022

Turkkilaisen muslimiteologi Mustafa Islamoglun mukaan Hagia Sofian muuttaminen moskeijaksi on vastoin Koraania. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinto muutti Istanbulissa sijaitsevan Hagia Sofian moskeijaksi vuonna 2020.

Turkin ylin uskonnollisten asiain johtaja Ali Erbas oli puhunut Hagia Sofiassa pidellen miekkaa. Islamoglun mukaan tämä osoittaa vääräoppista näkemystä valloittamiseen. Hänen mukaansa oikea valloitus on ihmissydänten valloitus ja hän syyttää Turkin hallituksen tukemia islamilaisia johtajia siitä, että he ymmärtävät valloituksen vain Konstantinopolin — eli nykyisen Istanbulin — valloituksen näkökulmasta, vaikka alkuaan valloituksella viitattiin monijumalaisten kanssa tehtyihin rauhansopimuksiin.

Hagia Sofia rakennettiin vuonna 537 Itä-Rooman pääkaupunkiin Konstantinopoliin kristikunnan suurimmaksi kirkoksi. Turkkilaisvalloituksen jälkeen vuonna 1453 siitä tehtiin moskeija. Turkin tasavallan perustaja Mustafa Kemal Atatürk muutti rakennuksen museoksi vuonna 1934, kunnes Turkin nykyisen itsevaltaisen presidentti Erdoganin hallinto teki Hagia Sofiasta jälleen moskeijan kansainvälisen yhteisön paheksunnasta huolimatta.

Tutkija: Iran yrittää kaikessa hiljaisuudessa juuria kristityt pois Lähi-idästä

Catholic News Agency 22.02.2022

Philos Projektin tutkija, Kanadan York-yliopiston opettaja ja tohtori Farhad Rezaei, väittää, että Iran yrittää salaa hävittää kristityt kokonaisuudessaan Lähi-idästä. Hänen mukaansa narratiivi, jonka mukaan vain jihadistit tappavat kristittyjä Lähi-idässä on liian yksinkertaistava. Tohtori Rezaei muistutti, että Iranin tukemat asejoukot ovat syyllistyneet myös väkivallantekoihin kristittyjä vastaan.

Alkuaan Iranin kurdeihin kuuluva Farhad Rezaei muistuttaa, että vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen Iranin islamilaiset johtajat ovat kuvanneet uskonnollisia vähemmistöjä, kuten juutalaisia ja kristittyjä ”saasteeksi”.

Iranin tukemat puolisotilaalliset joukot ovat viime vuosina tehneet paljon väkivallantekoja erityisesti Irakissa. Ne ovat ottaneet haltuunsa kristittyjen omaisuutta ja heille kuuluneita maa-alueita. Esimerkiksi merkittävällä kristittyjen asuma-alueella Pohjois-Irakissa, Niniven tasangolla, yli 8000 hehtaaria viljelysaluetta on poltettu ja ainakin 75 jumalanpalveluspaikkaan on hyökätty.

Iran on viimeaikoina pyrkinyt esiintymään suvaitsevaisempana omia uskonnollisia vähemmistöjään kohtaan, mutta toisaalta se operoi muualla Lähi-idässä shiialaisten puolisotilaallisten joukkojensa kautta.

Korona-aika on ollut hämmästyttävän menestyksen aikaa lähetystyölle

Christianity Today 21.02.2022

Yhdysvaltain suurimman protestanttisen kirkon, Southern Baptist Conventionin, lähetystyö on ollut korona-aikana hämmästyttävän menestyksekästä. Verrattaessa vuotta 2019 vuoteen 2020, joka on uusin, josta kaikki tilastot on saatavilla, menestys on ollut huimaa. Vuonna 2019 uusia kasteita toimitettiin amerikkalaiskirkon kansainvälisessä lähetystyössä noin 48 000, kun taas koronavuonna 2020 jopa 86 600. Samansuuntaisia ovat myös muut lukemat: uusien uskovien määrä nousi 89 300:sta 144 300:een ja uusien kirkkojen 12 400:sta 18 400:aan. Suurinta kasvu on Kaakkois-Aasiassa.

Huolimatta kasvotusten tapahtuvien kohtaamisten vähenemisestä amerikkalaiset lähetystyöntekijät olivat kehitelleet uusia ja kekseliäitä, usein virtuaalisia tapoja tavoittaa uusia ihmisiä, mikä johti myös tavoitettujen ihmisten määrän huimaan kasvuun. Amerikkalaisten lähetystyön raporttien mukaan korona jopa lisäsi mahdollisuutta tavoittaa uusia ihmisiä erityisesti kaupungeissa. Kristittyjen määrän kasvu onkin ollut suurinta juuri suurkaupungeissa.

Ukrainan protestanttiset kirkot saarnaavat rauhaa sodan kynnyksellä

Christianity Today 21.02.2022

Ukrainan suurimmat protestanttisen kirkot, baptistit ja helluntailaiset, korostavat edelleen saarnoissaan rauhaa ja rauhan tekemistä ja levittämistä maata uhkaavan konfliktin kynnyksellä. Toisaalta seurakuntien piirissä on alettu keskustella myös Ukrainan protestanttisten kirkkojen asemasta mahdollisen venäläismiehityksen jälkeen.

Ukrainan armeijan ja venäläismielisten separatistien hallitsemien alueiden välillä olevalla ”harmaalla alueella” olevat kirkkojen työntekijät eivät ole paenneet kodeistaan. ”Kristittyjen on määrä pitää aktiivisesti huolta ympärillään olevien ihmisten tarpeista”, sanoo Ukrainan Baptistisen Unionin varapresidentti Igor Bandura. Monet Ukrainan protestanteista ovat valmistaneet kirkkojen kellareihin pakolaiskeskuksia, varanneet ruokaa ja tarvikkeita uhkaavan sodan varalle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti Luhanskin ja Donetskin kapinallisten kansantasavaltojen itsenäisyyden. Separatistien hallitsemilla alueilla on toimeenpantu yleinen liikekannallepano, joka koskee kaikkea miesväestöä. Naiset, lapset ja vanhukset ovat voineet evakuoitua Venäjän puolelle. Myös kapinallisten hallitseman alueen protestanttiset miehet ovat joutuneet astumaan separatistien riveihin näiden hallitsemilla alueilla.

”Sotajoukkojen Herra (Herra Sebaot) siunaa Ukrainaa”, sanoo Igor Bandura ”ja perkeleen juonet ja hänen palvelijansa tuhotaan”

Maakaasun kysyntä on kasvanut yli 20 % viimeisen vuosikymmenen aikana

Al Monitor 22.02.2022

Kaasunviejämaiden foorumi kokoontuu Qatariin Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin keskellä, jolla voi olla suuri vaikutus Euroopan energiahuoltoon. Tällä hetkellä foorumin jäseniä ovat Qatar, Venäjä, Iran, Egypti, Algeria ja useat muut Afrikan, Latinalaisen Amerikan ja Karibian valtiot. GECF:n jäsenmailla on suurin osa maailman kaasuvarannoista.

Maakaasun kysyntä on kasvanut 23 prosenttia vuodesta 2011.  Uusiutuvien, puhtaampien energialähteiden kysyntä on kasvanut viime vuosina, myös öljy- ja kaasurikkaassa Lähi-idässä. Kaasun maailmanmarkkinahinnat ovat kuitenkin edelleen korkeimmillaan sitten vuoden 2019.

Venäjä toimittaa Euroopan unionille noin 40 prosenttia maakaasustaan. Foorumin jäsenmaat kokoontuivat 20. helmikuuta keskustelemaan mahdollisista vaihtoehdoista venäläiselle kaasulle Euroopassa. Monet kaasunviejämaat kokevat kuitenkin, että niillä on rajallinen kapasiteetti lisätä tuotantoa.

Tammikuussa Yhdysvallat pyysi Qataria harkitsemaan maakaasun toimittamista Eurooppaan Venäjän ja Ukrainan välisen sodan sattuessa. Suunnitelman mukaan Qatar ohjaisi toimitukset Aasiassa olevilta asiakkailtaan. Qatar sanoi kuitenkin aiemmin tässä kuussa, ettei se ollut puhunut Aasian ostajille kaasureittien poikkeamisesta. Persianlahden valtion energiaministeri sanoi tänään, ettei yksikään maa voi korvata Venäjän kaasutoimituksia Eurooppaan.

Naisten kunniamurhat yhä yleisiä Irakissa

Rudaw 23.02.2022

Kurdistanin alueen pääministeri Masrour Barzani ja hänen sijaisensa Qubad Talabani tuomitsivat keskiviikkona 21-vuotiaan naisen kuoleman, jonka hänen miehensä väitettiin sytyttäneen tuleen Sulaimanissa viime lauantaina.

Aviomies oli polttanut vaimonsa elävältä. Kahden lapsen äiti kuoli palovammoihin keskiviikkona. Poliisi on pidättänyt miehen hänen yrittäessä paeta maasta.

”Olen syvästi huolestunut viimeaikaisesta naisiin kohdistuvasta väkivallasta Kurdistanin alueella. Kunniamurhissa ei ole kunniaa, pääministeri Barzani sanoi keskiviikkona antamassaan lausunnossa. Hän kiitti poliisia miehen pidätyksestä.

Jo yhdeksän naisen kohtaloksi on tullut kunniamurha tänä vuonna Kurdistanin alueella. Uhri on näissä tapauksissa äiti, sisar, tytär tai vaimo. Vuonna 2022 Kurdistan on edelleen yhteiskunta, jossa monien miesten mielestä on normaalia uhkailla, satuttaa ja tappaa naisia.

Kansalaisjärjestön mukaan median raportoimien tapausten viimeaikainen kasvu näyttää viittaavan sukupuoleen perustuvan väkivallan lisääntymiseen. Kyse on laajalle levinneestä kriisistä ja syvään juurtuneesta väkivallasta ja naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta syrjinnästä Irakissa. Irakissa on eniten parisuhdeväkivaltaa maailmassa, ja 45 prosentilla naisista kerrotaan kokeneen perheväkivaltaa viimeisen 12 kuukauden aikana.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.

Lue ohjeet kommentoinnille

Kommentit (1)

Kommentoi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Uutisista poimittua

    Ulkoministeri Haavisto: Venäjä saattaa olla valmis käyttämään jopa ydinaseita, kertoo Ylen uutinen 26.2.2022.

    Ukraina on vilja-aitta, joka tuottaa 9 % maailman viljasta. Nyt pelätään, ettei sodan takia kyetä peltoja kylvämään keväällä, minkä takia viljan hinta on lähtenyt nousemaan.

    Johanneksen ilmestys 6:
    4 Nyt tuli esiin toinen, tulipunainen hevonen. Sille, joka istui hevosen selässä, annettiin valta riistää rauha maan päältä ja panna ihmiset tappamaan toisiaan. Hänelle annettiin iso miekka.
    5 Kun Karitsa avasi kolmannen sinetin, kuulin kolmannen olennon sanovan: ”Tule!” Siinä samassa näin mustan hevosen, ja sillä, joka istui hevosen selässä, oli kädessään vaaka.
    6 Minä kuulin äänen, joka tuntui tulevan noiden neljän olennon keskeltä, ja se sanoi: ”Mitta vehnää denaarilla, ohraa kolme mittaa. Öljyyn ja viiniin älä koske.”
    7 Kun Karitsa avasi neljännen sinetin, kuulin neljännen olennon sanovan: ”Tule!”
    8 Siinä samassa näin tuhkanharmaan hevosen. Se, joka istui hevosen selässä, oli nimeltään Kuolema, ja sen jäljessä tuli Tuonela. Ratsastajille annettiin valta neljänteen osaan maata, ne saivat tappaa miekalla, nälällä ja rutolla ja jättää loput villipetojen kynsiin.